#BorderManagement: European Border and Coast Guard Agency versterk operasionele samewerking met #Albania

| Februarie 13, 2018

Op 12 Februarie het die minister van migrasie, binnelandse sake en burgerskap, Dimitris Avramopoulos, en die Albanese minister van binnelandse sake, Fatmir Xhafaj, die konsepstatusooreenkoms vir operasionele samewerking tussen die Europese Grens- en Kuswachtagentskap en Albanië geparafeer.

Sodra die ooreenkoms in werking tree, sal die Agentskap hulp verleen op die gebied van eksterne grensbestuur en sal die spanne van die Europese Grens- en Kuswagteagentskap spoedig op Albanese gebied ontplooi word as daar 'n skielike verskuiwing van migrasiestrome plaasvind.

Commissaris Avramopoulos het gesê: "Ek wil die Albanese owerhede bedank vir die vrugbare onderhandel en hul verbintenis om so gou as moontlik 'n ooreenkoms te bereik. Albanië is 'n voorloper in die streek en die ooreenkoms sal dien as 'n rolmodel vir soortgelyke reëlings wat ons met ander vennote in die Wes-Balkan onderhandel. Die nouer samewerking tussen Albanië en die Europese Border en Coast Guard Agency sal ons toelaat om vinniger en meer buigsaam te wees in die manier waarop ons reageer op moontlike migrerende uitdagings. Dit is 'n belangrike stap vorentoe en is in die beste belang van beide Albanië en die Europese Unie. "

Minister van Binnelandse Sake Xhafaj het gesê: "Dit is 'n belangrike ooreenkoms wat ons sal help om gekwalifiseerde hulp met betrekking tot grensbestuur te ontvang. Dit sal ook toelaat dat Albanië voordeel trek uit die projekte wat die Europese Unie tydens die implementering van hierdie ooreenkoms sal lewer. Dit is 'n goeie geleentheid vir ons om grensoverschrijdende samewerking en samewerking met EU-lande uit te brei. Ek neem ook die geleentheid om die Albanese onderhandelingspan te bedank vir hul professionaliteit in die onderhandeling en afsluiting van hierdie ooreenkoms. Ons sal dadelik die vereiste prosedures volg om die implementering van die ooreenkoms te begin. "

Aangekondig deur President Juncker in sy 2017 Staat van die Unie adres en aangeneem deur die Commissie vorige week het die strategie vir 'n geloofwaardig uitbreiding perspektief vir en 'n versterkte EU-betrokkenheid by die Wes Balkan 'die nadruk gelê op die aansienlike vordering wat Albanië gemaak het met sy Europese pad en die Europese toekoms van die streek. Die konsepooreenkoms is die eerste onderhandelinge wat tussen die Europese Grens- en Kuswachtagentskap en die EU se vennote in die Wes-Balkan gesluit moet word.

Versterkte operasionele samewerking tussen prioriteit-derde lande en die Europese Grens- en Kuswagtingsagentskap sal bydra tot beter bestuur van onreëlmatige migrasie, die veiligheid by die buitelandse grense van die EU verder versterk en die Agentskap se vermoë om in die onmiddellike omgewing van die EU te versterk, versterk. Die statusooreenkoms met Albanië is nog 'n stap in die rigting van die volle operasionalisering van die agentskap.

Die Commissie onderhandelt tans soortgelyke ooreenkomste met Serwië en die voormalige Joego Slawiese Republiek van Macedonië en hoop dat beide onderhandelinge vinnig gesluit kan word. Die ooreenkoms met Albanië moet nou deur die lidlande onderskryf word en sal op 'n later tyd formeel onderteken word sodra albei kante die nodige regsprosedures voltooi. Sodra die ooreenkoms in werking getree het, sal die Agentskap vir Grense en Kuswagtes in staat wees om operasionele aktiwiteite uit te voer en spanne in die streke van Albanië wat aan die EU grens, in te span in ooreenstemming met beide die Albanese owerhede en die owerhede van daardie EU-lid State wat grens aan die gebied van bedrywighede.

Tags: , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Europese Kommissie, Wêreld