Verbinding met ons

corona

Negatiewe uitwerking van COVID-19 op openbare gesondheid - Oorsig van navorsing en 'n paar voorspellings

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die koronaviruspandemie het 'n enorme impak op gesondheidsorg regoor die wêreld gehad. Aan die een kant het dit swakhede in openbare gesondheidstelsels blootgelê, soos tekorte aan mediese personeel, toerusting en medisyne, asook onvoldoende koördinering en samewerking tussen lande. Aan die ander kant het dit 'n negatiewe impak op die toeganklikheid en kwaliteit van gesondheidsorg vir ander kategorieë pasiënte gehad, skryf Mukhammadsodik Rakhimov, senior navorser van die Instituut vir Strategiese en Streekstudies onder die president van die Republiek van Oesbekistan

Om makro-ekonomiese stabiliteit, effektiewe maatskaplike ondersteuning vir die bevolking te verseker, en die beskerming van die lewe en gesondheid van die burgers van Oesbekistan gedurende die tydperk van teenaksie teen die verspreiding van koronavirusinfeksie, is die volgende maatreëls getref:

  • Presidensiële bevel "Oor maatreëls om die koronaviruspandemie te versag, kardinale verbetering van die stelsel van sanitêre-epidemiologiese welstand en beskerming van openbare gesondheid" gedateer 25 Julie 2020;
  • Presidensiële bevel "Op die stigting van die Spesiale Republikeinse Kommissie oor die voorbereiding van die Program van maatreëls om die invoer en verspreiding van 'n nuwe soort koronavirus in die Republiek van Oesbekistan te voorkom" gedateer 29 Januarie 2020, en;
  • Besluit van die kabinet van ministers "oor bykomende maatreëls om die verspreiding van koronavirusinfeksie te voorkom" gedateer 23 Maart 2020, ens.

Eerstens, sedert die begin van die pandemie in Oesbekistan, onder leiding van president Sh. Mirziyoyev, is meer as tien normatief-regshandelinge aangeneem om die verspreiding van COVID-19 te voorkom en die gevolge daarvan te versag. Hierdie dokumente het die basis geword vir effektiewe organisasie van werk om die verspreiding van COVID in die land te voorkom.

Gebaseer op die Bevel van die staatshoof "Oor die vorming van die Spesiale Republikeinse Kommissie vir die voorbereiding van die Program van maatreëls om die invoer en verspreiding van 'n nuwe soort koronavirus in die Republiek van Oesbekistan te voorkom" gedateer 29 Januarie 2020, die Spesiale Republikeinse Kommissie is gestig. Toepaslike maatreëls is getref.

As deel van die implementering van die Presidensiële Orde is 'n anti-krisisfonds geskep. Die anti-krisisfonds in die bedrag van 10 triljoen bedrae wat bedoel is vir die implementering van maatreëls om die pandemie teë te werk en die ekonomie in die huidige toestande te ondersteun. Maatreëls word in die vooruitsig gestel om gesondheidswerkers te stimuleer wat betrokke is by die organisasie van anti-epidemie maatreëls ten koste van hierdie fonds.

Terselfdertyd, om die bevolking te voorsien van gespesialiseerde gratis mediese sorg op inisiatief van die staatshoof, 'n gespesialiseerde hospitaal (Zangiata-1 en Zangiata-2) met 36,000 beddens vir die behandeling van koronaviruspasiënte, toegerus met moderne mediese toerusting, is binne 'n kort tydperk in die Zangiata-distrik van die Tasjkent-streek gebou. Verspreidingsentrums is ook gestig om die virus te bekamp.

Byvoorbeeld, "Expo Markaz", "Yoshlik", "Atlas" in die stad Tasjkent. Metodes van diagnostiek en tydelike behandeling is hier gebruik.

advertensie

Terselfdertyd is 'n kwarantynsentrum vir 22 duisend mense binne 'n kort tydjie in die Yukorichirchik-distrik van die Tasjkent-streek georganiseer. Daarbenewens is kwarantynsentrums vir 7,000 XNUMX mense gebou in Namangan, Samarkand, Surkhandarya-streke en die Republiek van Karakalpakstan.

Tydens die pandemie in 2020 het mediese instellings drie MSCT's, 56 X-straalmasjiene, 2,303 1,450 funksionele beddens, 3,300 2,040 CPAP-masjiene, 55 12,500 suurstofkonsentrators, 72 500 ventilators, 90 PCR-masjiene, 10 1,512 hartmonitors ontvang vir die koste van die begroting sowel as die begrotingsfonds. in die bedrag van 300 miljard soums is 2,507 ventilators, XNUMX hartmonitors, XNUMX PCR-masjiene en ander toerusting aangekoop. Daarbenewens is XNUMX XNUMX kinders se CPAP-masjiene, XNUMX ventilators, XNUMX XNUMX suurstofkonsentrators en ander toerusting deur middel van borgskap aangekoop.

Tydens die COVID-19-pandemie is lyste van gesinne wat materiële bystand en ondersteuning benodig - die sogenaamde "yster notaboek" ("temir daftar") - in die land gevorm om maatskaplike ondersteuning aan die bevolking te bied.

Om meer doelgerigte bystand te verseker, is kategorieë van behoeftige gesinne ook gedefinieer, insluitend burgers wat hul werk en inkomstebronne verloor het as gevolg van kwarantynmaatreëls. Daarbenewens, om die maatskaplike welsyn van die bevolking te verseker, is stappe gedoen om die styging in voedselpryse te bekamp. Geen koerse van doeanebelasting en aksynsbelasting is vasgestel vir 20 voedsel en noodsaaklike goedere (vleis, melk, botter, uie, meel, suiker, gaas, higiëneprodukte, ventilators, ens.) tot die einde van 2020 wanneer dit in Oesbekistan ingevoer is. Materiaal wat benodig word vir die konstruksie van mediese en kwarantynfasiliteite vir COVID-19-beheer, sowel as goedere vir die werking daarvan, is ook tot die einde van 2020 van doeaneregte en BTW vrygestel.

Tweedens het die regering redelik vinnig op die koronaviruspandemie gereageer. ’n Hele pakket maatreëls is ontwikkel om ekonomiese herstel in 2020-2021 te versnel. As gevolg hiervan het Oesbekistan een van die min lande geword wat daarin geslaag het om sy ekonomiese groei te handhaaf - BBP met 1.6% in 2020 in die konteks van die COVID-19-pandemie.

Veral die wêreldwye model van krisisbestuur - die verligting van monetêre beleid in die vorm van "oorspoel die krisis met geld" deur sentrale banke en die vermindering van die herfinansieringskoers - is nie in Oesbekistan weerspieël nie.

Ook ná die aankondiging van die pandemie in April 2020. Die Sentrale Bank het die herfinansieringskoers met 1% verlaag (van 16% tot 15% per jaar). ’n Versigtige monetêre beleid is geïmplementeer om toenemende risiko's van stagflasie te vermy (teen die agtergrond van relatief hoë inflasie). Oesbekistan het lae buitelandse skuld en 'n gesonde staatsbegroting, so die land het ruimte gehad vir anti-krisis maneuvering.

Boonop het die president in die eerste dae van die pandemie 'n dekreet onderteken "Oor prioriteitsmaatreëls om die negatiewe impak van die Coronavirus-pandemie en globale krisisgebeure op ekonomiese sektore te versag" (gedateer 19 Maart 2020). Dit het kennis geneem van die behoefte om maatreëls te tref om sektore van die ekonomie en die bevolking te ondersteun, makro-ekonomiese stabiliteit te verseker, buitelandse ekonomiese aktiwiteit te stimuleer, gladde werking van nywerhede en sektore van die ekonomie, en die belangrikste - om 'n skerp afname in inkomste van die land se bevolking.

Finansiële en kredietondersteuning van sekere sektore soos landbou, konstruksie, toerisme en gesondheidsorg is ook verskaf. Die moeilikste probleem waarmee alle ondernemings gedurende die kwarantyntydperk te kampe het, is die gebrek aan bedryfskapitaal. Kredietsteun vir die aanvulling van bedryfskapitaal is deur twee kanale gerealiseer deur die Staatsfonds vir Ondersteuning van Entrepreneuriese Aktiwiteite, wat die hoofinstelling van ondersteuning in hierdie rigting is, sowel as banke.

Derdens, in ooreenstemming met die reëls van algemene kwarantyn in Oesbekistan, om die negatiewe gevolge van die pandemie te verminder, het die staatsowerhede saam met die publiek 'n aantal voorbeeldige maatreëls onderneem.

In die besonder, op inisiatief van president Sh. Mirziyoyev, alle besluite oor die voorkoming van die verspreiding van Covid is bespreek in die Kengashes of People's Deputates, het die menings van die algemene publiek in ag geneem en dan vir oorweging deur die Spesiale Republikeinse Kommissie voorgelê. Om 'n buitensporige las op mediese instellings te voorkom, is burgers gereeld deur die media en die internet ingelig oor voorkomende maatreëls en metodes om covid tuis te behandel. Spesiale protokolle vir die behandeling van persone met die siekte is ook ontwikkel, met inagneming van die vlak van die siekte en gepaardgaande siektes van die pasiënte. Kwarantynbeperkings is periodiek ingestel.

Vierdens het internasionale samewerking 'n spesiale rol gespeel in die voorkoming van die COVID-19-pandemie. Van die begin van die pandemie het die president van Oesbekistan telefoongesprekke gevoer met alle staatshoofde in Sentraal-Asië en Afghanistan. Tydens hierdie gesprekke het hulle beide die bilaterale agenda en gesamentlike teenaksie bespreek teen die bedreiging van die koronaviruspandemie wat in die streek en die wêreld as geheel versprei.

Internasionale organisasies, soos die VN, GOS, SCO, CCTS, het gesamentlike programme aangeneem en 'n aantal konferensies gereël om praktiese ervaring uit te ruil om die verspreiding van koronavirus teen te werk.

In die besonder, binne die raamwerk van die Vyfde Vergadering van Gesondheidsministers van die SCO-lidstate wat in Tasjkent (09.06.2022) gehou is, die eenwording van wedersydse pogings om die geleenthede uit te brei om kwaliteit mediese dienste te gebruik tydens die
COVID-19-pandemie is breedvoerig bespreek.

'n Sleutelrol in Oesbekistan se internasionale pogings om die verspreiding van die koronavirus teen te werk, is gespeel deur die deelname van die president van Oesbekistan Sh. Mirziyoyev in die werk van die buitengewone beraad van die Samewerkingsraad van Turkssprekende State, gehou op 10 April 2020 in die formaat van 'n videokonferensie.
Hy het 'n aantal belangrike inisiatiewe voorgehou om op die koronaviruspandemie te reageer:
1) Vestiging van 'n permanente stelsel vir die monitering, ontleding en voorspelling van die epidemiologiese situasie binne die raamwerk van die Turkse Raad;
2) Vestiging van gesamentlike aktiwiteite van die Ministeries van Gesondheid en toonaangewende mediese instellings van die Turkssprekende lande om inligting en ervaring uit te ruil in die voorkoming, diagnose en behandeling van gevaarlike aansteeklike siektes;
3) Stigting van die Spesiale Koördineringsgroep oor pandemiebeheer onder die Sekretariaat van die Turkse Raad; 4) Voorsiening aan die bevolking van die nodige voedsel, medisyne en dwelms.

Daarbenewens was daar 'n deurlopende uitruil van ervaring met die owerhede van lande soos Duitsland, die Verenigde Koninkryk, China en Turkye om spesifieke protokolle vir die behandeling van die koronavirus te verbeter.

Vyfdens het die leierskap van Oesbekistan sy verbintenis tot streeksamewerking herhaal en gevra vir 'n gesamentlike reaksie op die COVID-19-pandemie in Sentraal-Asië. Die CA-lande het die uitruil van ervaring en inligting ondersteun om koronavirusinfeksie te bekamp, ​​wat streeksolidariteit teen algemene uitdagings getoon het. Humanitêre hulp van Oesbekistan tot Kirgisië en Tadjikistan, en daarna van Kazakstan na Kirgisië, het bygedra tot streekskonsolidasie in die stryd teen COVID-19.

Oesbekistan het ook humanitêre aflewerings van noodsaaklike mediese voorrade aan China, Afghanistan, Iran, Kirgistan, Tadjikistan, Wit-Rusland, Azerbeidjan, Hongarye en Rusland gemaak.

Ten spyte van die maatreëls wat getref is om COVID-19 te voorkom en die WGO-aankondiging dat die pandemie verby is, is die wêreld toenemend bewus van die probleme wat verband hou met die behoefte aan behandeling en voorkoming van die gevolge daarvan, wat tot ernstige kommer vir die wetenskaplike en mediese gemeenskap is. Volgens die WGO verklaar elke tiende persoon wat van koronavirus herstel het dat hy post-COVID-komplikasies het.

'n Ontleding van materiaal van betroubare internasionale mediese publikasies en gespesialiseerde kundiges stel ons in staat om 'n aantal van die relatief mees algemene post-COVID-siektes te identifiseer.

- siekte long. Volgens Wuhan Universiteit, 90 % van diegene wat van covid herstel het, het longskade van verskillende grade gehad (pulmonale fibrose).

Wetenskaplikes skat dat die herstelproses van hierdie siekte tot 15 jare. Kortasem bly die mees algemene pulmonale simptoom van postcovid-sindroom. Na 'n infeksie word dit gemiddeld aangeteken in 32 % van pasiënte. Volgens voorspellings lei hierdie siekte tot respiratoriese versaking en, as gevolg daarvan, tot gestremdheid.

- kardiovaskulêre siekte. Volgens kardioloë is een van die mees algemene komplikasies van covid skade aan die kardiovaskulêre stelsel. Daar word opgemerk dat 'n skending van bloedstolling, wat byna almal wat met koronavirus besmet is gely het, tot die vorming kan lei van bloedklonte in die vate. Gevolglik veroorsaak veranderinge in die styfheid van die vaatwand dikwels 'n toename in bloeddruk.

Studies het getoon dat skade aan die hartspier aangemeld is in 20 % van die 500 pasiënte wat in die Wuhan-hospitaal ondersoek is. Veranderinge is ook in die bloed in 38 % van die ondersoeke pasiënte, dws, verhoogde bloedstolling word opgemerk, en bloedklonte is gevind in 'n derde van hierdie aantal pasiënte. Volgens kenners, selfs na herstel van covid, bly pasiënte 'n hoë risiko van beroertes en hartaanvalle.

Terselfdertyd, soos nasionale kenners opmerk, het Oesbekistan ook onlangs die mees uitgesproke toename in verskeie vorme van miokarditis ervaar.

- neurologiese siektes. Kenners van die US Nasionale Sentrum vir Biotegnologie-inligting glo dat elke derde post-COVID pasiënt gediagnoseer word met neurologiese siektes, insluitend duiseligheid, hoofpyn en kognitiewe inkorting na ontslag uit die hospitaal.

’n Soortgelyke mening word gedeel deur kundiges van die Wetenskaplike Sentrum vir Neurologie van Rusland. Volgens hul waarnemings word neurologiese komplikasies waargeneem in 80% van ernstige COVID-19-oorlewendes.

- siektes van die gewrigte.En studies wat in Turkye, Frankryk en Italië gedoen is, toon dit 65 % van post-COVID pasiënte het gewrigspyn en mialgie (sindroom van pyn in spiere, ligamente, tendons en fascia - bindweefselmembrane van spiere). Volgens die WGO-statistieke is vroue meer vatbaar vir post-covid artikulêre sindroom as mans.

Sommige kenners beklemtoon ook dat die agteruitgang van die toestand bydra tot: die ophoping van gifstowwe wat gevorm word na die dood van besmette selle, langdurige gebruik van antibiotika, verminderde motoriese aktiwiteit en verhoogde liggaamsgewig. Oezbeekse kenners merk ook op dat na infeksie met covid, die diagnose van avakulêre (aseptiese) nekrose van die femorale kop gereeld in die land geword het.

- siektes van die lewer en niere.Volgens Chinese kenners, 27 % van pasiënte wat in hospitale in Wuhan opgeneem is, Sjina, het nierprobleme gehad. Van die 200 gevalle in Hubei en Sichuan provinsies, 59% proteïen in hul urine gehad het.

Daar word opgemerk dat by pasiënte met akute chroniese nierversaking, die risiko van dood vyf keer hoër was. Teen die agtergrond van die virus kan selfs diegene wat voorheen geen spesiale klagtes gehad het niersiekte opdoen in 30% van gevalle. Chinese wetenskaplikes beweer egter dat ongeveer 50 % van pasiënte wat met koronavirus in die hospitaal opgeneem is, het tekens van lewerskade gehad.

Post-COVID siektes vereis spesiale aandag. Spaanse kenners voer aan dat hierdie tendens op sy beurt tot 'n toename in gevalle van gestremdheid kan lei. Teen hierdie agtergrond, in sommige lande, byvoorbeeld, in die Verenigde State, daar is oproepe om post-COVID-siektes met gestremdheid gelyk te stel.

In die algemeen, baie mediese spesialiste in die wêreld, insluitend spesialiste van Oesbekistan, voer aan dat die gevolge van covid nog lank onvoorspelbaar sal bly. Onder hierdie omstandighede is die prioriteitsrigting, beide vir die organiseerders van die gesondheidsorgstelsel en die wetenskaplike gemeenskap, 'n meer deeglike en in-diepte studie van die faktore wat 'n toename in post-COVID siektes veroorsaak, sowel as hul tydige en gekwalifiseerde behandeling. Baie kenners meen ook dat om die gevolge van die koronavirus te verminder, dit nodig is om voort te gaan met maatreëls vir die volle inenting van die wêreldbevolking.

Soos VN se sekretaris-generaal Antonio Guterres gesê het: “Dit is tyd om die beginsel van globale solidariteit weer te leer en nuwe maniere te vind om saam te werk vir die gemeenskaplike belang. Dit moet 'n wêreldwye inentingsplan insluit wat COVID-19-entstowwe lewer aan die miljoene wat tot dusver hierdie lewensredder geweier is."

Op grond van bogenoemde ag kenners dit raadsaam om 'n gesamentlike aksieplan op VN-vlak te ontwikkel om dringende probleme aan te spreek wat verband hou met die effektiewe organisasie van omvattende werk oor die studie, voorkoming en behandeling van alle tipes post-koïtale siektes, wat behoort by te dra. om die groei van gestremdheid in die wêreld te voorkom.

Terselfdertyd, om toekomstige pandemies te voorkom of die negatiewe gevolge daarvan te verminder, sal dit raadsaam wees om die toepassing van die projek "One Health", wat in Duitsland ontwikkel is en in die onderhandelinge oor die pandemie-verdrag, in die EU se globale gesondheidstrategie en in die konsep van die Duitse regering oor globale gesondheid.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings