Verbinding met ons

Oesbekistan

Oesbekistan-EU: Stand van die vordering

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Op 20 Februarie, by 'n geleentheid ter viering van die stand van vordering in Uzbekistan - EU-verhoudinge, het die ambassadeur van Oesbekistan die volgende toespraak gemaak:

Geagte gaste, Dames en here, Geagte deelnemers aan ons geleentheid,

Dit is vir my 'n groot plesier en eer om julle te verwelkom.

Ek is baie bly om die vooraanstaande verteenwoordigers van die Europese Buitelandse Aksiediens, die Europese Kommissie, die Europese Raad, die media en al ons vriende hier te sien. Spesiale dank aan die vooraanstaande ambassadeurs van die EU-lidlande en hul verteenwoordigers.

Ek is bly om my goeie vriend, Luc Devigne, Adjunk Besturende Direkteur vir Oos-Europa en Sentraal-Asië by die EEAS te verwelkom.

Dit is baie uniek dat my kollegas, ambassadeurs van Oesbekistan in Oostenryk - mnr. Abat Faizullaev, na Duitsland - by hierdie geleentheid aangesluit het -
Mnr. Nabijon Kasimov, na Frankryk - mnr. Sardor Rustambaev en na Italië - mnr. Otabek Akbarov, is ook vanaand hier teenwoordig.

My spesiale dank ook vir die teenwoordigheid van die ambassadeurs van ons broederlike Sentraal-Asiatiese state (Kazachstan, Kirgisië, Tadjikistan en Turkmenistan) en Azerbeidjan.

advertensie

Ons vandag se geleentheid is opgedra aan die stand van die vordering wat gemaak is in die betrekkinge tussen Oesbekistan en die Europese Unie.

Gedurende die laaste jare, onder die leierskap van die president HE Shavkat Mirziyoyev, bou ons Nuwe Oesbekistan wat die EU as een van sy belangrikste internasionale vennote beskou en besondere belang heg aan die verdere ontwikkeling van wedersyds voordelige samewerking oor 'n hele reeks kwessies.

Dit is die moeite werd om te noem dat Oesbekistan geweldige positiewe veranderinge ondergaan.

Vandag is Oesbekistan in 'n belangrike stadium van sy ontwikkeling. Die grootskaalse program van omvattende hervormings gaan voort in die land, waarvan die hoofdoel die bestendige voortsetting is van die proses van transformasie van Oesbekistan in 'n demokratiese, oppergesag-gebaseerde staat met 'n sosiaal-georiënteerde markekonomie, wat omvattende beskerming van die belange en regte van burgers, veiligheid, volhoubare ontwikkeling en onafhanklikheid van die land.

Danksy die demokratiese transformasies die afgelope paar jaar het fundamentele waardes 'n werklikheid geword in die lewe van die samelewing – menseregte en vryhede, oppergesag van die reg, vryheid van spraak, vryheid van godsdiens en vryheid van gewete.

’n Sterk atmosfeer van wedersydse respek, verdraagsaamheid, vrede en stabiliteit is in die land gevestig. Die waardes van interetniese en intergeloofsvriendskap en broederskap, wat vir eeue op die grond van Oesbekistan gevorm is, is versterk.

Wat die buitelandse beleid betref, voer Oesbekistan 'n oop, buurmanskap en pragmatiese kursus uit wat daarop gemik is om Sentraal-Asië in 'n streek van stabiliteit, veiligheid en voorspoed te verander.

Die prioriteit van die versterking en uitbreiding van vriendskaplike verhoudings en strategiese vennootskap met alle state van die wêreld word aktief geïmplementeer.

Danksy hierdie konsekwente, konstruktiewe en gebalanseerde beleid is vertroue en wedersydse begrip met die lande van Sentraal-Asië versterk.

Daar is 'n unieke meganisme vir die ontwikkeling van streeksamewerking - Raadplegende vergaderings van die staatshoofde van die streek.

'n Historiese dokument - Verdrag oor vriendskap, goeie buurmanskap en samewerking vir die ontwikkeling van Sentraal-Asië in die XXI eeu - is in Kirgisië onderteken tydens die Konsultatiewe Vergadering op 21 Julie verlede jaar.

Die aanvaarding van hierdie belangrike ooreenkoms is 'n unieke voorbeeld van die kombinasie van die potensiaal van die lande van die streek vir die welvaart en ontwikkeling van ons mense.

Oesbekistan se rol in multilaterale formate het verskerp. Vandag neem ons land belangrike inisiatiewe in die raamwerk van die VN en ander internasionale organisasies om hedendaagse streeks- en globale kwessies aan te spreek, soos die bevordering van die oplossing van die Afghaanse probleem, klimaatsverandering, Aral See-ramp, bereiking van Volhoubare Ontwikkelingsdoelwitte, ens. .

Oesbekistan het die presidentskap in die Sjanghai Samewerkingsorganisasie en die Ekonomiese Samewerkingsorganisasie beklee, en het die eerste keer die spitsberaad van die Organisasie van Turkse State in 2022 aangebied.

Belangrike stappe is geneem om wedersyds voordelige samewerking met alle groot en streeksmoondhede, insluitend die EU en Europese state, te verdiep.

Dit is geen oordrywing om te sê dat 2022 'n nuwe bladsy geword het in bilaterale en interstreekse betrekkinge tussen Oesbekistan en die EU nie.

Die eerste besoek van President van die Europese Raad Charles Michel aan ons land op
27-28 Oktober 2022, sowel as vrugbare onderhandelinge en beduidende ooreenkomste wat bereik is binne die raamwerk van die deelname van president Shavkat Mirziyoyev aan die eerste EU-Sentraal-Asië-beraad op
27 Oktober in Astana het gelei tot die verdere ontwikkeling van ons omvattende samewerking.

Die besoek van die EU se hoë verteenwoordiger Josep Borrell aan ons land op 17-19 November 2022 het dit moontlik gemaak om weer aktuele kwessies te bespreek.

Die EU-Sentraal-Asië-konnektiwiteitskonferensie wat op inisiatief van Oesbekistan in Samarkand op 18 November 2022 georganiseer is, was 'n belangrike gebeurtenis in die versterking van interstreeksamewerking. Aan die einde van hierdie geleentheid is spesifieke ooreenkomste bereik oor uitbreiding van samewerking in digitalisering, groen ekonomie, energie, klimaatsverandering en vervoer.

Die sleutelareas van ons samewerking met die EU en sy lidlande is beleggings, handel, finansiële en tegniese bystand, hoëtegnologie-oordrag, wetenskap en tegnologie, onderwys, ekologie, toerisme, gesondheid en kultuur, asook die versterking van streekveiligheid.

’n Groot prestasie in ons bilaterale betrekkinge was die suksesvolle voltooiing deur die partye van onderhandelinge oor die Uitgebreide Vennootskap- en Samewerkingsooreenkoms (EPCA), as gevolg waarvan dit op 6 Julie 2022 in Brussel geparafeer is.

Die dokument is bedoel om bilaterale samewerking na 'n kwalitatief nuwe vlak te bring. Dit sal die bestaande Vennootskap- en Samewerkingsooreenkoms (PCA) tussen Oesbekistan en die EU van 1996 vervang.

Ons sien uit na die vroeë inwerkingtreding van die ooreenkoms en reken op die verdere ondersteuning van ons Europese vennote in hierdie verband.

Ek wil graag beklemtoon dat die hoofbepalings van EPCA ten volle in ooreenstemming is met die Ontwikkelingstrategie van Nieu-Oesbekistan vir 2022-2026 wat in Januarie 2022 aangeneem is.

Die Strategie identifiseer 7 belangrikste prioriteite vir die land se ontwikkeling in die komende jare. Hulle fokus op menseregte, die versterking van die burgerlike samelewing, verseker geregtigheid, die oppergesag van die reg en ander.

Dit beklemtoon ook die belangrikheid van die versterking van Oesbekistan se betrekkinge met die EU en sy lidlande vir die ontwikkeling van betrekkinge in handel, ekonomiese, water, energie, vervoer, kulturele en humanitêre sfere.

Ek wil graag beklemtoon dat ons bilaterale handels- en ekonomiese samewerking die afgelope jare versnel het en 'n kwalitatief nuwe vlak bereik het.

Die volume bilaterale handelsomset het verlede jaar $4.48 miljard bereik (in 2021 - $3.79 miljard). Tans werk 1052 ondernemings met beleggings van EU-lidlande in ons land, insluitend 304 maatskappye met 100 persent van Europese kapitaal.

In hierdie verband wil ek daarop let dat op
Op 10 April 2021 het Oesbekistan die status van begunstigde van die EU se GSP+-skema gekry. Hierdie besluit het dit moontlik gemaak dat sowat 6,200 XNUMX soorte goedere wat in ons land vervaardig word, sonder doeaneregte die EU-mark betree. Danksy dit het die uitvoer van Oezbeekse goedere na die EU aansienlik toegeneem.

Met hierdie geleentheid wil ek kennis neem van die suksesvolle eerste GSP+-moniteringssending na ons land in Maart verlede jaar.

Die Oezbeekse kant is dankbaar teenoor die Europese kant vir die ondersteuning van Oesbekistan se WHO-toetreding en vir die verskaffing van die tegniese ondersteuning (5 miljoen euro) in hierdie rigting. Ons is seker dat dit sal dien om handels- en ekonomiese betrekkinge tussen Oesbekistan en die EU verder uit te brei.

Ek is vol vertroue dat die noue vriendelike en konstruktiewe betrekkinge tussen Oesbekistan en die EU sal voortgaan om konsekwent te versterk en uit te brei in die belange van ons mense.

Geagte gaste,

Ek sal hier stop en die woord gee aan mnr. Luc Devigne, Adjunk-Besturende Direkteur vir Oos-Europa en Sentraal-Asië by die EEAS, sowel as aan my kollegas, ambassadeurs van Oesbekistan in Oostenryk, Duitsland, Frankryk en Italië.

* * *

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.
advertensie

Neigings