Verbinding met ons

Onderwys

Universiteite en die toekoms van Europa

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

 European University Association beklemtoon sektor se deurslaggewende rol voor Europese verkiesings en ondersoek die toekoms van transnasionale universiteitsamewerking

Nuut gepubliseerde EUA-beleidsinsette vra vir ''n Hernude sosiale kontrak vir Europa en sy universiteite', vergesel van vooruitskouingsverslag wat die 'wat as' van Europa se moontlike toekoms oorweeg.

2024 is 'n deurslaggewende jaar vir die toekoms van Europa, sowel as dié van sy universiteite.

In 'n nuut gepubliseerde beleidsinvoer ''n Hernude sosiale kontrak vir Europa en sy universiteite', die European University Association (EUA) skets hoe universiteite en beleidmakers kan saamwerk om 'n sterk, oop en toekomsvaste Europa te vorm tydens die 2024-2029 mandaat van die EU-instellings na die Europese verkiesings van hierdie jaar.

In hierdie dokument illustreer EUA die deurslaggewende rol wat universiteite speel vir die toekoms van Europa en beskryf hoe – as onafhanklike akteurs – universiteite die samelewing die beste kan dien en bydra om globale uitdagings aan te spreek, terwyl hulle die raamwerkvoorwaardes lys wat hulle nodig het om te floreer. Dit doen dit in die vorm van agt sleutelboodskappe oor wat op Europese vlak gedoen moet word, wat beleidmakers vra om met universiteite saam te werk om:

  1. Versterk die Europese multilaterale raamwerk vir samewerking
  2. Verbeter die doeltreffendheid van die Europese multivlakbestuurstelsel
  3. Stel 'n 'universiteitstjek' in voor die ontwikkeling van EU-wetgewing
  4. Begroot vir ambisieuse hoër onderwys, navorsing en innovasie
  5. Bevorder universiteite se globale rol as verantwoordelike brugbouers en kennismakelaars
  6. Handhaaf die kernwaardes van institusionele outonomie en akademiese vryheid
  7. Ontwikkel fisiese en virtuele infrastruktuur
  8. Vestig toegewyde befondsing vir universiteitsleierskapontwikkeling

Josep M. Garrell, president van EUA, het die publikasie verwelkom en opgemerk:

"In 2021 het EUA se visie vir 'Universiteite sonder mure' geïdentifiseer hoe die evolusie van kennissamelewings universiteite in die episentrum van menslike kreatiwiteit en leer geplaas het, en sodoende hulle van kritieke belang gemaak het vir ons planeet se oorlewing en florering. Hierdie oproep tot aksie is - vandag meer as ooit - 'n noodsaaklike prioriteit, wat die uitslag van vanjaar se verkiesings ook al mag wees. Boonop sal die komende mandaat van die Europese instellings, van 2024 tot 2029, deurslaggewend wees om hierdie visie in 'n werklikheid te omskep.

advertensie

As die ruggraat van Europese innovasie en ontwikkeling, het die hoëronderwys- en navorsingsektor soveel om te bied om ons vasteland se globale mededingendheid en langtermynambisies te bevorder. Daarom doen ek 'n beroep op Europese beleidmakers om die volgende jare aan te gryp as 'n geleentheid om 'n langtermynvisie en bestuur vir Europese universiteitsbeleide te bevorder, voldoende en voorspelbare befondsing en belegging te verskaf, en reëls te verseker wat dit moontlik maak eerder as beperk - met behoorlike oorweging vir universiteite se institusionele outonomie.”

Hierdie beleidsinsette is die resultaat van EUA se Universiteite en die toekoms van Europa-projek (UniFE), wat – geïnspireer deur toekomsdenke en strategiese vooruitskouingsmetodologieë – waarskynlike invloede op die toekoms van universiteitsamewerking vir Europa se universiteite in die volgende dekade ondersoek het. As sodanig word dit vergesel van 'n vooruitskouingsverslag, 'Wat as? - Ondersoek moontlike toekoms van transnasionale samewerking vir Europa se universiteite.

'Wat as?' ontleed eksterne dryfvere van verandering in ses dimensies (polities, ekonomies, sosiaal, wetlik, tegnologies en omgewings) en skets vier verskillende voorspellings (Groei, Beperking, Ineenstorting, Transformasie) van moontlike toekoms vir transnasionale universiteitsamewerking met vennote in Europa en verder. Lesers word uitgenooi om hulself in verskillende toekoms te verdiep deur die verskillende scenario's, elkeen verder geïllustreer met stories en voorbeelde.

Om die Europese universiteitsektor aan te moedig om betrokke te raak by toekomsdenke en strategiese versiendheid, die verslag se mede-outeurs Thomas E. Jørgensen en Anna-Lena Claeys-Kulik, onderskeidelik direkteur en adjunkdirekteur vir beleidskoördinering en vooruitskouing by EUA, het opgemerk dat:

“Slegs as ons onsself oopstel vir nuwe maniere om by die toekoms betrokke te raak, luister, aanvoel en voel in verskillende scenario's, kan ons ons gedagtes losmaak van huidige uitdagings en noodgevalle, en onsself in staat stel om perspektief te verander.

Dan kan ons vanuit 'n plek van moontlikhede na dinge kyk en die weg baan vir aksie om 'n beter toekoms te vorm. Eintlik is die toekoms wawyd oop!”

Regdeur 2023 het die Europese Universiteitsvereniging se Universiteite en die toekoms van Europa (UniFE) projek universiteitsleierskap, nasionale rektorskonferensies en universiteitsverenigings, kundiges en studenteverteenwoordigers bymekaar gemaak en geraadpleeg vir wydlopende gesprekke oor die toekoms van Europa en ons sektor se plek daarin. Geïnspireer deur toekomsdenke en strategiese vooruitskouingsmetodologieë, het die UniFE-projek waarskynlike invloede op die toekoms van universiteitsamewerking vir Europa se universiteite in die volgende dekade ondersoek.

Die UniFE-projek, en hierdie publikasies, is gelei deur 'n adviesraad wat bestaan ​​uit: Josep M. Garrell, EUA-president (asook voormalige president Michael Murphy); Carle Bonafous-Murat, Senior Skakelbeampte, Brussel-kantoor, France Universités, Frankryk; Katja Brøgger, Medeprofessor, Aarhus Universiteit, Denemarke; Jukka Kola, Rektor, Universiteit van Turku, Finland; Amaya Mendikoetxea, Rektor, Outonome Universiteit van Madrid, Spanje; en Snježana Prijić Samaržija, Rektor, Universiteit van Rijeka, Kroasië.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings