Verbinding met ons

ekonomie

Kommissie stel nuwe reëls uiteen om menseregte en die omgewing in globale waardekettings te respekteer

DEEL:

Gepubliseer

on

Vandag (23 Februarie) het die Europese Kommissie 'n voorstel vir 'n richtlijn oor korporatiewe volhoubaarheid omsigtigheid aanvaar. Die voorstel het ten doel om voorsieningskettings meer volhoubaar te maak en werker se regte te respekteer. 

Daar word gehoop dat maatskappye, deur op EU-vlak op te tree, nie aan 'n "spaghetti" van verskillende reëls in verskillende state hoef te voldoen wat die interne mark fragmenteer nie. Sommige maatskappye het reeds opgetree om verbruikersdruk en negatiewe publisiteit te stuit, sommige lande het een of ander vorm van omsigtigheidsondersoek ingestel.

Daar sal van maatskappye verwag word om nadelige impakte van hul aktiwiteite op menseregte, soos kinderarbeid en uitbuiting van werkers, en op die omgewing, byvoorbeeld besoedeling en verlies aan biodiversiteit, te identifiseer en, waar nodig, te voorkom, te beëindig of te versag. Die Kommissie hoop dat die nuwe reëls regsekerheid en 'n gelyke speelveld sal bring. Daar word ook gehoop dat die maatreëls 'n impak buite die EU sal hê. 

Die nuwe reëls sal van toepassing wees op groot beperkte maatskappye met 'n omset van meer as €150 miljoen wêreldwyd en 500+ werknemers of maatskappye in "hoë impak sektore" met 'n omset van €40 miljoen en 250+ werknemers. Nie-EU maatskappye aktief in die EU is ingesluit. Klein en medium ondernemings (KMO's) is nie direk in die bestek van hierdie voorstel nie.

Nasionale administratiewe owerhede wat deur lidlande aangestel is, sal verantwoordelik wees vir die toesig oor hierdie nuwe reëls en kan boetes oplê in geval van nie-nakoming. Daarbenewens sal slagoffers die geleentheid kry om regstappe te neem vir skadevergoeding wat met toepaslike omsigtigheidsmaatreëls vermy kon word.

Groot maatskappye sal ’n plan moet hê om te verseker dat hul sakestrategie versoenbaar is met die beperking van aardverwarming tot 1.5 °C in ooreenstemming met die Parys-ooreenkoms. Besondere verantwoordelikheid sal gedra word deur maatskappydirekteure, wat spesifieke verantwoordelikheid gegee moet word om die implementering van omsigtigheidsondersoeke op te stel en toesig te hou en om dit in die korporatiewe strategie te integreer. 

Die voorstel van die Kommissie sluit ook gepaardgaande maatreëls in om maatskappye, veral klein maatskappye, of dié in derde lande, te help om by die nuwe reëls aan te pas. 

advertensie

Deel hierdie artikel:

advertensie

Neigings