Verbinding met ons

Kazakstan

Kazakhstan verslag oor die slagoffers van geweld

DEEL:

Gepubliseer

on

Die beskerming teen gesinsgeweld is een van die belangrikste take van 'n sosiaal-georiënteerde staat. So 'n verskynsel skend nie net menseregte nie, maar belemmer ook die ontwikkeling van die gesin en vernietig sosiale waardes.

Ongelukkig vind geweld in sy verskillende vorme steeds plaas ondanks die maatreëls wat in alle lande getref is.

Die relevansie en wydverspreide van die probleem word bewys deur die klagtes wat deur die Ombudsman vir Menseregte in Kazakstan ontvang is.

Skrywer is Kommissaris vir Menseregte in Kazakhstan Artur Lastayev

In November 2023 het die Kantoor van die Ombudsman 'n internasionale wetenskaplik-praktiese konferensie oor die bekamping van gesinsgeweld gehou om die oorsake van hierdie verskynsel te bespreek en maniere te vind om dit te voorkom.

As gevolg van die geleentheid is 'n pakket wetswysigings opgestel en aan die Parlement gestuur. Daar is veral voorgestel om die toedien van geringe skade aan gesondheid en mishandeling te kriminaliseer en om 'n databasis van klagtes oor gesinsgeweld in alle gemagtigde liggame te skep.

advertensie

Sommige wysigings is ingesluit in die wet op vroueregte en kinders se veiligheid wat op 15 April vanjaar deur die staatshoof onderteken is.

Ek het ook "Oor die bekamping van gesins- en gesinsgeweld" voorberei en aan die publiek aangebied1 spesiale verslag.

Hierdie verslag is 'n bykomende hulpmiddel om die omvang en aard van gesinsgeweldmisdrywe, die doeltreffendheid van maatreëls en slagofferbeskermingsmeganismes te ontleed, te identifiseer en te assesseer.2

Die verslag verskaf statistieke oor misdrywe, waarvan 5,958 2018 in die gesinsgeweldsfeer gepleeg is tussen 2023 en 23. Terselfdertyd maak moorde op hierdie grond XNUMX persent van die totale aantal moorde in die land uit.

En ten spyte van die algemene afwaartse neiging van sulke oortredings oor die afgelope 5 jaar, bly hul getal in die huishoudelike sfeer ongeveer op dieselfde vlak.

Na ons mening is dit omstandighede wat dui op onvoldoende doeltreffendheid van werk op die voorkoming daarvan in die gesin en huishoudelike sfeer.

Ná die kriminalisering van gesinsgeweld het die aantal moorde 2-3 keer in 3 jaar afgeneem, in die 2015-2017-tydperk.

Terselfdertyd is die kriminalisering van 2015 ernstig deur die samelewing gekritiseer, aangesien die vervolging van gesinsgeweld privaat uitgevoer is. Dit beteken dat die slagoffer onafhanklik bewyse van skuld van die losbandige insamel, 'n klag indien, 'n privaat vervolging in die hof maak, ens.

Eintlik, na hierdie kritiek, soos ek verstaan, is daar besluit om huishoudelike geweld na die Kode oor Administratiewe Misdrywe terug te gee.

Maar selfs onder hierdie omstandighede toon statistieke duidelik 'n ernstige afname in die sterftesyfer in gesins- en huishoudelike konflikte.

Die bogenoemde wet wat op 15 April vanjaar aanvaar is, maak voorsiening vir verhoogde strafregtelike aanspreeklikheid en kriminalisering van administratiewe oortredings in die gesins- en huishoudelike sfeer. 

Nog 'n interessante punt is dat nie een van die statistieke aandag gee aan die aantal manlike slagoffers van gesinsgeweld nie. Volgens inligting van die Administratiewe Polisiekomitee van die Ministerie van Binnelandse Sake is ongeveer 40-45 persent van mans slagoffers van geweld.3  Dit is ook onmoontlik om die redes vas te stel waarom mans slagoffers geword het – of dit die gevolg was van geweld aan die kant van vroue of, inteendeel, 'n gevolg van selfverdediging aan die kant van laasgenoemde.

In elk geval vereis verdere verbetering van die meganisme vir die bekamping van gesinsgeweld die versterking van samewerking tussen agentskappe en selfs die oorweging van die skepping van 'n aparte Staatsliggaam vir gesinskwessies.

Aangesien die spesiale verslag 'n aantal aanbevelings aan regeringsinstansies gemaak het om die probleme aan te spreek, verwag ons hul gevolgtrekkings in die nabye toekoms.

Ek glo dit is vir ons belangrik om voort te gaan met ons werk om alle vorme van diskriminasie uit te skakel, om die onaantasbaarheid van eer en persoonlike waardigheid te beskerm, om moederskap en vaderskap te beskerm, om respek vir gesinswaardes op te voed en in te skerp, en om voldoende aanspreeklikheid vir oortredings te vestig. van hierdie regte en vryhede.

Die nuwe faktore wat bydra tot gesinsgeweld vereis konstante monitering, gesamentlike pogings, koördinering en doeltreffende strategieë. 'n Omvattende benadering moet daarop gemik wees om 'n gemeenskap vry van geweld te skep, waar almal veilig kan voel.

Byna die helfte van die slagoffers van gesinsgeweld in Kazakstan is mans // https://orda.kz/pochti-polovina-zhertv-domashnego-nasilija-v-kazahstane-muzhchiny/

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings