Verbinding met ons

Europese Kommissie

Staat van die EU: Oekraïne, Green Deal, Ekonomie, China, Kunsmatige Intelligensie 

DEEL:

Gepubliseer

on

In die jaarlikse debat oor die toestand van die Europese Unie het MEP's president von der Leyen ondervra oor die Kommissie se werk in die verlede en sy planne tot die Junie 2024-verkiesing.

Opening van die debat, Roberta Metsola, president van die Europese Parlement gesê: “Die Europese Unie is vandag sterker en meer verenig as ooit tevore. Die wêreld is besig om te verander en Europa moet aanpas en ook daarmee saam verander. Ons moet aanhou streef om ons Europa 'n plek van gelykheid van geleenthede, van toegang, van voorspoed te maak - waar almal hul potensiaal kan bereik. Ons moet aanhou hervorm. Ons moet altyd mense se bekommernisse in die middel van al ons optrede hou.”

Kommissiepresident von der Leyen het gesê dat die EU 'n aansienlike transformasie ondergaan het sedert sy die eerste keer haar program in 2019 aangebied het, en bygevoeg: "Ons het destyds meer as 90% van die politieke riglyne gelewer wat ek aangebied het".

Oor die Green Deal, die dekarbonisering van Europa se industrie terwyl sy mededingendheid behou word, het sy 'n anti-subsidie-ondersoek na Chinese elektriese voertuie aangekondig. “Ons moet onsself teen onbillike praktyke verdedig,” het sy gesê.

President von der Leyen het die belangrikheid van 'n billike oorgang vir boere, gesinne en nywerhede beklemtoon en dat "Europa sal doen 'wat ook al nodig is' om sy mededingende voordeel te behou." Sy het 'n mededingendheidskontrole deur 'n onafhanklike raad vir elke nuwe wetgewing aangekondig.

Wat kunsmatige intelligensie betref, het me von der Leyen gesê dat KI gesondheidsorg sal verbeter, produktiwiteit sal bevorder en sal help om klimaatsverandering aan te spreek. Die Kommissie se "nommer een prioriteit is om te verseker dat KI op 'n mensgesentreerde, deursigtige en verantwoordelike manier ontwikkel", het sy gesê en ook 'n internasionale paneel kundiges soortgelyk aan die IPCC oor klimaatsverandering gevra om die ontwikkeling daarvan te stuur.

Oor Oekraïne het sy aangekondig dat die Kommissie die uitbreiding van die EU se tydelike beskerming na Oekraïners en 'n bykomende 50 miljard euro oor vier jaar sal voorstel vir belegging en hervormings. “Ons steun aan Oekraïne sal voortduur.”

advertensie

Die Kommissiepresident het ook verwys na die oppergesag van die reg, uitbreiding, migrasie, EU-Afrika-betrekkinge, die Global Gateway-inisiatief, klimaatsverandering, voedselsekuriteit en 'n komende sosiale vennootberaad.

Jy kan na haar volledige toespraak kyk hier afgelaai word.

Leiers van die politieke groepe

Manfred Weber (EPP, DE), drie prioriteite uitgelig. Eerstens, ekonomiese groei en mededingendheid, wat sê "ons het groei nodig, ons het werk nodig, ons het ordentlike inkomste nodig, ons het welvaart nodig, ons het 'n sterk bedryf nodig," en verwelkom inisiatiewe om rompslomp te verminder, in innovasie te belê en handelsverhoudinge te kweek. Tweedens het hy migrasie aangehaal en beklemtoon dat Europa moet besluit wie by sy grense kan ingaan en die "Europese DNA" van die beskerming van vlugtelinge beklemtoon. Derdens het hy die noodsaaklikheid van 'n Europese Verdedigingsunie en die behoefte aan "optimisme, visie, waardes en die gereedheid vir die volgende stap om 'n ware Europese Unie te word, beweer."

Iratxe García (S&D, ES) het gesê dat die EU se topprioriteit herindustrialisering moet wees om strategiese outonomie te bereik, terwyl die groen oorgang bevorder word om die gevolge van klimaatsverandering te stop. Sy het president von der Leyen bedank vir haar duidelike boodskap ter ondersteuning van die Green Deal, maar betreur die gebrek aan klem op die konsolidasie van die Unie se sosiale pilaar. Me García het gevra vir die insluiting van geslagsgeweld by die lys van EU-misdade, en om die bevrore Russiese bates te gebruik om die heropbou van Oekraïne te help finansier. Sy het ook die EU aangemoedig om 'n ooreenkoms oor die migrasieverdrag te kry en beklemtoon dat "Europeërs se geld nie kan eindig in die sakke van regerings wat mense se fundamentele regte misbruik nie".

Stephane Sejourne (Renew, FR) het die belangrikheid beklemtoon om die wetgewer se oorblywende maande ten beste te benut. Hy het die positiewe stappe wat gemaak is in reaksie op die pandemie, Rusland se aggressie teen die Oekraïne en die Europese Green Deal beklemtoon. Hy het geëis dat die EU fokus op die herindustrialisering van Europa en het opgemerk dat die EU nou die digitale "wilde weste" gereguleer het. Mnr Séjourné het die behoefte aan 'n blywende oplossing vir migrasiekwessies beklemtoon. Hy het ook die "giftige" eenstemmigheidsreël in die Raad gekritiseer en Europa aangemoedig om gehoor te gee aan die desperate pleidooie van regters in Pole en Hongarye.

Philippe Lamberts (Groene/EFA, BE) het "diegene wat 'n pouse vra" in klimaat- en omgewingswetgewing gekritiseer en gesê: "ons is nie bo die natuur verhewe nie (...) of ons daarvan hou of nie, daar is perke aan wat ons planeet kan neem en wat dit kan gee." Hy het gesê die ekologiese oorgang verteenwoordig "die enkele grootste ekonomiese geleentheid vir Europa." Lamberts het ook die Europese Kommissie aangemoedig om behuisingskwessies aan te spreek en om sy pogings teen oortredings van die oppergesag van die reg op te skerp, "en nie net teenoor Pole of Hongarye nie".

"Is die EU vandag in 'n beter toestand as twintig jaar gelede?" Ryszard Legutko (ECR, PL) gevra. “Die antwoord is nee, want daar is meer as ooit onstabiliteit, onsekerheid en die inflasie is hoog.” "Mensesmokkelary floreer, die Green Deal is 'n duur uitspattigheid, die koste van die EU se gemeenskaplike skuld sal twee keer groter wees as wat voorspel is en die EU-begroting is aan skerwe", het hy bygevoeg. “Die Kommissie gly na oligargie, bemoeiing met nasionale beleid en probeer regerings waarvan hulle nie hou nie, omver te gooi, nadat hulle die oppergesag van die reg 'n karikatuur gemaak het.”

Marco Zanni (ID, IT) het gesê dat die EU op die Green Deal "'n historiese geleentheid het om minder ideologies en meer pragmaties te wees," en bygevoeg dat ons klimaatsverandering moet aanpak sonder om "ons boere, firmas of geboue se eienaars te benadeel". Oor die aangekondigde ondersoeke na buitelandse subsidies het mnr Zanni die nut daarvan bevraagteken en beklemtoon dat ons reeds weet dat China by onregverdige mededinging betrokke is. Oor migrasie het hy gesê dat hoewel die EU nie saamstem dat "wat geen reg het om in te wees nie, moet uitbly nie", dit nie moontlik sal wees om "die kwessie op te los nie".

Martin Schirdewan (Die Linkse, DE) het gesê: "Ware politieke sukses word gemeet aan die werklike situasies van die meerderheid mense, nie deur welsprekende toesprake nie." Hy het bygevoeg dat, ten spyte van verhewe beloftes, die werklikheid vir baie Europeërs grimmig bly, met stygende lewenskoste en dalende reële lone. Hy het die stryd van werkers, enkelmoeders en afgetredenes uitgelig en die Kommissie daarvan beskuldig dat hulle 'n Europa bevorder wat toenemend korporasies bo sy burgers dien terwyl "95 miljoen mense in die Europese Unie deur armoede bedreig word".

Jy kan die volledige debat kyk na hierdie skakel.

Meer inligting 

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.
advertensie

Neigings