Verbinding met ons

Kultuur

Spraak - Kreatiewe Europa: Belê in die republiek van idees en wil vir vernuwing

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Androulla-vasiliouOnderwys, Kultuur, Meertaligheid en Jeugkommissaris Androulla Vassiliou (foto).

Meneer die Voorsitter,

Minister Birutis,

advertensie

Dames en here,

Liewe vriende,

Ek is bly om u te verwelkom by die Europese kultuur Forum. Ons tweejaarlikse Rendezvous het gegroei en 'n Opname van die Brussels kulturele agenda.

advertensie

Dankie vir die feit dat hier so baie jou! Dit is 'n bemoedigende teken.

Toe ek die eerste van die Europese kultuur Forum twee jaar gelede aangespreek, ek onthou 'n paar bevraagteken hoe kultuur die plek daarvan in ons Europa 2020 agenda sal vind. Vandag, kultuur en die sektore wat dit verteenwoordig het hul plek op die agenda en hul potensiaal vir groei en werkgeleenthede word erken.

In die afgelope jaar het ons saamgewerk om 'n strategiese visie op te stel, om voldoende befondsing te verseker en om voort te gaan met die ontwikkeling van 'n regulerende omgewing wat kreatiwiteit en innovasie bevorder.

Ons dialoog en samewerking het vrugte gebring. Vir die eerste keer het ons 'n omvattende strategie vir die kulturele en kreatiewe sektore, met die kommunikasie wat ons verlede jaar aangeneem.

Volgende jaar sal ons Creative Europe, die nuwe program vir die kulturele en kreatiewe sektore vir die volgende sewe jaar in plek hê, wat versterk word deur 'n nuwe leningwaarborgfasiliteit vir kulturele en kreatiewe operateurs en 'n algehele verhoogde begroting.

Ek sê nie dat ons moet wees waar ons moet wees nie. Daar is nog baie om te doen en die uitdagings is baie. Maar ek hoop dat ons in die regte rigting beweeg.

President Barroso het die verskillende vlakke waarop kultuur sentraal staan ​​by die Europese projek, nou meer as ooit, baie goed gevang. [Dankie vir u hartlike woorde en u teenwoordigheid vandag, mnr. President.]

In my beurt, sal ek 'n paar minute neem om die huidige uitdagings en wat ek sien as prioriteite vir die toekoms na vore te bring.

Laat ek begin met die uitdagings. Die finansiële krisis eis steeds die duur ekonomie en burgers van Europa. Dit het ook die kulturele en kreatiewe sektore beïnvloed. Ons sien 'n kommerwekkende neiging onder begrotingsowerhede wat kuns en kultuur as 'n luukse en 'n koste eerder as 'n belegging beskou. As president Barroso voer ek aan dat kultuur 'n noodsaaklikheid is en ek nooi almal uit om saam te werk om die bydrae van kultuur en kreatiwiteit tot ons ekonomie en ons samelewing te bevestig.

Nou, meer as ooit, steun aan die kulturele en kreatiewe sektore moet strategiese te wees. As ons wil die potensiaal van kulturele en kreatiewe sektore vir groei en werksgeleenthede te ontsluit, moet ons vordering op verskeie fronte te maak, uit te aanpassing om toegang tot befondsing.

Ons steun moet 'n strukturering effek.

Die nuwe Creative Europa Program is gebou om juis dit te bereik. Creative Europa sal oopmaak internasionale geleenthede en gehore vir kunstenaars en professionele mense van die sektor deur die vestiging van volhoubare netwerke, ondersteun opkomende talent en die fasilitering van toegang tot finansiering.

Kultuurondersteuning moet deel wees van geïntegreerde strategieë vir ontwikkeling op alle vlakke: plaaslike, streeks-, nasionale. Die strukturele fondse is daar om slim beleggings te ondersteun. Dit is van kardinale belang dat hierdie geleentheid nie vir kultuur gemis word nie. Van my kant het ek in Mei 'n brief aan die ministers van die EU wat verantwoordelik is vir die strukturele fondse, aangespreek. Ek het die potensiaal van kulturele en kreatiewe sektore vir groei beklemtoon en die hoop uitgespreek dat hierdie potensiaal behoorlik in ag geneem sal word in die operasionele programme vir die tydperk 2014-2020. Ek neem die geleentheid uit om u almal uit te nooi om plaaslike, streeks- en nasionale owerhede te sensereer om slim en gesonde beleggings in kultuur te maak. Nou is die tyd om op te tree!

"Nie alles wat getel kan word nie, en nie alles wat getel kan word nie, kan getel word", het Einstein gesê. Ons weet dit goed. Dit is egter waar dat, veral in tye van finansiële besparing, beleidsvoorstelle ondersteun moet word deur goeie bewyse. Kultuur is geen uitsondering nie - en dit ondermyn geensins die intrinsieke waarde daarvan as 'n openbare goed nie.

Ten einde 'n oortuigende saak vir kultuur moet ons sistematiese, omvattende en dwingende bewyse aan te bied oor sy bydrae tot die ekonomie en die samelewing. Jy sal 'n kans om te gesels oor hierdie kwessies in meer diepte later vandag. Jy sal ook hoor van mnr Ristori oor 'n nuwe inisiatief te verreken 'n proses wat beleidmakers, verteenwoordigers van die kulturele en kreatiewe sektore en wetenskaplikes, ten einde die wetenskaplike ondersteuning wat nodig is vir die potensiaal van hierdie sektore vir groei ten volle te benut en te identifiseer werk. Ek ondersteun hierdie inisiatief en sien uit daarna om 'n paar konkrete resultate wat oortyd kan ontwikkel.

Dit is belangrike werk en nie net kommer data en statistiek. Dit het ook te make gehore en kulturele deelname. Kulturele instellings moet behoorlik te neem na te vors aan die behoeftes van die publiek en 'n gemeenskap van volgelinge te bou.

En dit is 'n saak van dringendheid. Die gevolge van die krisis bereik diep en wyd in ons samelewing. Ons sal vandag publiseer, 'n Eurobarometer, wie se resultate toon 'n direkte korrelasie tussen deelname aan kultuur en die nasionale ekonomiese situasie. Kulturele deelname is om te daal oor Europa, en die effek is die sterkste in daardie lande die swaarste getref deur die krisis.

Almal staan ​​om te verloor indien so 'n onrusbarende tendens voortduur, terwyl almal baat by 'n bloeiende kreatiewe ekosisteem.

Kultuur maak van ons 'burgers van die republiek van idees' - om die woorde van die groot Griekse digter Konstantine Kavafis te leen.

Kultuur is die middel van ons gedeelde waardes, ons nalatenskap van die verlede en ons verantwoordelikheid vir die toekoms. Kultuur kan beslis ''n nuwe verhaal vir Europa' voed. Ek sluit my aan by president Barroso en roep die mense van die kultuur op om 'n positiewe gesprek te ontwikkel en om verskynsels van ekstremisme en vreemdelingehaat wat vandag in verskillende dele van Europa opduik, te help.

Liewe vriende,

As dit is in wese die laaste Forum ek woon as die Europese Kommissaris verantwoordelik vir kultuur, laat my toe om my verklaring sluit af met 'n paar gedagtes oor areas van spesiale aandag in die komende maande.

Kulturele erfenis is een van die sterkste bates vir Europa. Dit reservoir van groei en maatskaplike samehorigheid is nie ondersoek in 'n optimale manier. Ons moet 'n versigtige blik op hierdie potensiaal te neem en die uitdagings van ons kulturele erfenis in die gesig staar in terme van omgewingsrisiko's, vaardighede aanpassing en die digitale revolusie.

Kultuur en eksterne verhoudings: ons het vordering gemaak, maar is ons waar ons moet wees? EU-instellings, lidstaten en die burgerlike samelewing het herhaaldelik 'n beroep vir 'n meer strategiese benadering tot die rol van kultuur in ons verhoudings met derde lande. Ons moet voortbou op die groeiende bewustheid dat kultuur is ons beste bate vir die bevordering van 'n positiewe en diverse beeld van die EU in die buiteland.

Van kulturele samewerking tot kulturele diplomasie en sagte diplomasie moet ons die potensiaal begryp. Die bou van sinergieë, die samestelling van hulpbronne, die saamstel van gesamentlike strategieë teenoor strategiese vennote, is 'n paar maniere om te verken.

Verseker 'n bemagtigende omgewing vir die Europese kunstenaars en kultuur professionele mense in wat hulle regmatig kan skep en werk. Die verbetering van die regulerende raamwerk vereis, natuurlik, horisontale aksie op EU-vlak en samewerking met die lidlande. Dit is veral waar in die gebied van die kopiereg. Ek hoop dat ons sal voortgaan om die toepaslike voorwaardes lê aan die Europese kulturele nywerhede en skeppers in staat stel om gehalte-inhoud te verskaf en nuwe dienste te ontwikkel, veral in die digitale konteks.

Liewe vriende,

Soos Eugene Ionesco eens gesê het: 'in die geskiedenis van kuns en denke was daar nog altyd 'n' wil tot vernuwing 'op elke lewende oomblik van kultuur.

Ek hoop dat hierdie jaar se Kultuurforum 'n ander geleentheid sal wees om hierdie 'wil tot vernuwing' te toets deur 'n bestekopname te maak van die vordering en die uitdagings wat voorlê.

Ons het die afgelope vier jaar dieselfde doel nagestreef: om die plek van kultuur en kreatiwiteit op die Europese agenda te versterk en te verseker dat almal wat in die Europese Unie woon, kultuur kan geniet en daaraan kan deelneem. Ek bedank u vir u samewerking en toewyding en wens u stimulerende besprekings oor die volgende twee dae en 'n deurlopende 'wil tot vernuwing'.

Dankie.

Kultuur

Die Kommissie loods Creative Europe-oproepe om die kultuur- en kreatiewe sektor te ondersteun

gepubliseer

on

Die Kommissie het die oorblywende oproepe geloods vir die kultuur- en kreatiewe sektore binne die kultuurstring van Kreatiewe Europa-program, wat 'n totale bedrag van € 88 miljoen beskikbaar stel. Hierdie begroting dek Europese samewerkingsprojekte op die gebied van kultuur, die verspreiding en groter diversiteit van Europese literêre werke, en bied opleidings- en opvoeringsgeleenthede vir jong musikante.

Mariya Gabriel, kommissaris vir innovasie, navorsing, kultuur, onderwys en jeug, het gesê: “Kultuur en skepping is lewendige sektore wat swaar getref is deur die pandemie. Noudat beperkings opgehef word, is dit tyd om te fokus op die volhoubare herstel van kulturele aktiwiteite en lokale. Die begroting van Creative Europe vir die volgende sewe jaar het aansienlik toegeneem, en vir hierdie jaar sal 88 miljoen € reeds beskikbaar gestel word om kunstenaars, skrywers en kunstenaars weer met die publiek in Europa te verbind. Ek nooi alle partye uit om die voorwaardes van die oproepe na te gaan en van hierdie geleentheid gebruik te maak. ”

Die oproepe fokus onder andere op Europese artistieke samewerking en innovasie oor onderwerpe soos gehoorbetrokkenheid, digitalisering van sosiale kohesie en bydrae tot die Europese Green Deal. Die oproep wat aan Europese platforms gewy word, sal spesifiek bydra tot die sigbaarheid, programmering en promosie van opkomende kunstenaars. Belangstellende organisasies kan nou aansoeke indien, met sperdatums wat wissel van einde Augustus tot einde September, afhangende van die oproepe. Meer inligting en riglyne vir die verskillende oproepe is beskikbaar op hierdie webblad.

advertensie

Lees verder

Kultuur

Kreatiewe Europa: Meer as € 2 miljard om die herstel, veerkragtigheid en diversiteit van kulturele en kreatiewe sektore te ondersteun

gepubliseer

on

Die Kommissie het nuwe aksies van stapel gestuur om die kulturele en kreatiewe sektore in en buite Europa te ondersteun, na die aanvaarding van die eerste jaarlikse werkprogram van die Kreatiewe Europa 2021-2027. In 2021 sal Creative Europe 'n ongekende begroting van ongeveer € 300 miljoen bewillig om kulturele beroepslui en kunstenaars te help om oor dissiplines en grense saam te werk, om meer geleenthede te vind en nuwe gehore te bereik.

Die aanneming lê die grondslag vir die eerste oproepe tot voorstelle in die nuwe program. Hierdie oproepe sal oop wees vir alle organisasies wat aktief is in die betrokke kulturele en kreatiewe sektore. Die totale sewejaarbegroting van € 2.4 miljard het met 63% gestyg vergeleke met die vorige begroting. Kreatiewe Europa is ook daarop gemik om die mededingendheid van die kulturele sektor te verhoog, terwyl hulle hul pogings om groener, meer digital en meer inklusief te word, ondersteun. Spesiale aandag word gegee aan die versterking van die veerkragtigheid en herstel van die kulturele en kreatiewe sektore in die lig van die pandemie.

Mariya Gabriel, kommissaris vir innovasie, navorsing, kultuur, onderwys en jeug, het gesê: “Meer as 8 miljoen mense regoor die EU werk aan 'n kulturele aktiwiteit. Kultuur ken geen grense en geen nasionaliteite nie. Kuns verteenwoordig 'n venster vir die wêreld en dra by tot die bou van brûe onder ons almal. In 'n tyd waarin museums, bioskope, kulturele erfenisgebiede, teaters almal weer begin open, wil ek die Kommissie se steun vir die kulturele en kreatiewe sektore herhaal. Met 'n verhoogde begroting sal Creative Europe daarna streef om die herstel van die sektore te versterk, terwyl hulle die ontsaglike diversiteit en kreatiwiteit wat hulle bied, bevorder. "

Thierry Breton, kommissaris vir die interne mark, het gesê: "Artistieke en kreatiewe uitdrukking is die kern van die kulturele en kreatiewe industrieë en van ons Europese identiteit. Die nuwe kreatiewe Europa-program sal 'n hupstoot gee aan Europese verhale wat wêreldwyd aanklank vind, en die skeppers, produsente van Europa sal koester. , verspreiders en uitstallers, wat so erg deur die pandemie getref is. Deur samewerking oor die waardeketting en taalkundige grense te ondersteun, sowel as nuwe innoverende sakemodelle, sal MEDIA 'n lewendige en kultureel uiteenlopende oudiovisuele ekosisteem versterk. Vir die eerste keer en op 'n tyd van groeiende bedreigings vir mediapluralisme, sal Creative Europe ook 'n gesonde en volhoubare nuusmediasektor regoor die Unie bevorder. ”

A persverklaring is aanlyn beskikbaar.

Lees verder

Kultuur

EU-hupstoot vir kultuur

gepubliseer

on

Parlementslede het die grootste begroting ooit vir die kultuur- en kreatiewe sektore van die EU goedgekeur - € 2.5 miljard vir 2021-2027. Samelewing 

Creative Europa is die enigste EU-program wat die kultuur- en oudiovisuele sektore uitsluitlik ondersteun. Na 'n moeilike periode vir kunstenaars en die hele sektor as gevolg van beperkings verbonde aan die COVID-19-pandemie, het die Parlement en die Raad in Desember 2.5 ooreengekom op 'n begroting van € 2021 miljard vir 2027-2020. Parlementslede die ooreenkoms goedgekeur tydens die plenêre sitting in Mei 2021.

Beter reaksie op verskillende sektore en hul behoeftes

advertensie

Om die spesifieke aard van verskillende sektore te kan respekteer en beter aan hul behoeftes te kan reageer, is Creative Europe verdeel in drie verskillende dele:

Kultuur fokus op netwerk-, transnasionale en multidissiplinêre samewerking in kulturele en kreatiewe sektore en die bevordering van 'n sterker Europese identiteit en waardes met spesiale aandag vir die musieksektor, soos onderhandel deur MEP's.

media is toegewyd aan die stimulering van grensoverschrijdende samewerking, mobiliteit en innovasie; die sigbaarheid van Europese oudiovisuele werke in die nuwe omgewing te verhoog; en maak dit aantreklik vir verskillende gehore, veral jongmense.

advertensie

Sektorale het ten doel om innovasie aan te moedig, sektoroverschrijdende projekte te ondersteun, die uitruil van beste praktyke en algemene uitdagings aan te spreek. Creative Europe ondersteun ook: 

  • Europese Erfenis Label 
  • Europese Monumentendagen 
  • Europese pryse vir musiek, letterkunde, erfenis en argitektuur  
  • Europese kulturele hoofstede  
Ondersteuning vir aktiwiteite met EU-toegevoegde waarde

Kreatiewe Europa sal aktiwiteite ondersteun wat gemeenskaplike EU-wortels, kulturele diversiteit en grensoverschrijdende samewerking bevorder.

Bevordering van insluiting en geslagsgelykheid

Parlementslede het die fokus op insluiting en geslagsgelykheid verseker, en die deelname van mense met gestremdhede, minderhede en minderbevoorregte mense bevorder, sowel as die ondersteuning van vroulike talent.

Creative Europa 

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings