Verbinding met ons

CO2 uitstoot

EU-ekonomie kweekhuisgasvrystellings: -5.3% in Q2 2023

DEEL:

Gepubliseer

on

In die tweede kwartaal van 2023 het EU ekonomie kweekhuisgasvrystellings altesaam 821 miljoen ton van CO2-ekwivalente (CO2-eq), 'n afname van -5.3% vergeleke met dieselfde kwartaal van 2022 (867 miljoen ton CO2-vgl). In dieselfde tydperk het die EU se bruto binnelandse produk (BBP) stabiel gebly en slegs 'n baie klein variasie registreer (+0.05% in die tweede kwartaal van 2023, vergeleke met dieselfde kwartaal van 2022). 

Hierdie inligting kom van data op kwartaallikse ramings vir kweekhuisgasvrystellings volgens ekonomiese aktiwiteit wat vandag deur Eurostat gepubliseer is. Kwartaallikse ramings van kweekhuisgasvrystellings komplementeer kwartaallikse sosio-ekonomiese data, soos BBP of indiensneming. Hierdie artikel bied 'n handvol bevindings uit die meer gedetailleerde Statistiek Verduidelikde artikel oor kwartaallikse kweekhuisgasvrystellings.

Staafgrafiek: Kweekhuisgasvrystellings deur die ekonomie en BBP, miljoen ton CO2-ekwivalente, kettinggekoppelde volumes (2015), miljoen €, EU Q2 2020-Q2 2023

Bron datastel: env_ac_aigg_q en namq_10_gdp

In die tweede kwartaal van 2023 was die ekonomiese sektore verantwoordelik vir die meeste kweekhuisgasvrystellings 'vervaardiging' (23.5%), 'huishoudings' (17.9%), 'elektrisiteit, gasvoorsiening' (15.5%), 'landbou' (14.3% ), gevolg deur 'vervoer en berging' (12.8%). 

In vergelyking met die tweede kwartaal van 2022, het emissies in 6 uit 9 ekonomiese sektore afgeneem. Die grootste afname is geregistreer in 'elektrisiteit, gasvoorsiening' (-22.0%). Die hoofsektor waarin emissies toegeneem het, was 'vervoer en berging' (+1.7%).

Kweekhuisgasvrystellings af in 21 EU-lande 

In die tweede kwartaal van 2023 het kweekhuisgasvrystellings in 21 EU-lande afgeneem, in vergelyking met die tweede kwartaal van 2022. Stygings is geregistreer in Malta (+7.7%), Letland (+4.5%), Ierland (+3.6%), Litaue (+3.0%), Ciprus (+1.7%) en Kroasië (+1.0%). Onder hierdie ses EU-lede het vier 'n BBP-toename gehad: Malta (+3.9%), Kroasië (+2.6%), Ciprus (+2.2%) en Litaue (+0.7%).

advertensie

Die grootste vermindering in kweekhuisgasse is in Bulgarye (-23.7%), Estland (-23.1%) en Nederland (-10.3%) geregistreer.

Staafgrafiek: Groeikoerse van kweekhuisgasvrystellings deur die ekonomie en BBP, % verandering in vergelyking met dieselfde kwartaal van die vorige jaar, Q2 2023

Bron datastel: env_ac_aigg_q en namq_10_gdp

Uit die 21 EU-lede wat hul emissies verminder het, het 10 'n afname in hul BBP aangeteken (Estland, Hongarye, Luxemburg, Swede, Oostenryk, Tsjeggië, Pole, Finland, Duitsland en Nederland). Italië het sy BBP op dieselfde vlak as die tweede kwartaal van 2022 gehandhaaf en sy KHG-vrystellings verminder. Tien EU-lande (Denemarke, Frankryk, België, Slowenië, Slowakye, Bulgarye, Portugal, Spanje, Roemenië en Griekeland) het daarin geslaag om emissies te verminder terwyl hul BBP gegroei het. 

Meer inligting

Metodologiese notas

  • Metadata oor kwartaallikse kweekhuisgasvrystellings 
  • Kweekhuisgasse veroorsaak klimaatsverandering. Die sogenaamde 'Kyoto-mandjie' van kweekhuisgasse sluit koolstofdioksied (CO2), metaan (CH4stikstofoksied (N2O) en gefluoreerde gasse. Hulle word uitgedruk in 'n gemeenskaplike eenheid, CO2-ekwivalente, soos omskryf in die IPCC Vyfde Assesseringsverslag (AR5). 
  • Die data wat hier aangebied word, is skattings deur Eurostat, behalwe vir Nederland en Swede, wat hul eie skattings verskaf het. Eurostat se metodologie verskil van die monitering en verslagdoening van kweekhuisgasvrystellings onder die VN-reëls, wat jaarlikse data verskaf oor die vordering van die EU na sy teikens. 'n Vernaamste metodologiese verskil is 'n toeskrywing aan individuele lande van internasionale vervoer en die ooreenstemmende lugvrystellings. Die Eurostat-ramings sluit die internasionale vervoervrystellings in die totaal vir elke land in, volgens die internasionale Stelsel van Omgewings-ekonomiese Rekeningkunde (SEE).
  • Die EU-inventaris is gebaseer op jaarlikse inventarisverslae deur die lidlande en word voorberei en kwaliteit gekontroleer deur die Europese Omgewingsagentskap namens die Kommissie en elke lente aan die UNFCCC voorgelê. Die tydperk wat deur die inventaris gedek word, begin in 1990 en strek tot 2 jaar voor die huidige jaar (bv. in 2021 dek die inventarisse kweekhuisgasvrystellings tot 2019). Volgens die Europese klimaatwet is die EU se klimaatdoelwit om 'n netto vermindering van -55% teen 2030 en klimaatneutraliteit teen 2050 te bereik.
  • EU-lande word verplig om hul emissies te monitor onder verslagdoeningsreëls gebaseer op internasionaal ooreengekome verpligtinge in ooreenstemming met riglyne van die IPCC. Die verslagdoening dek vrystellings van sewe kweekhuisgasse uit alle sektore: energie, industriële prosesse, grondgebruik, verandering van grondgebruik en bosbou (LULUCF), afval, landbou, ens. As partye tot die UNFCCC en die Parys-ooreenkoms, die EU en lidlande rapporteer jaarliks ​​oor hul kweekhuisgasvrystellings aan die VN ('kweekhuisgasinventarisse').

As jy enige navrae het, besoek asseblief die kontak bladsy.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.
advertensie

Neigings