Verbinding met ons

Oesbekistan

Kriminalisasie van gesinsgeweld in Nieu-Oesbekistan: Implementering van internasionale verpligtinge

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

In ons land is familie en sy verhoudings tradisioneel as 'n nasionale waarde beskou. In hierdie verband is kwessies van gelykheid, wedersydse vertroue en onaantasbaarheid in gesinsverhoudings onder die wetlike beskerming van die staat. Danksy die omvattende hervormings wat die afgelope paar jaar uitgevoer is, is 'n sterk wetlike raamwerk in die Republiek van Oesbekistan geskep om gelyke regte en geleenthede vir vroue en mans in alle sfere van die openbare lewe en aktiwiteit te verseker, om vroue teen onderdrukking en geweld te beskerm.

By die vergadering met lede van die Grondwetlike Kommissie op 20 Junie 2022, het die president van die Republiek van Oesbekistan Shavkat Mirziyoyev daarop gewys dat dit nodig is om in die primêre wet van die land die verantwoordelikhede van die staat te weerspieël om die bevolking van behuising te voorsien. , versterk die ekonomiese en geestelike fondamente van die gesin, die skepping van alle toestande vir die versekering van die belange en volle ontwikkeling van kinders, ondersteuning van persone met gestremdhede, beskerming van menslike gesondheid en die omgewing. Dus, die teks van die Grondwet van die Republiek van Oesbekistan is geïnkorporeer in ooreenstemming met internasionale regshandelinge op die gebied van menseregte en vryhede, wat 'n verbod op enige vorm van geweld teen mense instel.

Daar moet kennis geneem word dat op grond van hierdie en ander hervormings van staatsregsbelang, die verbod op geweld van alle vorme weerspieël word in die bygewerkte en nuwe weergawe van die Grondwet van die Republiek van Oesbekistan, wat op grond van 'n referendum op April aangeneem is. 30 en het op 1 Mei vanjaar in werking getree. Gevolglik het die artikel 26 op grondwetlike vlak vasgestel dat die eer en waardigheid van 'n persoon onaantasbaar is en niks kan 'n grondslag vir die afwyking daarvan wees nie. Daarbenewens word vasgestel dat niemand aan marteling, geweld of ander wrede, onmenslike of vernederende behandeling of straf onderwerp kan word nie.

Daarbenewens is die gelykheid van mans en vroue in regte in die hoogste regsdokument van die land vasgestel. Vervolgens het die staat, as 'n vorm van weerspieëling van die demokratiese begeerte van die mense op grondwetlike vlak, die verantwoordelikheid op homself geneem om gelykheid van regte en geleenthede vir vroue en mans te verseker in die bestuur van die sake van die samelewing en die staat, asook soos in ander sfere van die openbare en staatslewe. Nog 'n baie belangrike norm op die gebied van die voorkoming van geweld en die waarborg van die veiligheid van so 'n sosiale instelling soos die gesin is die artikel 76 van die Grondwet van die Republiek van Oesbekistan, wat bepaal dat die gesin die hoofeenheid van die samelewing is en onder die beskerming van die samelewing en die staat, en die staat skep sosiale, ekonomiese, wetlike en ander toestande vir die volle ontwikkeling van die gesin.

By 'n toespraak tydens die plegtige seremonie opgedra aan die 32ste herdenking van die onafhanklikheid van die Republiek van Oesbekistan op 31 Augustus 2023, het die president van die Republiek van Oesbekistan Shavkat Mirziyoyev beklemtoon dat ons hierdie jaar 'n wet aangeneem het oor die voorkoming van gesinsgeweld, wat hoofdoel is om gesinne te versterk en vroue se regte te beskerm, sal ons konsekwent voortgaan om in hierdie rigting te werk. In die lig van die helder agtergrond van grootskaalse hervormings wat in die Republiek van Oesbekistan uitgevoer word en om die nuut gestelde doelwitte vir die beskerming van menseregte te bereik, het die wetgewing die toepaslike en nodige veranderinge ondergaan en op 11 April 2023 , is administratiewe en strafregtelike aanspreeklikheid vir gesinsgeweld (gesinsgeweld) ingestel.

Op hul beurt het hierdie veranderinge vasgestel dat vir die aanvanklike pleging van gesinsgeweld daar administratiewe aanspreeklikheid ingevolge artikel 59 sal wees.2 - Gesinsgeweld (gesinsgeweld) van die Kode van die Republiek van Oesbekistan oor administratiewe aanspreeklikheid, en vir die herhaalde pleging daarvan binne 'n jaar of onder spesiale omstandighede, behels strafregtelike aanspreeklikheid op grond van artikel 1261 – Gesinsgeweld (gesinsgeweld) van die Strafkode van die Republiek van Oesbekistan.

Dit moet beklemtoon word dat die konsep van gesinsgeweld vir die eerste keer op wetgewende vlak uitgeklaar is. Volgens die veranderinge wat aan die wetgewing aangebring is, van nou af, gesinsgeweld moet verstaan ​​word soos belemmering in die uitoefening van die reg op eiendom, onderwys, gesondheidsorg en (of) werk, opsetlike beskadiging van eiendom en persoonlike besittings, asook vernedering van eer en waardigheid, intimidasie, isolasie van nabye familielede gepleeg teen 'n gade, voormalige gade, 'n persoon wat saamwoon op grond van 'n enkele huishouding, of 'n persoon wat 'n gemeenskaplike kind het, wat 'n gesondheidsversteuring tot gevolg het, in die afwesigheid van tekens van 'n misdaad, sowel as ander oortredings.

advertensie

Ook van belang is die vestiging van 'n tweevlakverantwoordelikheid vir gesinsgeweld, wat begin met administratiewe en eindig met kriminele, wat die onontbeerlike voorkoming van hierdie handeling ten volle dien voordat dit gepleeg word. In ooreenstemming met die jongste veranderinge, artikel 592 – Gesinsgeweld van die Kode van die Republiek van Oesbekistan oor Administratiewe Aanspreeklikheid bestaan ​​uit twee dele, en die artikel 1261 - Gesinsgeweld (Gesinsgeweld) van die Strafkode van die Republiek van Oesbekistan sluit soveel as agt dele in.

Met inagneming van die epogmakende ervaring van die buiteland, is dit die moeite werd om daarop te wys dat soortgelyke norme van strafregtelike aanspreeklikheid vir gesinsgeweld in die wetgewing van sulke buitelandse lande soos Georgië, Moldawië en Oekraïne vasgestel word. Dit is belangrik om daarop te let dat die doeltreffendheid van hervormings om gesinsgeweld te kriminaliseer ook deur die internasionale gemeenskap erken is.

As 'n kwalitatiewe weerspieëling van die werk in die wetgewende veld oor die voorkoming van gesinsgeweld in die afgelope jaar, is meer as 10 regulatoriese regshandelinge van strategiese belang in die veld aangeneem, insluitend die Wet van die Republiek van Oesbekistan "Op Waarborge van Gelyke Regte en geleenthede vir vroue en mans", die wet van die Republiek van Oesbekistan "Op die beskerming van vroue teen onderdrukking en geweld", die dekreet van die president van die Republiek van Oesbekistan "oor bykomende maatreëls vir die rehabilitasie van vroue wat slagoffers van geweld is ”, Resolusies van die kabinet van ministers van die Republiek van Oesbekistan “Oor maatreëls om die stelsel vir die beskerming van vroue teen onderdrukking en geweld te verbeter” en “Oor addisionele maatreëls om sake van selfmoordvoorkoming te verbeter, sowel as rehabilitasie en aanpassing van vroue wat slagoffers van geweld".

Onder die positiewe innovasies van die wetgewing is konsepte soos "gesinsgeweld (gesins)", "teistering", "vervolging", "beskermingsbevel", "fisiese geweld", "sielkundige geweld" vir die eerste keer bekendgestel. Met die nuwe hervormings van die wetgewing is die maksimum tydperk vir die uitreiking van 'n beskermingsbevel uitgereik aan slagoffers van teistering en geweld ook verleng van 1 maand na 1 jaar, wat voorheen slegs 1 maand was met die moontlikheid van verlenging na 2 maande.

Ook op wetgewende vlak is die konsep van 'n beskermingsbevel geopenbaar word – 'n dokument wat staatsbeskerming bied aan 'n slagoffer van onderdrukking en geweld, wat die toepassing van regsmaatreëls behels op 'n persoon of groep persone wat vroue onderdruk of geweld teen hulle pleeg. 'n Spesiale wet bepaal dat 'n beskermingsbevel word binne 24 uur uitgereik vanaf die oomblik van vasstelling van die feit van teistering en geweld of die dreigement van die pleging daarvan deur 'n amptenaar van die liggaam vir binnelandse sake, aanvanklik vir 'n tydperk van tot dertig dae en tree in werking vanaf die oomblik van registrasie. Verder, as die slagoffer 'n aansoek indien en die dreigement van geweld nie uitgeskakel word nie, word die geldigheid van die beskermende bevel verleng deur die strafhof vir nie meer as een jaar.

Een van die beduidende aanwysers van werk op hierdie gebied was die aanvaarding van die resolusie van die Senaat van Oliy Majlis van die Republiek van Oesbekistan gedateer 28 Mei 2021 "Oor goedkeuring van die strategie vir die bereiking van geslagsgelykheid in die Republiek van Oesbekistan tot 2030" , wat die aksieplan vir die implementering van die strategie in 2023 goedgekeur het.

Vandag neem die Republiek van Oesbekistan die nodige maatreëls op die gebied van die voorkoming van huishoudelike (gesins-) geweld deur die kriminalisering daarvan en die konsekwente aanvaarding van spesiale wette op hierdie gebied. In hierdie verband is dit belangrik om die meganismes van die doeltreffendheid van reeds aanvaarde regulatoriese regshandelinge, die gefaseerde en evolusionêre implementering daarvan en, soos nodig, byvoeging verder te ontleed, met inagneming van hul sosiale oriëntasie en die versekering van die oppergesag van die reg wanneer die staat presteer. sy hervormingsfunksie.

Nasimbek Azizov
Hoof van die departement van die Wetstoepassingsakademie van die Republiek van Oesbekistan

Diyorbek Ibragimov
Senior onderwyser van die Wetstoepassingsakademie van die Republiek van Oesbekistan

Odiljon Nematillaev
Onderwyser van die Wetstoepassingsakademie van die Republiek van Oesbekistan

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings