#Kazakhstan vermoë as 'n ware brug bouer

| Mag 28, 2019

2019 is 'n historiese jaar vir die Kazakh-politiek. Na aanleiding van president Nursultan Nazarbayev se aankondiging van sy bedanking, sal Kazakhstan vroeë presidensiële verkiesings op 9 Junie hou - 'n belangrike mylpaal vir Kazakhstan soos vir die eerste keer in byna dertig jaar - sal die mense van Kasakstan 'n nuwe president kies, skryf Aigul Kuspan, die hoof van die sending van Kasakstan na die Europese Unie.

Aigul Kuspan, hoof van die sending van Kasakstan na die Europese Unie

Na aanleiding van Kazakhstan se onafhanklikheid, sal die komende verkiesing in die geskiedenis afneem, danksy die aktiewe ontwikkeling van demokratiese instellings wat die regverdigheid en openheid van verkiesings verseker. President Kassym-Jomart Tokayev het gewaarborg dat die verkiesing deursigtig sal wees en van die hoogste verwagte standaarde sal wees.

'N Lewendige verkiesingsveldtog is die kenmerkende kenmerk van hierdie verkiesing. Met sewe kandidate van verskeie politieke partye en verenigings wat vir president hardloop, is alle kandidate nou openlik in die hoop om die stemme van die volk te verseker. Ek wil graag daarop let dat Amirzhan Kossanov, een van die kandidate wat vir die pos van staatshoof is, 'n aktiewe verteenwoordiger van die opposisie is.

Daarbenewens is daar vir die eerste keer 'n vroulike kandidaat vir die pos van leier van Kasakstan - Dania Yespaeva, wat die liberale AkZhol-party ('Bright Path') verteenwoordig. Wat die politiek betref, sou dit 'n regverdige beoordeling wees om te sê dat ons breër streek baie manlik oorheers is. Kasakhstan het egter oor baie jare konkrete stappe gedoen om geslagsgelykheid te verbeter en vroue se rol in beide sake en politiek te verbeter.

Die huidige situasie van vroue in Kasakstan spreek vir homself, met vroue wat 'n aantal belangrike politieke poste beklee: die president van die Senaat, die Adjunk Eerste Minister, die Minister van Onderwys en Wetenskap en 'n aantal ambassadeurs van Kasakstan is vroulik. Vandag is ongeveer 'n kwart van die parlementslede in Kasakstan vroue. Afgesien van die feit dat die Grondwet van Kasakstan seksuele diskriminasie verbied, is daar in die afgelope 14-jare 'n aantal spesifieke strategieë en wette op hierdie gebied aangeneem: van die "Strategie vir Geslagsgelykheid van die Republiek Kazakhstan vir 2006- 2016 "by die wet" Op staat waarborge van gelyke regte en gelyke geleenthede vir mans en vroue "in 2009. Daarbenewens het Kazakhstan in 2016 'n spesifieke "konsep van gesins- en geslagsbeleid in die Republiek van Kasakstan tot 2030" aangeneem.

Kasakstan het altyd waarnemers gewaarsku en hul konstruktiewe terugvoering tydens vorige verkiesings. Tydens hierdie verkiesing sal 1,000 internasionale waarnemers van tien internasionale organisasies, sowel as die buiteland, op die grond in Kazakhstan wees. Ons regering het die Kantoor vir Demokratiese Instellings en Menseregte (ODIHR) van die Organisasie vir Veiligheid en Samewerking in Europa (OVSE), die Gemenebes van Onafhanklike State en talle ander organisasies amptelik genooi. Hul missies word nou regoor die land ontplooi.

Ek wil graag benadrukken dat die komende stemming nie net belangrik is vir Kazakhstan, maar ook vir ons bure en vennote oor die hele wêreld. Kasakstan het homself as aktiewe speler in die internasionale arena gevestig en dra by tot globale veiligheid, insluitend op gebiede soos die nie-verspreiding van massavernietigingswapens en die stryd teen terrorisme en ekstremisme. Die internasionale gemeenskap is baie op prys gestel van die belangrike inisiatiewe van Kasakstan wat daarop gemik is om die Siriese krisis te besleg, om algemene uitdagings in Afghanistan aan te spreek, asook om die gesamentlike omvattende plan van aksie (JCPOA) in verband met die Iraanse kernprogram te implementeer.

Verder, in die lig van Kasakstan se vermoë as ware brugbouer, het ons land unieke platforms geskep wat daarop gemik is om dialoog te bevorder en 'n atmosfeer van vertroue in moderne internasionale betrekkinge te herstel. Die konferensie oor interaksie- en vertroueboumaatreëls in Asië en die Kongres van Leiers van Wêreld- en Tradisionele Godsdienste is maar twee voorbeelde van sulke platforms.

Uit 'n ekonomiese perspektief het ons regering ook Kasakstan se beleggingsklimaat sterk verbeter, wat ons die nommer een beleggingsbestemming in die streek maak.

Dit is veral relevant vir die Europese Unie, wat verwelkom die pogings wat aangewend word om die beleggingsklimaat te verbeter, en moedig ook 'n verdere volhoubare implementering van die beplande hervormings aan, veral die aanbevelings van die OESO vir die bevordering van die ontwikkeling van private sektor en beleggingsbeskerming.

Dit is die moeite werd om te noem dat die EU sy posisie as Kazakhstan se grootste handels- en beleggingsvennoot behou, met 'n deel van ongeveer 50% van die totale omvang van ons handel. Kasakstan se buitelandse handel met EU-lidstaten het 'n omset van $ 37.7 miljard in 2018 behaal en die bruto invloei van FDI uit die Europese Unie het $ 11.6bn bereik uit 'n totale $ 24.3bn wat tot Kazakhstan gelok is.

Verlede jaar het die EU-lande wat die meeste in die Kazakh-ekonomie belê het, Nederland (met $ 7.3bn), België (met $ 1bn), Frankryk (met $ 916 miljoen), die Verenigde Koninkryk (met $ 593m), Duitsland met $ 400m) en Luxemburg (met $ 470m).

In 2018 het ons 'n belangrike herdenking gevier - die 25-herdenking van die totstandkoming van diplomatieke betrekkinge tussen Kasakstan en die Europese Unie. Vandag word ons verhoudings gekenmerk deur 'n aktiewe en gereelde politieke dialoog, wedersydse besoeke op verskillende vlakke, en gunstige dinamika in handel, ekonomiese en beleggingsamewerking.

Die belangrikste prioriteit vir ons gemeenskaplike bilaterale agenda is die effektiewe implementering van die Uitgebreide Partnerschaps- en Samewerkingsooreenkoms Kazakhstan-EU (EPCA), onderteken op Desember 21, 2015. Die dokument dek 29-areas van interaksie, insluitend internasionale en streeksekuriteit, handel, belegging en infrastruktuurontwikkeling, sowel as innovasie, kultuur, sport en toerisme.

Die amptelike uitslae van die verkiesing sal deur 16 Junie aangekondig word. Die nuwe president van Kasakstan sal groot skoene hê om te vul - hy of sy sal die uitstaande verhoudings met ons vennote in die buiteland moet onderhou, gebou deur Eerste President Nursultan Nazarbayev. In hierdie konteks is ek vol vertroue dat die Europese Unie 'n betroubare en belangrike ekonomiese vennoot van ons land sal bly.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, EU, Gewilde, Gewilde artikel, Kazakstan, politiek

Kommentaar gesluit.