Verbinding met ons

Europese Kommissie

Sosiale Europa: meer deursigtige en voorspelbare werksomstandighede vir werkers in die EU

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

1 Augustus was die sperdatum vir EU-lidlande om die Richtlijn oor deursigtige en voorspelbare werksomstandighede in nasionale wetgewing. Die richtlijn bied meer uitgebreide en opgedateerde arbeidsregte en beskerming aan die 182 miljoen werkers in die EU.

Met die nuwe reëls sal werkers die reg hê op meer voorspelbaarheid in hul werksomstandighede, byvoorbeeld ten opsigte van opdragte en werktyd. Hulle sal ook die reg hê om tydige en meer volledige inligting te ontvang oor die noodsaaklike aspekte van hul werk, soos plek van werk en vergoeding. Dit is 'n belangrike stap vir 'n sterk sosiale Europa en dra by tot die draai van die Europese pilaar van die sosiale regte tot 'n tasbare werklikheid vir mense regoor die EU.

Nicolas Schmit, kommissaris vir werk en maatskaplike regte, het gesê: “Die richtlijn oor deursigtige en voorspelbare werksomstandighede is 'n direkte reaksie op die vinnig veranderende realiteit van ons arbeidsmarkte. Mense het die reg op meer volledige inligting oor die voorwaardes van hul diens en meer voorspelbaarheid in hul daaglikse lewens. Die nuwe reëls sal help om kwaliteit werk te waarborg, werkers stabiliteit te gee en hulle in staat te stel om hul lewens te beplan.”

Arbeidsregte en beskerming word uitgebrei en bygewerk na die nuwe wêreld van werk

Met die richtlijn oor deursigtige en voorspelbare werksomstandighede, sal werkers in die EU die reg hê om:

  • Meer volledige inligting oor die noodsaaklike aspekte van hul werk, wat vroeg en skriftelik ontvang moet word;
  • 'n beperking op die lengte van proeftydperke aan die begin van die werk tot ses maande;
  • neem 'n ander werk aan met 'n ander werkgewer; enige beperkings op hierdie reg moet op objektiewe gronde geregverdig word;
  • binne 'n redelike tydperk vooraf in kennis gestel word wanneer werk gedoen sal moet word – veral vir werkers met onvoorspelbare werkskedules en werk op aanvraag;
  • doeltreffende maatreëls wat misbruik voorkom van nul-uur kontrakwerk;
  • ontvang 'n skriftelike antwoord op 'n versoek om oordrag na 'n ander veiliger werk, en;
  • ontvang kostevrye verpligte opleiding verband hou met die werk waar die werkgewer 'n plig het om dit te verskaf.

’n Geskatte bykomende 2 tot 3 miljoen werkers in onseker en nie-standaard vorme van indiensneming, insluitend deeltydse, tydelike en op aanvraag werk, sal nou regte geniet op inligting oor hul diensvoorwaardes en nuwe beskerming, soos die reg om meer voorspelbaarheid in hul werktyd. Terselfdertyd respekteer die richtlijn die buigsaamheid van nie-standaard indiensneming, en behou dus die voordele daarvan vir werkers en werkgewers.

Die richtlijn sal ook werkgewers bevoordeel deur te verseker dat werkersbeskerming in lyn bly met die jongste ontwikkelings in die arbeidsmarkte, deur administratiewe struikelblokke vir werkgewers te verminder, byvoorbeeld om dit moontlik te maak om inligting elektronies te verskaf, en deur 'n gelyke speelveld onder werkgewers in die EU, wat billike mededinging moontlik maak op grond van dieselfde minimum vlak van arbeidsregte.

advertensie

Volgende stappe

Lidstate word verplig om die richtlijn teen vandag in nasionale wetgewing om te sit. As 'n volgende stap sal die Kommissie die volledigheid en nakoming van die nasionale maatreëls wat deur elke lidstaat in kennis gestel is, beoordeel, en aksie neem indien en waar nodig.

agtergrond

Die Europese pilaar van die sosiale regte lys 'veilige en aanpasbare indiensneming' en 'inligting oor diensvoorwaardes en beskerming in geval van ontslag' as noodsaaklike beginsels vir billike werksomstandighede. Dit bepaal dat werkers die reg het om by die aanvang van diens skriftelik ingelig te word oor hul regte en verpligtinge voortspruitend uit die diensverhouding, insluitend op proeftydperk.

Die nuwe Richtlijn oor deursigtige en voorspelbare werksomstandighede (EU/2019/1152) vervang die Geskrewe verklaring Richtlijn (91/533/EEG), wat sedert 1991 in plek was en werkers wat 'n nuwe werk begin het die reg gegee om skriftelik in kennis gestel te word van die noodsaaklike aspekte van hul diensverhouding.

Vandag se mylpaal sal môre opgevolg word deur nog 'n groot prestasie onder die Europese Pilaar van Sosiale Regte. Die EU-wye reëls om werk-lewe balans vir ouers en versorgers te verbeter wat in 2019 aangeneem is, sal teen 2 Augustus 2022 deur lidlande omgesit moet word.  

Meer inligting

Richtlijn oor deursigtige en voorspelbare werksomstandighede in die EU

Webwerf met vrae en antwoorde oor deursigtige en voorspelbare werksomstandighede

Europese Pilaar van Maatskaplike Regte webwerf

Jongste inligting oor die Europese pilaar van maatskaplike regte-aksieplan

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.
advertensie

Neigings