Verbinding met ons

omgewing

European Green Deal: Kommissie stel die transformasie van die EU-ekonomie en die samelewing voor om aan klimaatambisies te voldoen

DEEL:

gepubliseer

on

Die Europese Kommissie het 'n pakket voorstelle aangeneem om die EU se klimaat-, energie-, grondgebruik-, vervoer- en belastingbeleid geskik te maak om die netto kweekhuisgasvrystellings teen 55 met minstens 2030% te verminder, vergeleke met 1990-vlakke. Die bereiking van hierdie emissiereducties in die volgende dekade is van kardinale belang dat Europa teen 2050 die eerste klimaatneutrale kontinent word en die Europese Green Deal 'n werklikheid. Met die voorstelle van vandag bied die Kommissie die wetgewende instrumente aan om die teikens te bereik wat in die Europese Klimaatwet ooreengekom is en om ons ekonomie en samelewing fundamenteel te transformeer vir 'n regverdige, groen en welvarende toekoms.

'N Omvattende en onderling gekoppelde stel voorstelle

Die voorstelle sal die nodige versnelling van die vermindering van kweekhuisgasemissies in die volgende dekade moontlik maak. Dit kombineer: die toepassing van emissiehandel in nuwe sektore en 'n verskerping van die bestaande EU-stelsel vir emissiehandel; verhoogde gebruik van hernubare energie; groter energie-doeltreffendheid; 'n vinniger implementering van vervoermodusse met lae emissie en die infrastruktuur en brandstof om dit te ondersteun; 'n belyning van belastingbeleid met die Europese Green Deal-doelstellings; maatreëls om koolstoflekkasie te voorkom; en gereedskap om ons natuurlike koolstofwasbakke te bewaar en te laat groei.

advertensie
 • Die EU Emissiehandelstelsel (ETS) kos koolstof en verlaag jaarliks ​​die beperking op emissies van sekere ekonomiese sektore. Dit is suksesvol het die uitstoot van kragopwekking en energie-intensiewe nywerhede met 42.8% verminder in die afgelope 16 jaar. Vandag is die Kommissie stel voor om die totale emissieperk nog verder te verlaag en die jaarlikse verlagingskoers daarvan te verhoog. Die Kommissie is ook stel om gratis vrystellingstoelaes vir lugvaart uit te faseer en lyn met die wêreldwye koolstofverrekenings- en verminderingskema vir internasionale lugvaart (CORSIA) en om die skeepsvrystellings vir die eerste keer by die EU-ETS in te sluit. Om die gebrek aan reduksie van emissies in padvervoer en geboue aan te spreek, word 'n afsonderlike nuwe stelsel vir emissiehandel ingestel vir die verspreiding van brandstof vir padvervoer en geboue. Die Kommissie stel ook voor om die innovasie- en moderniseringsfondse te vergroot.
 • Om die aansienlike besteding aan klimaat in die EU-begroting aan te vul, lidlande moet die totale inkomste uit emissiehandel aan klimaat- en energieverwante projekte bestee. 'N Toegewyde deel van die inkomste uit die nuwe stelsel vir padvervoer en geboue behoort te wees die moontlike sosiale impak op kwesbare huishoudings, mikro-ondernemings en vervoergebruikers aan te spreek.
 • Die Regulasie vir inspanningsdeling versterk doelwitte vir die vermindering van emissiereduksie aan elke lidstaat vir geboue, pad- en huishoudelike vervoer, landbou, afval en klein nywerhede. Met inagneming van die verskillende beginpunte en vermoëns van elke lidstaat, is hierdie teikens gebaseer op hul BBP per capita, met aanpassings om kostedoeltreffendheid in ag te neem.
 • Lidlande deel ook die verantwoordelikheid vir die verwydering van koolstof uit die atmosfeer Regulasie oor grondgebruik, bosbou en landbou stel 'n algehele EU-teiken vir die verwydering van koolstof deur natuurlike wasbakke, wat gelykstaande is aan 310 miljoen ton CO2-uitstoot teen 2030. Nasionale teikens sal vereis dat die lidstaten hul koolstofwasbakke moet versorg en uitbrei om hierdie teiken te bereik. Teen 2035 moet die EU daarna streef om klimaatneutraliteit in die sektore vir landgebruik, bosbou en landbou te bereik, insluitend die vrystelling van nie-CO2 uit die landbou, soos dié van kunsmisgebruik en vee. Die EU-bosstrategie het ten doel om die kwaliteit, kwantiteit en veerkragtigheid van EU-woude te verbeter. Dit ondersteun bosbouers en die bosgebaseerde bio-ekonomie, terwyl die oes en die gebruik van biomassa volhoubaar is, en die biodiversiteit bewaar word, 'n plan om drie miljard bome te plant teen 2030 regoor Europa.
 • Energieproduksie en -gebruik is verantwoordelik vir 75% van die EU-uitstoot, en dit is dus van kardinale belang om die oorgang na 'n groener energiestelsel te versnel. Die Hernubare energie richtlijn sal 'n stel verhoogde teiken om 40% van ons energie uit hernubare bronne te produseer teen 2030. Alle lidstaten sal bydra tot hierdie doel, en spesifieke teikens word voorgestel vir die gebruik van hernubare energie in vervoer, verwarming en verkoeling, geboue en nywerhede. Om ons klimaats- en omgewingsdoelwitte te bereik, volhoubaarheidskriteria vir die gebruik van bio-energie word versterk en die lidstaten moet enige ondersteuningskemas vir bio-energie ontwerp op 'n manier wat die kaskadebeginsel van houtagtige biomassa respekteer.
 • Om algehele energieverbruik te verminder, emissies te verminder en energie armoede aan te pak, is die Energie Doeltreffendheid Richtlijn sal 'n stel meer ambisieuse bindende jaarlikse teiken om energieverbruik te verminder op EU-vlak. Dit sal lei hoe nasionale bydraes tot stand kom en die jaarlikse energiebesparingsverpligting vir lidlande byna verdubbel. Die van die openbare sektor word verwag om 3% van sy geboue op te knap elke jaar om die opknappingsgolf aan te dryf, werk te skep en energieverbruik en -koste vir die belastingbetaler te verminder.
 • 'N Kombinasie van maatreëls is nodig om stygende emissies in padvervoer aan te pak om die emissiehandel aan te vul. Sterker CO2-emissiestandaarde vir motors en bakkies sal die oorgang na mobiliteit sonder emissie versnel deur wat vereis dat die gemiddelde uitstoot van nuwe motors vanaf 55 met 2030% en vanaf 100 met 2035% moet daal vergeleke met 2021-vlakke. As gevolg hiervan sal alle nuwe motors wat vanaf 2035 geregistreer is, vrygestel word. Om te verseker dat bestuurders hul voertuie op 'n betroubare netwerk regoor Europa kan laai of brandstof, kan die hersiene regulasie van infrastruktuur vir alternatiewe brandstowwe sal vereis dat lidlande laaikapasiteit moet vergroot in ooreenstemming met motorverkope sonder emissie, en om laaipunte en brandstofpunte met gereelde tussenposes op groot snelweë te installeer: elke 60 kilometer vir elektriese laai en elke 150 kilometer vir waterstoftank.
 • Lugvaart en maritieme brandstof veroorsaak aansienlike besoedeling en vereis ook toegewyde optrede om die emissiehandel aan te vul. Die Alternatiewe Brandstofinfrastruktuurregulasie vereis dat vliegtuie en skepe toegang het tot skoon elektrisiteitstoevoer in groot hawens en lughawens. Die ReFuelEU Lugvaartinisiatief sal brandstofverskaffers verplig om te meng toenemende vlakke van volhoubare lugvaartbrandstowwe in vliegtuigbrandstof wat op EU-lughawens aan boord geneem word, insluitend sintetiese koolstofbrandstowwe, bekend as e-brandstof. Net so is die FuelEU Maritieme Inisiatief sal die opname van volhoubare maritieme brandstof en tegnologieë met vrystelling van emissies stimuleer deur 'n maksimum te stel beperking op die kweekhuisgasinhoud van energie wat deur skepe gebruik word na Europese hawens.
 • Die belastingstelsel vir energieprodukte moet die interne mark beskerm en verbeter en die groen oorgang ondersteun deur die regte aansporings in te stel. A hersiening van die energiebelastingriglyn stel voor om pas die belasting van energieprodukte in ooreenstemming met die EU se energie- en klimaatbeleid, die bevordering van skoon tegnologieë en die verwydering van verouderde vrystellings en verlaagde tariewe wat tans die gebruik van fossielbrandstowwe aanmoedig. Die nuwe reëls is daarop gemik om die skadelike gevolge van mededinging op energiebelasting te verminder, en dit help om inkomste vir groen lande te verseker, wat minder nadelig is vir groei as belasting op arbeid.
 • Ten slotte, 'N nuwe Meganisme vir die aanpassing van koolstofgrens 'n koolstofprys op invoer sal plaas van 'n geteikende keuse van produkte om te verseker dat ambisieuse klimaatsoptrede in Europa nie tot 'koolstoflekkasie' lei nie. Hierdie sal verseker dat Europese emissiereducties bydra tot 'n wêreldwye afname in emissies, in plaas daarvan om koolstofintensiewe produksie buite Europa te stoot. Dit het ook ten doel om die industrie buite die EU en ons internasionale vennote aan te moedig om stappe in dieselfde rigting te neem.

Hierdie voorstelle is almal verbind en aanvullend. Ons benodig hierdie gebalanseerde pakket, en die inkomste wat dit genereer, om 'n oorgang te verseker wat Europa regverdig, groen en mededingend maak, en verantwoordelikheid eweredig in verskillende sektore en lidstaten deel, en waar toepaslik bykomende ondersteuning bied.

'N Sosiaal billike oorgang

Terwyl die voordele van die EU-klimaatbeleid op medium- tot langtermyn die koste van hierdie oorgang swaarder weeg, klim die klimaatbeleid op kort termyn ekstra druk op kwesbare huishoudings, mikro-ondernemings en vervoergebruikers. Die ontwerp van die beleid in die pakket van vandag versprei dus die koste om klimaatsverandering aan te pak en aan te pas.

Boonop verhoog instrumente vir koolstofpryse die inkomste wat herbelê kan word om innovasie, ekonomiese groei en beleggings in skoon tegnologieë aan te spoor. A nuwe Sosiale Klimaatfonds word voorgestel om toegewyde befondsing aan die lidstaten te bied om burgers te help om beleggings in energie-doeltreffendheid, nuwe verwarmings- en verkoelingstelsels en skoner mobiliteit te finansier. Die Fonds vir Sosiale Klimaat sou met die EU-begroting gefinansier word, met 'n bedrag gelykstaande aan 25% van die verwagte inkomste uit emissiehandel vir brandstof vir die bou- en padvervoer. Dit sal € 72.2 miljard aan die lidstaten beskikbaar stel vir die periode 2025-2032, gebaseer op 'n doelgerigte wysiging van die meerjarige finansiële raamwerk. Met 'n voorstel om voordeel te trek uit die ooreenstemmende finansiering van die lidstaten, sou die Fonds 144.4 miljard euro mobiliseer vir 'n maatskaplik billike oorgang.

Die voordele daarvan om nou op te tree om mense en die planeet te beskerm, is duidelik: skoner lug, koeler en groener stede, gesonder burgers, laer energieverbruik en rekeninge, Europese werksgeleenthede, tegnologieë en nywerheidsmoontlikhede, meer ruimte vir die natuur en 'n gesonder planeet om aan toekomstige geslagte oor te gee. Die uitdaging wat die kern van die groen oorgang van Europa is, is om so vinnig en so billik moontlik te sorg dat die voordele en geleenthede wat daarmee gepaard gaan, vir almal beskikbaar is. Deur die verskillende beleidsinstrumente op EU-vlak te gebruik, kan ons seker maak dat die tempo van verandering voldoende is, maar nie te ontwrigtend nie.

agtergrond

Die Europese Green Deal, wat op 11 Desember 2019 deur die Kommissie voorgelê is, stel die doel om Europa teen 2050 die eerste klimaatneutrale kontinent te maak Europese Klimaatreg, wat vandeesmaand van krag word, vervat in bindende wetgewing die verbintenis van die EU tot klimaatsneutraliteit en die tussentydse doelwit om die netto uitstoot van kweekhuisgasse teen 55 met minstens 2030% te verminder, vergeleke met die vlakke van 1990. Die verbintenis van die EU om sy netto kweekhuisgas te verminder uitstoot met minstens 55% teen 2030 was aan die UNFCCC gekommunikeer in Desember 2020 as die bydrae van die EU om die doelwitte van die Parys-ooreenkoms te bereik.

As gevolg van die EU se huidige wetgewing oor klimaat en energie, het die EU se kweekhuisgasvrystellings reeds gedaal deur 24% vergeleke met 1990, terwyl die EU-ekonomie in dieselfde tydperk met ongeveer 60% gegroei het, wat die groei van die emissies ontkoppel. Hierdie beproefde wetgewende raamwerk vorm die basis van hierdie pakket wetgewing.

Die Kommissie het uitgebreide impakstudies gedoen voordat sy hierdie voorstelle aangebied het om die geleenthede en koste van die groen oorgang te meet. In September 2020 a omvattende impakstudie het die voorstel van die Kommissie ondersteun om die EU-netto 2030-vermindering van die emissies 55 tot ten minste 1990% te verhoog, vergeleke met XNUMX-vlakke. Dit het getoon dat hierdie teiken haalbaar en voordelig is. Die huidige wetgewende voorstelle word ondersteun deur gedetailleerde impakstudies, met inagneming van die interkonneksie met ander dele van die pakket.

Die EU se langtermynbegroting vir die volgende sewe jaar sal die groen oorgang ondersteun. 30% van die programme onder die € 2 biljoen 2021-2027 Jarige finansiële kader en VolgendeGenerasieEU is toegewyd aan die ondersteuning van klimaatsaksie; 37% van die 723.8 miljard € (in huidige pryse) Herstel- en veerkragtigheidsfasiliteit, wat die nasionale herstelprogramme van lidlande onder NextGenerationEU sal finansier, word toegewys aan klimaatsaksie.

Ursula von der Leyen, president van die Europese Kommissie, het gesê: “Die fossielbrandstof-ekonomie het sy perke bereik. Ons wil die volgende generasie 'n gesonde planeet laat, sowel as goeie werksgeleenthede en groei wat ons natuur nie benadeel nie. Die Europese Green Deal is ons groeistrategie wat beweeg na 'n koolstofvrye ekonomie. Europa was die eerste vasteland wat in 2050 as klimaatneutraal verklaar het, en nou is ons die heel eerste om 'n konkrete padkaart op die tafel te plaas. Europa voer die gesprek oor klimaatbeleid deur innovasie, belegging en sosiale vergoeding. ”

Frans Timmermans, uitvoerende visepresident van die Europese Green Deal, het gesê: 'Dit is die dekade van die maak of breek in die stryd teen die klimaat- en biodiversiteitskrisisse. Die Europese Unie het ambisieuse teikens gestel en vandag bied ons aan hoe ons dit kan bereik. Om in 'n groen en gesonde toekoms vir almal te kom, sal aansienlike inspanning in elke sektor en elke lidstaat verg. Saam sal ons voorstelle die nodige veranderinge aanspoor, alle burgers in staat stel om die voordele van klimaatsoptrede so gou moontlik te ervaar en ondersteuning te bied aan die kwesbaarste huishoudings. Europa se oorgang sal regverdig, groen en mededingend wees. '

Kommissaris van die ekonomie, Paolo Gentiloni, het gesê: “Ons pogings om klimaatsverandering aan te pak, moet polities ambisieus, wêreldwyd gekoördineer en sosiaal billik wees. Ons is besig om ons twee-dekades oue energiebelastingreëls op te dateer om die gebruik van groener brandstof aan te moedig en skadelike energiebelastingmededinging te verminder. En ons stel 'n meganisme vir die aanpassing van koolstofgrens voor wat die koolstofprys op invoer sal ooreenstem met die wat binne die EU van toepassing is. Met inagneming van ons WTO-verbintenisse, sal dit verseker dat ons klimaatambisie nie ondermyn word deur buitelandse maatskappye wat onder meer laks omgewingsvereistes is nie. Dit sal ook groener standaarde buite ons grense aanmoedig. Dit is die beste nou of nooit oomblik nie. Met elke jaar wat verbygaan, word die verskriklike werklikheid van klimaatsverandering duideliker: ons bevestig vandag dat ons vasbeslote is om op te tree voordat dit regtig te laat is. ”

Die energiekommissaris, Kadri Simson, het gesê: "Die bereiking van die Green Deal-doelwitte sal nie moontlik wees sonder om ons energiestelsel te hervorm nie - dit is waar die meeste van ons emissies gegenereer word. Om teen 2050 klimaatneutraliteit te bewerkstellig, moet ons die evolusie van hernubare energie in 'n rewolusie omskep en sorg dat geen energie vermors word nie. In die voorstelle van vandag word meer ambisieuse teikens gestel, hindernisse verwyder en aansporings bygevoeg sodat ons nog vinniger in die rigting van 'n netto-energie-stelsel kan beweeg. ”

Adina Vălean, kommissaris vir vervoer, het gesê: “Met ons drie vervoerspesifieke inisiatiewe - ReFuel Aviation, FuelEU Maritime en die Alternatiewe Brandstof-infrastruktuurregulasie - sal ons die oorgang van die vervoersektor na 'n toekomstbestande stelsel ondersteun. Ons sal 'n mark skep vir volhoubare alternatiewe brandstowwe en koolstofarme tegnologieë, terwyl ons die regte infrastruktuur instel om die breë gebruik van voertuie en vaartuie sonder vrystelling te verseker. Hierdie pakket neem ons verder as die vergroening van mobiliteit en logistiek. Dit is 'n kans om die EU 'n toonaangewende mark vir vooraanstaande tegnologieë te maak. ”

Virginijus Sinkevičius, kommissaris van die omgewing, oseane en visserye, het gesê: “Woude is 'n groot deel van die oplossing vir baie van die uitdagings wat ons in die gesig staar om klimaat- en biodiversiteitskrisisse aan te pak. Dit is ook die sleutel tot die bereiking van die 2030-klimaatdoelwitte van die EU. Maar die huidige bewaringstatus van woude is nie gunstig in die EU nie. Ons moet die gebruik van biodiversiteitsvriendelike praktyke verhoog en die gesondheid en veerkragtigheid van bosekosisteme verseker. Die Bosstrategie is 'n ware verandering in die manier waarop ons ons woude beskerm, bestuur en laat groei, vir ons planeet, mense en die ekonomie. ”

Landboukommissaris Janusz Wojciechowski het gesê: “Bosse is noodsaaklik in die stryd teen klimaatsverandering. Dit bied ook werk en groei in landelike gebiede, volhoubare materiaal om die bio-ekonomie te ontwikkel, en waardevolle ekosisteemdienste vir ons samelewing. Die Bosstrategie, deur die sosiale, ekonomiese en omgewingsaspekte saam aan te spreek, is daarop gemik om die multifunksionaliteit van ons woude te verseker en te verbeter, en beklemtoon die belangrike rol wat miljoene bosbouers op die terrein speel. Die nuwe gemeenskaplike landboubeleid sal die geleentheid bied vir meer doelgerigte ondersteuning aan ons bosbouers en vir die volhoubare ontwikkeling van ons woude. ”

Meer inligting

Kommunikasie: geskik vir 55 wat die 2030-klimaatdoelwitte van die EU bereik

Webwerf wat die Europese Green Deal lewer (insluitende wetgewende voorstelle)

Webwerf met oudiovisuele materiaal oor die voorstelle

Vrae en antwoorde oor die EU-stelsel vir emissiehandel

V&A oor die regulasies rakende die deel van die pogings en grondgebruik, bosbou en landbou

Vrae en antwoorde oor die maak van ons energiestelsels geskik vir ons klimaatdoelwitte

Vrae en antwoorde oor die aanpassingsmeganisme vir koolstofgrense

Vrae en antwoorde oor die hersiening van die energiebelastingrichtlijn

Vrae en antwoorde oor infrastruktuur en brandstof vir volhoubare vervoer

Argitektuur van die pakket Feiteblad

Sosiaal billike oorgang Feiteblad

Natuur en woude-feite

Vervoer Feiteblad

Energie-faktablad

Geboue Feiteblad

Bedryfsfeiteblad

Waterstoffeiteblad

Meganisme vir die aanpassing van koolstofgrens

Om energiebelasting groener te maak

Brosjure oor die lewering van die Europese Groen Deal

elektrisiteit inter

Die Kommissie keur die Franse skema van € 30.5 miljard goed om produksie van elektrisiteit uit hernubare energiebronne te ondersteun

gepubliseer

on

Die Europese Kommissie het ingevolge die EU-reëls vir staatssteun 'n Franse steunskema goedgekeur om hernubare elektrisiteitsproduksie te ondersteun. Die maatreël sal Frankryk help om sy doelwitte vir hernubare energie te bereik sonder om die mededinging onnodig te verdraai en sal bydra tot die Europese doelwit om teen 2050 klimaatneutraliteit te bereik.

Uitvoerende vise-president Margrethe Vestager, verantwoordelik vir die mededingingsbeleid, het gesê: 'Hierdie hulpmaatreël sal die ontwikkeling van belangrike hernubare energiebronne stimuleer en 'n oorgang na 'n omgewingsvolhoubare energievoorsiening ondersteun, in ooreenstemming met die EU Green Deal-doelstellings. Die keuse van die begunstigdes deur middel van 'n mededingende bodproses sal die beste waarde vir belastingbetalers se geld verseker, terwyl die kompetisie in die Franse energiemark behou word. ” 

Die Franse skema

advertensie

Frankryk het die Kommissie in kennis gestel van sy voorneme om 'n nuwe skema in te stel ter ondersteuning van elektrisiteit wat uit hernubare energiebronne geproduseer word, naamlik aan landoperateurs van son-, land- en hidroëlektriese installasies. Die skema verleen ondersteuning aan hierdie operateurs wat via mededingende tenders toegeken word. In die besonder sluit die maatreël sewe soorte tenders in vir 'n totaal van 34 GW nuwe kapasiteit vir hernubare energie wat tussen 2021 en 2026 gereël sal word: (i) son op die grond, (ii) son op geboue, (iii) wind op land, (iv) hidroëlektriese installasies, (v) innoverende sonkrag, (vi) selfverbruik en (vii) 'n tegnologie-neutrale tender. Die steun het die vorm van 'n premie bo-op die elektrisiteitsmarkprys. Die maatreël het 'n voorlopige totale begroting van ongeveer € 30.5 miljard. Die skema is oop tot 2026 en hulp kan uitbetaal word vir 'n maksimum tydperk van 20 jaar nadat die nuwe hernubare installasie aan die netwerk gekoppel is.

Kommissie se beoordeling

Die Kommissie het die maatreël beoordeel volgens die EU-reëls vir staatshulp, veral die 2014 riglyne op die staat steun vir beskerming van die omgewing en energie.

Die Kommissie het bevind dat die hulp nodig is om die opwekking van hernubare energie verder te ontwikkel om aan Frankryk se omgewingsdoelstellings te voldoen. Dit het ook 'n aansporingseffek, aangesien die projekte andersins nie sou plaasvind in die afwesigheid van openbare steun nie. Verder is die steun eweredig en beperk tot die minimum wat nodig is, aangesien die vlak van hulp deur mededingende tenders bepaal sal word. Daarbenewens het die Kommissie bevind dat die positiewe effekte van die maatreël, in die besonder, die positiewe omgewingseffekte swaarder weeg as enige moontlike negatiewe effekte in terme van mededingingsvervalsing. Uiteindelik het Frankryk ook verbind om 'n ex-pos evaluering om die kenmerke en implementering van die hernubare skema te beoordeel.

Op grond hiervan het die Kommissie tot die gevolgtrekking gekom dat die Franse skema in lyn is met die EU-reëls vir staatssteun, aangesien dit die ontwikkeling van hernubare elektrisiteitsproduksie uit verskillende tegnologieë in Frankryk sal vergemaklik en die uitstoot van kweekhuisgasse sal verminder, in ooreenstemming met die Europese Green Deal en sonder om mededinging onbehoorlik te verdraai.

agtergrond

Die Kommissie se 2014 Riglyne oor staatssteun vir Environmental Protection en Energie lidlande in staat stel om die produksie van elektrisiteit uit hernubare energiebronne te ondersteun, onderworpe aan sekere voorwaardes. Hierdie reëls is daarop gemik om lidlande te help om die EU se ambisieuse energie- en klimaatdoelwitte te bereik teen die minste moontlike koste vir belastingbetalers en sonder onnodige mededingingsvervalsing in die interne mark.

Die Hernubare energie richtlijn van 2018 'n bindende teiken vir hernubare energie vir die hele EU van 32% teen 2030 opgestel het Europese Green Deal-kommunikasie in 2019 het die Kommissie sy klimaatambisies versterk en 'n doel gestel om geen netto uitstoot van kweekhuisgasse in 2050 te hê nie. Europese Klimaatreg, wat die 2050-klimaatneutraliteitsdoelstelling verskans en die tussentydse doelwit stel om die netto kweekhuisgasvrystellings teen 55 met minstens 2030% te verminder, het die grondslag vir die "geskik vir 55' wetgewende voorstelle wat op 14 Julie 2021 deur die Kommissie aanvaar is. Onder hierdie voorstelle het die Kommissie 'n wysiging van die Richtlijn Hernubare Energie, wat 'n verhoogde teiken stel om teen 40 2030% van die EU-energie uit hernubare bronne te produseer.

Die nie-rekord weergawe van die besluit beskikbaar onder die saaknommer SA.50272 in die maak staatshulpregister oor die Kommissie se kompetisie webwerf sodra enige vertroulikheidskwessies opgelos is. Nuwe publikasies van staatshulpbesluite op die internet en in die Amptelike Blaar is gelys in die Kompetisie Weeklikse e-nuus.

Lees verder

Plastiekafval

Plastiekafval en herwinning in die EU: feite en syfers

gepubliseer

on

Byna 'n derde van die plastiekafval in Europa word herwin. Vind meer feite en syfers uit oor plastiekafval en die herwinning daarvan in die EU met hierdie infografie, Samelewing.

Infografiese inligting oor plastiekafval en herwinning in Europa
Vind uit die feite oor plastiekafval en herwinning in die EU  

Die produksie van plastiek het binne enkele dekades eksponensieel gegroei - van 1.5 miljoen ton in 1950 tot 359 miljoen ton in 2018 wêreldwyd - en daarmee saam die hoeveelheid plastiekafval. Na 'n skerp daling in die produksie in die eerste helfte van 2020 as gevolg van die COVID-19-pandemie, het die produksie in die tweede helfte van die jaar weer herstel.

Die EU tref reeds maatreëls om die hoeveelheid plastiekafval te verminder, maar wat word ondanks alle pogings met die afval gegenereer? En hoe kan plastiekherwinningstariewe verhoog word?

advertensie

Behandeling van plastiekafval in Europa

In Europa is energieherwinning die mees gebruikte manier om plastiekafval weg te gooi, gevolg deur herwinning. Sowat 25% van al die gegenereerde plastiekafval word gestort.

Die helfte van die plastiek wat vir herwinning versamel word, word uitgevoer om in lande buite die EU behandel te word. Redes vir uitvoer sluit in die gebrek aan kapasiteit, tegnologie of finansiële hulpbronne om die afval plaaslik te behandel.

Voorheen is 'n beduidende deel van die uitgevoerde plastiekafval na China gestuur, maar onlangs beperkings op die invoer van plastiekafval in China sal waarskynlik die uitvoer van die EU verder verminder. Dit hou die risiko in van verhoogde verbranding en storting van plastiekafval in Europa. Intussen probeer die EU sirkelvormige en klimaatvriendelike maniere vind om sy plastiekafval te bestuur.

Die lae aandeel plastiekherwinning in die EU beteken aansienlike verliese vir die ekonomie sowel as vir die omgewing. Na raming gaan 95% van die waarde van plastiekverpakkingsmateriaal vir die ekonomie verlore na 'n kort siklus vir eerste gebruik.

wêreldwyd, navorsers skat dat die produksie en verbranding van plastiek in 850 meer as 2019 miljoen ton kweekhuisgasse in die atmosfeer gepomp het. Teen 2050 kan die emissies tot 2.8 miljard ton styg, waarvan 'n deel vermy kan word deur beter herwinning.

Lees meer oor afvalbestuur in die EU.

Probleme met plastiekherwinning

Die belangrikste kwessies wat die herwinning van plastiek bemoeilik, is die kwaliteit en prys van die herwinde produk, vergeleke met hul nie-herwinde eweknie. Plastiekverwerkers benodig groot hoeveelhede herwinde plastiek, vervaardig volgens streng beheerde spesifikasies en teen 'n mededingende prys.

Aangesien plastiek egter maklik aangepas kan word volgens die behoeftes - funksioneel of esteties - van elke vervaardiger, bemoeilik die diversiteit van die grondstof die herwinningsproses, wat dit duur maak en die kwaliteit van die eindproduk beïnvloed. As gevolg hiervan neem die vraag na herwinde plastiek vinnig toe, hoewel dit in 2018 slegs 6% van die vraag na plastiek in Europa uitmaak.

Vind meer uit oor die EU-planne om 'n sirkulêre ekonomie teen 2050 te bereik, insluitend plastiek reduksie.

EU oplossings om herwinningskoerse te verhoog

In Mei 2018 het die Europese Kommissie 'n voorstel ingedien om die kwessie van plastiese mariene rommel. Dit sluit 'n EU-verbod in op die produksie van die tien beste plastiek vir eenmalige gebruik wat vanaf 10 Julie 3 op Europese strande voorkom.

As deel van die Green Deal, Moet 55% van die plastiekverpakkingsafval teen 2030 herwin word. Dit sou 'n beter ontwerp vir herwinbaarheid impliseer, maar MEP's meen dat daar ook maatreëls nodig is om die mark vir herwinde plastiek te stimuleer.

Hierdie maatreëls kan insluit:

 • Die skep van kwaliteitstandaarde vir sekondêre plastiek;
 • sertifisering aan te moedig om die vertroue van sowel die industrie as die verbruiker te verhoog;
 • verpligte reëls oor minimum herwinde inhoud in sekere produkte in te stel, en;
 • EU-lande aan te moedig om BTW op herwinde produkte te verlaag.


Die Europese Parlement ondersteun ook die beperking van plastiek sakke in ligte gewig in die EU in 2015.

Daarbenewens het die parlementslede 'n beroep op die Kommissie gedoen werking teen mikroplastiek.

Lees meer oor die EU-strategie om plastiekafval te verminder.

Vind meer uit 

Lees verder

omgewing

Waterbestuur: Kommissie is van plan om lyste van besoedelingstowwe wat oppervlak- en grondwater beïnvloed, by te werk

gepubliseer

on

Die Kommissie het 'n aanlyn openbare konsultasie om standpunte in te win oor die komende hersiening van die lyste van besoedelingstowwe wat in oppervlak- en grondwater voorkom, asook oor ooreenstemmende regulatoriese standaarde. Hierdie inisiatief is veral belangrik vir die implementering van die pas aangenome Nulbesoedelingsaksieplan as deel van die Europese Green Deal, en wyer pogings om die doeltreffender en veiliger gebruik van water te verseker.

Virginijus Sinkevičius, kommissaris vir omgewing, oseane en visserye, het gesê: “Alle Europeërs moet voordeel trek uit skoon water. Die versekering van 'n goeie gehalte oppervlak en grondwater in Europa is uiters belangrik vir die gesondheid van die mens en vir die omgewing. Besoedeling wat veroorsaak word deur plaagdoders, chemikalieë wat deur die mens gemaak is, of deur residue van farmaseutiese middels, moet soveel moontlik vermy word. Ons wil u siening hoor oor hoe dit die beste bereik kan word. ”

'N Onlangse evaluering (' fiksheidstoets ') in Desember 2019, gevind EU-waterwetgewing moet breedweg geskik wees vir die doel. Verbetering is egter nodig oor aspekte soos belegging, implementering van reëls, integrasie van waterdoelstellings in ander beleide, administratiewe vereenvoudiging en digitalisering. Hierdie hersiening is daarop gemik om enkele tekortkominge in verband met chemiese besoedeling en die wetlike verpligting om die lyste van besoedelingstowwe gereeld te hersien, asook om die implementering te bespoedig, aan te spreek. Die openbare konsultasie is oop vir terugvoer tot 1 November 2021. Meer inligting is hierin nuusvrystelling.

advertensie

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings