Die land het die streek se eerste vroulike staatshoof verkies, maar die uitslag is nie so progressief soos dit blyk nie.
Mede-Genoot, Rusland en Eurasië program, Chatham House
'N Verkiesingspaal vir Salome Zurabishvili soos gesien deur 'n bus in Tbilisi op 27 November. Foto: Getty Images.

'N Verkiesingspaal vir Salome Zurabishvili soos gesien deur 'n bus in Tbilisi op 27 November. Foto: Getty Images.

Georgië se verkiesing op 28 November van die voormalige Franse diplomaat en die Georgiese minister van buitelandse sake, Salome Zurabishvili, as die streek se eerste verkose vroulike staatshoof sedert onafhanklikheid, blyk 'n aansienlike prestasie te wees vir 'n land wat positief aangehaal is in die rigting van 'n meer demokratiese kultuur.

Maar die verkiesing is deur fisiese geweld, stemkoop, misbruik van staatshulpbronne en 'n wesenlike wanbalans in die donasies tussen partye getref. En die presidensie self is, na grondwetlike veranderinge, grootliks seremonieel. Die aanname dat Georgië voortgaan om 'n trajek van demokratiese regering te beweeg, is ver van die realiteit.

Alhoewel dit meestal gratis is, met kiesers wat 'n regte keuse het tussen 'n rekordgetal eerste ronde-deelnemers, was die verkiesing nie regverdig nie. Na die onafwendbare eerste rondte het die hoof van die afvaardiging van die NAVO se Parlementêre Vergadering 'n 'risiko vir demokrasie' beklemtoon as gevolg van die verkeerde toepassing van administratiewe hulpbronne. Na aanleiding van die tweede ronde het die OVSE tot die gevolgtrekking gekom dat Zurabishvili, wat met 59.52% van die stemme gewen het, 'n 'onbehoorlike voordeel' geniet. Verder het dit bygevoeg dat die negatiewe karakter van die veldtog aan albei kante die proses ondermyn het.

Zurabishvili was nominaal onafhanklik, maar is onderskryf en sterk ondersteun deur die regerende Georgiese Droompartytjie. In die eerste ronde stem op 28 Oktober het sy haar naaste mededinger, oud-minister van buitelandse sake, Grigol Vashadze, deur 'n onbeduidende 0.9% geklop. 'N Regerende party het 'n beslissende meerderheid in die parlementêre verkiesing gekry, maar twee jaar vroeër.

In reaksie hierop het sy miljardêr-stigter Bidzina Ivanishvili, Georgië se de facto nasionale leier, aansienlike hulpbronne ontplooi om 'n veldtog oorwinning te verseker. Die party het veral in die begin van November aangekondig dat 'n liefdadigheidsgrondslag wat deur Ivanishvili beheer word, die skuld van 600,000-mense sal afskryf, 'n voorverkiesingsbeweging wat al die groot huishoudelike waghonde as stemkoper beskou.

'N Herstel vir Georgiese Droom

Georgiese Dream staan ​​nou voor die uitdaging om gewilde vertroue te herwin. Dat 61.36% van Georgiërs in die eerste ronde gestem het, was 'n stem van beduidende vertroue in Ivanishivili se informele leierskap, en 'n teken dat die publiek vertroue in 'sy' regering verloor het. Dat die party uiteindelik die presidensie verseker het, sê meer oor hoeveel die partymasjien gemobiliseer het as wat dit doen oor enige endossement van sy agenda vir die beheer.

Die stigtingsteorie van Georgian Dream was die belofte om die toenemend outokratiese leierskap van voormalige president Mikheil Saakashvili te onttrek - maar dit het uiteindelik vervang met Ivanishvili se ondeursigtige styl. Skandale, insluitend die dekmantel van die moorde van twee tieners in Tbilisi, waarin beamptes van die Georgiese droom die betrokkenheid van die seun van 'n aanklaer se kantoorwerknemer verberg het, het die bevolking kwaad gemaak en daar bly die persepsie dat baie dinge in Regering gaan vorentoe deur middel van agterkameraanbiedings.

Die party sal beter bedien word deur ophou om alles wat verband hou met Saakashvili te demonstreer. Dat Vashadze, die genomineerde van die voormalige president se party, die Verenigde Nasies se Beweging, in die eerste ronde byna Zurabishvili geklop het, dui aan dat die taktiek sy loop verloop het. Daarbenewens het polariserende veldtogmetodes wat langdurige politieke griewe uitlok, die potensiaal om Georgië se internasionale reputasie te beskadig.

Die presidensiële agenda

Die Georgiese Droom kan baie suksesse bied, insluitend 'n visumvrye ooreenkoms en 'n assosiasieooreenkoms met die EU, hoë ekonomiese groei (alhoewel hoofsaaklik toe te skryf aan die hervormings van Saakashvili-era) en algehele verbeterde vlakke van vryheid van spraak. Volgens 'n onlangse UNICEF-studie is armoede egter baie hoog oor alle demografiese groepe van 2015 tot 2017. Vir Georgië, wat tans een van die vinnigste groeiende toerismemarkte wêreldwyd is, is dit belangrik dat ekonomiese hervorming, werk en inflasie as fokuspunt terugkeer.

Die opposisie sal goed aangeraai word om Zurabishvili 'n kans te gee en ontneem van simplistiese moddersloop. Saakashvili bly 'n seën en 'n vloek vir sy party - hy is 'n hoofbestuurder van sy koalisie, maar het waarskynlik oorskadu en Vashadze se verkiesingskanse ondermyn. In die parlement moet daar ten minste ruimte vir ander wees, veral as die kiesstelsel van die huidige basterstelsel na 'n eweredige verhouding verander, soos bespreek word.

Oor buitelandse beleid - die hooffunksie van die presidentskap - Zurabishvili wil 'n skoon breek maak van Saakashvili en die voormalige Georgiese presidente se konflikgevoelige leierskap. Sy het 'n rekord wat daarop dui dat sy dit kan doen nadat hy die ooreenkoms vir die onttrekking van Russiese militêre basisse met die Russiese minister van buitelandse sake, Sergei Lavrov, onderhandel het as minister van buitelandse sake in 2005. 'N Pragmatiese houding ten opsigte van die verhouding met Rusland, gegewe sy status as die vooraanstaande uitdaging vir Georgia se veiligheid, sou dienstig wees.

Die president verkies is goed geplaas om Georgië se pro-westelike trajek te bly. Maar met inagneming van die land se onopgeloste territoriale kwessies, moet almal aanvaar dat dit onwaarskynlik is om sy doelwit van NAVO-lidmaatskap selfs op medium termyn te bereik. Verder het Zurabishvili die beleidsagentskap as 'n president ontbreek om die soort stabiele, markgegronde demokrasie van Georgië te ontwikkel. Dit lê by die partye en hul leiers.