#CA: Ouditeure ondersoek EU-strategie om #desertifikasie te bekamp

| Februarie 2, 2018 | 0 Comments

Die Europese Rekenkamer (ECA) doen 'n oudit oor die strategiese raamwerk van die EU vir die bestryding van verwoestyning - waar voorheen vrugbare grond toenemend droog en onproduktief geword het. Die oudit sal ondersoek of die risiko van verwoestyning in die EU doeltreffend en doeltreffend aangespreek word.

Verwoestyning word gedefinieer deur die Verenigde Nasies se Konvensie om Woestynvorming (UNCCD) te bekamp as "gronddegradasie in droë, semi-droë en droë sub-vochtige gebiede wat uit verskeie faktore voortspruit, insluitend klimaatsvariasies en menslike aktiwiteite".

Verwoestyning is 'n gevolg, maar ook 'n oorsaak van klimaatsverandering. Dit kom ook voort uit onvolhoubare grondbestuurspraktyke. Dit vergroot klimaatsverandering, aangesien verwoestende grond sy kapasiteit verloor om koolstof te voorraad, sodat laer volumes kweekhuisgasse geabsorbeer kan word.

"Verwoestyning kan lei tot verminderde voedselproduksie, onvrugbaarheid van grond en 'n afname in die land se natuurlike veerkragtigheid en vermoë om koolstof te stoor," het mnr. Phil Wynn Owen, die ECA-lid verantwoordelik vir die oudit, gesê. "Dit kan weer armoede veroorsaak, verergerde gesondheidsprobleme weens windverwaaide stof en 'n afname in biodiversiteit. Dit kan lei tot 'n verlies aan lewensbestaan, wat veroorsaak dat die geaffekteerde mense kan migreer. "

Gronderosie, gekombineer met watertekorte en hoër temperature wat verdamping verhoog, verhoog die risiko van verwoestyning verder. Die situasie is ernstig in 'n groot deel van Spanje, Suid-Portugal, Suid-Italië, Suid-Oos-Griekeland, Ciprus, en gebiede van Bulgarye en Roemenië aan die Swart See. Navorsing dui daarop dat tot 44% van Spanje, 33% van Portugal en byna 20% van Griekeland en Italië 'n hoë risiko van gronderosie het.

In Ciprus is 57% van die gebied volgens hul nasionale aksieprogram ter bestryding van verwoestyning in 'n kritieke situasie ten opsigte van die risiko van verwoestyning. EU-befondsing vir verwoestyningsprojekte kom uit 'n verskeidenheid bronne, soos die Europese Landboufonds vir Landelike Ontwikkeling, die LIFE-program en die EU se navorsingsprogramme.

Dertien EU-lidlande het tot dusver hulself tot die UNCCD verklaar as gevolg van verwoestyning. Die ouditeure besoek vyf van hulle: Roemenië, Ciprus, Italië, Spanje en Portugal. Die ouditverslag sal na verwagting teen die einde van 2018 gepubliseer word. 'N Verwante oudit oor vloedrisikobestuur in die EU sal ook later vanjaar bekend gemaak word.

Die dertien lidlande wat tot dusver self verklaar is aan die UNCCD, soos geraak deur woestynvorming, is Bulgarye, Kroasië, Ciprus, Griekeland, Hongarye, Italië, Letland, Malta, Portugal, Roemenië, Slowakye, Slowenië en Spanje.

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

kategorie: 'N Voorblad, omgewing, EU

Los Kommentaar

Jou e-pos adres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde is gemerk *