Verbinding met ons

Kunsmatige intelligensie

Aan KI of nie aan KI? Op pad na 'n verdrag oor kunsmatige intelligensie

DEEL:

Gepubliseer

on

Terwyl KI die wêreld 'n omwenteling maak, poog EU-wetgewers om dit te reguleer vir waardes en veiligheidbewaring. Die KI-wet, die eerste wet van sy soort, is ontwerp om EU-burgers se beste belange te dien. Aangesien tegnologieë egter vir enigiemand beskikbaar is en vinniger ontwikkel as wat regulasies kan byhou, is 'n globale strategie nodig. Die wêreld se strategie om die onverbonde te verbind, staar beduidende en komplekse uitdagings in die gesig wat op 'n groter skaal aangespreek moet word. In hierdie konteks moet die EU dit oorweeg om 'n internasionale beraad te organiseer om kernbeginsels vir veiliger KI-praktyke vir 'n Verdrag oor Kunsmatige Intelligensie daar te stel, skryf Francesco Cappelletti, Senior Beleids- en Navorsingsbeampte, Europese Liberale Forum (ELF); onderrig van kuberveiligheid by Brussels School of Governance; Navorser, CDSL, Vrije Universiteit Brussel.

KI en sy aangaande neigings

Ondanks die feit dat dit ver van 'n Matrix-agtige scenario is, kan ongereguleerde en misbruikte KI uitdagings vir ons samelewings skep. Dit kan ons begrip van inligting beïnvloed en gevolglik 'n deurslaggewende grondslag in die hart van ons samelewings in gevaar stel: demokrasie.

Daar is verskeie kommer oor KI: dit kan mense in werk vervang, as dit misbruik word, neem bevooroordeelde besluite en verhoog ongelykheid. Maar die grootste kommer is dalk dat KI ons vrye wil erodeer deur versamelde data te gebruik om ons gedrag te manipuleer, moontlik sonder dat ons dit eers besef.

Die lys van dreigemente gaan so ver as wat samesweerders kan kom, versterk deur ontelbare wetenskaplike flieks oor die dekades. Die sleutelbeginsel hier is egter om 'n positiewe houding teenoor tegnologie te handhaaf eerder as om dit te verbied, toepassings af te sluit of toegang tot (enige) innovasies te beperk. Tegnologie is inherent neutraal, met die maatskaplike impak daarvan wat bepaal word deur hoe ons dit gebruik. Hierdie konsep beteken ook dat die individue vry is om te kies watter tegnologie om te gebruik. Die uitdaging lê dus daarin om 'n balans te vind tussen die tegnologie self en hoe ons dit in ons samelewing integreer.

Terwyl tegnologie-neutraliteit 'n noodsaaklike mylpaal is in vandag se vinnig ontwikkelende digitale landskap, is die prentjie rondom KI effens grensagtig (en kompleks). Baie nie-demokratiese lande soos China met sy sosiale kredietstelsel, of Noord-Korea met sy streng beheer oor inligting, kan in die versoeking kom (as hulle nie reeds is nie) om KI te gebruik om inligting, burgers te beheer en demokrasie te manipuleer in 'n kwasi- totalitêre regime. Dit bly uitdagend om tegnologie eties te beheer wanneer dit gedeel word met lande wat verskillende waardes het. Die EU se KI-definisie en taksonomie moet ook oorweeg word in die konteks van sy regulatoriese bevoegdheid (ook bekend as 'Brussel-effek'), wat minder geneig is om 'n impak op die grenslose gebied van die kuberruim te hê.

Die KI en die EU-regulerende benadering

advertensie

Ten spyte van kommer oor die toepassings daarvan, gaan KI voort om te ontwikkel, dit sal beduidende veranderinge oor verskillende sektore en nywerhede teweegbring, soos inligtingstegnologie, finansies, gesondheidsorg, bemarking en robotika, wat die samelewing soos ons vandag ken, transformeer. Dit sal Schumpeter se 'kreatiewe vernietiging' 'n werklikheid maak en die leemtes vul in die volledige verwesenliking van die netwerksamelewing. Onder hierdie omstandighede is tydige regulering bedoel om die EU te posisioneer as 'n leier in die beheer van KI-tegnologie.

'n Trialoog waarby die Europese Kommissie, Raad en Parlement betrokke is, gesentreer rondom die 'KI-wet', baan die weg vir die eerste KI-regulasie ooit deur 'n belangrike globale speler, die Europese Unie. Die bygewerkte EU-reëls maak die KI-definisies duideliker, harmoniseer reëls en fokus op deursigtigheid en etiek. Die hersiene regulasie maak dit ook makliker om die reëls te volg, ondersteun die toets van nuwe KI-idees en help om voor te berei vir KI se impak op die toekoms.

Alhoewel die nuwe KI-reëls 'n belangrike stap vorentoe is om KI-verwante kwessies aan te spreek, is dit dalk nie voldoende om die internasionale en ooptoegangdimensies waarin tegnologie ontwikkel – en dus die toekomstige uitdagings daarvan, aan te pak nie.

Navigeer KI en die (kuber) supermoondheid

Tegnologie en die toekoms is groot onderwerpe wat moeilik kan wees om te begryp. Ons lewens word deur tegnologie getransformeer: ​​dit beïnvloed hoe ons dink, optree en selfs ons kultuur vorm. Ons leef in 'n toestand van 'konstante innovasie', waar ons prioriteite vinnig kan verander, en oortuigings in kernwaardes sal dalk oor 'n paar jaar heroorweeg moet word. Wat vroeër dekades geduur het en verskeie generasies deurkruis, kan nou binne 'n kwessie van maande of jare gebeur met die vrystelling van die nuutste tegnologie. Nuwe generasies wat in 'n 'metaverse' samelewing gedompel is, kan toegang tot verbeterde dienste prioritiseer bo kommer oor databeheer of privaatheid soos ons nou doen.

Hierdie moontlike neigings behoort nie regulasies uitgedien te maak nie. In plaas daarvan beklemtoon hulle die behoefte aan slimmer regulasies, beleide en politieke benaderings. Dit behels die skep van buigsame wetgewende raamwerke wat tred kan hou met toekomstige tegnologiese vooruitgang.

'n Nuwe, onkonvensionele supermoondheid wat ons 'kuberruimte' kan noem en sluit superrekenaarkunde, KI, metaverse en alle toekomstige tegnologieë in, is besig om op te kom. Die hantering van hierdie supermoondheid verg 'n strategiese magsbalans. In die lig van hierdie situasie moet die EU nou saamwerk met KI-voorlopers – en eendersdenkende vennote – soos die VSA en die VK, aangesien geen enkele entiteit of organisasie of nasie alleen hierdie uitdagings onafhanklik kan aanpak nie.

Die wêreld is onderling verbind en het beduidende en komplekse uitdagings wat op 'n breër skaal aangespreek moet word. Dus, 'n wêreldwye konsensus oor die prioritisering van waardes in KI-toepassings moet daargestel word om gedeelde begrip van die voordele van samewerking om KI veilig te ontplooi te verseker. Die 'KI-wet' blyk 'n belowende beginpunt te wees om die grondslag in hierdie domein te vestig. ’n Wêreldwye benadering om hierdie uitdaging aan te pak is egter nodig. Europa moet 'n stap vorentoe gaan, 'n platform skep vir 'n wêreldberaad om ooreen te kom oor kernbeginsels vir veiliger KI-praktyke, en moontlik selfs die grondslag vir 'n Verdrag oor Kunsmatige Intelligensie daar te stel.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings