Verbinding met ons

Bulgarye

Waarom ignoreer Bulgarye opsetlik die energiebeleid van die EU?

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Meer as 'n dekade gelede het die Europese Kommissie kommentaar gelewer op die "hoë energie-intensiteit, lae energiedoeltreffendheid en gebrekkige omgewingsinfrastruktuur belemmer sakeaktiwiteit en mededingendheid” wat in Bulgarye bestaan ​​– skryf Dick Roche, voormalige Ierse Minister vir Europese Sake en voormalige Minister vir Omgewing.

Sedert daardie verslag uitgereik is, het min verander. Sewentien jaar nadat Bulgarye die EU betree het, gebruik Bulgarye vier keer meer energie per eenheid BBP as die EU-gemiddelde. Terwyl ander lidlande wat sedert 2004 by die EU aangesluit het, hul energie-intensiteit aansienlik verminder het, het Bulgarye min vordering gemaak. Dit is uit pas met EU-vennote. Die vraag ontstaan ​​waarom Bulgarye opsetlik die EU-energiebeleid ignoreer?

Die Gees van Solidariteit

Die Russiese inval in die Oekraïne in 2022 het groot uitdagings vir die Europese Unie gebied.

In die energiesektor waar dit al 'n geruime tyd duidelik was dat die EU te afhanklik is van invoere van Russiese fossielbrandstowwe, was die uitdagings besonder akuut.

In die aanloop tot die inval het Russiese gasuitvoere met 80 miljard kubieke meter gedaal. Terwyl die EU reeds daartoe verbind was om die invoer van Russiese fossielbrandstof "so gou moontlik" uit te faseer, het die afname in Russiese gasvoorrade en die uitbreek van oorlog die vooruitsig van 'n baie werklike krisis ingehou. Daar was treurige voorspellings dat Europa 'n woesteny van donker ys-oor stede kan word met besighede en huishoudings wat groot energierekeninge in die gesig staar en met energie-intensiewe nywerhede wat sluiting in die gesig staar. Dit was 'n tyd vir EU-solidariteit en vinnige optrede.

Die EU, tot sy eer, was vinnig om op die krisis te reageer. Op 29 Junie 2022 is Regulasie EU 2022/1032 deur die EU se medewetgewers aangeneem.

advertensie

Die wetswysigings is in rekordtyd in werking gestel as gevolg van wat kommissaris Kardi Simson as 'n "gees van solidariteit" onder die sleutelspelers van die EU geïdentifiseer het.

Die Junie 2022-gasbergingsregulasie en die implementeringsregulasie wat die volgende November aangeneem is, het ambisieuse gasbergingsteikens vir lidlande gestel. EU-lande moes in 85 probeer om 2022% van die totale EU-ondergrondse gasbergingskapasiteit te vul en 90% van Europa se gasbergingskapasiteit teen 1 November 2023 te vul.

Daardie teikens is nie net bereik nie, maar dit is ook oortref. Teen November 2022 is 'n EU-wye gemiddelde bergingsvlak van 94.9% bereik. Teen die einde van die 2022-verhittingseisoen het die gemiddelde bergingsvlak hoog gebly op 83.4 persent van kapasiteit. Teen November 2023 het die EU-gasbergingsvlak op 99% van kapasiteit gestaan.

Die reëlings wat in daardie regulasie ingestel is, het 'n sentrale rol gespeel in die vermyding van die EU-energiekrisis wat baie voorspel het.

Solidariteit minder duidelik in een gebied

Daardie gees van solidariteit was egter minder duidelik op een gebied. Die rol wat private operateurs speel in die beskerming van Europa se gasindustrie is onder-erken. Nêrens is dit meer duidelik as in die geval van Bulgarye nie.  

Die bereiking van die ambisieuse EU-bergingsteikens wat in 2022 gestel is, het buitengewone samewerking tussen lidlande vereis: dit het ook noue samewerking tussen regerings en spelers in die privaatsektor vereis.

Terwyl die EU-regulasies voorberei is, het gaspryse begin skiet. Diegene wat die wetgewing opstel, het erken dat die koste van die aankoop van gas om op te berg ernstige finansiële uitdagings vir die gasbedryf en veral vir private operateurs kan inhou.   

Om die finansiële risiko's aan te spreek, verplig artikel 6b(1) van die Regulasie wat in Junie 2022 aangeneem is, lidlande om "alle nodige maatreëls te tref, insluitend voorsiening vir finansiële aansporings of vergoeding aan markdeelnemers" wat betrokke is by die bereiking van die 'vulteikens' wat in die Regulasie gestel is. .

Die vergoedingsmeganisme wat in die Regulasie uiteengesit word, was bedoel om alle gasverskaffers te beskerm wat 'na die plaat getree het' en hul rol gespeel het in die EU se pogings om deur die winters van 2022 en 2023 te kom. Dit is nie hoe die meganisme toegepas is in Bulgarye.

Altyd die Outrider

In die aanloop tot 'n EU-energieraad in Maart 2023 het die Kommissie sy verslag oor die werking van die gasbergingsreëlings uitgereik.

Die verslag het 'n positiewe oorsig gegee van maatreëls wat deur lidlande geneem is om gasbergingsverpligtinge na te kom. Dit was egter stil oor die kompenserende meganismes wat in lidlande ingestel is. Daarteenoor was Bulgaarse politieke figure nie stil oor die kwessie nie.  

In die dae voor die Raadsvergadering het die destydse Bulgaarse Minister van Energie, Rosen Histov aangekondig dat hy in gesprek was met belanghebbendes oor die kwessie van 'n kompenserende meganisme wat, wat hy voorgestel het, die koste sal dek van die baie duur gas wat in Bulgarye se gepomp word. ondergrondse stoorgeriewe. Die minister wat nie uitgebrei het oor die belanghebbendes met wie hy in kontak was nie, het gesê dit is sy voorneme om die koste van gasberging by mede-ministers in Brussel te verhoog.

Bulgarye se president Ruman Radev het ook oor die kwessie gepraat. Hy het voorgestel dat die EU moet intree om lidlande se pogings te ondersteun om 'n manier te vind om te vergoed vir die daling in waarde van gas wat gestoor word. Die president se idee dat Brussel 'die blad moet optel', het tot niks gekom nie.  

In plaas daarvan om 'n kompenserende meganisme in te stel wat ooreenstem met die vereistes wat die EU in Junie 2023 ingestel het, het Bulgarye 'n lae-rente leningskema ingestel wat Bulgargaz van € 400 miljoen voorsien het, fondse wat min verwag ooit terugbetaal sal word. Private operateurs wat aansoek gedoen het om van die skema gebruik te maak, het nêrens gekom nie; hulle is 'in die koue gelaat', gedwing om die groot las van die finansiering van die gas wat aangekoop is toe aardgaspryse uit hul eie hulpbronne op 'n alledaagse hoogtepunt was, op hulle te dra.

Die reëling illustreer weereens 'n Bulgaarse geneigdheid om elke geleentheid te gebruik om 'n onderneming in staatsbesit, met 'n minder as uitstekende rekord, te bevoordeel tot die nadeel van private operateurs, die antitese van die EU-beleid.

Tyd vir aksie deur die EU

Die EU-kommissie was merkwaardig, sou baie sê, buitensporig verdraagsaam teenoor die spesiale posisie wat Bulgargaz in staatsbesit, deel van die Bulgarian Energy Holding (BEH)-groep in Bulgarye se energiesektor geniet.

Soos vroeër genoem, het die Kommissie in 2013 kennis geneem van Bulgarye s'n hoë energie-intensiteit, lae energie-doeltreffendheid en gebrekkige omgewingsinfrastruktuur wat dit beskou het as 'besigheidsaktiwiteit en mededingendheid'. Daardie negatiewe posisies het ontstaan ​​en bestaan ​​steeds in 'n klein mate uit die dwangbeheer wat die staatsbeheerde Bulgargaz toegelaat is om in die energiesektor uit te oefen.

In 2018 het die Kommissie na 'n jare lange ondersoek die maatskappy € 77 miljoen beboet vir die blokkering van mededinger toegang tot sleutelinfrastruktuur en die oortreding van EU-antitrustreëls. Die optrede van die Kommissie was die onderwerp van opvallende politieke terugslag in Bulgarye. Op 'n stadium het al 176 LP's teenwoordig in die Bulgaarse Parlement ten gunste van 'n mosie gestem om die Kommissie se standpunt te verwerp.

Na die oplegging van daardie boete het die Bulgaarse regering wat sommige gesien het as 'n teken aanvaar dat dinge besig was om te verander. Dit het 'n program ingestel waarvolgens aansienlike hoeveelhede gas aan derde partye beskikbaar gestel sou word. Dit is beskou as 'n stap in die regte rigting wat die liberalisering van die Bulgaarse gasmark sou bevorder. Dié hoop was van korte duur: die program is sonder verduideliking laat vaar 'n maand voordat dit in werking sou tree.

In Januarie 2023 is nog 'n demonstrasie van die buitengewone posisie wat die Bulgargaz-groep in Bulgarye geniet het gedemonstreer deur die aankondiging dat die maatskappy sonder enige kennisgewing aan die EU 'n uiters omstrede ooreenkoms met sy Turkse eweknie BOTAS onderteken het.

Daardie ooreenkoms bied 'n 'agterdeur' vir herbrande Russiese gas om die EU binne te gaan, is in stryd met die EU-aspirasies om Europa van Russiese fossielbrandstowwe te speen, ondermyn die EU 'energiesoewereiniteit' en gee Turkse politieke leierskap 'n beduidende hefboom vir gebruik in toekomstige transaksies met die EU.

 Die ooreenkoms bied treffende mededingende voordele aan albei sy ondertekenaars en versterk die wurggreep wat Bulgargaz bo mededinging in Bulgarye geniet.

Terwyl die BOTAS-Bulgargaz-ooreenkoms deur die Bulgaarse regering geprys is ten tyde van die ondertekening daarvan, is dit hewig gekritiseer deur die Bulgaarse regering wat in Junie verlede amp aangeneem het. Die Regering hersien die ooreenkoms as deel van 'n ondersoek na beleid wat deur sy voorganger aanvaar is.  

Die ooreenkoms het ook alarmklokke met die EU-kommissie gelui. Verlede Oktober het die Kommissie 'n ondersoek na die ooreenkoms aangekondig en Bulgargaz versoek om 'n omvattende lys dokumente wat daarmee verband hou, aan hom te verskaf. Dié aankondiging het verband gehou met die aankondiging wat op 7 gemaak isth Februarie dat die Kommissie van mening was dat Bulgarye versuim het om sy verpligtinge kragtens die Regulasie vir Sekuriteit van Gasvoorsiening na te kom, kan 'n teken wees dat verdraagsaamheid van die mate waarin Bulgarye se energiebeleid, veral met betrekking tot gas, besig is om op te raak. Die tyd sal leer.

Om terug te keer na die vraag wat aan die begin gestel is - waarom ignoreer Bulgarye opsetlik die energiebeleid van die EU? Die antwoord, ten minste gedeeltelik, blyk 'n buitengewone geloof in sommige politieke kringe in die staatseienaarskapmodel te wees.

Bulgarye is geensins die enigste lidstaat wat by die EU aangesluit het met staatsondernemings in sleutel ekonomiese sektore nie. Ierland is 'n voorbeeld hiervan. Toe Ierland in 1973 by die destydse EEG aangesluit het, was staatsondernemings sleutelspelers in energie, vervoer, kommunikasie en het 'n teenwoordigheid in 'n reeks ander sektore gehad. Ierland se ondernemings in staatsbesit is om praktiese eerder as ideologiese redes gestig. Hulle het 'n belangrike rol in hul tyd gespeel. In die jare sedert Ierland by die EU aangesluit het, is 'n aansienlike aantal van daardie maatskappye in die geheel of gedeeltelik in die private sektor opgeneem. Ander het om verskeie redes uit die bedryf gegaan. Diegene wat oorbly, werk in 'n geliberaliseerde en mededingende mark. Alhoewel sommige hierdie veranderinge dalk spyt is, is die praktiese realiteit dat 'n oop mededingende ekonomie waar private ondernemings aangemoedig word om te floreer, 'n sleutel tot Ierland se ekonomiese groei is. Bulgarye is nie so anders as Ierland nie - 'n oop mededingende ekonomie sal meer waarskynlik lewer as om vas te klou aan 'n ekonomiese model wat in die verlede gewortel is.   

Dick Roche is 'n voormalige Ierse minister vir Europese sake en voormalige minister vir die omgewing

Foto deur KWON JUNHO on Unsplash

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings