Aanbieding van regsadvies, Mag aanhangers vlam van #Brexit rebellion

| Desember 6, 2018

Die Britse premier Theresa May se regering het vandeesweek geveg om sy Brexit-ooreenkoms te verdedig deur die regsgrondslag vir die parlement uiteen te sit om sy plan om die Europese Unie te verlaat, te ondersteun, maar het eerder die vlamme van rebellie aan die brand gesteek, skryf Elizabeth Piper en Andrew MacAskill.

Mei sal 'n opdraande stryd in die gesig staar om die parlement se goedkeuring in 'n stemming op 11 Desember te verseker. Baie ondersteuners en opponente van Brexit sê hulle sal haar visie verwerp om die EU te verlaat, Brittanje se grootste verskuiwing in buitelandse beleid in meer as 40 jaar.

Sy het die land- en televisiestudio's getoer om te probeer om haar transaksie te verkoop, maar 'n skuif om haar regering se regsadvies aan die parlement voor te stel, het gelyk asof dit weer gebeur het.

Na 'n klag wat deur 'n groep regspersone gevoer is, het die parlementêre speaker, John Bercow, gesê hy glo dit kan aangevoer word dat 'n minagting gepleeg is weens die versuim om die volle regsadvies vry te stel.

Die saak sal Dinsdag weer in die parlement opgeneem word, het Bercow gesê.

Dit was 'n bedreiging dat een regering se bron afgeskaf het as net 'n "prosesrye".

Op 'n rowwe sessie van die parlement het Prokureur-generaal Geoffrey Cox die regsadvies wat hy aan die regering gegee het, uiteengesit, onder meer oor 'n "backstop" -reëling om te verhoed dat 'n harde grens tussen Noord-Ierland en die EU-lidstaat Ierland terugkeer as 'n toekomstige Britse- EU-handelstransaksie word nie betyds bereik nie.

"Hierdie ooreenkoms ... is die beste manier waarop ek vasbeslote is om te verseker dat ons die Europese Unie op Maart 29 verlaat," het Cox aan die parlement gesê. "Dit is die ooreenkoms wat sal verseker dat dit op 'n ordelike manier met regsekerheid plaasvind."

Maar sy woorde het min gedoen om sommige van die transaksies se mees bytende kritici te verlig, waar baie Brexit-ondersteuners gesê het dat die sogenaamde backstop vir Noord-Ierland die risiko gehad het om Brittanje in die EU se doeane-unie vir onbepaalde tyd te koppel.

"Die regsopsommingsdokument is erger as wat ons gevrees het: die douane-unie is onbepaald, die Verenigde Koninkryk sou 'n reëlnemer wees en die Europese Hof van Justisie het in beheer van ons lot, eerder as die soewereine Britse parlement," voormalige Brexit minister David Davis gesê. "Dit is nie Brexit nie."

Mei se Noord-Ierse bondgenote, die Demokratiese Unionist Party, wat haar minderheidsregering ondersteun, het verder gegaan.

Adjunk-DUP-leier, Nigel Dodds, het gesê: "Die algehele konteks hiervan is ... 'n diep onaantrekklike, onbevredigende aanbieding en hy (Cox) moet daarom, eerder as om hierdie ooreenkoms aanbeveel, aanbeveel dat dit verwerp word."

Baie wetgewers was ook kwaad omdat hulle gewys word wat hulle beskryf het as 'n opsomming, nie die volle regsadvies oor Mei se Brexit-ooreenkoms wat haar regering gesien het nie.

Die Labour Party en ander, insluitend die DUP, het gesê dat die stemming so belangrik is vir die toekoms van die land dat wetgewers enige gedetailleerde wetlike waarskuwings rakende dele van die onttrekkingsooreenkoms moet kan sien.

"Ons is dus met geen opsie gelaat nie, maar om aan die speaker van die Huis van Koophandel te skryf om hom te vra om veragtings van minagting te begin," het Keir Starmer, woordvoerder van Labour Brexit, gesê.

Die verrigtinge teen die regering vir minagting van die parlement kan moontlik tot gevolg hê dat een of meer ministers opgeskort of geskors word van die Volksraad.

Cox het gesê hy kan nie al die advies bekend maak nie, want dit is "in stryd met die belange in die land". Hy gaan so ver as om aan die wetgewers te skree dat dit nie gebruik was om te buig en te skree toe hy die openbare belangstelling.

"Dit is alles en dit is tyd dat hulle grootgeword het en werklik geword het."

Maandag se (3 Desember) kwaai sessie van die parlement het nie goed gepraat vir die 11-Desember-stemming nie, wat teen die einde van vyf dae se kneusingsbespreking op Dinsdag begin.

As sy verloor, kan Mei 'n tweede stem vra. Maar die nederlaag sou die kanse dat Brittanje verlaat sonder 'n ooreenkoms gaan vermeerder - 'n moontlikheid wat chaos vir Brittanje se ekonomie en besighede kan beteken - en May onder sterk druk plaas om te bedank.

Nederlaag kan dit ook meer waarskynlik maak dat Brittanje 'n tweede referendum van die EU het, drie jaar nadat die stemming net geslote was om die blok te verlaat.

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, EU, UK