Nikolai Petrov (Onder) praat met Jason Naselli (Onder) oor 'n nuwe golf van betogings teen die regering van Vladimir Poetin en wat dit vir die toekoms van die Russiese stelsel beteken.
Senior Navorsingsgenoot, Rusland en Eurasië-program, Chatham House
Senior Digitale Redakteur
Betogers tydens 'n byeenkoms in die middel van Moskou op 10 Augustus. Foto: Getty Images.

Betogers tydens 'n byeenkoms in die middel van Moskou op 10 Augustus. Foto: Getty Images.

Die diskwalifikasie van kandidate van die opposisie voor 'n verkiesing tot Moskou se stadsduma op 8 September het die grootste protesoptogte in die stad sedert 2011 – 12 aangespoor. Toenemende golwe van massaprotes het op 50,000 Augustus rondom 10-deelnemers bereik, en daar is geen teken dat hulle stop nie. Nikolai Petrov verduidelik die implikasies van hierdie betogings en die reaksie van die Kremlin.

Waarom het hierdie betogings nou na vore gekom?

Sedert die aankondiging van die hervorming van pensioene verlede jaar [toe die regering die aftree-ouderdom verhoog het sonder openbare bespreking of verduideliking tot wye geskreeu], was daar 'n groot teleurstelling by die regering in die algemeen en Poetin in die besonder, wat gelei het tot 'n afname in Poetin se goedkeuringsgraderings.

Dit het 'n nuwe politieke omgewing geskep, en teen hierdie agtergrond kan enige plaaslike rede dien as 'n strooi wat 'n kameel se rug breek, 'n sneller vir ernstige onrus. Daar was al verskeie gevalle in die Moskou-streek wat verband hou met die versameling van vullis, in die Arkhangelsk-streek oor die berging van vullis uit Moskou, en in Jekaterinburg wat verband hou met die oprigting van 'n katedraal in 'n plaaslike park.

Nou het dit na Moskou gekom en die sneller was die veldtog vir die Moskou-stadsduma-verkiesing. Dit is belangrik om te verstaan ​​dat die stadsduma nie werklike mag het nie, en daarom gaan hierdie betogings regtig oor die verhouding tussen die samelewing en die regering.

Die politieke masjien wat Poetin gebou het en wat in die verlede gewerk het, het nie hierdie nuwe verhouding in ag geneem nie. Dit het dus 'n fout gemaak.

Om as kandidaat vir die stadsduma geregistreer te word, moet u ongeveer 5,000-handtekeninge bymekaarmaak, wat 'n redelike beduidende aantal is, veral in die somer as mense met vakansie is. Dit is ontwerp om te voorkom dat ongewenste kandidate aan die verkiesing deelneem.

Maar hierdie keer het dit teen hulle gewerk, omdat opposisie-kandidate baie aktief was en daarin geslaag het om genoeg handtekeninge bymekaar te maak, terwyl die kandidate van die regering - wat reeds die verbintenis met die toenemend ongewilde regerende party, Verenigde Rusland, laat vaar het - meestal glad nie handtekeninge versamel het nie. Dit is vir die plaaslike bevolking redelik duidelik om te sien; Moskou is verdeel in 45-kiesafdelings, sodat u kan sien wie in u omgewing kanvage en wie nie.

Toe die verkiesingskommissie besluit het om baie van die handtekeninge van die opposisie ongeldig te maak om te verhoed dat hulle as kandidate registreer, het dit die woede van mense wat reeds polities gemobiliseer is om aan die verkiesing deel te neem, ongeldig gemaak.

Die algemene houding in Moskou is ten gunste van die betogers. 'N Nuwe peiling toon dat meer die protesoptogte goedkeur as nie, en dat byna 1 in 10 dit sou oorweeg om deel te neem.

Wie is die tipe mense wat protesteer?

Dit is interessant - in baie gevalle beteken die manier waarop u gebeure meer beskryf as wat gebeur het. Die regering probeer deelnemers beskryf as diegene wat nie Muskoviete is nie, wat van buite daarheen gebring is. Maar in werklikheid is daar baie jong Muscoviete daar, wat belangrik is om daarop te let, want hoewel hierdie betogings die skaal van 2011 – 12 bereik het, is diegene wat vandag deelneem jonger en verskil hulle van diegene wat byna 10 jaar gelede deelgeneem het.

Dit beteken dat daar 'n nuwe generasie betogers - maar nie net jong mense nie. Volgens die getalle wat ons sien, is dit 'n goeie verspreiding van die gemiddelde Muscoviete wat hierby betrokke is.

En vir u, die sleutelmoment wat daartoe gelei het, was die woede oor die hervorming van pensioene verlede jaar.

Ja, natuurlik.

In 2011 was daar algemene teleurstelling oor die aankondiging van Poetin dat hy sou probeer terugkeer in die presidentskap, en die verkiesing in Desember 2011 het die rol gespeel as 'n sneller vir die protesoptrede wat gevolg het. Wat in 2011 vir die owerhede verkeerd geloop het, was die feit dat duisende Muscoviete verkiesingswaarnemers was en eerstehands gekonfronteer is deur bedrog en nalatigheid.

Hierdie tyd is dieselfde, omdat daar duisende Muscoviete bymekaargekom en handtekeninge gegee het wat nou persoonlik verneder voel deur die optrede van die regering.

Hoe speel hierdie situasie uit in die aanloop tot die verkiesing op 8 September en daarna?

As dit reg is om te sê dat dit nie oor die Moskou-stadsverkiesing verkiesings gaan nie, maar 'n belangriker neiging is, dan sal 8 September nie die einde van die verhaal wees nie. Om niks te sê van die feit dat daar in September verkiesings in byna die helfte van Rusland se streke sal wees nie, waaronder 16-regeringsverkiesings. Moskou word nie as die belangrikste slagveld beskou nie - die stadsduma speel geen werklike rol nie. In St Petersburg is daar 'n verkiesing wat baie belangriker is.

Ek dink die grootste probleem is dat die regering nie verlede jaar lesse geleer het uit sy mislukkings in die verkiesing nie. In 2018, vir die eerste keer onder Poetin, het Kremlin-gesteunde kandidate in verskillende streke misluk. Dit moes die Kremlin gedwing het om hul houding jeens die verkiesing te verander. Dit het nie gebeur nie, en wat nou in Moskou aan die gang is, is net een teken hiervan. Ons sal baie meer ernstige probleme in ander streke ervaar, aangesien regeringsverliese op 8 September die potensiaal het om weer 'n nuwe politieke atmosfeer te skep. Intussen blameer die Kremlin die Weste.

Dit gaan nie oor sekere politici wat aan bewind kom nie. Dit gaan daaroor dat die regering nie sy stelsel bo-oor hou nie. Dit kan in 'n sekere mate ooreenstem met die onlangse Oekraïense presidentsverkiesing, waar iemand van buite die politieke stelsel stap vir stap kon kom verander. En die Kremlin, bewus daarvan, maak die skroewe styf.