#IsraelPalestine - 'Die twee-staat oplossing kan nie vervang word deur eindelose tegniese en finansiële hulp' Mogherini

| Mag 1, 2019

Die EU se hoë verteenwoordiger en vise-president (MVPV), Federica Mogherini, het 'n gesamentlike perskonferensie gehou met Ine Marie Eriksen Søreide, minister van buitelandse sake van Noorweë, voor die vergadering van die ad hoc-skakelingskomitee (AHLC) van vandag se vergadering (30 April) dien as die belangrikste koördinasie meganisme op beleidsvlak vir ontwikkelingshulp aan die besette Palestynse grondgebied (OPt).

Die HRVP het gesê 'n tweestaat-oplossing bly die enigste realistiese pad vorentoe. Die EU bly gereed om die partye te help om terug te keer na die dialoog. Die EU sal die laaste en mees betroubare skenker bly vir die laaste 300-jaar met € 15 miljoen per jaar. Mogherini het gesê dat hierdie ondersteuning sal voortduur omdat die Palestyne die reg het om in waardigheid te lewe en omdat die EU weet dat hierdie geld 'n belegging in veiligheid is. Vandag het die EU € 22 miljoen aangekondig in addisionele humanitêre hulp. Sy het gesê dat 'n tweestaat-oplossing nie deur onbeperkte tegniese en finansiële hulp vervang kan word nie, "dit sal eenvoudig nie werk nie."

Ine Marie Eriksen Søreide, minister van buitelandse sake van Noorweë, was vandag in Brussel (30 April) as voorsitter van die Ad Hoc-verbindingskomitee (AHLC). Dit dien as die hoofkoördinasie vir beleidsvlakke vir ontwikkelingshulp aan die besette Palestynse grondgebied (OPt).

Søreide sê die komitee is baie bekommerd oor die ernstige finansiële krisis van die Palestynse Owerheid (PA), wat gedeeltelik verband hou met die besluit van die Israeliese regering om 6% terug te hou van die inkomste wat dit namens die PA versamel. Sy het gesê dat die internasionale gemeenskap nodig het om die institusionele en ekonomiese toestande vir 'n onafhanklike Palestynse staat te herbou.

Die minister was veral bekommerd oor die ernstige situasie in Gaza, veral die noodsaaklikheid om sleutelinfrastruktuur te bou en die sluitingstelsel op te hef.

Sy het gesê die doelwit het 'n onderhandelde tweestaat-oplossing gebly met 'n finansieel onafhanklike, demokratiese, aangrensende en soewereine Palestynse staat wat in vrede en veiligheid in Israel woon.

Søreide sê die akute finansiële situasie vir Palestynse vlugtelinge wat voordeel trek uit UNRWA (Verenigde Nasies se hulp- en werkagentskap vir Palestynse vlugtelinge-ondersteuning wat in 1949 geskep is) kan lei tot radikale groepe wat operasioneel in die vlugtelingkampe is.

agtergrond

Die AHLC is onder voorsitterskap van Noorweë en mede-borg deur die EU en die VSA. Daarbenewens neem die Verenigde Nasies saam met die Wêreldbank en die Internasionale Monetêre Fonds (IMF) deel. Die AHLC poog om die dialoog tussen donateurs, die Palestynse Owerheid en die regering van Israel te bevorder.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, politiek, Wêreld

Kommentaar gesluit.