Verbinding met ons

Maritieme

Maritieme veiligheid: Raad en Parlement sluit 'n ooreenkoms om skoner skeepvaart in die EU te verseker

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Om veiliger en skoner verskeping in die EU te verseker, het die presidensie van die Raad en die onderhandelaars van die Europese Parlement 'n voorlopige ooreenkoms bereik oor 'n hersiene richtlijn oor besoedeling van skeepsbron, as deel van die wetgewende pakket 'maritieme veiligheid'.

"Seë en oseane is ons gemeenskaplike goed. Hierdie nuwe reëls sal die EU op die voorgrond plaas wanneer dit kom by skoon skeepvaart. Ons het 'n kompromie gevind wat skoner see in Europa sal verseker en terselfdertyd 'n gelyke speelveld vir 'n dinamiese skeepvaartbedryf."
Paul Van Tigchelt, Belgiese adjunk-premier en minister vir justisie en die Noordsee

Die hersiene richtlijn inkorporeer internasionale standaarde in die EU-wetgewing, om te verseker dat diegene wat verantwoordelik is vir onwettige uitskeidings van besoedelende stowwe onderhewig is aan ontmoedigende, doeltreffende en proporsionele boetes om maritieme veiligheid te verbeter en die mariene omgewing beter te beskerm teen besoedeling deur skepe.

In die algemeen sal dit die EU toerus met moderne gereedskap om te ondersteun skoon versending deur EU-reëls in lyn te bring met internasionale standaarde en 'n gelyke speelveld vir die maritieme sektor te verseker, terwyl implementering en toepassing deur 'n verbeterde samewerkingsraamwerk tussen Europese en nasionale owerhede verbeter word.

Hoofdoelwitte van die hersiene richtlijn

Die hersiene wetgewing het hoofsaaklik ten doel om:

  • verleng die omvang van die huidige richtlijn om onwettige uitskeidings van skadelike stowwe in verpakte vorm, riool, vullis en vrygestelde waters en oorblyfsels te dek
  • daarstel 'n versterkte wetlike raamwerk vir boetes en die doeltreffende toepassing daarvan, wat nasionale owerhede in staat stel om 'n ontmoedigende en konsekwente oplegging van sanksies teen skeepsbronbesoedelingsinsidente in alle Europese see te verseker
  • skei die administratiewe sanksies regime van die kriminele sanksies se regime verskans in die nuwe konsep-omgewingsmisdade-riglyn.

Sleutelelemente van die nuwe wetgewing

Die algemene strekking van die Kommissievoorstel is deur die medewetgewers behou. Die voorlopige ooreenkoms stel egter verskeie veranderinge in om te verseker duidelikheid en samehang met internasionale reëls en prosedures, veral dié van die internasionale konvensie vir die voorkoming van besoedeling deur skepe (MARPOL), in die belang van die beskerming van die mariene omgewing.

Met inagneming van die verskillende regstelsels in die lidlande, dui die voorlopige ooreenkoms ook duideliker aan dat die betrokke wetgewing betrekking het op administratiewe boetes slegs, wat dus 'n duidelike lyn trek tussen die omvang van hierdie richtlijn en dié van die nuwe konsepwetgewing oor omgewingsmisdade.

advertensie

Ten slotte, voldoende buigsaamheid is ingestel rakende lidlande se verpligtinge om besoedelingsinsidente te verifieer en aan te meld, om te verhoed dat 'n buitensporige administratiewe las opgelê word en ter erkenning van lidlande se uiteenlopende situasies in terme van geografiese ligging, hulpbronne en vermoëns.

Volgende stappe

Vandag se voorlopige ooreenkoms moet deur beide medewetgewers goedgekeur word voor die formele aanvaarding van die wetgewende handeling deur die Europese Parlement en die Raad. Lidlande sal 30 maande ná die inwerkingtreding van die hersiene richtlijn hê om die bepalings daarvan in hul nasionale wetgewing om te sit.

Agtergrondinligting

Die voorstel vorm deel van die maritieme veiligheidspakket wat op 1 Junie 2023 deur die Kommissie ingedien is. Die vyf wetgewende voorstelle, insluitend dié oor maritieme ongelukke-ondersoek, voldoening aan vlagstaatvereistes, hawestaatbeheer, en die Europese Maritieme Veiligheidsagentskap (EMSA), doel om die EU-reëls oor maritieme veiligheid te moderniseer en waterbesoedeling van skepe te verminder. Met 75% van die EU se buitelandse handel wat deur die see vervoer word, is maritieme vervoer nie net die slagaar van 'n geglobaliseerde ekonomie nie, maar ook 'n reddingsboei vir die EU se eilande en perifere en afgeleë maritieme streke. Alhoewel maritieme veiligheid in EU-waters tans baie hoog is, met min sterftes en geen onlangse groot oliestortings nie, word meer as 2 000 mariene ongelukke en voorvalle steeds elke jaar aangemeld. Die aanvaarding en implementering van die wetgewende pakket vir maritieme veiligheid sal 'n konkrete resultaat wees van die EU se verbintenis tot volhoubare en slim mobiliteit. Marian-Jean Marinescu (EPP/RO) is die rapporteur van die Europese Parlement vir hierdie lêer, terwyl Kommissaris in beheer van vervoer, Adina Vălean, by die interinstitusionele gesprekke verteenwoordig is deur Direkteur ai by DG MOVE, Fotini Ioannidou.

Hersiene richtlijn oor besoedeling van skeepsbronne, Raad se algemene benadering, 4 Desember 2023

Hersiene richtlijn oor besoedeling van skeepsbronne, Kommissievoorstel, 1 Junie 2023

Europese groenooreenkoms (agtergrondinligting)

Maritieme sekuriteit (agtergrondinligting)

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings