Verbinding met ons

politiek

Krag is nie 'n vuil woord nie!

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die aantal waarskuwings van Westerse top militêre en politieke amptenare oor 'n naderende oorlog is ontelbaar. In die publieke opinie word die onmiddellike sprong dikwels gemaak na "ons moet ons verdediging versterk" of, in die ergste geval, "hulle pleit vir hul eie belange." - skryf Marc Thys vir EGMONT – Die Koninklike Instituut vir Internasionale Betrekkinge

Hierdie reaksie is simptomaties van die feit dat ons, veral in Wes-Europese samelewings, die taal van mag vergeet het. Mag, veral die Amerikaanse veiligheidssambreel waaronder ons steeds leef, was en is deursigtig vir Westerse lande. So deursigtig dat ons, as Wes-Europeërs, gedink het dit is voor die hand liggend, en ons veiligheid en posisie in die wêreld was onomkeerbare sekerhede. Ons samelewingsmodel was "superieur", en dit sou altyd so bly. Gevolglik het die taal van mag vir baie Wes-Europese politici en beslis die bevolking in die algemeen onverstaanbaar geword.

Mag is nie 'n vuil woord nie. In ons samelewing is dit egter dikwels so gevoel en geïnterpreteer. Mag kon net misbruik word. Maar as mens positiewe verandering wil bewerkstellig, het jy krag nodig. En vandag het mag weer die taal van internasionale politiek geword. ’n Taal wat ons goed moet verstaan ​​en weer moet waag om te praat. Om dinge ten goede te verander. Om die kerntaak van 'n regering te vervul, om die veiligheid van sy burgers so effektief moontlik te verseker.

As jy mag wil gebruik, moet jy jou magsinstrumente ken en dit op 'n gekoördineerde wyse gebruik. Die probleem ontstaan ​​reeds in die verstaan ​​van die instrumente van mag. 'n Sterk en veerkragtige samelewing maak beslis nie net op 'n sterk militêre instrument staat nie. Die eenvoudigste teorie van magsinstrumente praat van vier: diplomatieke, inligtings-, militêre en ekonomiese. Maklik om te onthou deur die akroniem DIME. Wanneer ons veral Europa en die EU ontleed, is die situasie nie optimisties nie. Diplomaties is dit nie maklik om met een stem te praat nie. Ons sukkel daagliks met disinformasie-aanvalle, kan nie 'n sterk antwoord gee nie en neem 'n baie lae gewilligheid onder die Wes-Europese bevolking waar om ons welvaart te verdedig. Militêr kort ons geloofwaardigheid, onder andere weens ons baie beperkte logistieke diepte en hulpbronne, maar gelukkig is ons (steeds) 'n ekonomiese reus.

Krag is egter die produk van hierdie faktore. Ons basiese kennis van wiskunde leer ons dat as een van die faktore in 'n produk nul of amper nul is, die produk ook nul of amper nul is. Dieselfde geld vir krag. Die bekroonde Europese Sagte Krag het min effek as dit nie 'n fondament van Harde Krag het nie. Vir 'n kontinent wat globale belange het en sy vrede en welvaart wil beskerm, vereis dit nie net 'n geloofwaardige en, waar nodig, ontplooibare militêre instrument nie, maar ook 'n sterk diplomasie wat met een stem praat en alliansies wêreldwyd kan smee, met 'n boodskap ondersteun deur die bevolking oor dit waarvoor ons staan, en 'n ekonomie wat outonoom en onafhanklik is sonder om in isolasionisme te verval.

Streng gesproke is die versterking van die militêre instrument die eenvoudigste van die vier. Dit kan relatief maklik in mense en hulpbronne vertaal word. Dit behels tasbare aksies. Net soos in veranderingsbestuur, is die ontasbare die uitdaging. Die nodige kulturele verandering en begrip moet deurdring wat ons moet versterk in al hierdie magsinstrumente. Dit is DIE politieke uitdaging, ongeag plaaslike agendas wat ons verkiesingsprogramme kenmerk. Dit gaan oor die behoud van die fondamente van ons welsynstaat. Die behoud van die inklusiewe politieke en ekonomiese instellings wat ons ken[1]. Ekonomies, beskerming van private eiendom, 'n onpartydige regstelsel, openbare dienste wat kommersieel en finansieel gelyke geleenthede bied, en gelyke geleenthede vir elke burger verseker. Polities, laat die krag van kreatiewe vernietiging vrye teuels toe, handhawing van 'n parlementêre tradisie wat die verdeling van mag respekteer en dien as 'n beheermeganisme teen misbruik en toe-eiening van mag, om sodoende 'n gelyke speelveld vir elke burger te skep.

Stem saam, dit is 'n ideale beeld waar daar nog werk is om binne ons eie politieke stelsel te doen. Maar die bewondering deur sommige vir die Russiese model, gelykstaande aan 'n godsdienstige fascistiese kleptokrasie, en wat dit as die blink toekoms uitbeeld, is verbysterend. Dit is nietemin wat die uiterstes in ons politieke landskap, van enige oriëntasie, fundamenteel doen. Die geskiedenis leer ons egter dat ons nie voorspoed en vrede in die uiterstes van godsdiens, klas en nasie sal vind nie[2]. Uiterstes verdeel die samelewing altyd in twee kante, waarvan een op sy beste “heropgevoed” moet word: gelowiges en nie-gelowiges, ryk en arm, inheems en uitheems. Onenigheid en verdeling van die samelewing is inherent aan hierdie ideologieë. Dit is 'n resep vir vrees vir medeburgers, en die regering, wat lei tot die verbrokkeling van ons sosiale weefsel.

advertensie

Dit is dus aan die politieke sentrum om die taal van mag te herleer en te praat. Om hierdie uiterstes af te sny. 'n Mag gebaseer op morele gesag wat deur die bevolking aanvaar word en met 'n visie wat perspektief bied[3]. Waar krag en beskikbare instrumente tot voordeel van die hele gemeenskap aangewend word, met die sekerheid dat dit nooit perfek sal wees nie. Maar bowenal, waar mag nie gebruik word soos in outoritêre regimes nie, afhangende van 'n mens se geloof, oorsprong of posisie in die samelewing. In die wêreldgeskiedenis het geen samelewing so lank vrede geken en so 'n vlak van welvaart as die Europese een bereik nie. Ons het baie om te beskerm. Laat ons daarvan bewus wees. Andersins sal ons ook swig voor die ysterwet van oligargie, waar nuwe leiers ou regimes met beloftes omverwerp, maar uiteindelik nie daarin slaag om enige van hulle na te kom nie.

[1] Daron Acemoglu en James Robinson, “Waarom sommige lande rijk zijn en andere arm”, p 416 en volgende

[2] Mark Elchardus, "RESET, over identiteit, gemeenskap en democratie", bl 145

[3] Edward Hallett Carr, "Die twintig jaar krisis, 1919-1939" pp 235-236


Hierdie artikel is ook in Nederlands gepubliseer in die Knack.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings