Verbinding met ons

Oesbekistan

Oesbekistan hervorm die banksektor

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die hervormingstrategie wat in 2017 aanvaar is, het voorsiening gemaak vir die hervorming van die banksektor, insluitend die privatisering van staatseiendom. In die afgelope 4 jaar was daar groot veranderinge in die ontwikkeling van hierdie sektor, wat hoofsaaklik te wyte was aan die liberalisering van die monetêre beleid in September 2017 en die vrye beweging van die nasionale geldeenheid, skryf Khalilulloh Khamidov, sentrum vir ekonomiese navorsing en hervormings.

Ontwikkelingsdinamika van die sektor

Die afgelope jare was daar 'n ontwikkelingsdinamika van die sektor. 55 nuwe kredietorganisasies het verskyn, waaronder 4 handelsbanke (Poytakht Bank, Tenge Bank, TBC Bank, Anor Bank), 33 mikrokredietorganisasies en 18 pandjieswinkels. Die bates van handelsbanke het gegroei, wat in 2020 met 120% gestyg het vergeleke met 2017. Die gemiddelde jaarlikse reële groei van bates (uitgesluit devaluasie) was 24.1%.

Die omvang van die uitleen het ook uitgebrei. Vanaf 1 Januarie 2021 het die totale leningsvolume met 150% gestyg vergeleke met 2017. Die reële groei van lenings was gemiddeld 38.6% per jaar. Die hoeveelheid lenings aan individue het met 304%toegeneem, die hoeveelheid lenings aan die nywerheid het met 126%toegeneem en die volume lenings in die handels- en dienstesektor het met 280%toegeneem.

advertensie

Die gemiddelde jaarlikse reële groeikoers van deposito's vir dieselfde tydperk was 18.5%. Vanaf 1 Januarie 2021 is 24% deposito's van individue en 76% deposito's van regspersone. Die groeikoers van huishoudelike deposito's het egter die afgelope jare aansienlik versnel. In die nasionale geldeenheid beloop dit 38.2% in 2018, 45.2% in 2019, 31.7% in 2020. Die volume deposito's in buitelandse valuta het in 2 met 2018% gestyg, met 40.1% in 2019, met 27.7% in 2020.

As gevolg van die liberalisering van buitelandse valuta -beleid, het die vlak van dollarisering in die banksektor aansienlik afgeneem. As die aandeel van banke se buitelandse valuta -bates in 2017 64% in die totale bates was, dan het hierdie aanwyser in 2020 gedaal tot 50.2%, die aandeel in lenings in buitelandse valuta het gedaal van 62.3% tot 49.9% en die aandeel in buitelandse deposito's geldeenheid het gedaal van 48.4% tot 43.1%.

Betree die internasionale kapitaalmark

Na die suksesvolle plasing van US $ 1 miljard se soewereine Eurobonds deur die regering van Oesbekistan in Februarie 2019, het verskeie handelsbanke die internasionale mark betree om langtermynkapitaal in te samel.

advertensie

In November 2019 was Uzpromstroybank die eerste handelsbank wat Eurobonds op die Londense aandelebeurs uitreik ter waarde van 300 miljoen euro. In Oktober 2020 het die National Bank for Foreign Economic Relations $ 300 miljoen van die Londense aandelebeurs ingesamel. In November het Ipoteka Bank ook $ 300 miljoen in Eurobonds uitgereik.

As gevolg van die voortgesette hervormings, het die groeiende aantreklikheid van beleggings in die finansiële sektor van Oesbekistan die belangstelling van buitelandse beleggers getrek. In 2018 het 'n aandelemaatskappy, bestuur deur die Switserse maatskappy ResponsAbility Investments en wat spesialiseer in ontwikkelingsbeleggings, 'n belang van 7.66% in Hamkorbank van IFC gekoop. In 2019 het Halyk Bank van Kazakstan 'n filiaal van Tenge Bank in Tasjkent gestig. TBC Bank (Georgia) het sy filiaal in Tasjkent geopen as die eerste digitale bank in Oesbekistan. In 2020 belê Deutsche Investitions- en Entwicklungsgesellschaft mbH, DEG en Triodos Investment Management in die gemagtigde kapitaal van Ipak Yuli Bank deur die aankoop van nuwe uitgereikte aandele ter waarde van $ 25 miljoen.

Privatisering van banke

Alhoewel die positiewe neigings in die banksektor van Oesbekistan die afgelope jaar versterk is, bly die deel van die geld wat die regering ontvang het, steeds hoog in kommersiële banke met staatsbates.

Die bankstelsel van Oesbekistan word gekenmerk deur 'n hoë konsentrasie: 84% van alle bankbates behoort steeds aan banke met staatsaandele en 64% aan 5 banke in staatsbesit (National Bank, Asaka Bank, Promstroy Bank, Ipoteka Bank en Agrobank) . Die aandeel in deposito's van banke in staatsbesit is 32.9%. Ter vergelyking, in private banke is hierdie syfer ongeveer 96%. Terselfdertyd beslaan individue se deposito's slegs 24% van die totale deposito's in die bankstelsel, wat 5% van die BBP is.

Daarom moet die banksektor hervormings verdiep deur openbare deelname te verminder en die rol van die private sektor te versterk. In hierdie verband het die president verlede jaar 'n dekreet uitgevaardig oor die hervorming van die bankstelsel van Oesbekistan, wat voorsiening maak vir die privatisering van banke in staatsbesit. Die besluit bepaal dat teen 2025 die aandeel van nie-staatsbanke in die totale bates van banke sal toeneem van die huidige 15% tot 60%, die deel van die banke se laste teenoor die private sektor van 28% tot 70% en die aandeel van nie-bankkredietinstellings in lenings van 0.35% tot 4%. In die besonder word Ipoteka Bank, Uzpromstroybank, Asakabank, Aloqabank, Qishloq Qurilish Bank en Turonbank geprivatiseer.

Die Projekburo vir die transformasie en privatisering van handelsbanke in staatsbesit is gestig onder die Ministerie van Finansies van die Republiek van Oesbekistan. Die organisasie het die reg om internasionale konsultante te betrek en ooreenkomste met internasionale finansiële instellings en potensiële buitelandse beleggers aan te gaan. Ter ondersteuning van die privatisering van Ipoteka Bank, het IFC 'n lening van $ 35 miljoen toegeken in 2020. Die EBWO adviseer Uzpromstroybank oor privatisering, verbetering van tesouriebedrywighede, batebestuur. Die bank het onderskrywing ingestel, wat dit moontlik maak om kredietoperasies uit te voer sonder die deelname van werknemers.

Daar word verwag dat die privatisering van die banksektor in Oesbekistan in die komende jare sy mededingendheid sal verhoog en daadwerklik sal bydra om buitelandse beleggings in die ontwikkeling daarvan te lok.

Ten slotte is dit opmerklik die veranderinge wat onder die invloed van die pandemie in die banksektor van Oesbekistan plaasgevind het. Soos in die res van die wêreld, het die pandemie in Oesbekistan die transformasie van banke na digitalisering, die ontwikkeling van eksterne bankdienste en die herstrukturering van kliëntediensalgoritmes gestimuleer. In die besonder het die aantal gebruikers van afgeleë dienste vanaf 1 Januarie 2021 14.5 miljoen beloop (onder hulle 13.7 miljoen is individue, 822 duisend sake -entiteite), wat 30% meer is as in dieselfde tydperk verlede jaar. Die uitreiking van lisensies deur die sentrale bank vir digitale banke en takke het ook bygedra tot die verdere digitalisering van die finansiële en bankstelsel.

Deel hierdie artikel:

Oesbekistan

Ontwikkeling van openbare diensleweringstelsel in die Republiek van Oesbekistan

gepubliseer

on

Die nasieal aksiestrategie oor vyf prioriteitsontwikkelingsareas 2017-2021 en die konsep van administratiewe hervorming in die Republiek van Oesbekistan, wat in 2017 aangeneem is, het bygedra tot die versnelde oorgang van die nasionale stelsel van openbare dienslewering na 'n kwalitatief nuwe vlak, skryf Muhammad Babadjanov, Sentrum vir Ekonomiese Navorsing en Hervormings.

Die ontwikkeling van die openbare diensleweringstelsel kan voorwaardelik in twee fases verdeel word, waar die eerste fase die tydperk van 1991 tot 2017 insluit, en die tweede fase begin vanaf 2017 en voortduur tot vandag.

In die eerste stadium het die vlak van openbare dienslewering in die meeste gevalle nie aan die verwagtinge en vereistes van burgers en entrepreneurs voldoen nie, dit is gekenmerk deur 'n hoë vlak van papierburokrasie en het nie bygedra tot 'n toename in vertroue in die openbare administrasiestelsel nie. .

In die tweede fase van die ontwikkeling van openbare diensleweringstelsel, danksy die hervormings wat geïmplementeer word, was daar kolossale veranderinge, die hele stelsel van openbare dienslewering is verbeter en geoptimaliseer, elektroniese interagentskapsamewerking is duidelik gevestig, en buitensporige burokrasie en papierwerk is uitgeskakel. Met ander woorde, in die 2de stadium het openbare diensleweringstelsel meer klantgerig geraak.
In 2017 is die Openbare Dienste-agentskap onder die Ministerie van Justisie van die Republiek van Oesbekistan gestig (met 205 staatsdienssentrums en 115 takke in afgeleë gebiede). Tot op daardie tydstip het so 'n praktyk nie in Oesbekistan bestaan ​​nie.

advertensie

Sedert sy stigting het die Openbare Dienste-agentskap begin om 'n verenigde regeringsbeleid te implementeer oor openbare dienslewering aan burgers en regsentiteite, die uitskakeling van oortollige administratiewe prosedures en die ontwikkeling van interministeriële elektroniese interaksie.

Daar moet kennis geneem word dat die tipe openbare dienste wat op die "eenstop-winkel"-beginsel verskaf word, dramaties toeneem. Byvoorbeeld, as in die tydperk van 1991 tot 2016 16 tipes openbare dienste slegs vir sake-entiteite verskaf is, vanaf 2017 tot 2020 het openbare dienslewering aan beide sake-entiteite en burgers begin, en hul getal het tot 157 tipes bereik, dws die tipes openbare dienste wat op die "eenstop-winkel"-beginsel verskaf word, is met 10 keer verhoog.

In vergelyking met die tydperk van 1991 tot 2016, was altesaam 167 dokumente benodig vir die verkryging van openbare dienste, terwyl hul getal in die tydperk van 2017 tot 2020 met die helfte afgeneem het en 79 bereik het.

Die lengte van lewering van openbare dienste is een van die belangrike faktore wat die tevredenheid van gebruikers met openbare dienste beïnvloed. In die tydperk van 2017 tot 2020, vergeleke met 1991-2016, is die lengte van leweringstyd van openbare dienste met 45% verminder.

Daarmee saam word tans toegang tot 279 tipes elektroniese openbare dienste verskaf deur die Enkelportaal van interaktiewe openbare dienste (waarvan 70 in outomatiese modus en 209 in semi-outomatiese modus verskaf word). In die eerste helfte van 2021 is meer as 2,3 miljoen openbare dienste gelewer deur die Enkelportaal van interaktiewe openbare dienste, wat meer as 18 miljard aan gebruikers bespaar het.

advertensie

Terselfdertyd het die konstante toename in getal van die bevolking en sake-entiteite wat by staatsdepartemente aansoek gedoen het om openbare dienste te bekom, die instelling vereis van 'n doeltreffende stelsel vir die monitering en beoordeling van die gehalte van openbare dienste, insluitend deur afstandmonitering in reële tyd en openbare meningspeilings.

In hierdie verband, volgens die Orde van die Administrasie van die President van die Republiek van Oesbekistan, is die versneller van sosio-ekonomiese hervormings onder die administrasie van die president van die Republiek van Oesbekistan getaak om 'n stelsel te skep om die vlak van tevredenheid te meet van gebruikers met 'n openbare diensleweringstelsel.

So, die Accelerator het 'n werkgroep van kundiges van ministeries en departemente gevorm en die ervaring van die buiteland bestudeer - Kanada, Rusland, Kasakstan en die Verenigde Arabiese Emirate.

Op grond van die bestudeerde buitelandse ervaring, het Accelerator 'n interaktiewe portaal ontwikkel en bekendgestel om die kwaliteit van die verskaffing van openbare dienste aan burgers van die Republiek van Oesbekistan te assesseer. Deur hierdie portaal kan burgers die kwaliteit van gelewerde openbare dienste assesseer - https://baho.gov.uz/uz.

Die burger kan die kwaliteit van openbare dienslewering (op 'n skaal van een tot vyf) deur hierdie portaal assesseer deur 'n spesiale QR-kode wat op die grondgebied van die geassesseerde organisasie geïnstalleer is, op grond van die volgende 5 kriteria:

 • Die sperdatums nakom;
 • die bevoegdheid van werknemers;
 • nakoming van die etiketreëls;
 • geregtigheid;
 • die aanwesigheid van die nodige voorwaardes vir die appèl.
  Elke gradering wat deur burgers aan die openbare dienste verskaf word, beïnvloed die algehele gradering van die regeringsorganisasie. Hoe meer evaluerings 'n regeringsorganisasie ophoop, hoe meer objektief sal sy evaluering wees.
  Gebruikers se assesserings word outomaties op die platform weerspieël. Enigeen kan die gradering van 'n spesifieke regeringsorganisasie volg.
  Die afgradering van gradering is 'n negatiewe sein vir die werknemers en bestuur van die geassesseerde regeringsorganisasie. Regeringsagentskappe wat 'n afgradering het, moet toepaslike regstellende stappe neem.
  Tot op hede is 223 instellings in 'n toetsmodus in Tasjkent aan die portaal gekoppel. Die burger kan veral hul terugvoer oor die kwaliteit van staatsdiens gee by:
 • 44 kantore van die Ministerie van Binnelandse Sake van die Republiek van Oesbekistan (sentrums vir die vervanging van paspoorte met ID-kaarte, die uitreiking van uitgangspaspoorte, die verkryging van 'n bestuurslisensie, verpligte tegniese inspeksie van voertuie, die verkryging van staatsnommers van voertuie);
 • 167 gesondheidsorginstellings (wetenskaplike en praktiese mediese sentrums van die republikeinse vlak, gesinspoliklinieke en hospitale) en ;
 • 12 takke van RDK "Hududiy elektr tarmoqlari" (energieverkope maatskappy).
  Op 19 Oktober was die totale aantal graderings op die portaal 3910, waarvan 3205 positief was, 705 negatief en die gemiddelde gradering 4.3 is.
  Tans word maatreëls getref om die portaal se aktiwiteite onder die bevolking en die publiek te populariseer, om die betrokkenheid van die bevolking in die proses van beoordeling van die kwaliteit van openbare dienslewering te verhoog, asook om die portaal se aktiwiteite uit te brei om alle ander ministeries te dek. en departemente regdeur die republiek.

  Ons glo dat hierdie platform 'n doeltreffende hulpmiddel sal word vir openbare monitering van die openbare diensleweringstelsel.

Deel hierdie artikel:

Lees verder

Oesbekistan

Oezbeekse erfenis: 'n Besoek aan Khiva

gepubliseer

on

Ek het die plesier gehad om een ​​van Oesbekistan se oudste, mees kosbare stede te besoek terwyl ek op my reise na die land was vir die 2021 presidensiële verkiesing, skryf Tori Macdonald.

Khiva is 'n betowerende stad in die weste van Oesbekistan, geleë in die streek Khorezm. Alhoewel dit klein en landelik is, is Khiva ryk aan kultuur en geskiedenis wat meer as 'n millennium terug strek.

Ek het my reis na Khiva se pure magie begin deur by 'n plaaslike stemlokaal te stop om te sien hoe die voorverkiesingsproses in hierdie deel van die land verloop het. (Kom meer te wete oor die 2021-verkiesing in my artikel hier.) Hierdie stemlokaal is opgedra aan die nagedagtenis van Xudaybergan Devonov, 'n Oesbeekse fotograaf en die eerste fotograaf in Sentraal-Asië wat tussen 1878-1940 geleef het. Hy het destyds baie bekende Oezbeekse akteurs, kunstenaars en bekendes gevang. Die teater in dié stemlokaal is onlangs in Devonov se geheue gebou in die klassieke, eeuwisseling-styl.

Ek het toe begin duik in die pragtige erfenis deur 'n paar van die ou paleisgeboue te verken met die hulp van my ongelooflik vriendelike en belese gidse, Shahnoza, my tolk en taalstudent, Murod 'n bestuurder by 'n plaaslike konstruksiebank en Sevara , 'n plaaslike joernalis.

advertensie

Khiva bestaan ​​uit twee dele: die binneste deel, of "Ichan Kala", en die buitenste deel, "Desha Kala". Ek het begin deur van die paleisgeboue in die buitenste deel van die stad te besoek.

Een van die paleise het 'n paar klein uitstallings oor Khivan-kultuur bevat, een gewy aan kuns en die ander, Devonov wat infografika en kopieë bevat het van ikoniese foto's wat hy geneem het, sowel as 'n paar oorspronklike artefakte soos die kamera wat hy gebruik het om sy eerste foto's.

Een van die geboue, Nurillaboy Palace, is tussen 1884-1912 gebou, wat die laaste twee konings van Khiva oorvleuel. Koning Feruz (Muhammad Rahimhon II) of "Feruzxon" in Oesbekies, het van 1845-1910 geleef. Hy was 'n letterkunde- en kunsspesialis, 'n musikant en 'n komponis. Hy was bekend daarvoor dat hy baie van sy gedigte oor liefde geskryf het. Hy is na sy dood deur sy seun, Isfandiyar Khan (Muhammad Rahim Khan II) toegetree, wat tot 1918 regeer het. Khan was ook 'n generaal-majoor in die Russiese Ryk. Ondanks die dra van verskeie hoede, is Khan nie as gepas vir die rol van koning beskou nie, anders as sy pa. Khan was verantwoordelik vir die bou van verskeie geboue in die suidooste van die middestad, insluitend die grootste minaret in Sentraal-Asië en die kleinste Madrasa ('n godsdienstige; opvoedkundige instelling). Hy het baie finansiële en materiële hulp vir konstruksie ontvang van 'n visier genaamd Islam Khodja. 1 miljoen Perse en 'n onbekende aantal Russe is beveel om die konstruksies te fasiliteer.

advertensie

Khan was die onderwerp van die eerste dokumentêr ooit in Oesbekistan, geskiet deur die fotograaf, Devanov.

Ek het toe die binneste deel van Khiva aangedurf vir 'n begeleide toer om die Royal Court, of "Ichan Kala" in Oezbeeks. Dit het my baie laat dink aan Samarkand, Oesbekistan se tweede stad wat bekend is vir sy hoë, turkoois koepelgeboue soos die Registan. Soos in Samarkand, is Khiva se binnekwartier versier met 'n sterk Persiese invloed wat deur die argitektuur sigbaar is. Die klassieke Islamitiese styl geboue, hoofsaaklik saamgestel uit patrone genaamd "Majolica" in 'n kleurskema van 'n verskeidenheid van blues hou nie terug in skoonheid en meesleurende ingewikkelde detail. Arabiese letters wat uittreksels uit die Koran bevat, kan op dele van die geboue gesien word, verweef tussen die verskillende patrone. Hierdie indrukwekkende geboue is beroemd aangehaal deur Amir Temur, die 14de-eeuse heerser van Samarkand en stigter van die Temurid Ryk, wat gesê het: "As iemand ons mag twyfel, laat hulle kyk na die geboue wat ons geskep het."

My vriendelike toergids wat Engels baie goed gepraat het, selfs met 'n sweempie Engelse aksent ten spyte daarvan dat ek nooit die land verlaat het nie, het my deur die middestad geneem en lig gewerp op die verhale en tragedies wat oor die geskiedenis daarvan plaasgevind het.

Een groot mausoleum in die middel is 'n stewige voorstelling van die tydlyn van die ou stad, aangesien een van sy opvallende kenmerke die verskil is in die dik kolomme waardeur dit saamgestel is. Sommige is ingewikkeld patroon en gedetailleerd terwyl ander meer minimaal. Eersgenoemde is gedurende die 11de eeu opgerig, terwyl die ander baie meer onlangs was, gedurende die 19de en 20ste eeue gedurende die tyd van Khan se bewind. 'n Interessante toevoeging tot die gebou is die twee gate wat in die mure weerskante van die platform uitgekap is waar die koning sy toesprake sou hou. Dit moes 'n eggo skep wanneer hy praat, sodat sy stem verder kon dra.

Die Ichan Kala beskik ook oor moskees en verdere "Madrasas" onder sy vele geboue. Soos jy jou kan voorstel, was dit 'n voorspoedige tyd in die geskiedenis en baie van Kiva se rykdom was te danke aan sy status as 'n handelsdepot op die Silk Road. Die belangrikste uitvoere was katoen, vakmanskap in die vorm van klip en hout, matte maak en borduurwerk. Die middestad het ook met 'n kragtige vesting gespog, en dit was (en is steeds) een van die beste voorbeelde van goed bewaarde Islamitiese argitektuur.

Maar soos die 20ste eeu verby is en sosiale norme in die omliggende wêreld begin verander het, het Young Khivans hervormings begin eis om saam met die tyd te beweeg. Baie van die opkomende geslag is geïnspireer deur wat met die Tsaristiese regime in Rusland gebeur het en soa verteenwoordigende liggaam genaamd die Majlis is in 1917 geskep wat tot vandag toe voortduur. Dit het beteken dat Khan se mag beperk geword het, maar omdat vordering stadig was met betrekking tot die ontwikkeling van hierdie veranderinge, het Khan daarin geslaag om die hervormings te kanselleer. Maar nie te lank nie...

Met sosiale veranderinge wat in Rusland voortduur, is Khan in 1920 deur die Rooi Leër omvergewerp en die Khorezm-dinastie het politieke belang verloor toe Sowjetisme in 1924 ten volle geïntegreer is.

Om oor Khiva te leer, was een van die mees aangrypende kulturele ervarings wat ek gehad het. Die argitektuur is natuurlik ikonies genoeg op sy eie, maar dit ontbloot die deurslaggewende historiese oomblikke langs die pad wat eeue van die stad se sosiale, godsdienstige en politieke kultuur heeltemal getransformeer het, wat vir 'n fassinerende storievertelling gesorg het. Dit is altyd 'n plesier om meer te wete te kom oor die wêreld se kulture, maar as ek nou nadink oor my tweede reis na Oesbekistan, is dit nogal merkwaardig dat baie in die wêreld vandag onbewus bly, of miskien sal 'n beter beskrywing nie bekend wees met die wonders van Sentraal-Asiatiese erfenis nie.

Ek hoop dat ek ná my reise na Oesbekistan kan help om sy verdienstelike erkenning te versprei saam met die land se eie onlangse prestasies. Dit sal interessant wees om die voortdurende ontwikkelings te sien terwyl Oesbekistan werk om te groei in teenwoordigheid in die moderne wêreld.

Deel hierdie artikel:

Lees verder

Oesbekistan

Oesbekistan Nasionale Verkiesing: Bou 'n blink toekoms

gepubliseer

on

Ek het die plesier gehad om Tasjkent vanjaar vir die tweede keer te besoek ná die Sentraal- en Suid-Asië-konnektiwiteitskonferensie in Julie. Hierdie keer het ek teruggekeer as 'n internasionale joernalis vir die Oesbekkies nasionale presidensiële verkiesings wat elke 5 jaar plaasvind, skryf Tori Macdonald.

Entoesiasme was duidelik en die reuk van optimisme was vars in die lug toe ek deur baie glimlaggende gesigte ontmoet is met my aankoms by die Sentrale Verkiesingskommissiesentrum net twee dae voor die hoofgeleentheid op Sondag 24th Oktober. Jaloliddin UsmanovI, wat eers aan die CEC se perssekretaris voorgestel is, is op tipiese Oezbeekse wyse in die perskonferensie-area (Media Hall) verwelkom; niks minder as warm en gasvry nie.

Usmanov het geopen deur my in te lig daar was aansienlik meer belangstelling vir hierdie verkiesing as enige vorige. Ons het aan die einde gekom van 'n 10-dae voorverkiesingsproses en statistieke het getoon dat mense gereed was en wag om hul stem uit te bring vir die volgende inkomende ampstermyn. Usmanov het gesê: "Ons het groot moeite gedoen om die verkiesings en die belangrikheid daarvan soveel as moontlik bekend te maak deur allerhande nuwe projekte, veral van digitale aard." Hy het voortgegaan om te deel dat 'n groot doelwit was om meer belangstelling onder die jonger generasies te skep oor die belangrikheid om by te dra tot die toekoms van hul land. Interessant genoeg was baie van die vrywilligers wat gehelp het om die stemlokale te bedryf van die opkomende generasie, gewoonlik jonger as 28 jaar.

Op hierdie stadium het 'n jong vrywilliger met blink oë by ons aangesluit wat die verduideliking voortgesit het en gesê het: "Ons het verskeie veldtogte aanlyn deur sosiale media-platforms geloods en jeugddeelname aangemoedig deur gewilde hutsmerke soos #ImGoingToVote en #ImAnElectioner. Verder algemene sosiale media-inhoud, infografika, TV-advertensies en webwerf-opdaterings.” Die organiseerders het ook verskeie insiggewende lesings oor die verkiesings uitgevoer, om te verseker dat jeugdiges so ingelig is oor die politieke verskille en insigte as moontlik. Hierdie lesings is deur politieke kenners, jeugparlementariërs sowel as ander verwante organisasies gehou. As 'n land met 'n gemiddelde ouderdom van slegs 27.8 jaar, moes daar ongetwyfeld groot aandag aan hul betrokkenheid gegee word. Aansporings is verskaf soos kompetisies om boeke en ander materiaal vir hul aanlyn en vanlyn bydrae te wen.

advertensie

Ek is meegedeel dat die silwer randjie van die COVID-19-pandemie was dat mense meer oplettend en reageer op die digitale publisiteit as gevolg van soveel tyd by die huis. Inhoud was duidelik deur duidelik te verduidelik hoe burgers hul stemme kan uitbring en verseker dat ondanks die onlangse beperkte lewenswyse, die verkiesings steeds sou voortgaan, en stem kan normaalweg plaasvind.

Nog 'n groot doelwit was om dit so duidelik as moontlik te maak waar al die beskikbare stemlokale geleë is sodat burgers maklik sonder verwarring hul pad na hul plaaslike punt kon maak. 'n Mobiele toepassing is geskep met 'n interaktiewe kaart sodat burgers met behulp van 'n slimfoon kan rondtik en inzoem op hul munisipaliteit. Stem was ook aanlyn moontlik vir diegene wat om watter rede ook al nie fisies die stemlokale kon bywoon nie.

Daar is ook 'n groot poging aangewend om internasionale bewustheid oor hierdie verkiesings te verhoog deur die daarstelling van 17 massamedia-memorandums. Dit was veral effektief in die handhawing van bewustheid en bywoning van die talle Oesbekiese burgers wat buite die land woon.

advertensie

Die vier mededingende partye, met 'n nuut geakkrediteerde vyfde party, het bestaan ​​uit die XDP (People's Democratic Party), die Adolat SDP (Sosiale Demokrate), die Milly Tiklanish ("National Revival" demokratiese party), die nuut-toegetreden O'EP (Ekologie) (Groen) party), en laastens die huidige regerende party, Mirziyoyev se “O'ZLIDEP” (Liberale Demokrate).

Daar is aan my genoem dat die Milly Tiklanish, die party van mees konserwatiewe aard, hul "nasionale herlewing"-ideologie definieer deur die oorblywende Russiese invloed uit te faseer. Hulle is ook die party met die hoogste persentasie vroulike lede.

Op die dag van die verkiesing het ek verskeie stemlokale in en om die sentrum van Tasjkent besoek. Een van die plekke wat ek gaan besoek het, was die terrein van Tasjkent se 100 jaar oue "Republiek Kunsskool" vernoem na die 20ste eeuse Oezbeekse kunstenaar, Benkov. Ek het met 'n paar partyverteenwoordigers gepraat wat die terrein beman.

Die eerste, 'n verteenwoordiger van die huidige regerende party, O'ZLIDEP. Toe ek hom gevra het hoe vol vertroue hy voel dat Mirziyoyev 'n tweede termyn sou wen, na aanleiding van die peilings wat hom baie ten gunste gehad het om weer die oorwinning te wen, het hy geantwoord: “Ek is baie vol vertroue. Ek neem deel aan die verkiesings sedert Islam Karimov, die eerste president van die onafhanklike staat Oesbekistan in 1991. Ek het groot respek vir Shavkat, en ek vertrou hy sal net voortgaan om te lewer in groot ontwikkeling vir die land. Hy was verantwoordelik vir baie werke in konstruksie en algemene infrastruktuur. Hy belowe ook om te help om die terugkeer van Oezbeekse vroue wat in die oorloggeteisterde Sirië gestrand is, te vergemaklik. Mirziyoyev is die enigste partyleier wat so 'n poging aanwend vir hierdie vroue.” Ek het hom toe gevra wat sy gevoelens teenoor Oesbekistan was om uiteindelik 'n groot wêreldspeler te word, hy het gesê: "Ons het 'n 30-jaar ontwikkelingsplan begin. Dit sal 'n stap-vir-stap proses wees en net God sal bepaal wanneer ons 'n ware aanspraakmaker word.”

Ek het toe met 'n paar mededingers gepraat, Shavkat Samandarov van XDP en Durdona Allayarova van die Ecology Party.

Ek het eers die XDP-verteenwoordiger gevra hoe hy die stemproses tot dusver gevind het, waarop hy met selfvertroue geantwoord het: “Verkiesings moet eerlik en eg wees. Die hele proses word noukeurig gemonitor en dit is sigbaar.” Toe ek hom vra hoekom sy kandidaat, Vorisova Azizovna aan bewind moet kom, het hy geantwoord: “Ontwikkeling is ongetwyfeld die hoofdoel van alle partye, en daarom is daar ooreenkomste tussen almal wat meeding. Azizovna sal egter probeer om fokus op medisyne-ontwikkeling te plaas aangesien haar agtergrond in hierdie veld is. Ook sportontwikkeling, verhoging van salarisse en uitbreiding van invoere en uitvoere.”

Ek het hom toe uitgedaag en gevra wat hy sou sê aan die buitewêreld wat inkyk wat dalk kommer het dat Mirziyoyev se waarskynlike herverkiesing kan voorstel dat outoritarisme aanhou regeer. Hierop het hy gerusstellend gereageer, “die bevolking kan sien die president het groot en opregte optrede gedoen om almal te ondersteun en te beskerm tydens die COVID-pandemie. Byvoorbeeld, volgehoue ​​pogings om salarisse te verhoog en hy het 'n groot aantal motorinvoere uit Turkye georganiseer. Hy het ook in hierdie tye staatsbefondsde huise aan haweloses en jong mense verskaf, wat die geleentheid gebied het om terug te betaal deur middel van 'n verminderde maandelikse verband. Die Oesbekiese mense glo regtig in Mirziyoyev en ondersteun hom.”

Die Ecology Party-verteenwoordiger was skaam toe ek haar vra hoe sy gevoel het dit gaan vir die eerste keer hardloop. “Dit was ok. Dit is natuurlik 'n stap-vir-stap proses om steun as 'n nuwe party te lok. Ons het werk om te doen, maar ons sal nie moed opgee nie, want die redding van die aarde is nou die belangrikste. Oesbekistan het 'n watertekortkwessie, so ons sal werk om dit aan te pak. Die O'EP het ook 'n voet in die medisinale industrie, en ons sal moeite doen om kankervorme na te vors en te beveg.” Allayarova het vir my gesê dat die jonger geslag die mees betrokke en ondersteunende van die party was, wat nie as 'n groot verrassing gekom het nie.

Nadat hulle verskeie stemlokale besoek het, het dit gelyk of hulle baie goed georganiseerd was.

Registrasie lessenaars was duidelik gemerk deur familienaam eerste letter, en party verteenwoordigers was geredelik beskikbaar om enige finale vrae te beantwoord. Aan die agterkant van die kamers was verskeie hokkies teenwoordig wat burgers genoeg privaatheid bied om hul stemvorm in te vul voordat hulle in 'n groot, duidelike kolom in die middel van die vertrek geplaas word. Daar was altyd vreemdetaaltolke beskikbaar op die terrein, wat ten minste Russies gepraat het en in baie stasies was Koreaans en Engelssprekendes ook teenwoordig.

Op die dag van stemming het ek na die CEC teruggekeer vir 'n paar perskonferensies. Ons is ingelig dat daar 54 vaste stemlokale in 37 lande sowel as 316 mobiele stemlokale 128 stede was. Verder 11 stemlokale in 11 lande waar daar geen diplomatieke betrekkinge is nie.

Die buitelandse kiesersuitslae is op verskillende tye deur die Ministerie van Buitelandse Sake ontvang, afhangende van die tydsone, en deelname was aktief en passievol ondanks afstand.

Altesaam 1671 joernaliste is geakkrediteer om die verkiesings by te woon en waar te neem, met meer as 300 van hulle wat buitelands was.

Ek het weer met die perssekretaris, Jaloliddin Usmanov, gepraat en hom gevra hoe die proses bestuur sal word, waarop hy gesê het: “Die perssentrum se hoof IT-maatskappy hier by die CEC hou toesig oor die data-insameling. Die voorverkiesingsuitslag word eers gewys, dan wanneer die verkiesing klaar is, dan word al die stembusse oopgemaak, en stembriewe word ingesamel en opgetel.

Ek het die persadviseurs met wie ek by die sentrum gepraat het, gevra oor hul hoop op terugvoer van die aankomende internasionale waarnemers. 'n Ander lid het vir my gesê dat, "natuurlik, om positief en demokraties te wees." Hy het bygevoeg, "Die OVSE het reeds die voorverkiesingsproses deursigtig geag, en alle verkiesingsmateriaal word altyd geskryf en uitgestuur in 3-taalweergawes, Oezbeeks, Russies en Engels." Ek het voortgegaan om navraag te doen oor die vordering wat die afgelope paar dekades gemaak is, veral omdat Oesbekistan vanjaar 30 jaar van Sowjet-onafhanklikheid vier. Usmanov weerspieël deur te deel, "daar was groot hervormings sedert die huidige president (Shavkat Mirziyoyev) aan bewind gekom het in 2016. Baie van die groot nasionale sfere het groot geleenthede gebring soos vryheid van spraak en 'n geliberaliseerde ekonomie. Joernaliste het meer vryheid as ooit tevore, nou veilig om hul eerlike opinies aan nuuswinkels oor ons land se evolusie te stel. Joernalistiekkwaliteit word ook verbeter deur die samewerking en opleiding van internasionale joernaliste afkomstig van lande soos Duitsland en die VSA. Hierdie is 'n paar voorbeelde van hoe die demokratiese proses dramaties verbeter is.” Hy het afgesluit deur sy hoop te verklaar dat die tempo waarteen hierdie hervormings plaasgevind het, sal voortduur indien nie in tempo versnel nie.

Ek was geïnteresseerd om Usmanov se indrukke oor burgerlike betrokkenheid hierdie keer te weet in vergelyking met die laaste verkiesings, waarop hy gesê het: “Ons het hierdie keer met meer jong mense gewerk. Die verskaffing van opleiding en meer sosiale media-bevordering. Berigte kom in wat groot toue jeugdiges wys wat wag om hul stemme by stemlokale landwyd uit te bring wat fantasties is. Dit is wonderlik om te sien die werk word beloon en hulle is gemotiveerd om deel te wees van die land se toekoms.”

Soos die peilings voorspel het, het Mirziyoyev inderdaad sy ampstermyn as president hernu met 'n marge van 80.1%. Ten spyte van buitelandse kommer, in besinning oor die baie gesprekke wat ek met mense van alle agtergronde in Oesbekistan gehad het, was een van, indien nie dalk die hooffaktor agter Mirziyoyev se sukses, deur sy motivering om te ontwikkel en oop te maak vir die wêreld. In besinning oor sy eerste termyn as president, het Mirziyoyev beslis sy bedoelings bewys deur die vele aksies wat in so 'n kort tydperk uitgevoer is. Dit sal interessant wees om te sien op watter stadium ontwikkeling in 2026 sal wees.

Deel hierdie artikel:

Lees verder
advertensie
advertensie

Neigings