Miskien begin 'n parlementêre debat oor #Brexit-plan

| Desember 6, 2018

Britse premier Theresa Mei het die parlement versoek om haar EU-egskeidingsooreenkoms terug te gee aan die begin van die vyfdaagse debat wat die toekoms van Brexit en die lot van haar eie regering kan bepaal, skryf Elizabeth Piper.

Mei se plan om noue bande met die EU te hou, is gekritiseer deur beide Brexit-ondersteuners en opponente, en laat haar sukkel om die parlement se goedkeuring te verkry in 'n stemming wat die debat oor Desember 11 sal volg.

As hulle teen die kans wen, sal Brittanje die EU op 29 Maart 2019 verlaat onder terme wat met Brussel onderhandel word. Die land se grootste verskuiwing in handel en buitelandse beleid vir meer as 40 jaar.

As sy verloor, kan Mei 'n tweede stem op die transaksie vra. Maar die nederlaag sou die kanse dat Brittanje verlaat sonder 'n transaksie sal vermeerder - 'n vooruitsig wat chaos vir Brittanje se ekonomie en besighede kan beteken - en May onder sterk druk plaas om te bedank.

Die nederlaag kan dit ook meer waarskynlik maak dat Brittanje 'n tweede referendum hou, drie jaar nadat die EU net verlaat het, of dat Brexit nie gebeur nie.

Mei, 62, het Brittanje getoer, ure spandeer in die parlement en het wetgewers uitgenooi na haar Downing Street-koshuis om te probeer om oor haar baie kritici te wen.

Maar die ooreenkoms, wat verlede maand in Brussel verseël is, het kritici aan beide kante van die politieke spektrum gekombineer. Eurosceptici sê dit sal Brittanje 'n vassalstaat maak, terwyl EU-ondersteuners - wat dieselfde idee uitdruk met verskillende taal - sê die land sal 'n reël word. moordenaar.

Haar bondgenote in die parlement, die Noord-Ierse Demokratiese Unionist Party wat haar regering rekwisiete, het ook die transaksie verwerp en opposisiepartye sê hulle kan dit nie teruggee nie.

Mei is egter dringend.

"Die Britse mense wil hê ons moet 'n ooreenkoms aangaan wat die referendum vereer en ons kan weer as 'n land saamkom, ongeag hoe ons gestem het," het sy Dinsdag (4 Deember) aan wetgewers gesê.

"Dit is die transaksie wat vir die Britse mense lewer."

Min in die House of Commons, die laer parlementshuis, was tot dusver oortuig.

Maandag het haar regering se poging om nog 'n ry te kalmeer oor die regsadvies wat op die transaksie ontvang is, nie veel meer as die spanning in die parlement opgedoen nie. Haar voormalige Brexit-minister, David Davis, het plat gesê: "Dit is nie Brexit nie."

Meer as twee jaar sedert Brittanje gestem het om die EU te verlaat, het die testiewe debatte wat die referendum gevorm het, toegeneem, die land verdeeld en toenemende onsekerheid oor sy toekoms, wat markte en besighede ontwrig het, vererger.

Mag hoop dat as sy haar ooreenkoms deur die parlement dwing, die maatskappye wat beleggingsbesluite geneem het en in noodvoorsieningsplanne ingebring het om vrees vir handel uit te droog, weer kan vorentoe beweeg.

Sy sê haar ooreenkoms sal noue ekonomiese bande met die EU bied, Brittanje in staat stel om vrylik met die res van die wêreld te handel, terwyl hy aan een van die eise van kiesers voldoen om die vrye verkeer te beëindig en immigrasie in Brittanje te verminder.

Maar die kompromie-ooreenkoms, wat ministers openlik sê, is nie perfek nie, het min gedoen as om teenstand teen die moeilike rande van die debat te versterk.

Brexit-ondersteuners het belowe om die transaksie te stem en het gedreig om Mei af te bring. Pro-EU wetgewers het ook gesê dat hulle sal stem teen dit, en sommige, veral in die hoof opposisie Labour Party, sal ook probeer om haar te onttrek.

Die DUP se woede oor die transaksie het selfs gesien dat die sosiaal konserwatiewe party 'n poging deur die linkse Arbeid ondersteun om minagtige verrigtinge teen die regering te bring.

Mei se werk lyk om op die lyn te wees.

Tydens die vyfdaagse debat moet die sterkte van daardie opposisie duidelik word wanneer wetgewers toesprake maak of probeer om te verander of te verander, Mei se voorstel om die ooreenkoms goed te keur om Brexit te verander of te vertraag, of dit geheel en al te ontspoor.

Arbeid het reeds 'n wysiging ingedien om te verseker dat die regering nie onder geen omstandighede die EU kan verlaat sonder 'n uittree-ooreenkoms nie en moet alle alternatiewe daaroor oorweeg.

Pro-EU wetgewers het ook 'n ander wysiging voorgestel om die transaksie te sluit en om 'n no-deal Brexit uit te sluit.

Maar haar span hou by die skrif.

"Hierdie ooreenkoms ... is die beste manier om vas te stel dat ons die Europese Unie op 29 Maart verlaat," het die prokureur-generaal, Geoffrey Cox, aan die parlement gesê.

"Dit is die ooreenkoms wat sal verseker dat dit op 'n ordelike manier met regsekerheid plaasvind."

Tags: , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Brexit, Konserwatiewe Party, EU, UK