Verbinding met ons

Oesbekistan

Oesbekistan 2021: Veilige reis gewaarborg

gepubliseer

on

Hoe kan ons die negatiewe impak van die pandemie vermy en steeds die begeerte hê om te reis?

'N Nuwe veldtog deur die Staatskomitee van die Republiek Oesbekistan verduidelik waarom veilige reis gewaarborg word.

Volledige besonderhede oor waar u in hierdie wonderlike land kan besoek, is beskikbaar op die amptelike webwerf van die Ministerie van Toerisme en Sport van die Republiek Oesbekistan.

Oesbekistan

Anti-korrupsiebeleid in Oesbekistan, voortgesette hervormings en toekomstige doelstellings

gepubliseer

on

Die stryd teen korrupsie het vandag een van die dringendste probleme geword wat die internasionale gemeenskap in die gesig staar. Die katastrofiese impak daarvan op state, streeksekonomie, politiek en die openbare lewe kan gesien word aan die voorbeeld van die krisis in sommige lande, skryf Akmal Burkhanov, direkteur van die Agentskap teen korrupsie van die Republiek van Oesbekistan.

Nog 'n belangrike aspek van die probleem is dat die vlak van korrupsie in 'n land sy politieke en ekonomiese aansien in die internasionale arena regstreeks beïnvloed. Hierdie maatstaf word deurslaggewend in kwessies soos verhoudings tussen lande, die omvang van die beleggings, die ondertekening van bilaterale ooreenkomste op gelyke voorwaardes. Daarom het politieke partye in die buiteland die afgelope jare die bestryding van korrupsie 'n topprioriteit in die parlementêre en presidensiële verkiesing gemaak. Kommer oor hierdie euwel word toenemend uitgespreek van die hoogste tribunes ter wêreld. Die feit dat Antonio Guterres, sekretaris-generaal van die VN, beweer dat die wêreldgemeenskap jaarliks ​​2.6 triljoen dollar verloor as gevolg van korrupsie, toon die kern van die probleem [1].

Die stryd teen korrupsie het ook 'n prioriteitsgebied van staatsbeleid in Oesbekistan geword. Dit kan gesien word in die konseptuele reguleringswette wat die afgelope jare op hierdie gebied aangeneem is, op die voorbeeld van administratiewe hervormings wat daarop gemik is om korrupsie te voorkom. In die besonder speel die nasionale aksie-strategie vir vyf prioriteitsontwikkelingsgebiede 2017-2021, wat op inisiatief van die president aangeneem is, 'n belangrike rol om die doeltreffendheid van die stryd teen korrupsie te verhoog [2].

Die verbetering van die organisatoriese en regsmeganismes vir die bestryding van korrupsie en die verhoging van die doeltreffendheid van antikorrupsiemaatreëls is geïdentifiseer as een van die belangrikste take op die prioriteitsgebied van die aksiestrategie - om die oppergesag van die reg te verseker en die regs- en regstelsel verder te hervorm.

Op grond van hierdie beleidsdokument is 'n aantal belangrike maatreëls getref om korrupsie te voorkom.

Eerstens is die stelsel vir die oorweging van appèlle van individue en regspersone drasties verbeter. Die mense se ontvangs van die president, sowel as warmlyne en virtuele ontvangs van elke ministerie en departement is van stapel gestuur. Daar is 209 mense se ontvangskantore in die hele land geskep, waarvan die belangrikste taak is om die regte van burgers te herstel. Daarbenewens is die praktyk vasgelê om amptenare op alle vlakke in afgeleë gebiede te ontvang.

Die mense se ontvangs bied die burgers die geleentheid om aktief deel te neem aan die gebeure in die streek waar hulle woon, sowel as in die hele land. Die versekering van die vryheid van mense om direk met verskillende aangeleenthede aandag te gee en direkte kommunikasie van amptenare met mense het gelei tot 'n afname in korrupsie op die onderste en middelste vlak op sigself [3].

Tweedens is praktiese maatreëls getref om die vryheid van die media, joernaliste en bloggers te verseker, die oopheid van regeringstrukture vir die publiek en die media, en die daarstelling van noue kommunikasie en samewerking tussen senior amptenare en joernaliste in hul daaglikse aktiwiteite. As gevolg hiervan is elke optrede van die amptenare openbaar gemaak. Immers, as daar openheid is, sal dit moeiliker wees om korrupsie aan te pak.

Derdens is die stelsel van regeringsdienste ingrypend hervorm en meer as 150 soorte regeringsdienste word aan die bevolking verskaf met behulp van gerieflike, gesentraliseerde en moderne inligting- en kommunikasietegnologieë.

In hierdie proses het die vermindering van die menslike faktor, die uitskakeling van die direkte kontak tussen die staatsamptenaar en die burger, en die wydverspreide gebruik van inligtingstegnologieë ongetwyfeld die faktore van korrupsie aansienlik verminder.

Vierdens het die meganismes om openheid en deursigtigheid van regeringsinstansies, sowel as instellings vir openbare beheer, die afgelope paar jaar drasties te verbeter. Die wydverspreide gebruik van digitale en aanlyn-tegnologieë het die aanspreeklikheid van regeringsinstansies aan die publiek verhoog. 'N Stelsel van aanlyn-veilings van grondpersele en staatsbates, sowel as staatsgetalle vir voertuie, is geskep en word voortdurend verbeter.

Inligting oor staatsaankope word op die webwerf www.d.xarid.uz geplaas. Die oop dataportaal (data.gov.uz), die geregistreerde databasis van regspersone en kommersiële entiteite (my.gov.uz) en ander platforms speel vandag 'n belangrike rol om die beginsels van openheid en deursigtigheid en openbare beheer te verseker. die doeltreffendste instrumente om korrupsie te bekamp en te voorkom. Lisensiërings- en toestemmingsprosedures is ook drasties verbeter om die sake- en beleggingsklimaat heeltemal te verbeter, onnodige burokratiese hindernisse en verouderde regulasies te verwyder.

Ten vyfde bepaal 'n resolusie wat in 2018 deur die president onderteken is, die oprigting van 'n openbare raad onder elke ministerie en departement. Natuurlik is sulke rade 'n belangrike skakel in die vestiging van effektiewe openbare beheer oor die werksaamhede van regeringsinstansies | 4].

Meer as 70 regulatoriese wette wat daarop gerig is om korrupsie in alle sektore van die staat en openbare konstruksie te bekamp, ​​het as 'n vaste basis vir die implementering van hierdie hervormings gedien.

Die belangrikste stap op hierdie gebied was die ondertekening van die Wet 'Oor die bestryding van korrupsie' as een van die eerste wetgewende handelinge nadat die president aan bewind gekom het. Die wet, wat in 2017 aanvaar is, omskryf verskeie begrippe, waaronder “korrupsie”, “korrupsie-oortredings” en “botsing van belange”. Die gebiede van staatsbeleid in die stryd teen korrupsie is ook bepaal [5].

Die staatsbestrydingsprogram vir korrupsie 2017-2018 is ook aanvaar. Die wet op openbare verkrygings, die wet op openbare-private vennootskappe, die wet op verspreiding en toegang tot regsinligting en die wet op openbare beheer, wat ingevolge die program aangeneem is, is ook daarop gemik om ekonomiese groei te verseker deur korrupsie te bekamp [6].

President Mirziyoyev het in sy toespraak ter geleentheid van die 26ste herdenking van die aanvaarding van die Grondwet van die Republiek Oesbekistan voorgestel dat spesiale komitees teen korrupsie in die kamers van die Oliy Majlis geskep word, gebaseer op beste buitelandse praktyke en die vereistes van ons Grondwet.

In 2019 het die wetgewende kamer van die Oliy Majlis 'n resolusie aangeneem "Oor die instelling van die komitee oor geregtelike kwessies en anti-korrupsie" van die wetgewende kamer van die Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan [7].

In dieselfde jaar het die Senaat van die Oliy Majlis ook die Komitee vir Geregtelike-Regskwessies en Anti-Korrupsie ingestel [8].

Terselfdertyd is die komitees en kommissies van die Jokargy Kenes van Karakalpakstan en die streeks-, distriks- en stadsrade van mense se afgevaardigdes herorganiseer tot 'n 'Permanente Kommissie vir die bestryding van korrupsie'.

Hul belangrikste take was om stelselmatig parlementêre toesig te hou oor die implementering van antikorrupsiewetgewing en regeringsprogramme, om te luister na inligting van regeringsamptenare wat betrokke is by korrupsie-aktiwiteite, om maatreëls te tref om wettige leemtes in bestaande wetgewing uit te skakel wat toestande toelaat en toestande skep. vir korrupsie, om algemeen erkende beginsels en norme van die internasionale reg oor die bestryding van korrupsie te bestudeer en voorstelle vir verdere optrede te ontwikkel.

'N Gesamentlike resolusie van die Kengash van die wetgewende kamer van die Oliy Majlis en die Kengash van die Senaat "aangaande maatreëls om die doeltreffendheid van die parlementêre toesig oor anti-korrupsie-pogings" te verhoog, is aangeneem om die aktiwiteite van komitees en rade te koördineer en prioriteite te identifiseer [ 9].

Hierdie kamers en kengashes help om die doeltreffendheid van die parlementêre toesig oor korrupsiebestryding te verbeter.

In die besonder het die Senaat van die Oliy Majlis en die verantwoordelike komitee van die plaaslike raad inligting oor die status en tendense van korrupsie van openbare amptenare wat anti-korrupsie-aktiwiteite in die streke uitvoer, krities bespreek as deel van die parlementêre toesig.

Die inligting van Minister van Hoër en Sekondêre Gespesialiseerde Onderwys oor die vordering van die korrupsievrye sektorprojek is geluister.

Die aanklaer-generaal het ook ingelig oor die werk wat gedoen word om korrupsie in die gesondheids-, onderwys- en konstruksiesektor te voorkom. Die aktiwiteite van die ministeries van gesondheid, onderwys en konstruksie is krities bespreek.

Daar is gereeld gesprekke gevoer in die streke met die regbank, sektorleiers en die publiek om kwessies teen korrupsie te bespreek in samewerking met plaaslike Kengashs van mense se adjunkte en om die verantwoordelikheid van amptenare in hierdie verband te beoordeel.

Die komitee vir geregtelike-regskwessies en anti-korrupsie van die wetgewende kamer van die Oliy Majlis het verhore gehou oor die werk van die staatskomitee, die ministerie van konstruksie en die ministerie van gesondheid om korrupsie in sy stelsel te voorkom.

Die komitee het effektief gebruik gemaak van effektiewe parlementêre toesigmeganismes gedurende die tydperk wat oorweeg is, en ongeveer 20 toesighoudings- en ondersoekaktiwiteite is gedurende die tydperk deur die komitee uitgevoer. Dit sluit in die ondersoek na die implementering van wetgewing, luister na die staatshoofde en ekonomiese liggame en die monitering van die implementering van die besluite van die wetgewende kamer en die komitee.

Die verantwoordelike komitee van die Wetgewende Kamer werk ook effektief saam met burgers en nie-regeringsorganisasies. Sedert die komitee met sy werk begin het, het die burgerlike samelewing veral voorstelle ingedien vir 22 tersaaklike wysigings en toevoegings tot die kodes en 54 tot wetgewing. Dit bevat beredeneerde menings oor wysigings en toevoegings tot die Strafwet, die Arbeidswetgewing, die Wet op Howe en ander wetgewing.

Daarbenewens het die komitee gedurende die afgelope tydperk werk gedoen aan die tydige bestudering en oplossing van die beroep van burgers oor sistemiese kwessies in die veld. In besonder is 565 appèlle van individue en regspersone wat by die komitee ingedien is, hersien.

In 2018 is komitees vir die bekamping en uitwissing van korrupsie in die Wetgewende Kamer en die Senaat van die Oliy Majlis geskep. Hierdie strukture verbeter die doeltreffendheid van parlementêre beheer oor die stryd teen korrupsie.

Die Staatsdiensontwikkelingsagentskap is in 2019 van stapel gestuur. Om die aansien van die staatsdiens op alle vlakke te verhoog, korrupsie, rompslomp en burokrasie uit te skakel, is die agentskap opdrag gegee om maatreëls te tref om finansiële aansporings en voldoende maatskaplike beskerming vir staatsamptenare te bied. [10].

Die staatsbestrydingsprogram teen korrupsie 2019-2020 is aangeneem om spesifieke take uit te voer, insluitend die versterking van die onafhanklikheid van die regbank, die uitskakeling van voorwaardes vir enige onbehoorlike invloed op regters, en die aanspreeklikheid en deursigtigheid van regeringsinstansies en instellings verhoog [11].

Die jaar 2020 neem 'n spesiale plek in die geskiedenis van ons land in om die institusionele raamwerk vir die bestryding van korrupsie te verbeter, want op 29 Junie van daardie jaar is twee belangrike dokumente aanvaar. Dit is die besluit van die president 'oor aanvullende maatreëls om die stelsel van bestryding in die Republiek van Oesbekistan te verbeter' en die resolusie van die president 'oor die instelling van die agentskap vir teenkorrupsie van die Republiek van Oesbekistan'. Hierdie dokumente het voorsiening gemaak vir die stigting van 'n nuwe instelling vir die implementering van staatsbeleid wat daarop gemik is om korrupsie te voorkom en te bekamp - die Anti-Korrupsieagentskap [12].

Die agentskap word gedefinieer as 'n spesiaal gemagtigde regeringsagentskap wat verantwoordelik is vir die effektiewe interaksie tussen regeringsliggame, die media, burgerlike samelewingsinstellings en ander nie-regeringsektore, asook vir internasionale samewerking op hierdie gebied. Die besluit het ook die Republikeinse Interdepartementele Kommissie vir Korrupsie gereorganiseer in die Nasionale Raad vir Korrupsie.

Daarbenewens is vanaf 1 Januarie 2021 37 lisensies en 10 permitte ingetrek. 'N Padkaart is goedgekeur vir die implementering van maatreëls om die aktiwiteite van ministeries en departemente om die skadu-ekonomie en korrupsie te bekamp, ​​te versterk, sowel as om belasting- en doeane-administrasie te verbeter.

Tesame met hierdie reguleringsdokumente het ministeries en departemente departementele dokumente aangeneem en geïmplementeer wat daarop gemik is om die doeltreffendheid van die bestryding en voorkoming van korrupsie, "korrupsievrye sektor" -programme, asook ander planne en programme op verskillende gebiede te verhoog.

In 2020, onder voorsitterskap van die president, is ongeveer 'n dosyn vergaderings en sittings gehou oor die kwessies rakende die bekamping van korrupsie. Dit alles beteken dat ons land vasbeslote is om hierdie euwel op staatsvlak te beveg. Dit word nie net deur die burgers van ons land beskou nie, maar ook deur die internasionale gemeenskap as 'n ernstige politieke wil.

