Verbinding met ons

Verenigde Nasies

Die dreigende herstrukturering van die VN deur 'n historiese realistiese lens

DEEL:

Gepubliseer

on

Deur Kung Chan, stigter van ANBOUND, 'n onafhanklike dinkskrum wat in Beijing gebaseer is.

Westerse nasies staar toenemende marginalisering binne hierdie internasionale organisasie in die gesig. Soos wat afwykende stemme van ander faksies binne die Verenigde Nasies toeneem, word die saak vir herstrukturering al hoe meer dwingend. Historiese presedent kan gevind word in die Volkebond.

Die Volkebond, bekend as die Société des Nations in Frans, is gestig op 10 Januarie 1920, aan die einde van die Eerste Wêreldoorlog, na aanleiding van die Parys-vredeskonferensie. Dit het as 'n interregeringsorganisasie funksioneer en 'n baanbrekersrol gespeel as die wêreld se eerste globale liggaam wat toegewy is aan die handhawing van vrede, en gedien as 'n voorloper van die Verenigde Nasies.

Die Liga se primêre doelwitte, uiteengesit in die Verbond van die Volkebond, het die voorkoming van oorlog deur kollektiewe veiligheid en wapenbeheer, sowel as die oplossing van internasionale geskille deur onderhandeling en arbitrasie ingesluit. Soortgelyk aan die Verenigde Nasies vandag, het die Liga verskeie globale kwessies aangespreek soos arbeidsomstandighede, inheemse regte, dwelm- en wapenhandel, openbare gesondheid, behandeling van krygsgevangenes en beskerming van minderheidsgroepe in Europa. Op sy hoogtepunt, van 28 September 1934 tot 23 Februarie 1935, het die Liga met 58 lidlande gespog.

Die Volkebond het 'n beduidende evolusie in globale diplomatieke praktyke oor eeue heen verteenwoordig. 'n Opvallende beperking was egter die gebrek aan 'n onafhanklike militêre mag, wat eerder op groot magte staatgemaak het om sy resolusies en ekonomiese sanksies af te dwing of militêre hulp te verleen wanneer nodig. Soos dit gestaan ​​het, ondersteuning wat hierdie magte nie konsekwent bereid was om te bied nie. Boonop het ekonomiese sanksies soms die Liga se eie lidlande benadeel, wat hul bereidwilligheid om ten volle saam te werk verminder het. Die Verenigde State het veral van aansluiting gebly weens die Senaat se verwerping van die Verdrag van Versailles.

advertensie

Tydens die Tweede Italo-Ethiopiese Oorlog het die Volkebond die Italiaanse weermag daarvan beskuldig dat hulle mediese tente van die Internasionale Rooi Kruis en Rooi Halfmaan Beweging teiken. Die Italiaanse diktator Benito Mussolini het gereageer met die gesegde, "die Liga is baie goed wanneer mossies skree, maar glad nie goed wanneer arende uitval nie".

Vanuit 'n historiese realistiese perspektief lê die sleutel tot internasionale organisasies in die verantwoordelikheid van groot moondhede om besluite af te dwing. Hierdie beginsel het onveranderd gebly van die verlede tot die hede. Tussen die geopolitieke stadium en effektiewe beheer bly daar 'n groot gaping.

Groot wêreldmoondhede voel dikwels gemarginaliseer te midde van heersende progressiewe ideale, en plaas die VN na 'n forum vir geopolitieke klug eerder as effektiewe optrede. Hierdie dinamiek plaas aansienlike finansiële laste op Westerse nasies, en bereik vlakke wat al hoe meer onvolhoubaar word vir hierdie invloedryke moondhede. Met al hierdie in gedagte, is dit op hande vir die herstrukturering van die Verenigde Nasies om hedendaagse globale realiteite beter aan te spreek.

Die redenasie is duidelik: Westerse nasies staar toenemende marginalisering binne hierdie internasionale organisasie in die gesig. Soos wat afwykende stemme van ander faksies binne die Verenigde Nasies toeneem, word die saak vir herstrukturering al hoe meer dwingend. Historiese presedent kan gevind word in die Volkebond. As Donald Trump weer die amp sou aanvaar, kan 'n aansienlike opknapping van die Verenigde Nasies onvermydelik word. Terwyl huidige diskoers op Trump se beleid fokus, sou so 'n transformasie 'n pragmatiese en deurslaggewende beleidsverskuiwing wees.

Soos die Verenigde Nasies sy 80ste bestaansjaar nader, is die vooruitsig van sy mees uitgebreide herstrukturering groot, en dit is wat die wêreld moet waarneem.

Kung Chan is stigter van ANBOUND, 'n onafhanklike denktenk gebaseer in Beijing, wat spesialiseer in openbare beleidsnavorsing wat geopolitiek en internasionale betrekkinge, stedelike en sosiale ontwikkeling, industriële kwessies en makro-ekonomie dek.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings