Verbinding met ons

Oesbekistan

Hervormings en media van Oesbekistan

DEEL:

Gepubliseer

on

Die mediaveld in Oesbekistan het die afgelope jaar groot veranderinge ondergaan. Veral in sake van openbare beheer, die versekering van deursigtigheid in die aktiwiteite van staatsliggame, die vorming van die openbare mening en die versterking van demokratiese waardes, skryf Beruniy Alimov, direkteur van die opvoedkundige sentrum "Yangi media", doktor in filologie.

Openheid en deursigtigheid van staatsliggame

Oesbekistan neem maatreëls om openbare beheer te verbeter. Dit word onder meer gedoen deur die openheid en deursigtigheid van staatsliggame en -organisasies. Die laasgenoemde publiseer statistiese data oor die vorming en besteding van begrotingsfondse, die land se goud- en buitelandse valutareserwes, en die volume van buitelandse handel omset en invoer van goedere en produkte.

Op 6 Junie 2021 het die president van Oesbekistan, Shavkat Mirziyoyev, die dekreet aangeneem "oor bykomende maatreëls om openheid in die aktiwiteite van staatsliggame en -organisasies en die effektiewe implementering van openbare beheer te verseker." Dit wy 'n spesiale rol aan die Anti-Korrupsie Agentskap. Die Agentskap help veral met die ontwikkeling en implementering van maatreëls om doeltreffende openbare beheer oor die aktiwiteite van staatsliggame en -organisasies deur die massamedia te vestig.

In 2022 het Oesbekistan administratiewe aanspreeklikheid ingestel vir die oortreding van wetgewing oor die openheid van die aktiwiteite van openbare owerhede en administrasie. Dit wil sê vir versuim om inligting bekend te maak wat ingesluit is in die lys van publiek beduidende inligting wat as oop inligting geplaas moet word, versuim om te voldoen aan die sperdatum en prosedure vir publikasie, of vervalsing van inligting.

Daar moet ook kennis geneem word van die bygewerkte Grondwet van die Republiek van Oesbekistan. Artikel 81 verseker die vryheid van die massamedia en die waarborge en voorwaardes van daardie vryheid.

Aktiewe posisie van joernaliste en werk van persdienste

advertensie

Die bogenoemde veranderinge stel joernaliste in staat om versoeke aan staatsliggame te stuur, joernalistieke ondersoeke te doen en maatskaplike probleme in die lig te bring. Danksy die aktiewe media het Oesbekistan 'n moratorium op boomkap ingestel. Joernaliste identifiseer en ontbloot korrupsie, oortredings van die wet en burgerregte. Hulle speel dus 'n direkte rol van 'n tussenganger tussen die owerhede en die bevolking.

Die president van Oesbekistan het 'n dekreet aangeneem oor die ontwikkeling van persdienste van staatsagentskappe. Dit is gedoen om openheid voor die mense te verseker, om nou saam te werk met die media, joernaliste en bloggers oor openbare kwessies, en om die status van perssekretarisse tot die vlak van adjunk-departementshoof te laat styg. Terselfdertyd is daar 'n meganisme van aanspreeklikheid van hoofde van staatsliggame teenoor die media en die publiek: gereelde inligtingsessies, perskonferensies, verduidelikings oor verskeie kwessies, insluitend hoëprofielkwessies, word gehou.

Hierdie maatreëls het dit moontlik gemaak om die grense van openheid in die inligtingsveld te verbreed. As gevolg hiervan word meer as die helfte van die nuusinligtingvloei op die internet gevorm danksy die werk van persdienste van regeringsagentskappe, sowel as tematiese perstoere, vergaderings, inligtingsessies en perskonferensies.

Daarbenewens het die Agentskap vir Inligting en Massakommunikasie, saam met die perssekretarisse van staatsliggame, 'n meganisme geskep vir vinnige reaksie op burgers se appèlle, sowel as kritiese en wydbesproke onderwerpe in die media. As deel van hierdie werk is meer as 10,000 XNUMX antwoorde en deskundige menings oor die geïdentifiseerde materiaal in die media, sosiale netwerke en boodskappers gepubliseer.

Sommige van die institusionele veranderinge

Op September 14, 2019, die Openbare Raad vir Ontwikkeling van Inligtingsfeer en Massakommunikasie is gestig onder die parlement van Oesbekistan. Hierdie besluit is geneem om die belangrikheid van openbare organisasies in die vorming van openbare mening oor aktuele kwessies te vergroot. Die raad sluit verteenwoordigers van media, openbare organisasies, wetenskap en kultuur in, sowel as adjunkte, onafhanklike kundiges en spesialiste van ander burgerlike samelewingsinstellings.

Die Komitee oor Inligtingsbeleid en Deursigtigheid in die aktiwiteite van staatsliggame van die Senaat van die Oliy Majlis van Oesbekistan is in 2021 gestig.

Hierdie maatreëls het die nasionale media in staat gestel om die funksies van openbare beheer te vervul. Media het begin aandag gee aan die voortgesette hervormings en om te help met die identifisering en oplossing van kwessies wat die bevolking kommerwekkend is. Saam laat dit 'n positiewe impak op die werk van regeringsinstansies, plaaslike uitvoerende liggame en die uitskakeling van beduidende tekortkominge in hul werk.

Soos die president van Oesbekistan herhaaldelik opgemerk het, is media en joernaliste "die mees invloedryke mag wat die stem en mening van die mense na die algemene publiek en staatsliggame bring."

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings