Verbinding met ons

omgewing

Luggehalte: Raad en Parlement sluit ooreenkoms om standaarde in die EU te versterk

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die presidensie van die Raad en die verteenwoordigers van die Europese Parlement het 'n voorlopige politieke ooreenkoms bereik oor 'n voorstel om EU-luggehaltestandaarde vas te stel wat bereik moet word met die doel om 'n nul-besoedelingsdoelwit te bereik, en sodoende by te dra tot 'n gifvrye omgewing in die EU teen 2050. Dit poog ook om EU-luggehaltestandaarde in ooreenstemming te bring met die aanbevelings van die Wêreldgesondheidsorganisasie (WGO).

Die ooreenkoms moet nog deur beide instansies bevestig word voordat deur die formele aannemingsprosedure gaan.

"Vir die EU is die gesondheid van sy burgers 'n prioriteit. Dit is wat ons vandag gedemonstreer het met hierdie deurslaggewende ooreenkoms wat sal bydra om die EU se nul-besoedeling-ambisie teen 2050 te bereik. Die nuwe reëls sal die kwaliteit van die lug drasties verbeter ons haal asem en help ons om lugbesoedeling doeltreffend aan te pak en sodoende voortydige sterftes en gesondheidsverwante risiko's te verminder."
Alain Maron, minister van die regering van die Brussels Hoofdstadstreek, verantwoordelik vir klimaatsverandering, omgewing, energie en deelnemende demokrasie

Hoofelemente van die ooreenkoms

Versterking van luggehaltestandaarde

Met die nuwe reëls het die mede-wetgewers ingestem om verbeterde EU-luggehaltestandaarde vir 2030 uiteen te sit in die vorm van limiet- en teikenwaardes wat nader aan die WGO-riglyne is en wat gereeld hersien sal word. Die hersiene richtlijn dek 'n magdom lugbesoedelende stowwe, insluitend fyn deeltjies en deeltjies (PM)2.5 en PM10), stikstofdioksied (NO2), swaeldioksied (SO2), benzo(a)pireen, arseen, lood en nikkel, onder andere, en stel spesifieke standaarde vir elkeen daarvan vas. Byvoorbeeld, die jaarlikse limietwaardes vir die besoedelende stowwe met die hoogste gedokumenteerde impak op menslike gesondheid, PM2.5 en GEEN2, sal onderskeidelik van 25 µg/m³ tot 10 µg/m³ en van 40 µg/m³ tot 20 µg/m³ verminder word.

Die voorlopige ooreenkoms bied aan lidlande die moontlikheid om teen 31 Januarie 2029 en om spesifieke redes en onder streng voorwaardes 'n uitstel van die sperdatum vir die bereiking van die luggehaltegrenswaardes:

  • tot nie later nie as 1 Januarie 2040 vir gebiede waar voldoening aan die riglyn teen die sperdatum onhaalbaar sou wees as gevolg van spesifieke klimaats- en orografiese toestande of waar die nodige vermindering slegs bereik kan word met 'n beduidende impak op bestaande huishoudelike verwarmingstelsels
  • tot nie later nie as 1 Januarie 2035 (met moontlikheid om dit met nog twee jaar te verleng) indien projeksies toon dat die limietwaardes nie teen die bereikingsperdatum bereik kan word nie.

Om hierdie uitstel te versoek, sal lidlande luggehalteprojeksies in hul luggehalte-padkaarte moet insluit (wat teen 2028 vasgestel moet word) wat aantoon dat die oorskryding so kort as moontlik gehou sal word en dat die limietwaarde teen die einde van die op die laatste uitstelperiode. Gedurende die tydperk van uitstel sal lidlande ook gereeld hul padkaarte moet bywerk en verslag moet doen oor die implementering daarvan.

advertensie

Luggehalte padkaarte, planne en korttermyn aksieplanne

In gevalle waar 'n limiet of teikenwaarde oorskry word of daar 'n konkrete risiko is om die waarskuwings- of inligtingsdrempels vir sekere besoedelende stowwe te oorskry, vereis die teks van lidlande om vas te stel:

  • an luggehalte padkaart voor die sperdatum indien die vlak van besoedeling tussen 2026 en 2029 die limiet of teikenwaarde wat teen 2030 bereik moet word, oorskry
  • luggehalte planne vir gebiede waar die vlakke van besoedelende stowwe die limiet en teikenwaardes soos uiteengesit in die richtlijn na die sperdatum oorskry
  • korttermyn aksieplanne noodmaatreëls uiteen te sit (bv. beperking van die sirkulasie van voertuie, opskorting van konstruksiewerke, ens.) om die onmiddellike risiko vir menslike gesondheid te verminder in gebiede waar die waarskuwingsdrempels oorskry sal word

Die medewetgewers het ingestem om sagter vereistes vir die daarstelling van luggehalte en korttermyn-aksieplanne in te sluit in gevalle waar die potensiaal om sekere besoedelstofkonsentrasies te verminder erg beperk is weens plaaslike geografiese en meteorologiese toestande. Wat osoon betref, in gevalle waar daar geen beduidende potensiaal is om osoonkonsentrasies op plaaslike of streeksvlak te verminder nie, het die medewetgewers ingestem om lidlande vry te stel van die daarstelling van luggehalteplanne, op voorwaarde dat hulle die Kommissie en die publiek verskaf met 'n gedetailleerde regverdiging vir sodanige vrystelling.

Hersien klousule

Die voorlopig ooreengekome teks doen 'n beroep op die Europese Kommissie om die luggehaltestandaarde te hersien deur 2030 en elke vyf jaar daarna, ten einde opsies vir belyning met die onlangse WGO-riglyne en die jongste wetenskaplike bewyse te assesseer. In sy hersiening moet die Kommissie ook ander bepalings van die richtlijn beoordeel, insluitend dié oor die uitstel van die bereikingspertye en oor grensoverschrijdende besoedeling.

Op grond van sy hersiening, moet die Kommissie dan voorstelle maak om luggehaltestandaarde te hersien, ander besoedelende stowwe in te sluit en/of verdere aksie voor te stel wat op EU-vlak geneem moet word.

Toegang tot geregtigheid en reg op vergoeding

Die voorgestelde richtlijn stel bepalings uiteen om toegang tot geregtigheid te verseker vir diegene wat 'n voldoende belang het en die implementering daarvan wil uitdaag, insluitend openbare gesondheid en omgewings-NRO's. Enige administratiewe of geregtelike hersieningsprosedure moet wees billike, tydige en nie buitensporig duur nie, en praktiese inligting oor hierdie prosedure moet publiek beskikbaar gestel word.

Ingevolge die nuwe reëls sal lidlande dit moet verseker burgers is geregtig om vergoeding te eis en te kry waar skade aan hul gesondheid plaasgevind het as gevolg van 'n opsetlike of nalatige oortreding van die nasionale reëls wat sekere bepalings van die richtlijn omskakel.

Die teks soos gewysig deur die medewetgewers verduidelik en brei ook die vereistes vir lidlande uit om doeltreffende, eweredige en afskrikkende strawwe vir diegene wat die maatreëls wat aangeneem is om die richtlijn te implementeer, oortree. Soos van toepassing, sal hulle die erns en duur van die oortreding in ag moet neem, hetsy dit herhalend is, en die individue en omgewing wat daardeur geraak word, sowel as die werklike of beraamde ekonomiese voordele wat uit die oortreding verkry word.

Foto deur Frédéric Paulussen on Unsplash

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings