Verbinding met ons

Tibet

André Lacroix: ITAS en die toestand van Tibetologie

DEEL:

Gepubliseer

on

Mnr Lacroix is ​​'n afgetrede Kollege Professor, en skrywer van Dharamsalades.

Hy het ook die vertaling van The Struggle for Modern Tibet deur Tashi Tsering, William Siebenschuh en Melvyn Goldstein gerealiseer.

’n Internasionale Tibetologie-konferensie wat deur die IATS gereël word, sal binnekort in Praag gehou word.
Is jy vertroud met die Internasionale Vereniging vir Tibetaanse Studies?

Om eerlik te wees, voor jy my daarvan vertel het,
Ek het nie die International Association for Tibetan Studies, IATS in Engels geken nie.
Ek het myself vanoggend oor die vraag ingelig en ek het opgemerk dat dit 'n vereniging was wat in 1979 in Oxford gestig is, en ek sê 1979 is vreemd, dit is juis die jaar toe Deng Xiaoping, wat die Tibetaanse probleem agter hom wou sit, het hoëvlakkonferensies gereël tussen verteenwoordigers van Dharamsala, dus verteenwoordigers van die Dalai Lama en verteenwoordigers van die Volksrepubliek China. Hierdie onderhandelinge het uiteindelik misluk as gevolg van die Tibetaanse onderhandelaars se eise. Hulle wou skep, dit was nie 'n versoek nie, dit was 'n eis, om 'n groter Tibet te skep wat China sou afgesny het van 'n kwart van sy grondgebied, wat natuurlik 'n ontoelaatbare eis vir die Chinese verteenwoordigers was.
Ek neem ook kennis dat 'n volgende vergadering van hierdie vereniging in 1989 in Narita, Japan, gehou is, dit wil sê die presiese jaar waarin die Dalai Lama die Nobelprys vir Vrede ontvang het. Daar is bisarre toevallighede, en ek het ook ontdek dat dit by hierdie vergadering in Japan was dat die vereniging sy statute geskryf het, en onder hierdie statute is die feit dat die lede mekaar koöpteer, wat my laat begryp dat die werk wat nou in Praag deur hierdie vereniging is nie deurdrenk met die mees volledige objektiwiteit nie. Ek is bevrees dit is min of meer besmet deur anti-Chinese gevoelens.

Na jou mening, wat is goeie Tibetologie?
Wie beskou jy as 'n model Tibetoloog?

Ideaal gesproke moet Tibetologie natuurlik geskiedenis, die studie van tekste, die studie van die filosofie, mites, legendes, godsdiens, godsdienste insluit. Omdat daar dikwels geglo word dat daar net Boeddhisme in Tibet is, terwyl daar die voorafbestaande godsdiens die Bön-godsdiens was, waarvan daar vandag nog duidelike spore is. Dus, alles vanuit 'n perspektief wat nie die geopolitieke dimensie verbloem nie, want dit is seker dat Tibet sedert die einde, die val van die Manchu-ryk, by die kruispad was van al die imperialistiese pogings van die Weste, die Russe, die Britte. ensovoorts, dit was nog altyd deel van die Chinese ryk wat tans deur die mense van die Internasionale Veldtog vir Tibet ontken word. Maar dit is 'n historiese werklikheid.
Deur voordeel te trek uit die ernstige probleme van die jong Chinese Republiek vanaf 1911, wat 'n slagoffer van die krygshere was en toe van die stryd tussen kommuniste en nasionaliste, die Japannese inval ensovoorts, kon China nie sy beheer oor hierdie afgeleë Tibetaanse provinsie behou nie. . Die Britte het hiervan gebruik gemaak om dit 'n soort protektoraat te maak wat eensydig deur die 13de Dalai Lama as 'n onafhanklike Tibet verklaar is, maar dit is 'n onafhanklikheid wat deur niemand erken is nie. Toe Mao dus aan bewind gekom het, het hy eenvoudig hierdie provinsie teruggekry wat vir 'n tyd lank beheer vrygespring het as gevolg van die baie moeilikhede van die jong Chinese Republiek. Maar vir my, 'n ware Tibetoloog, is die toonbeeld van Tibetologie Melvyn Goldstein wat werklik 'n meester is wat vlot Tibetaans praat, wat tientalle kere in Tibet was en dit in alle rigtings gereis het, hy is 'n baie streng historikus wat natuurlik weet Tibetaan wat die geskiedenis ken en studies gepubliseer het wat werklik gesaghebbend is oor die vraag. So al die klein monografieë is goed om te neem, wat versterk en nuanseer, maar ek vind dat die noodsaaklikhede oor Tibet gesê is. Hy het in elk geval ’n meesterlike boek geskryf waarsonder ons nooit kan klaarkom nie.


Die Covid-epidemie het internasionale studies en uitruilings ontwrig, dink jy dat hierdie epidemie Tibetaanse studies beïnvloed het?

advertensie

Dit is seker dat die onmoontlikheid om daarheen te reis beslis nie bygedra het tot 'n beter kennis van die situasie ter plaatse nie. Aan die ander kant, in soverre baie van hierdie Tibetoloë geleerdes is wat tekste ensovoorts bestudeer, wat met mekaar kommunikeer deur middel van videokonferensies, ensovoorts, weet ek nie of dit die studies so beïnvloed het nie, ek weet nie , maar, natuurlik is dit altyd beter om te gaan kyk wat aangaan. Soos 'n Tibetaanse spreekwoord sê: beter om een ​​keer te sien as om honderd keer te hoor, en dit is baie waar, as jy daarheen gaan, het jy 'n ander, 'n heeltemal ander begrip as wanneer jy net lees.

Wat dink jy van die nuwe generasie Tibetoloë, is daar 'n positiewe verandering in hul mentaliteit?

Ongelukkig nee, in vergelyking met die groot Tibetoloë na wie ek verwys, dink ek aan mense soos Melvyn Goldstein wat waarskynlik die grootste Tibetoloog in die wêreld is, wat vlot Tibetaans praat, wat Tibet in alle rigtings rondgeswerf het en wat 'n ware Geopolitieke visie het, wat 'n enorme historiese dimensie het. Hy is 'n meneer wat, glo ek, omtrent my ouderdom is, dit wil sê, hy is 'n bejaarde man, ek dink aan Tom Grunfeld ensovoorts. Ek kan aan niemand presies dink nie, miskien lig ek myself nie goed genoeg in nie, maar ek sien nie baie veranderinge nie.
Miskien Barry Sautman wat jonger is maar in elk geval vind ek dit, dit is ook iets wat my opgeval het, dit is dat Tibetologie, goeie Tibetologie dit moet erken word, ongelukkig baie dikwels Angel-Saksies is. Franse Tibetologie, byvoorbeeld, is nogal betreurenswaardig. INALCO, die Nasionale Instituut vir Oosterse Taal en Kultuur in Parys, sou ek sê, is 'n nes, met 'n paar uitsonderings, van mense wat nie eens die feit verberg dat hulle teen Kommunistiese China is nie en wie se studies deur hierdie anti- Chinese sentiment. Dit is nogal jammer. Ek sou die name van Françoise Robin, Katia Buffetrille, Anne-Marie Blondeau ensovoorts noem. Dit is nie heeltemal betroubare persoonlikhede nie.

Wat dink jy van die baie geleerdes van Tibetaans wat nog nooit daar was nie? Is dit vir hierdie mense moontlik om 'n werklike objektiewe mening uit te spreek?

Na my mening moet dit baie moeilik wees. Ek sê nie dit is onmoontlik nie, maar dit sal iemand verg wat uiters nuuskierig is, wat regtig sonder vooroordeel ingelig wil word en wat 'n poliglot is, wat Chinees, Tibetaans, Engels, Frans, Duits en so meer hanteer. So miskien, maar bestaan ​​hierdie soort karakter? Ek weet nie. Dis in elk geval seker dat wanneer jy iewers voet sit, jy dadelik 'n ander visie het as wat jy sommer in boeke kry. Self, toe ek vir die eerste keer na Tibet gegaan het, het ek gedink, gebaseer op die Lonely Planet, 'n relatief betroubare reisgids, hierdie gids praat van kulturele volksmoord. Toe, oë soos pierings toe ek die eerste keer daar voet gesit het en ek die alomteenwoordigheid van monnike en so aan sien. Ek het myself afgevra, maar waaroor praat hierdie reisgids? En dit was van daardie oomblik af dat ek begin studeer het, veral Melvyn Goldstein, wat werklik meesterlike werke oor die geskiedenis van Tibet gedoen het vanaf die oorsprong tot vandag, met hierdie nogal merkwaardige aspek oor geskiedenis en geopolitiek.

Internasionaal glo die oorgrote meerderheid kundiges oor Tibet lank reeds dat die Chinese regering 'n onregverdige beleid teenoor etniese minderhede het.
Wat dink jy het Tibet verskeie kere besoek?

Ongelukkig is kundiges, dikwels diegene wat na ons media geroep word, kundiges wat deurdrenk is van die Atlantiese klimaat, wat beteken dat China die nommer een bedreiging bly, en ek glo alles kan verklaar word deur die feit dat die Verenigde State stadigaan hulle hegemonie verloor, kan hulle dit nie aanvaar nie, hulle het dus 'n vyand nodig om hul leierskap te probeer red. Hulle besef goed aangesien hulle nie dom is dat hierdie leierskap na China verskuif nie, hulle doen alles om dit te vertraag. Hoe moet ek dit stel? Dit is 'n tweeledige stryd waar Demokrate net so vyandig teenoor China is as Republikeine.


Dink jy dat die konferensie in Praag 'n paar positiewe en apolitieke resultate vir die veld van Tibetologie sal bring?

Ek het probeer uitvind watter onderwerpe gedek gaan word, maar kon dit nie op die internet kry nie. Ek het net die konferensierooster gekry en watter konferensielokale ensovoorts, maar ek weet nie wie is genooi om te praat nie.
Ek weet nie watter onderwerpe gedek gaan word nie, daar sal sekerlik baie interessante onderwerpe tydens hierdie konferensie wees, maar ek kan nie sê nie.
Ek is in die algemeen steeds versigtig vir die atmosfeer, wat waarskynlik redelik anti-Chinees sal wees.

Deel hierdie artikel:

Neigings