Verbinding met ons

Kopiereg wetgewing

Kopieregbeskerming het wêreldwyd 'n sensitiewe kwessie geword

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Toenemende globalisering en vinnige verspreiding van tegnologie het gelei tot 'n toenemende behoefte om kopiereg te beskerm.

Al hoe meer organisasies word die slagoffer van aanvalle en blootstelling en in 2023 wêreldwyd was die gemiddelde koste van 'n data-oortreding 'n allemintige hoogtepunt van $4.45 miljoen - 'n 2.3%-toename vanaf die vorige jaar en 'n 15.3%-styging vanaf 2020.

Maar dit is nie net skending van kopiereg wat onder die soeklig kom nie – so ook die reguleerders en owerhede wat toesig hou oor die sektor.

Neem Georgië, byvoorbeeld.

Sedert 2019 het die Georgiese regering probeer om sy kopieregregulasies op te dateer, met die doel om dit in ooreenstemming met internasionale standaarde en praktyke te bring. Nuwe wetgewing is vir hierdie doel ingestel, maar dit is geteister deur vertragings as gevolg van 'n kombinasie van faktore.

Dit sluit in Covid, die oorlog in die Oekraïne en ook waargenome steunwerwing deur internasionale organisasies.

Die organisasie wat toesig hou oor kopiereg in die land is die Georgian Copyright Association (GCA).

advertensie

Daar word deur sommige aangevoer dat bestaande kopieregwetgewing in die land tekort skiet aan moderne standaarde en ook dat "dubbelsinnigheid" in die konsepregeringswetgewing self gelei het tot verskeie interpretasiekwessies, wat probleme binne die bedryf tot gevolg gehad het.

Die voorgestelde wetsontwerp is gegrond op drie fundamentele beginsels: deursigtigheid, goeie bestuur en aanspreeklikheid.

Die pakket van veranderinge is voorberei met die ondersteuning van verskeie liggame, insluitend die Nasionale Intellektuele Eiendomsentrum van Georgia, of Sakpatenti; die Handelsregontwikkelingsprogram (CLDP) van die Verenigde State se Departement van Handel en die Ekonomiese Bestuursprogram en die Ekonomiese Sekuriteitsprogram van die Verenigde State se Agentskap vir Internasionale Ontwikkeling (USAID) en die Europese Unie.

Die wetsontwerp word vermoedelik ondersteun deur baie Georgiese skrywers en komponiste, hoewel honderde skeppers na bewering die GCA verlaat het as gevolg van 'n lang konflik weens, sê hulle, omdat hul wetlike regte na bewering geskend is. Daar is ook beweer dat tantieme onbetaal is en diegene wat GCA-lede bly, het oor sulke kwessies betoog.

Die probleem word as tweeledig beskou: eerstens word die CGA daarvan beskuldig dat hy poog om "sy magsbasis te behou" en tweedens is die instelling van die wetgewing vertraag.

’n Woordeoorlog het nou uitgebreek oor die netelige kwessie van kopiereghervorming.

Aan die een kant is diegene wat aandring op dringende verandering en wat die wetgewing ondersteun, terwyl, aan die ander kant, die oorkoepelende verteenwoordigende liggaam vir skrywers is. Dit is ontevrede met die wetgewing en het aangespoor om te heroorweeg.

’n Brief onderteken deur sommige van diegene wat die vereniging verlaat het, lui dat die “proses om die wet te wysig reeds vir jare gesloer het. Ons stem saam dat dit nie as internasionale beste praktyk beskou kan word nie.”

Dit sê hulle ondersteun ten volle "die sleuteldoel" van die beplande wetsontwerp, wat is "om Georgiese wetgewing in ooreenstemming met internasionale en EU-norme te bring."

Die brief sê dat "betroubare Amerikaanse entiteite soos USAID en CLDP" aktief betrokke was by die voorbereiding van die wetsontwerp saam met Georgiese wetgewers, skrywers, plaaslike en buitelandse kundiges op die gebied.

Volgens die wetsontwerp is “die produk van gesamentlike, lang en vrugbare samewerking” met verskeie organisasies.

Die brief sluit af: "Ons aanvaar geen inmenging wat die bereiking van die gestelde doelwitte sal belemmer nie en wat op geen manier EU se beste praktyke en internasionale norme sal weerspieël nie."

"Ons beplan om die belange van Georgiese skrywers ferm te verdedig."

’n Sambreelliggaam vir skrywers en skeppers het egter gevra dat die beplande wetgewing gewysig of geskrap word.

CISAC – die Internasionale Konfederasie van Verenigings van Skrywers en Komponiste – en ander het besware teen die wetgewing geopper.

'n Brief van drie organisasies, en gesien deur hierdie webwerf, verklaar dat daar 'n "dringende behoefte is om die voorgestelde konsepwysigings aan die Georgiese kopieregwet terug te trek."

Die brief, gedateer 30 Mei, is onderteken deur CISAC, IFFRO (die International Federation of Reproduction Rights Organisations) en SCAPR (die Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights).

Dit is aan Eliso Bolkvadze, voorsitter van die Kultuurkomitee van die Parlement van Georgië, gestuur.

Dit lui: "Ons drie organisasies sal enige wetgewende inisiatief ondersteun wat daarop gemik is om oplossings te ontwikkel in ooreenstemming met internasionaal aanvaarde standaarde en beste praktyke, om die stelsel van kollektiewe kopieregbestuur in Georgië te verbeter."

Dit voeg by: “Ons ontleding het egter verskeie tekortkominge, tekortkominge en teenstrydighede geïdentifiseer wat die wetsontwerp uit pas met internasionale reg en praktyke sou plaas. Gevolglik sal die Wetsontwerp die bestaande stelsel van kollektiewe regtebestuur verswak, in plaas daarvan om dit te versterk. Dit sal dus nadelig wees vir beide plaaslike en buitelandse regtehouers wie se werke in die land gebruik word en wie se bestaan ​​afhang van die goeie funksionering van die kollektiewe bestuurstelsel in Georgië.”

Dit sê: "Om hierdie rede maak ons ​​wêreldwye lidmaatskap sterk beswaar teen die huidige Wetsontwerp en beveel aan dat 'n nuwe konsultasieproses geopen word wat plaaslike en internasionale belanghebbendes 'n geleentheid bied om die Wetsontwerp behoorlik te bespreek en die weg te baan vir 'n nuwe konsep om opgestel te word."

Georgië was die eerste van die voormalige Sowjetrepublieke wat sy nasionale patentdiens - "Sakpatenti" - in 1992 geskep het.

Al die belangrikste gebiede van intellektuele eiendom is nou volledig gekonsolideer onder Sakpatenti se mandaat, wat wissel van industriële eiendom tot kopiereg en verwante regte.

Die Nasionale Intellektuele Eiendomsentrum van Georgia is 'n regeringsagentskap en bepaal beleid op die gebied van intellektuele eiendom.

Op 18 Mei 2023 het dit 'n verslag uitgereik oor die GCA en die resultate van 'n oudit.

Volgens die verslag, wat deur hierdie webwerf gesien word, is sekere "tekortkominge" na bewering gevind. Die ouditverslag, wat sowat 140 bladsye beslaan, “weer die noodsaaklikheid van tydige en doeltreffende maatreëls om die skrywers se eiendomsreg te beskerm.”

Dit gaan voort: “In hierdie stadium is dit veral belangrik om die leemtes in die huidige wetgewing aangaande die kollektiewe bestuur van kopiereg en verwante regte te vul. Vir hierdie doel, in vennootskap met CLDP, USAID, buitelandse kundiges, en die Kultuurkomitee van die Parlement van Georgië is 'n pakket van wetswysigings voorberei en word beplan om in die nabye toekoms deur die Parlement oorweeg te word.

Niemand van die GCA of CISAC was onmiddellik beskikbaar vir formele kommentaar nie, maar daar word geglo dat alle bewerings sterk en sterk deur albei weerlê word.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings