Verbinding met ons

Oostenryk

Die agteruitgang van Oostenryk se buitelandse beleid: 'n uitsig van binne

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

As 'n klein land omringde land in Sentraal-Europa, het Oostenryk tradisioneel 'n beleid van neutraliteit en nie-belyning in internasionale aangeleenthede, veral tussen die Ooste en die Weste, nagestreef. Hierdie beleid het egter bewys dat dit ondoeltreffend en teenproduktief is in die lig van die onlangse uitdagings en krisisse wat die Europese vasteland gekonfronteer het.

            Een van die mees prominente voorbeelde van Oostenryk se buitelandse beleidsmislukking is sy onvermoë om homself te posisioneer met betrekking tot die konflik tussen Rusland en die Oekraïne. Kanselier Karl Nehammer het gesoek versterk Oostenryk se neutraliteit na die uitbreek van die oorlog: “Oostenryk was neutraal, Oostenryk is neutraal, Oostenryk sal neutraal bly”. Hierdie voortdurende onduidelikheid in internasionale betrekkinge is egter deur buitelandse sake gekritiseer geleerdes en kommentators eenders. Inderdaad, Oostenryk het in Maart 2022 nie ondersteuning verleen aan die Oekraïne se aanbod van skietstilstandooreenkoms nie, en het nie betrokke geraak by pogings van ander lande buite Europa om die gevegte te beëindig nie.

            Verder, deur voort te gaan om swaar op Russiese gasinvoer vir sy energiebehoeftes staat te maak, het Oostenryk in 'n staat van afhanklikheid van Moskou gebly, terwyl die res van die Westerse blok baie vinniger wegbeweeg het om sake met Rusland te doen, benewens die implementering van 'n valkiese sanksieregime teen die land. Wene het dus weer ekstern gewys dat hy ekonomies onstabiel is en nie in staat is om sy belange in die energiesektor te beskerm en om eenheid met sy EU en Westerse vennote te toon nie.

            Nog 'n voorbeeld van Oostenryk se buitelandse beleidsmislukking is sy gebrek aan leierskap en visie binne die EU, waar Wene nie 'n ooreenkoms oor migrasie kon beding nie, hoewel dit een van die lande is waarvoor hierdie kwessie 'n prioriteit is. Oostenryk, wat die afgelope paar jaar 'n oplewing van asielsoekers en vlugtelinge uit die Midde-Ooste en Afrika ondervind het, het 'n harde standpunt oor grensbeheer en -integrasie ingeneem, wat dikwels bots met ander EU-lede wat 'n meer menslike en samewerkende benadering pleit. Om hierdie rede was die oplossing wat deur Oostenryk se kanselier geïdentifiseer is om die funksionering en versterking van die Schengen-gebied, die paspoortvrye sone wat vrye beweging binne die EU moontlik maak, te ondermyn deur die toetreding van Roemenië en Bulgarye teen te staan. Deur sy eie binnelandse kwessies rondom migrasie oor te dra na die gebied van buitelandse beleid oor die Schengen-kwessie, het Oostenryk verder vervreemd sy Europese vennote.

Daarbenewens het Oostenryk se buitelandse beleid ook misluk as gevolg van sy verwaarlosing en onverskilligheid jeens die Wes-Balkan, 'n streek wat strategies belangrik is vir die stabiliteit en veiligheid van Europa, maar ook vir die ekonomiese en kulturele bande wat Oostenryk histories daarmee gehandhaaf het. Die land, wat 'n groot diaspora en 'n beduidende handelsvolume met die lande van die voormalige Joego-Slawië het, het min belangstelling en verbintenis tot die integrasie en ontwikkeling van die streek getoon, wat steeds geteister word deur etniese spanning, politieke onstabiliteit en ekonomiese stagnasie. In plaas daarvan om 'n aktiewe en konstruktiewe rol in die streek te speel, het Oostenryk 'n passiewe en opportunistiese houding gekies, wat ekonomiese voordele uit die streek soek, maar minimale pogings aangewend om dit te stabiliseer en sy EU-toetredingsvooruitsigte te ondersteun, anders as ander EU-lede.

            Inderdaad, die grondoorsake van Oostenryk se buitelandse beleidsmislukking kan teruggevoer word na sy binnelandse politieke toneel, wat gekenmerk word deur 'n gebrek aan visie, professionaliteit en samehang onder sy politieke elite. Die huidige regering is 'n koalisie van die konserwatiewe People's Party (ÖVP) en die Groen Party, twee partye wat uiteenlopende sienings oor baie kwessies het en persoonlike agendas volg, veral oor buitelandse beleid. Die buitelandse beleidsportefeulje word verdeel tussen twee ministers, Alexander Schallenberg vir Buitelandse Sake en Karoline Edstadler vir Europese Sake, wat min politieke gesag en invloed het, en dikwels oorskadu word deur kanselier Nehammer, wat gesien wil word as die hoofargitek en woordvoerder van Oostenryk se buitelandse beleid. Nehammer, wat aan die ÖVP behoort, is 'n populistiese en nasionalistiese politikus, wie se hoofdoel is om die kiesers te wen deur 'n beroep op hul vrese en vooroordele, eerder as om 'n realistiese en konstruktiewe visie vir Oostenryk se rol in die wêreld te bied. As gevolg hiervan het Oostenryk se diplomate nie 'n duidelike strategiese visie nie, en bly hulle nie in staat om samehangende buitelandse beleid te vorm en te voer nie. Die verpolitisering van Oostenryk se diplomasie het dit onderdanig gemaak aan die politieke wense en beproewings wat uit Wene kom.

            Ten slotte, Oostenryk se buitelandse beleid is 'n mislukking op verskeie fronte, aangesien dit nie in staat was om die uitdagings en geleenthede wat die veranderende internasionale omgewing gebied het die hoof te bied nie. Oostenryk het versuim om sy belange en waardes te verdedig, om by te dra tot die stabiliteit en welvaart van sy streek en die wêreld, en om sy reputasie en invloed as 'n betroubare en verantwoordelike vennoot te verbeter. Oostenryk moet sy buitelandse beleid heroorweeg en hervorm, deur 'n duidelike en konsekwente strategie te ontwikkel, deur sy institusionele en menslike vermoëns te versterk, en deur meer aktief en konstruktief betrokke te raak met sy bondgenote en vennote, beide binne en buite die EU. Andersins loop Oostenryk die risiko om irrelevant te word en geïsoleerde in die globale arena.

advertensie

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings