Verbinding met ons

Media

Hoe kan Europese wetgewing 'n billike ooreenkoms vir ons skrywers en kunstenaars in die oudiovisuele sektor verseker?

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Na aanleiding van die stakings van draaiboekskrywers en kunstenaars wat Hollywood vanaf die middel van 2023 getref het, kyk hierdie nuwe verslag na die verskillende wette in Europa wat daarop gemik is om billike vergoeding vir ons kreatiewe kragte te verseker. Hoe pas elke land dit toe?
Hierdie nuwe verslag -Billike vergoeding vir oudiovisuele skrywers en kunstenaars in lisensie-ooreenkomste - deur die European Audiovisual Observatory ondersoek hoe die EU-richtlijn 2019/790 oor kopiereg en verwante regte in die digitale interne mark (CDSM-richtlijn) daarop gemik is om die posisie van skrywers en kunstenaars te versterk wanneer hul eksklusiewe regte vir die gebruik van hul werke of uitvoerings gelisensieer word . Die verslag kyk na die benaderings wat deur lidlande gevolg is om hierdie uitdagings die hoof te bied tydens die implementering van hierdie richtlijn, wat in 2019 aangeneem is en in 2021 in nasionale wetgewing omgesit sou word. 

Hoofstuk een bied 'n gestruktureerde oorsig van die waardeketting betrokke by die skepping van 'n oudiovisuele werk, die verskillende produksiestadia en die gepaardgaande regte wat gelisensieer moet word, met 'n besondere fokus op nuwe aanlynverspreidingsmodelle. Deur verder te kyk na die ekonomiese regte van oudiovisuele outeurs en kunstenaars, ondersoek die outeurs die aard van outeursreg en verwante regte, en kyk veral na die moontlike oordrag van regte aan die vervaardiger. Hierdie hoofstuk sluit af met 'n blik op die verskillende tipes kontrakte en verwante vergoeding wat gebruiklik is in vandag se Europese oudiovisuele sektor.

Hoofstuk twee zoom in op die EU-wetlike raamwerk vir billike vergoeding. Die skrywers onderstreep dat 'n goed funksionerende markplek vir kopiereg twee hoofbeleidsdoelwitte benodig: Verbetering van die gebrek aan deursigtigheid in kontraktuele verhoudings en die herstel van die balans tussen die bedingingsmag van die verskillende kontraktuele vennote. Hierdie hoofstuk gaan dan oor na Hoofstuk 3 van Titel IV van die CDSM-richtlijn en die verskillende bepalings wat dit bevat aangaande billike vergoeding en deursigtigheid in uitbuitingskontrakte en hoe om 'n goed funksionerende markplek vir kopiereg te verseker.
Hoofstuk drie zoom selfs verder in op die implementering van Hoofstuk 3 Titel IV van die CDSM-richtlijn, met betrekking tot die oordrag van regte aan die vervaardiger, hoe om 'n gepaste en proporsionele vergoeding vir skrywers en kunstenaars vir die ontginning van hul werke en uitvoerings te verseker, en deursigtigheidsverpligtinge . Die skrywers vergelyk en kontrasteer verskillende benaderings in sewe EU-lidlande -: Duitsland, Frankryk, België, Hongarye, Nederland, Slowenië en Spanje. A gedetailleerde ontleding van die regulatoriese raamwerk wat van krag is in elkeen van hierdie lidlande word in die aanhangsel tot hierdie publikasie verskaf (https://go.coe.int/26aV9). Hoofstuk vier ontleed die rol van kollektiewe bedinging om groter deursigtigheid in kontraktuele reëlings en billike vergoeding vir skeppers in die oudiovisuele sektor te verseker. Dit gee 'n oorsig van die verskillende meganismes wat vir hierdie doel op nasionale vlak in die vooruitsig gestel word. Die verslag kyk veral na kollektiewe ooreenkomste, wat hier in die lig van Europese mededingingsreg ondersoek word, en kollektiewe bestuursorganisasies wie se rol en funksionering beskryf word. Die skrywers kyk prakties na voorbeelde van kollektiewe ooreenkomste en die toepassing daarvan in Duitsland, Swede, Denemarke, Pole, Frankryk, Italië, Nederland en die Verenigde State. 

Hoofstuk vyf loop die leser deur onlangse EU-regspraak op hierdie gebied. Alhoewel die laat omskakeling van die CDSM-richtlijn in baie lidlande nog nie voorsiening maak vir oorvloedige regspraak nie, is sommige sleutelbegrippe wat verband hou met toepaslike en proporsionele vergoeding reeds lank deur nasionale en internasionale howe oorweeg, wat hier ondersoek word. Die skrywers sluit af deur te beklemtoon "hoe sentraal die kwessie van billike vergoeding vir skeppers op 'n globale vlak is, veral in die konteks van stroomplatforms, met die oog daarop om die lewenskragtigheid en volhoubaarheid van die film- en oudiovisuele sektor te ondersteun." 'n Moet-lees nuwe gratis verslag om te verstaan ​​hoe EU-wetgewing daarop gemik is om 'n billike vergoedingsooreenkoms te verseker vir oudiovisuele skrywers en kunstenaars wat in vandag se Europese oudiovisuele industrieë werk.
Ontdek ons ​​ander Europese mediawetverslae
­
Ontmoet ons skrywers 
Sophie ValaisAs Adjunkhoof van die Departement vir Regsinligting by die Europese Oudiovisuele Sterrewag, dra Sophie Valais gereeld by tot die regspublikasies van die Sterrewag, bestuur EU-befondsde projekte binne die departement en neem deel aan die organisasie van Observatory-geleenthede en konferensies. LinkedIn profiel
Justine Radel-CormannJustine Radel het in Februarie 2022 by die Observatory se Departement vir Regsinligting aangesluit as Regsanalis: sy dra by tot die regspublikasies van die Observatory. Sy koördineer EU-befondsde projekte en werk saam met eksterne kundiges vir die verwesenliking van die DLI se kartering oor nasionale transposisies van die AVMS-richtlijn. LinkedIn profiel
Amélie LacourtAmélie Lacourt het in Januarie 2022 by die Observatory se Departement vir Regsinligting aangesluit. Sy is in beheer van die IRIS-nuusbrief, insluitend die redigering en publisering van die uitgawes. Sy skakel ook met en bestuur die netwerk van korrespondente. Daarbenewens dra Amélie ook by tot die regspublikasies, konferensies en EU-befondsde projekte wat deur die regsafdeling uitgevoer word.LinkedIn profiel
Wie is ons? Ons is deel van die Raad van Europa in Straatsburg. Die European Audiovisual Observatory verskaf data en ontleding oor die rolprent-, televisie- en VOD-industrie in Europa, vanuit 'n ekonomiese en wetlike oogpunt. 

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings