#EUOmbudsman sê lidlande moet ondeursigtige onderhandel oor EU-wette oopmaak

| Februarie 13, 2018

Na aanleiding van 'n gedetailleerde ondersoek, het die Europese Ombudsman Emily O'Reilly (Foto) het bevind dat die Raad van die EU - deur middel van praktyke wat die ondersoek van die EU-wetgewing in die gedrang bring - die burgers se reg om hul verkose verteenwoordigers te hou, ondermyn. Dit beteken wanadministrasie.

Die Ombudsman beklemtoon spesifiek dat die Raad nie stelselmatig die identiteit van die lidlande se posisies tydens die bespreking van konsepwetgewing en die wydverspreide praktyk van onproportionele nasien van dokumente as nie vir sirkulasie, of LIMITE, opteken nie.

Die benadering val nie af van wat die Raad verwag in terme van wetgewende deursigtigheid nie. Die Ombudsman vra die Raad nou stelselmatig om lidstate se posisies in die werksgroepe van die Raad en in die vergaderings van die COREPER-ambassadeur op te teken en om hierdie dokumente proaktief beskikbaar te stel vir die publiek betyds.

O'Reilly vra ook vir duidelike kriteria vir die gebruik van die 'LIMITE' status en dat die status hersien word voordat 'n wet aangeneem word.

"Dit is byna onmoontlik vir burgers om die wetgewende besprekings in die Raad tussen nasionale regsverteenwoordigers te volg. Hierdie "agter-deure-deure" benadering belemmer burgers en voed negatiewe sentiment, "het O'Reilly gesê. "Nasionale regeringsverteenwoordigers wat by wetgewende werk betrokke is, is EU-wetgewers en moet as sodanig aanspreeklik wees. As burgers nie weet watter besluite hulle regerings neem en die EU-wette in die vorm van die EU-wetgewing gebruik het nie, sal die 'blame Brussels' -kultuur voortduur. EU-burgers het die reg om deel te neem aan die maak van wette wat hulle raak, maar om dit te doen, het hulle meer openheid nodig van hul regerings in Brussel.

"Om die EU-wetgewende proses meer aanspreeklik te maak vir die publiek, deur opener te wees, sal 'n belangrike sein voor die Europese verkiesings in 2019 stuur," het die ombudsman gesê.

Die Ombudsman verwag dat die Raad op 9 Mei 2018 moet antwoord. Agtergrond Die Raad is mede-wetgewer saam met die Europese Parlement. Voordat die nasionale ministersvergadering in die Raad 'n formele standpunt oor 'n wetsontwerp bereik, vind voorbereidende besprekings plaas in die Raadsvergaderings van nasionale ambassadeurs en in die werksgroepe van 150-Raad wat by staatsamptenare bygewoon word.

In die loop van haar ondersoek het die ombudsman 14 spesifieke vrae aan die Raad gestel en haar kantoor het die dokumente van drie raadslede nagegaan om insig te kry in hoe dokumente geproduseer, versprei en gepubliseer word. Die kantoor het ook 'n openbare konsultasie georganiseer, wat 21-voorleggings ontvang het, insluitende lede van die publiek, nasionale parlemente, die burgerlike samelewing en akademici.

Die Ombudsman se ondersoek het byvoorbeeld ook getoon dat ten einde 'n volledige prentjie te kry van alle dokumentasie aangaande een wetgewing, is vier verskillende soektogte in die Raad se dokumentregister nodig vir onderhandelinge in voorbereidende liggame en twee soektogte in ander afdelings van die webwerf vir besprekings op raadsvlak.

Die Ombudsman ondersoek klagtes oor wanadministrasie in die EU-instellings, agentskappe en liggame. Enige EU-burger, inwoner of onderneming of vereniging in die EU kan 'n klagte by die Ombudsman indien. Die ombudsman se bevoegdhede sluit in die reg om EU-dokumente te inspekteer, amptenare te roep om te getuig en om op eie inisiatief strategiese navrae te open. Vir meer inligting, kliek hier.

Tags: ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Europese Ombudsman, Gewilde artikel