In die besonder het die staatshoof 'n toespraak gelewer tydens die 75ste sitting van die VN se Algemene Vergadering. In sy toespraak het hy die belangrikheid van die bestryding van korrupsie beklemtoon, en daarop gewys dat hierdie werk in Oesbekistan 'n nuwe vlak bereik het, dat belangrike wette aanvaar is en 'n onafhanklike struktuur teen korrupsie geskep is. Die Oesbekiese president het die hele wêreld gewys hoe belangrik hierdie pad vir ons land is. Positiewe transformasies, tesame met die versekering van die sosiale en ekonomiese groei van ons land, dien tot die toename in internasionale graderings en indekse en om die beeld van ons republiek te verbeter.

In die Corruption Perception Index van 2020 deur Transparency International het Oesbekistan met 7 posisies geklim in vergelyking met 2019 en behaal stabiele groei vir 4 agtereenvolgende jare (van 17 punte in 2013 tot 26 punte in 2020). Daarom het die Transparency International in sy verslag van 2020 Oesbekistan erken as een van die lande wat die vinnigste groei in die streek.

Ten spyte van die behaalde resultate lê ons egter steeds 'n geweldige uitdaging voor. In sy toespraak aan die Oliy Majlis het die president ook die probleem van korrupsie aangeraak en benadruk dat onverdraagsaamheid teenoor enige vorm daarvan 'n deel van ons daaglikse lewe moet word.

'N Aantal take wat in die adres ter bestryding van korrupsie uiteengesit word, word ook weerspieël in die staatsprogram "Jaar van ondersteuning van jeug en versterking van openbare gesondheid". Die agentskap vir korrupsie het veral die taak gehad om die meganismes vir die versekering van openheid en deursigtigheid in regeringsinstansies verder te verbeter.

Volgens studie en ontleding wat deur die Agentskap uitgevoer is, bevat die Open Data Portal vandag meer as 10 duisend versamelings van oop data van 147 ministeries en departemente. Op grond van die resultate van die studie en ontleding is 'n lys van 240 voorstelle vir die uitbreiding van oop data wat deur 39 ministeries, departemente en instellings ingedien is, gekies en saamgestel. Die staatsprogram sluit ook die ontwikkeling van die E-Anticorruption-projek in, wat hervormings teen korrupsie na 'n nuwe vlak sal neem. Die projek sal 'n diepgaande ontleding doen van die bestaande faktore van korrupsie in alle ministeries en departemente in die konteks van sektore en streke.

Verteenwoordigers van burgerlike samelewings, internasionale kundiges en belangstellende organisasies sal by hierdie proses betrek word. As gevolg hiervan sal daar vir die eerste keer in ons land 'n elektroniese register van korrupsiegevoelige betrekkinge gevorm word [13]. Dit maak dit weer moontlik om bestaande verhoudings met tekens van korrupsie geleidelik te elimineer met behulp van oop en deursigtige meganismes met behulp van moderne inligtingstegnologieë.

Die Staatsprogram fokus ook op 'n ander belangrike taak. In die besonder word beplan om die Nasionale Strategie teen Korrupsie 2021-2025 te ontwikkel om op 'n stelselmatige en omvattende basis in hierdie rigting voort te gaan werk. By die ontwikkeling van hierdie strategie word spesiale aandag gegee aan 'n holistiese plan wat die werklike situasie volledig dek. Die ervaring van lande wat vir vyf jaar suksesvolle resultate behaal het met die ontwikkeling en implementering van 'n omvattende politieke dokument, word bestudeer. Dit is opmerklik dat baie lande beduidende positiewe resultate behaal in die stryd teen korrupsie deur die aanvaarding van so 'n strategiese pakket dokumente en die stelselmatige implementering van sy take.

Die ervaring van lande soos Georgië, Estland en Griekeland wys dat 'n omvattende langtermynprogram gelei het tot 'n toename in die doeltreffendheid van die stryd teen korrupsie en die voorkoming daarvan, asook tot 'n toename in hul posisies op internasionale ranglyste. In ons land sal die ontwikkeling en implementering van 'n langtermyn, sistematiese, omvattende program om korrupsie te bekamp, ​​die doeltreffendheid van hervormings op hierdie gebied in die toekoms verhoog.

Die agentskap vir korrupsie werk vandag aktief aan die konsep Nasionale Strategie. Die dokument bevat 'n ontleding van die huidige situasie, positiewe neigings en probleme, belangrikste faktore wat korrupsie veroorsaak, doelwitte en die aanwysers daarvan. Ten einde alle kwessies te dek en die opinie van die regering en die samelewing in ag te neem, word dit wyd bespreek op nasionale en internasionale konsultasievergaderings met die deelname van verteenwoordigers van regeringsinstansies, amptenare, lede van nie-regeringsorganisasies, die akademie en internasionale kundiges.

Daar word beplan dat die konsepstrategie vir openbare bespreking voorgelê sal word ten einde die mening van ons mense te leer.

Die agentskap het ook hierdie jaar die feite van korrupsie en belangebotsings op die gebied van staatsverkryging in streke bestudeer. Redelike voorstelle is voorberei vir die openbaarmaking van inligting oor die tekortkominge wat tydens die studie geïdentifiseer is, asook inligting oor die samestelling van tenderkommissies vir staatsaankope en beleggingsprojekte, kommissies vir die uitreiking van permitte, deelnemers aan die koop- en verkoopsproses van die staat bates en openbare-private vennootskapsprojekte, sowel as belasting op ontvangers en ander voordele. Daar word tans gewerk om hierdie voorstelle verder te verbeter.

Daar moet op gelet word dat die stryd teen korrupsie nie 'n taak is wat binne een organisasie opgelos kan word nie. Dit is nodig om alle regeringsinstansies, openbare organisasies, die media en in die algemeen elke burger te mobiliseer om hierdie euwel te beveg. Eers dan sal ons tot die wortel van die probleem kom.

Dit is natuurlik verblydend om die positiewe resultate te sien van die werk wat die afgelope drie-vier jaar gedoen is. Dit wil sê, vandag blyk dit duidelik uit die standpunte van ons volk dat korrupsie een van die mees gebruikte woorde in sosiale netwerke in ons daaglikse lewe geword het. Dit dui daarop dat die bevolking, wat 'n belangrike rol speel in die stryd teen korrupsie, toenemend onverdraagsaam raak vir hierdie euwel.

Sedert die stigting van die Agentskap teen korrupsie het baie ministeries en regeringsdepartemente, nie-regeringsorganisasies, internasionale organisasies en burgers hul bereidwilligheid uitgespreek om gratis hulp te verleen, en samewerking kry nou momentum.

Die belangrikste ding is om die gees van onverdraagsaamheid teenoor korrupsie in ons moderne samelewing te versterk, die veggees van anti-korrupsie by joernaliste en bloggers, en sodat regeringsinstansies en amptenare korrupsie as 'n bedreiging vir die toekoms van die land beskou. Vandag is almal teen korrupsie, van senior amptenare tot die meerderheid van die bevolking, die geestelikheid, die media het verstaan ​​dat dit uitgeroei moet word, en die land kan nie daarmee saam ontwikkel nie. Die enigste taak is nou om alle pogings te verenig en teen die bose saam te veg.

Dit sal ongetwyfeld die ontwikkelingstrategieë van ons land vir die komende jare ten volle toepas.

Bronne

1. "Die koste van korrupsie: waardes, ekonomiese ontwikkeling onder aanranding, triljoene verlore, sê Guterres" amptelike webwerf van die VN. 09.12.2018.

2. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor die strategie van verdere ontwikkeling van die Republiek van Oesbekistan". 07.02.2017. # PD-4947.

3. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor maatreëls om die stelsel van die hantering van die probleme van die bevolking verder te verbeter". # PR-5633.

4. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor bykomende maatreëls vir die versnelde ontwikkeling van die nasionale stelsel van openbare dienste" 31.01.2020. # PD-5930.

5. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor addisionele maatreëls om die anti-korrupsiestelsel in die Republiek van Oesbekistan te verbeter" 29.06.2020. # PR-6013.

6. Resolusie van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor maatreëls om die bepalings van die wet van die Republiek van Oesbekistan te implementeer" Oor die bestryding van korrupsie "02.02.2017. # PD-2752.

7. Besluit van die wetgewende kamer van die Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan "Oor die instelling van die Komitee vir die bestryding van korrupsie en geregtelike aangeleenthede". 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Resolusie van die Senaat van die Oliy Majlis van die Republiek Oesbekistan "Oor die instelling van die Komitee vir die bestryding van korrupsie en geregtelike aangeleenthede". 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Gesamentlike resolusie van die Raad van die Wetgewende Kamer van die Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan en die Raad van die Senaat van die Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan "Oor maatreëls om die doeltreffendheid van die parlementêre beheer in die stryd teen korrupsie te verhoog ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor maatreëls om die personeelbeleid en die stelsel van staatsdiens in die Republiek Oesbekistan radikaal te verbeter". 03.10.2019. PD-5843.

11. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan “Oor maatreëls om die anti-korrupsiestelsel in die Republiek van Oesbekistan verder te verbeter” 27.05.2019. # PD-5729.

12. Resolusie van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor die organisasie van die Agentskap teen korrupsie van die Republiek van Oesbekistan". 29.06.2020. # PR-4761.

13. Besluit van die president van die Republiek van Oesbekistan "Oor maatreëls om" die strategie van verdere ontwikkeling van die Republiek Oesbekistan vir 2017-2021 "in te stel vir die jaar van jeugondersteuning en openbare gesondheid. 03.02.2021 # PR-6155.

Lees verder

Oesbekistan

Oesbekistan pas die terrorismebestrydingstrategie aan by moderne bedreigings

gepubliseer

on

Hoof van die Departement van die Instituut vir Strategiese en Interregionale Studies (ISRS) onder die president van Oesbekistan, Timur Akhmedov, sê dat die Oesbekiese regering die beginsel volg: dit is belangrik om die redes te bestry wat veroorsaak dat burgers vatbaar word vir terroriste-ideologieë.

Volgens die kenner verloor die probleem met die bekamping van terrorisme nie sy relevansie tydens 'n pandemie nie. Inteendeel, die epidemiologiese krisis van ongekende omvang wat die hele wêreld aangegryp het en alle sfere van die openbare lewe en ekonomiese aktiwiteit geraak het, het 'n aantal probleme aan die lig gebring wat vrugbare grond skep vir die verspreiding van idees van gewelddadige ekstremisme en terrorisme.

Die groei van armoede en werkloosheid word waargeneem, die aantal migrante en gedwonge migrante neem toe. Al hierdie krisisverskynsels in die ekonomie en die sosiale lewe kan die ongelykheid verhoog, en die risiko's vererger van konflik van sosiale, etniese, godsdienstige en ander aard.

HISTORIESE RETROSPEKTIEF

Onafhanklike Oesbekistan het sy eie geskiedenis van die bekamping van terrorisme, waar die verspreiding van radikale idees na die verkryging van onafhanklikheid gepaard gegaan het met 'n moeilike sosio-ekonomiese situasie, die opkoms van addisionele brandpunte van onstabiliteit in die streek, pogings om die mag te legitimeer en te konsolideer deur middel van godsdiens.

Terselfdertyd is die vorming van radikale groepe in Sentraal-Asië grotendeels vergemaklik deur die massa-ateïstiese beleid wat in die USSR gevolg is, gepaard met onderdrukking teen gelowiges en druk op hulle. 

Die daaropvolgende verswakking van die ideologiese posisies van die Sowjetunie in die laat tagtigerjare en die liberalisering van sosiopolitieke prosesse het daartoe bygedra dat ideologie tot Oesbekistan en ander Sentraal-Asiatiese lande aktief binnedring deur buitelandse sendelinge van verskillende internasionale ekstremistiese sentrums. Dit het die verspreiding van 'n verskynsel wat vir Oesbekistan atipies is, gestimuleer - godsdienstige ekstremisme wat daarop gemik is om intergeloof en interetniese harmonie in die land te ondermyn.

Nietemin, in 'n vroeë stadium van onafhanklikheid, het Oesbekistan, as 'n multinasionale en multi-belydende land waar meer as 130 etniese groepe woon en daar 16 belydenisse is, die ondubbelsinnige weg gekies om 'n demokratiese staat te bou gebaseer op die beginsels van sekularisme.

Oesbekistan het 'n eie strategie ontwikkel met die prioriteit op veiligheid en stabiele ontwikkeling in die lig van toenemende terreurdreigemente. In die eerste fase van die ontwikkeling van maatreëls is die grootste belang gelê in die vorming van 'n stelsel van administratiewe en kriminele reaksie op verskillende manifestasies van terrorisme, insluitend die versterking van die reguleringsraamwerk, die verbetering van die stelsel van wetstoepassingsagentskappe, die bevordering van die effektiewe regspleging in die veld van die bestryding van terrorisme en die finansiering daarvan. Die aktiwiteite van alle partye en bewegings wat 'n antikonstitusionele verandering in die staatstelsel vra, is beëindig. Daarna het die meeste van hierdie partye en bewegings ondergronds gegaan.

Die land het in 1999 voor internasionale dade te staan ​​gekom, en die toppunt van terroriste-aktiwiteite was in 2004. Op 28 Maart - 1 April 2004 is terroriste-dade in die streek Tasjkent, Bukhara en Tasjkent uitgevoer. Op 30 Julie 2004 is herhaalde terreuraanvalle in Tasjkent by die ambassades van die Verenigde State en Israel, asook by die Algemene Aanklaerskantoor van die Republiek Oesbekistan, uitgevoer. Omstanders en wetstoepassers het hul slagoffers geword.

Daarbenewens het verskeie Oesbeke by terroristegroepe in die naburige Afganistan aangesluit, wat later die gebied van Oesbekistan wou binneval om die situasie te destabiliseer.

'N Onrusbarende situasie het onmiddellik reaksie vereis. Oesbekistan het die belangrikste inisiatiewe van kollektiewe streekveiligheid voorgehou en grootskaalse werk gedoen om 'n stelsel te vorm wat die stabiliteit in die samelewing, die staat en die streek as geheel verseker. In 2000 is die wet op die bestryding van terrorisme deur die Republiek van Oesbekistan aanvaar.

As gevolg van die aktiewe buitelandse beleid van Oesbekistan is 'n aantal bilaterale en multilaterale verdrae en ooreenkomste gesluit met state wat belangstel in die gesamentlike stryd teen terrorisme en ander vernietigende aktiwiteite. In 2000 is veral in Tasjkent 'n ooreenkoms onderteken tussen Oesbekistan, Kazakstan, Kirgisië en Tadjikistan "Oor gesamentlike aksies om terrorisme, politieke en godsdienstige ekstremisme en transnasionale georganiseerde misdaad te bekamp."

Oesbekistan, wat die "lelike gesig" van terrorisme met sy eie oë in die gesig staar, het die terreurdade wat op 11 September 2001 in die Verenigde State gepleeg is, ten sterkste veroordeel. Tasjkent was een van die eerstes wat die voorstel van Washington vir 'n gesamentlike stryd teen terrorisme aanvaar het en het hul teen-terrorisme-aksies ondersteun, en state en internasionale organisasies gegee wat humanitêre hulp aan Afghanistan wou verleen om hul land-, lug- en waterweë te gebruik.

KONSEPTELE HERSIENING VAN BENADERINGS

Die transformasie van internasionale terrorisme in 'n komplekse sosiopolitieke verskynsel vereis voortdurend soek na maniere om doeltreffende reaksiemaatreëls te ontwikkel.

Ondanks die feit dat daar die afgelope tien jaar nie een terroriste-daad in Oesbekistan is uitgevoer nie, is die deelname van burgers van die land aan vyandelikhede in Sirië, Irak en Afghanistan, sowel as die betrokkenheid van immigrante uit Oesbekistan by die pleeg van terroriste-dade in die Verenigde State, Swede en Turkye het 'n hersiening van die benadering tot die probleem van deradikalisering van die bevolking noodsaaklik gemaak en die doeltreffendheid van voorkomende maatreëls verhoog.

In hierdie verband, in die hernieude Oesbekistan, het die klem verskuif ten gunste van die identifisering en uitskakeling van toestande en oorsake wat bevorderlik is vir die verspreiding van terrorisme. Hierdie maatreëls word duidelik weerspieël in die aksie-strategie vir die vyf prioriteitsareas van die land se ontwikkeling in 2017-2021, wat op 7 Februarie 2017 deur die president van die Republiek Oesbekistan goedgekeur is.

President Shavkat Mirziyoyev het die skepping van 'n gordel van stabiliteit en goeie buurmanskap rondom Oesbekistan uiteengesit, die beskerming van menseregte en vryhede, die versterking van godsdienstige verdraagsaamheid en interetniese harmonie as prioriteitsareas om die veiligheid van die land te verseker. Die inisiatiewe wat in hierdie gebiede geïmplementeer word, is gebaseer op die beginsels van die VN se Wêreldwye Strategie teen Terrorisme.

Die konseptuele hersiening van benaderings tot die voorkoming en bestryding van ekstremisme en terrorisme sluit die volgende kernpunte in.

Eerstens het die aanvaarding van belangrike dokumente soos die verdedigingsleer, die wette "Oor die bekamping van ekstremisme", "Oor binnelandse sake", "Oor die staatsveiligheidsdiens", "Oor die nasionale wag", dit moontlik gemaak om die wetlike basis vir voorkoming in die stryd teen terrorisme.

Tweedens is respek vir menseregte en die oppergesag van die reg 'n integrale deel van die stryd teen terrorisme in Oesbekistan. Die regering se maatreëls teen terrorisme is in ooreenstemming met die nasionale wetgewing en die verpligtinge van die staat onder internasionale reg.

Dit is belangrik om daarop te let dat die staatsbeleid van Oesbekistan op die gebied van die bekamping van terrorisme en die beskerming van menseregte daarop gemik is om toestande te skep waaronder hierdie gebiede nie met mekaar bots nie, maar inteendeel mekaar sou aanvul en versterk. Dit behels die behoefte om beginsels, norme en verpligtinge te ontwikkel wat die grense van toelaatbare regsoptrede van die owerhede bepaal om terrorisme te bekamp.

Die Nasionale Strategie vir Menseregte, wat in 2020 vir die eerste keer in die geskiedenis van Oesbekistan aangeneem is, weerspieël ook die beleid van die regering teenoor persone wat hulle skuldig maak aan terrorisme-misdade, insluitend kwessies oor hul rehabilitasie. Hierdie maatreëls is gebaseer op die beginsels van humanisme, geregtigheid, onafhanklikheid van die regbank, mededingendheid van die geregtelike proses, uitbreiding van die Habeas Corpus-instelling en versterking van die regterlike toesig oor die ondersoek. Openbare vertroue in geregtigheid word bereik deur die implementering van hierdie beginsels.

Die resultate van die implementering van die Strategie kom ook tot uiting in meer menslike beslissings van die howe wanneer hulle straf opgelê word aan persone wat onder die invloed van radikale idees geval het. As regters tot 2016 in strafsake wat verband hou met die deelname aan terroriste-aktiwiteite lang gevangenisstraf (van 5 tot 15 jaar) aangestel het, is die howe vandag beperk tot opgeskorte vonnisse of tot gevangenisstraf van tot vyf jaar. Verweerders in strafsake wat aan onwettige godsdiens-ekstremistiese organisasies deelgeneem het, word ook vrygelaat uit die hofsaal onder die waarborg van burgers se selfregeringsliggame (“mahalla”), die Jeugunie en ander openbare organisasies.

Terselfdertyd tref die owerhede maatreëls om deursigtigheid te verseker in die proses om kriminele sake met 'n 'ekstremistiese konnotasie' te ondersoek. Die persdienste van wetstoepassingsagentskappe werk nou saam met die media en bloggers. Terselfdertyd word daar veral aandag geskenk aan die uitsluiting van die lyste van beskuldigdes en verdagtes van persone ten opsigte waarvan die kompromie-materiaal slegs deur die aansoekersbasis beperk word sonder die nodige bewyse.

Derdens word daar stelselmatig gewerk aan sosiale rehabilitasie, die terugkeer na die normale lewe van diegene wat onder die invloed van ekstremistiese idees geraak het en hul foute besef het.

Daar word maatreëls getref om mense wat beskuldig word van misdade wat verband hou met gewelddadige ekstremisme en terrorisme, te dekriminaliseer en te radikaliseer. In Junie 2017 is die sogenaamde 'swart lyste', op inisiatief van president Shavkat Mirziyoyev, hersien ten einde persone wat sterk op die regteringspad was, van hulle uit te sluit. Sedert 2017 is meer as 20 duisend mense van sulke lyste uitgesluit.

'N Spesiale kommissie werk in Oesbekistan om die sake van burgers wat die oorlogsones in Sirië, Irak en Afghanistan besoek het, te ondersoek. Ingevolge die nuwe bevel kan individue wat nie ernstige misdade gepleeg het nie en nie aan vyandelikhede deelgeneem het nie, van vervolging vrygestel word.

Hierdie maatreëls het dit moontlik gemaak om die Mehr-humanitêre aksie te implementeer om die burgers van Oesbekistan uit die sones van gewapende konflikte in die Midde-Ooste en Afghanistan te repatrieer. Sedert 2017 het meer as 500 burgers van Oesbekistan, hoofsaaklik vroue en kinders, na die land teruggekeer. Alle voorwaardes is geskep vir hul integrasie in die samelewing: toegang tot opvoedkundige, mediese en sosiale programme is verskaf, onder meer deur die verskaffing van behuising en werk.

Nog 'n belangrike stap in die rehabilitasie van persone wat betrokke is by godsdienstige ekstremistiese bewegings, was die praktyk om vergifnis toe te pas. Sedert 2017 word hierdie maatreël toegepas op meer as 4 duisend persone wat vonnisse uitdien weens misdade van 'n ekstremistiese aard. Die daad van vergifnis dien as 'n belangrike aansporing vir die regstelling van persone wat die wet oortree het, wat hulle die kans gee om terug te keer na die samelewing, familie en aktiewe deelnemers te word aan die hervormings wat in die land uitgevoer word.

Vierdens word maatreëls getref om die voorwaardes wat die verspreiding van terrorisme bevorder, aan te spreek. In onlangse jare is die jeug- en geslagsbeleid byvoorbeeld versterk en is inisiatiewe in onderwys, volhoubare ontwikkeling, sosiale geregtigheid, insluitend armoedevermindering en sosiale insluiting, geïmplementeer om die kwesbaarheid vir gewelddadige ekstremisme en werwing van terroriste te verminder.

In September 2019 is die wet van die Republiek van Oesbekistan "oor waarborge van gelyke regte en geleenthede vir vroue en mans" (oor geslagsgelykheid) aanvaar. Terselfdertyd word binne die raamwerk van die wet nuwe meganismes gevorm wat daarop gemik is om die sosiale status van vroue in die samelewing te versterk en hul regte en belange te beskerm.

Met inagneming van die feit dat 60% van die bevolking van Oesbekistan jongmense is, wat as 'n 'strategiese hulpbron van die staat' beskou word, is in 2016 die wet 'On State Youth Policy' aanvaar. In ooreenstemming met die wet word daar voorwaardes geskep vir die selfverwesenliking van jongmense, om vir hulle 'n kwalitatiewe onderrig te kry en hul regte te beskerm. Die Agentskap vir Jeugsake is aktief in Oesbekistan, wat, in samewerking met ander openbare organisasies, stelselmatig werk aan ondersteuning aan kinders wie se ouers onder die invloed van godsdienstige ekstremistiese bewegings gekom het. Net in 2017 was ongeveer 10 duisend jongmense uit sulke gesinne in diens.

As gevolg van die implementering van die jeugbeleid, het die aantal geregistreerde terroriste-misdade in Oesbekistan onder persone jonger as 30 in 2020 aansienlik afgeneem in vergelyking met 2017, meer as twee keer afgeneem.

Ten vyfde, met inagneming van die hersiening van die paradigma van die stryd teen terrorisme, word die meganismes vir die opleiding van gespesialiseerde personeel verbeter. Alle wetstoepassingsagentskappe wat betrokke is by die bestryding van terrorisme, het spesiale akademies en instellings.

Terselfdertyd word daar nie net aandag gegee aan die opleiding van wetstoepassers nie, maar ook teoloë en teoloë. Vir hierdie doel is die Internasionale Islamitiese Akademie, die internasionale navorsingsentrums van Imam Bukhari, Imam Termiziy, Imam Matrudi en die Centre for Islamic Civilization gestig.

Daarbenewens het die wetenskaplike skole "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" en "Tasawwuf" hul aktiwiteite in die streke van Oesbekistan begin, waar hulle spesialiste in sommige afdelings van Islamstudies oplei. Hierdie wetenskaplike en onderwysinstellings dien as basis vir die opleiding van hoogs opgeleide teoloë en kundiges in Islamstudies.

INTERNASIONALE SAMEWERKING

Internasionale samewerking is die kern van Oesbekistan se terrorismebestrydingstrategie. Die Republiek Oesbekistan is deel van al 13 bestaande VN-konvensies en protokolle oor die bekamping van terrorisme. Daar moet op gelet word dat die land een van die eerstes was wat die stryd teen internasionale terrorisme ondersteun het, insluitend die VN se wêreldwye strategie teen terrorisme.

In 2011 het die lande in die streek 'n gesamentlike aksieplan vir die implementering van die VN se wêreldwye strategie teen terrorisme aangeneem. Sentraal-Asië was die eerste streek waar 'n omvattende en omvattende implementering van hierdie dokument van stapel gestuur is.

Dit is tien jaar sedert die aanvaarding van die gesamentlike aksie in die streek vir die implementering van die VN se wêreldwye terrorismebestrydingstrategie. In hierdie verband het die president van die Republiek van Oesbekistan Shavkat Mirziyoyev tydens sy toespraak tydens die 75ste sitting van die VN se Algemene Vergadering 'n inisiatief aangekondig om 'n internasionale konferensie in Tasjkent in 2021 te hou wat op hierdie belangrike datum gewy is.

Die hou van hierdie konferensie sal dit moontlik maak om die resultate van die werk gedurende die afgelope tydperk saam te vat, asook om nuwe prioriteite en areas van interaksie te bepaal, om 'n nuwe impuls te gee aan streeksamewerking in die stryd teen die bedreigings van ekstremisme. en terrorisme.

Terselfdertyd is 'n meganisme ingestel vir die VN se kantoor vir terrorisme en die VN se kantoor vir dwelms en misdaad om stapsgewyse opleidingskursusse te hou oor die bestryding van terrorisme, gewelddadige ekstremisme, georganiseerde misdaad en die finansiering van terrorisme vir die wet. handhawingsbeamptes van die land.

Oesbekistan is 'n aktiewe lid van die Sjanghai-samewerkingsorganisasie (SCO), wat ook ten doel het om gesamentlik vrede, veiligheid en stabiliteit in die streek te verseker en te handhaaf. In hierdie konteks moet opgemerk word dat die totstandkoming van die Regional Anti-Terrorist Structure (RATS) van die SCO met die ligging van sy hoofkwartier in Tasjkent 'n soort erkenning geword het van die leidende rol van die Republiek Oesbekistan in die stryd teen terrorisme. Met die hulp en koördinerende rol van die uitvoerende komitee van die SCO RATS word daar jaarliks ​​gesamentlike anti-terroriste oefeninge op die gebied van die partye gehou, waarin verteenwoordigers van Oesbekistan aktief deelneem.

Soortgelyke werk word uitgevoer deur die Anti-Terrorist Center of the Commonwealth of Independent States (ATC CIS). Binne die raamwerk van die GOS is die "samewerkingsprogram van die GOS-lidlande in die stryd teen terrorisme en ander gewelddadige manifestasies van ekstremisme vir 2020-2022" aanvaar. Die sukses van hierdie praktyk word getoon deur die feit dat die wetstoepassingsagentskappe van die Statebondlande eers in 2020 22 selle van internasionale terroriste-organisasies wat mense werf vir opleiding in die geledere van militante in die buiteland, gelikwideer het.

In die bestryding van terrorisme gee die Republiek Oesbekistan veral aandag aan die vennootskap met die Organisasie vir Veiligheid en Samewerking in Europa (OVSE), wat ondersteun word deur twee jaar programme vir gesamentlike samewerking in die politiek-militêre dimensie. Dus, binne die raamwerk van samewerking vir 2021-2022, is die belangrikste doelwitte om terrorisme teë te werk, om inligting / kuberveiligheid te verseker en om die finansiering van terrorisme te bekamp.

Terselfdertyd is samewerking met die Eurasiese Groep vir die bestryding van geldwassery en die finansiering van terrorisme (EAG), die Financial Action Task Force on Money Whiteundering (FATF), tot stand gebring om die kwalifikasies van wetstoepassingsbeamptes te verbeter. die Egmont Groep. Met die deelname van kundiges van gespesialiseerde internasionale organisasies, sowel as volgens hul aanbevelings, is 'n nasionale beoordeling van die risiko's van wettiging van opbrengste uit kriminele aktiwiteite en finansiering van terrorisme in die Republiek van Oesbekistan ontwikkel.

Samewerking ontwikkel en versterk nie net deur internasionale organisasies nie, maar ook op die vlak van die Veiligheidsrade van die Sentraal-Asiatiese state. Alle lande in die streek implementeer programme van bilaterale samewerking op die gebied van veiligheid, wat 'n reeks maatreëls insluit wat gemik is op die bekamping van terrorisme. Daarbenewens is die koördinerende werkgroepe deur middel van wetstoepassingsinstansies ingestel om onmiddellik te reageer op dreigemente van terrorisme met die deelname van alle state van die streek.

Daar moet op gelet word dat die beginsels van sodanige samewerking soos volg is:

Eerstens is dit moontlik om moderne bedreigings effektief teë te werk slegs deur die kollektiewe meganismes van internasionale samewerking te versterk deur konsekwente maatreëls te aanvaar wat die moontlikheid van die toepassing van dubbele standaarde uitsluit;

Tweedens moet prioriteit gegee word aan die bestryding van die oorsake van bedreigings, nie die gevolge daarvan nie. Dit is belangrik dat die internasionale gemeenskap sy bydrae tot die stryd teen radikale en ekstremistiese sentrums verhoog wat die ideologie van haat kweek en 'n vervoerband skep vir die vorming van toekomstige terroriste;

Derdens moet die reaksie op die groeiende bedreiging van terrorisme allesomvattend wees, en die VN moet die rol speel van 'n belangrike wêreldkoördineerder in hierdie rigting.

Die president van die Republiek Oesbekistan het in sy toesprake van die tribunes van internasionale organisasies - VN, SCO, GOS en andere - herhaaldelik beklemtoon dat dit nodig is om die samewerking in die stryd teen hierdie verskynsel op wêreldwye skaal te versterk.

Eers aan die einde van 2020 is inisiatiewe uitgespreek oor: 

- die organisering van 'n internasionale konferensie wat gewy is aan die tiende herdenking van die implementering van die VN se wêreldwye strategie teen terrorisme in Sentraal-Asië;

- implementering van die Samewerkingsprogram op die gebied van deradikalisering binne die raamwerk van die CIS Anti-Terrorist Centre;

- aanpassing van die SCO Regional Anti-Terrorist Structure by die oplossing van fundamenteel nuwe take om veiligheid in die organisasie se ruimte te verseker.

IN PLEK VAN 'N NAWOORD

Met inagneming van die veranderinge in die vorms, voorwerpe en doelstellings van terrorisme, pas die Republiek Oesbekistan sy strategie om terrorisme te bekamp aan by moderne uitdagings en bedreigings, en vertrou hulle op die stryd om die gemoed van mense, hoofsaaklik jongmense, deur die verhoging van die regskultuur , geestelike en godsdienstige verligting en beskerming van regte persoon.

Die regering is gebaseer op die beginsel: dit is belangrik om die redes te bestry wat burgers vatbaar maak vir terroriste-ideologieë.

Met sy beleid teen terrorisme probeer die staat enersyds by burgers immuniteit ontwikkel teen 'n radikale begrip van Islam, verdraagsaamheid kweek, en andersyds die instink van selfbehoud teen werwing.

Kollektiewe meganismes van internasionale samewerking word versterk, en spesiale aandag word geskenk aan die uitruil van ervarings op die gebied van terreurvoorkoming.

En ondanks die verwerping van strawwe, kragtige maatreëls, is Oesbekistan een van die veiligste lande ter wêreld. In die nuwe "Global Terrorism Index" vir November 2020, onder 164 state, het Oesbekistan die 134ste plek behaal en weer die kategorie lande betree met 'n onbeduidende vlak van terreurdreigement.

Lees verder

Oesbekistan

Oesbekistan se ontwikkeling van nasionale voorkomende meganisme teen marteling

gepubliseer

on

As deel van die implementering van Oesbekistan se aksie-strategie, wat die begin was van 'n nuwe fase van demokratiese transformasies en modernisering van die land, word internasionale menseregte-standaarde aktief geïmplementeer. Die resultate daarvan word deur internasionale kundiges erken, skryf Doniyor Turaev, adjunkdirekteur van die Wetgewende en Parlementêre Navorsingsinstituut onder die Oliy Majlis.

Reeds in 2017 is Zeid Ra'ad al-Hussein, wat die land as hoë kommissaris vir menseregte besoek het, het opgemerk dat, 'Die volume konstruktiewe voorstelle, planne en nuwe wetgewing wat verband hou met menseregte wat ontstaan ​​het sedert president Mirziyoyev sy amp aanvaar het, is opmerklik'[1] 'Menseregte - alle kategorieë van menseregte - kom baie prominent voor in die vyf stelle prioriteite wat uiteengesit word in die oorkoepelende beleidsdokument wat hierdie voorgestelde hervormings rig - die President se aksie-strategie vir 2017-21. Enigiemand wat wil verstaan ​​wat ten grondslag lê aan die veranderinge wat in Oesbekistan begin plaasvind - en wat agter my besoek lê - moet die Aksie-strategie goed ondersoek."[2]

Oesbekistan is vandag 'n party by die tien kerninstrumente van die VN vir die menseregte, insluitend die Konvensie teen marteling en ander wrede, onmenslike of vernederende behandeling of straf (hierna: die Konvensie teen marteling), en neem konsekwent maatreëls om bepalings daarvan in nasionale te implementeer. wetgewing.

Met inagneming van die feit dat vooruitgang op die gebied van menseregte, en veral die voorkoming van marteling, een van die aanwysers is wat die vlak van volwassenheid van demokrasie in die land aantoon, die kwessies oor die nakoming van die betrokke nasionale wetgewing aan internasionale standaarde is van uiterste belang in die loop van voortdurende hervormings vir Oesbekistan, wat 'n demokratiese staat bou wat deur die wet bestuur word.

Op grond van die verpligting om doeltreffende maatreëls te tref om dade van marteling en mishandeling wat voortspruit uit die Konvensie teen marteling te voorkom, bring Oesbekistan, tesame met die aanvaarding van 'n stel maatreëls op hierdie gebied, toepaslike veranderinge aan die wetgewing.

In die lig hiervan, kom ons kyk na die nuutste, kernagtige, na ons mening, veranderinge in die nasionale wetgewing met betrekking tot die voorkoming van marteling en ander wrede, onmenslike of vernederende behandeling of straf.

Eerstens, is wysigings aangebring aan artikel 235 van die Strafwetboek, wat daarop gemik is om aanspreeklikheid vir die gebruik van marteling te verhoog, om die verskeidenheid moontlike slagoffers en diegene wat aanspreeklik gehou sal word, uit te brei.

Daar moet op gelet word dat die vorige weergawe van artikel 235 van die Strafwetboek

die verbode marteling tot die optrede van wetstoepassingsbeamptes beperk en nie dade van 'ander persone wat in 'n amptelike hoedanigheid optree ', met inbegrip van daardie 'dade wat voortspruit uit die aanstigting, toestemming of erkenning van 'n openbare amptenaar'. Met ander woorde, die die vorige weergawe van die artikel 235 van die Strafwetboek nie al die elemente van artikel 1 van die Konvensie teen marteling bevat nie, waarop die VN-komitee teen marteling herhaaldelik sy aandag gevestig het. Die nuwe weergawe van hierdie artikel van die Strafwetboek maak voorsiening vir bogenoemde elemente van die Konvensie.

Tweedens, artikels 9, 84, 87, 97, 105, 106 van die strafregtelike wetboek is gewysig en aangevul met norme wat daarop gemik is om die regte van veroordeeldes beter te beskerm, insluitend die beveiliging van hul regte op oefening, sielkundige berading, veilige werksomstandighede, rus, verlof, vergoeding vir arbeid, toegang tot gesondheidsorg, beroepsopleiding, ens.

Derdens die kode vir administratiewe aanspreeklikheid is aangevul deur nuwe Artikel 1974, wat voorsiening maak vir administratiewe verantwoordelikheid vir die belemmering van die regsaktiwiteite van die parlementêre ombudsman (die kommissaris van die Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan vir Menseregte).

In die besonder word daar in die artikel voorsiening gemaak vir aanspreeklikheid vir die versuim van die amptenare om hul pligte teenoor die Kommissaris uit te voer, wat struikelblokke vir sy / haar werk skep, wat hom / haar doelbewus vals inligting verskaf, die amptenare se versuim om appèlle te oorweeg, petisies of hul versuim. om sonder 'n goeie rede die tydsbeperkings vir oorweging daarvan na te kom.

In die vierde plek, is belangrike wysigings aan die wet aangebring 'Oor die kommissaris van die Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan vir Menseregte (Ombudsman)' (hierna - die wet), waarvolgens:

- korrektiewe fasiliteite, plekke van aanhouding en spesiale ontvangsentrums word gedek deur die een konsep van 'plekke van aanhouding';

- binne die struktuur van die sekretariaat van die Kommissaris 'n sektor geskep word om die kommissaris se aktiwiteite ten opsigte van die voorkoming van marteling en mishandeling te vergemaklik;

- die bevoegdhede van die Kommissaris op hierdie gebied word breedvoerig voorgeskryf. Die wet is veral aangevul deur nuwe artikel 209, waarvolgens die kommissaris maatreëls kan tref om marteling en ander mishandeling te voorkom deur gereelde besoeke aan plekke van aanhouding.

Ooreenkomstig artikel 209 van die wet, sal die kommissaris 'n deskundigegroep opstel om sy / haar aktiwiteite te vergemaklik. Die kundige groep sal saamgestel word uit verteenwoordigers van NRO's met professionele en praktiese kennis op die gebied van regswetenskap, medisyne, sielkunde, pedagogie en ander gebiede. Die kommissaris bepaal die take vir die lede van die deskundige groep en gee spesiale bevele sodat hulle vrylik plekke van aanhouding kan besoek en ander fasiliteite waarvandaan persone nie na willekeur mag vertrek nie.

Hier moet op gelet word dat die wet die hoofelemente van die voorkomende meganisme bepaal - gereelde besoeke aan plekke van aanhouding.

Alhoewel Oesbekistan nie 'n party is by die opsionele protokol by die Konvensie teen marteling nie (hierna - die protokol), kan daar egter gesê word dat, met inagneming van die bepalings daarvan, sowel as binne die raamwerk van die nakoming van sy internasionale verpligtinge en die bepalings van die Konvensie teen marteling, die land het sy "nasionale voorkomende meganisme".

Op grond van die bepalings van die protokol beteken 'n 'nasionale voorkomingsmeganisme' (hierna - NPM) een of meer besoekende liggame wat op plaaslike vlak ingestel, aangewys of onderhou word ten einde marteling en ander onmenslike behandeling te voorkom. Artikel 3 van die protokol verplig partye om sodanige liggame in te stel, aan te stel of in stand te hou.

Die rede vir die stigting van 'n NPM is breedvoerig gestaaf deur die VN se spesiale rapporteur oor marteling (A / 61/259). Volgens hom is die rasionaal 'gebaseer op ervaring dat marteling en mishandeling gewoonlik op geïsoleerde plekke van aanhouding plaasvind, waar diegene wat marteling beoefen, vol vertroue is dat hulle buite die bereik van effektiewe monitering en aanspreeklikheid is.' 'Gevolglik is die enigste manier om hierdie bose kringloop te verbreek deur plekke van aanhouding bloot te stel aan openbare ondersoeke en om die hele stelsel waarin polisie-, veiligheids- en intelligensiebeamptes werk, deursigtiger en aanspreekliker te maak vir eksterne monitering.'[3]

Die wet, soos hierbo genoem, bepaal 'n nuwe voorkomende meganisme, wat die Kommissaris die reg verleen om maatreëls te tref om marteling en mishandeling te voorkom deur gereelde besoeke aan plekke van aanhouding, asook om soortgelyke maatreëls te tref by ander fasiliteite waarvandaan persone nie na willekeur mag vertrek nie.

Daarbenewens is daar onlangs belangrike stappe gedoen om die nasionale stelsel vir die beskerming van menseregte te versterk, veral:

die Nasionale Strategie van die Republiek van Oesbekistan oor Menseregte aangeneem is;

- om die Nasionale Strategie te implementeer en die bevoegdhede van die Parlement om parlementêre beheer oor die implementering van Oesbekistan se internasionale menseregteverpligtinge uit te oefen, verder uit te brei, die parlementêre kommissie vir nakoming van internasionale verpligtinge oor menseregte gestig is;

- die posisie van die Kommissaris vir die Regte van die Kind gestig is;

- maatreëls is getref om die status van die Nasionale Menseregtesentrum van die Republiek Oesbekistan;

Daarbenewens moet afsonderlik beklemtoon word dat Oesbekistan tot die VN se Menseregteraad verkies is.

Om tot dusver internasionale norme verder te implementeer en nasionale wetgewing en voorkomende praktyke op hierdie gebied te verbeter, het die Parlementêre kommissie vir nakoming van internasionale menseregteverpligtingedoen saam met die bevoegde staatsowerhede die volgende:

Eerste. Volgens die protokol val sekere kategorieë van instellings inherent binne die omvang van die definisie 'plek van aanhouding' en kan dit vir duidelikheidsdoeleindes in 'n nie-volledige definisie in die nasionale reg gestel word.[4] Sulke instellings kan byvoorbeeld psigiatriese instellings, jeugbewaringsentrums, administratiewe aanhoudingsplekke, ens. Insluit.

In hierdie verband is die kwessie van insluiting in die wetgewing 'n aantal hoofinstellings, wat die NPM gereeld kan besoek, word oorweeg.

Tweede. In ooreenstemming met die Konvensie teen marteling word die begrippe 'marteling' en 'wrede, onmenslike of vernederende behandeling of straf' gedifferensieer na gelang van die vorm, die doel van die pleeg en die erns van die lyding wat die slagoffer deur hierdie daad toegedien word. .

In die lig hiervan is die kwessie van die konsepte van 'marteling' en 'wrede, onmenslike of vernederende behandeling of straf' te onderskei en daar word oorweeg om in die wetgewing hul duidelike omskrywings en maatstawwe van aanspreeklikheid vir hierdie handelinge vas te stel.

Derde. As deel van die implementering van die bepalings van die Konvensie teen marteling word die kwaliteit van inligting en opvoedkundige aktiwiteite oor menseregte verbeter, dit wil sê daar word gewerk om die wese en inhoud van wette oor die verbod op marteling en mishandeling in te lig. Daar word beplan om die onderwerp van die verbod op marteling en mishandeling in opleidingsprogramme nie net vir wetstoepassingsamptenare in te sluit nie, maar ook vir mediese, pedagogiese personeel en ander werknemers wat betrokke kan wees by die behandeling van persone in plekke van aanhouding.

Vierde. Die kwessie van bekragtiging van die Opsionele protokol vir die verdrag teen marteling word oorweeg, en in die lig hiervan word beplan om die VN se spesiale rapporteur oor marteling na Oesbekistan te nooi.

Daar kan dus opgemerk word dat daar in Oesbekistan aktiewe, geteikende en sistemiese maatreëls getref word om die nasionale voorkomende meganisme verder te verbeter wat gemik is op beter voorkoming en afweer van marteling en pogings tot wrede, onmenslike of vernederende behandeling of straf.

Daar moet toegegee word dat daar natuurlik vandag nog 'n aantal onopgeloste probleme in Uzbekistan bestaan. Daar is egter politieke wil om voort te gaan met menseregtehervormings.

Ter afsluiting wil ons die woorde van die toespraak deur die president van Oesbekistan Shavkat Mirziyoyev aanhaal by die 46th vergadering van die VN se Menseregteraad waarin dit staan Oesbekistan 'sal voortgaan om alle vorme van marteling, onmenslike of vernederende behandeling streng te onderdruk' en 'as lid van die Raad vir Menseregte sal die universele beginsels en norme van die internasionale menseregtewet verdedig en aktief bevorder word.'


[1] [1] Sien 'Openingsopmerkings van die VN se hoë kommissaris vir menseregte Zeid Ra'ad Al Hussein tydens 'n perskonferensie tydens sy sending na Oesbekistan' (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Verslag van die spesiale VN-rapporteur oor marteling, para. 67, VN se Algemene Vergadering A61 / 259 (14 Augustus 2006).

[4] Sien Handleiding vir die vestiging en aanwysing van NPM's (2006), APT, p.18.

Lees verder
advertensie

Twitter

Facebook

advertensie

Neigings