Verbinding met ons

gesondheid

Geestesgesondheidsweek skyn 'n lig op 'gemeenskappe'

DEEL:

Gepubliseer

on

In die lig van uitdagings soos die pandemie, klimaatangs en finansiële bekommernisse wat verband hou met die stygings in lewenskoste regoor Europa, het dit noodsaaklik geword om beide 'n goeie begrip te hê van, en aktief te bevorder, geestesgesondheid en welstand.

Dit is die fundamentele doelwitte van die huidige Europese Geestesgesondheidsweek, wat van 22 tot 28 Mei strek en vir die vierde agtereenvolgende jaar deur die NRO Geestesgesondheid Europa (MHE) gelei word.

Geestesgesondheidsweek ondersteun verskeie temas deur die week, insluitend geestesgesondheid vir almal, diversiteit in gesondheid, toegang tot sorg, voorkoming en beheer van chroniese siektes, en globale gesondheidsnoodgevalle en reaksie, met elke dag spesifieke vennote soos die Europese Sterrewag op Gesondheidstelsels en -beleide, die Vereniging van Europese Kankerligas, en die Wêreldfederasie van Openbare Gesondheidsverenigings.

Geestesgesondheidsweek word ook ondersteun deur die WGO se streekkantoor vir Europa en die Europese Kommissie se gesondheidsdepartement, DG SANTE.

Die jaar se tema – “geestelik gesonde gemeenskappe” – laat die kollig skyn op die proses van begrip en leer oor geestesgesondheid.

'n Bron van die Kommissie het aan hierdie webwerf gesê: "Ons moet na geestesgesondheid kyk as 'n aspek van elke menslike ervaring, wat deur baie faktore beïnvloed word."

Deur inligting "vroeg, binne gesinne, netwerke, skole en werkplekke" beskikbaar te stel, en deur gesprekke oor geestesgesondheid in die vele publiekgerigte fora te integreer, kan beleidmakers hoop om waarna MHE verwys as "geestelik gesonde gemeenskappe" te bevorder. ons almal moet “floreer sonder vrees vir stigma of diskriminasie,” het die bron bygevoeg.

advertensie

Die fokus van MHE op 'gemeenskap' kan met die eerste oogopslag na 'n toevallige kopknik in die rigting van huidige tendense en gonswoorde lyk – maar dit kan nie verder van die waarheid wees nie. Die wetenskap toon dat gemeenskapsaktiwiteite en -betrokkenheid 'n gevoel van behoort, ondersteuning en doel kan bied en kwessies van eiewaarde, eensaamheid en angs direk kan aanspreek deur 'n meer uitgebreide ondersteuningsnetwerk vir lede van die gemeenskap te koester. Hierdie aktiwiteite kan enigiets insluit van stokperdjiegroepe, dansgroepe, verenigings, vrywilligerswerk en sportklubs, tot doelgemaakte ondersteuningsgroepe vir alkoholisme, dwelms, eensaamheid of rou.

Trouens, 'n groot Australiese studie het aan die lig gebring dat sielkundige nood met 34% verminder het as gevolg van die beoefening van ontspanningsport 1-3 keer per week, en met 46% wanneer dit 4 keer per week gespeel word. Ontspanne sosiale omgewings word ook sterk geassosieer met die uitskakeling van streshormone. Oefening veroorsaak die vrystelling van endorfiene wat streshormone kortisol en adrenalien teëwerk, en daar is gevind dat die effek hoër is in groepsport. Buitelugsport behels ook om buite en in die son te wees, wat self sterk geassosieer word met kalmte en fokus deur die vrystelling van die neurotransmitter bekend as serotonien.

Die kern van die Geestesgesondheidsweek se “Kultuur vir Gesondheid”-verslag is die bevinding dat deelnemende kunsprojekte gemeenskapswelstand moontlik gemaak het, leierskapsvaardighede bevorder het en mense aangemoedig het om nuwe rolle en verantwoordelikhede in hul gemeenskappe op te neem.

Gemeenskapsondersteuning kan mense help om Kognitiewe Gedragsterapie (CBT) te beoefen. CBT is 'n behandeling-gefokusde tegniek vir angs en depressie wat mense aanmoedig om hul negatiewe of onakkurate denk- en gedragspatrone te herken. Alhoewel daar maniere is om CBT en ander bewustheidstegnieke saam met 'n praktisyn te oefen, of alleen met die hulp van die kou van suikervrye kougom wat help om vlakke vir die streshormoon te verminder, of met 'n stresbal, is daar bykomende sosiale voordele van gemeenskapsondersteuning wat is moeiliker om te herhaal.

As deel van die Week se programmering werk die partye saam om 'n 1.5-uur-aanlyngeleentheid aan te bied, wat die unieke vorme van ondersteuning sal beklemtoon wat gemeenskappe bied om geestesgesondheid en welstand vir mense van alle ouderdomme te bevorder. Die geleentheid sal 'n paneel kundiges bevat wat verskeie maniere sal bespreek hoe gemeenskappe geestesgesondheidsondersteuning verskaf, insluitend informele maatskaplike ondersteuning, berading, kunsaktiwiteite en gemeenskapswye anti-stigma-veldtogte. Die geleentheid is ook daarop gemik om die belangrikheid van die ontwerp van gemeenskapsruimtes te beklemtoon om geestesgesondheid en welstand te ondersteun. Dit kan speelgronde en ontspanningsareas insluit, maar ook meer alledaagse kenmerke van ons stedelike omgewing.

Verder sal die geleentheid die behoefte aan 'n omvattende begrip van die sosiale, kulturele en relasionele faktore wat geestesgesondheid beïnvloed, aanspreek. Soos gestel in MHE se beleidsaanbevelings, “hoewel dit makliker kan wees om op individuele vaardighede op te tree, is dit nie genoeg om goeie geestesgesondheid vir almal te bereik nie”. MHE voer aan dat strukturele veranderinge ingestel moet word om beskermende faktore te verbeter en risikofaktore wat verband hou met die breër sosio-ekonomiese en omgewingsbepalers van geestesgesondheid te versag. Deur hierdie faktore te erken en aan te spreek, kan 'n "gemeenskapsgebaseerde netwerk van formele en informele ondersteuning" gevestig word, wat verseker dat geestesgesondheidsdienste en -hulpbronne toeganklik, inklusief is en effektief in die diverse behoeftes van individue regoor Europa voorsien.

Daarbenewens moet die rol van digitale gemeenskappe in die verskaffing van ondersteuning ewe veel aan enige ander gemeenskap erken word, wat aanlynbyeenkomste en aanlyngemeenskappe die verteenwoordiging en toegang bied, in die hoop dat aanlyngemeenskappe aangewend kan word om die geestesgesondheidskrisis te verlig. Hierdie gemeenskappe kan speletjiegroepe, aanlyn-aanhangersklubs, blogs of die aanlynvolgelinge van inhoudskeppers insluit. Alhoewel die samekoms van mense virtueel kan wees, is die impak op geestesgesondheid baie werklik.

Spaanse sosialistiese MEP Estrella Dura, wat op die komitee vir indiensneming en maatskaplike sake in die Europese Parlement sit, sê dat “veerkragtigheid nie slegs as 'n kenmerk van individu beskou kan word nie; dit moet as ’n kenmerk van die samelewing beskou word.” Hierdie sentiment, en die politieke swaartepunt vir die geleentheid, neig beslis na meer staatsinmenging oor baie beleidsareas in die naam van geestesgesondheid. Byvoorbeeld, 'n indiensnemingseminaar met die Europese Jeugforum hierdie Vrydag (26 Mei) sal argumenteer dat onbetaalde internskappe verbied moet word, deels weens die vermeende geestesgesondheidskoste.

Dit sal belangrik bly dat belanghebbendes van buite die netwerk van geestesgesondheid-NRO's ingesluit word in hierdie belangrike gesprekke vorentoe, of anders kan geleenthede soos Geestesgesondheidsweek sukkel om ondersteuning van besigheid, liefdadigheid en ander kragtige katalisators vir positiewe verandering te kry.

eindig

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings