Tientalle parlementslede van regoor Europa, insluitend senatore, parlementslede, parlementslede en die Britse House of Lords, en Joodse gemeenskapsleiers van verskillende Europese lande het hul kragte saamgesnoer in 'n brief wat die Poolse owerhede versoek om 'n deel van 'n wetsontwerp op dierewelsyn te verwyder wat 'n verbod op die uitvoer van kosjer vleis uit Pole, skryf .

'N Stemming oor hierdie wetsontwerp word môre (13 Oktober) in die Poolse Senaat verwag.

'N Streep om die uitvoer van kosjervleis uit Pole te verbied, sou die Joodse gemeenskappe dwarsoor die kontinent ernstig beïnvloed, wat, afhangende van groot of beperkte hulpbronne, baie staatmaak op Pole as 'n verskaffer van kosjervleis. Hierdie land is een van die grootste Europese uitvoerders van kosher vleis.

Die parlementariërs en ondertekenaars van die Joodse leiers het ook beklemtoon dat die wetsontwerp 'n gevaarlike presedent skep omdat dit die welsynsregte van diere duidelik bo die fundamentele Europese reg op vryheid van godsdiens plaas.

In die artikel 10 van die EU se handves van fundamentele regte word gesê: “Elkeen het die reg op vryheid van denke, gewete en godsdiens. Hierdie reg sluit vryheid in om godsdiens, geloof en vryheid te verander, hetsy alleen of in gemeenskap met ander, en in die openbaar of privaat, om godsdiens of geloof te openbaar, in aanbidding, onderrig, praktyk en onderhouding ”.

Die ondertekenaars het ook die feit aangevoer dat daar geen afdoende wetenskaplike bewyse is wat die bewerings ondersteun dat shechita, die kosher-metode van slagting, wreedaardiger is as die meerderheid van slagting wat dag in dag in Europa plaasvind nie.

In hul brief skryf die ondertekenaars aan die Poolse regering: “Deur die uitvoer van produkte wat 'n sentrale beginsel van Joodse geloof en praktyk is, vir baie te verbied, stuur u 'n sterk boodskap dat wette wat die Joodse lewe in Europa effektief belemmer, aanvaarbaar is. ''

"Om hierdie redes - en namens die duisende Jode wat ons as gemeenskapsleiers en parlementariërs verteenwoordig - versoek ons ​​die Poolse regering, sy parlement en sy senatore om hierdie aspek van die wetsontwerp te stop."

Rabbi Menachem Margolin, voorsitter van die Europese Joodse vereniging wat die brief begin het, het in 'n verklaring gesê: 'Wat blyk 'n nasionale Poolse politieke kwessie te wees, is niks van die soort nie. Die gevolge van hierdie wetsontwerp is potensieel verwoestend en diepgaande vir Jode oral in Europa, en ook vir die baie wat die vryheid waardeer om godsdiensvryheid te beoefen. '

'Die wetsontwerp, indien dit aanvaar word, sal gesien word as 'n verklaring dat dit oop is vir almal wat beswaar maak teen aspekte van die Joodse wet, geloof en praktyk. Dit moet gestaak word, '' het hy gesê.