Verbinding met ons

Portugal

Portugal 'om homself nog te bewys' in die stryd teen korrupsie

DEEL:

gepubliseer

on

Vroeër vanjaar het die Portugese voorsitterskap van die Raad van die Europese Unie 'n konferensie op hoë vlak georganiseer oor die "oppergesag van die reg in Europa". Die konferensie het 'n bestekopname gemaak van die pogings wat regdeur die Europese Unie aangewend is om die oppergesag van die reg te bevorder en te handhaaf, en bespreek hoe die EU 'n kultuur van die regstaat verder kan bevorder. Vir baie is daar 'n ryk ironie dat Portugal kwessies soos die oppergesag van die reg, skryf Colin Stevens.

Gedurende die Portugese presidentskap was daar verskeie goedgepubliseerde verklarings rakende die oppergesag van die reg in die EU, veral gerig op Oos-Europese lede.

Pas verlede maand het Portugal se minister van buitelandse sake die voorneme bevestig om teen Pole en Hongarye voort te gaan weens vermeende skendings van die Europese waardes.

advertensie

Maar Portugal self is deurlopend deur internasionale instansies soos die Raad van Europa en Transparency International gekritiseer weens die gebrek aan vordering met die aanspreek van sleutelkwessies.

Baie sal redeneer dat Portugal nog baie moet doen om sy huis te kry om sy regstelsel en administratiewe howe te hervorm, wat 'n EU-prioriteit vir Portugal is.

Daar word gesê dat die skandaal rondom die Banco Espirito Santo (BES), wat in 2014 onder 'n berg van skuld in duie gestort het, 'n uitstekende voorbeeld is waarom Portugese howe hervorming nodig het.

Dit laat die vraag ontstaan: Waarom stel Portugal dan nie sy eie huis in orde nie?

Die konferensie, in Mei, het in die Portugese stad Coimbra plaasgevind.

Toevallig beklemtoon 'n groot studie wat deur die Sentrum vir Sosiale Studies aan die Universiteit van Coimbra opgestel is, die vele probleme waarmee die land nog steeds te kampe het in hierdie spesifieke sfeer.

Die studie, in opdrag van die NRO, Democracy Reporting International (DRI), wat werk om die openbare begrip van die oppergesag van die reg in die EU te verbeter, het gesê dat die persepsie van die publiek oor die regbank in die land relatief swak is.

Dit is te wyte aan verskeie opspraakwekkende korrupsiesake waarby nasionale politici en groot ondernemings betrokke is, wat tot dusver nog nie opgelos is nie. In so 'n geval word die voormalige premier, Jose Socrates, van Portugal aangekla van geldwassery van ongeveer 20 miljoen euro.

Die verslag sê dat die benadering tot die hoëprofielsake in die toekoms 'n belangrike aanduiding sal wees van die huidige stand van die regstaat in die land.

Die omvattende studie het ook gesê dat die Portugese geregtigheid steeds gebuk gaan onder stadige verrigtinge, 'n hoë werklas, ondeursigtigheid en burokrasie.

Dit is as gevolg van: regskompleksiteit; 'n gebrek aan menslike hulpbronne, toepaslike opleiding en fasiliteite (insluitend hofgeboue en tegnologie); en organisatoriese probleme (lae vlakke van doeltreffendheid, doeltreffendheid en gekwalifiseerde personeel). Die finansiering van die regbank het gely onder die besparingsmaatreëls wat in die konteks van die eurokrisis geïmplementeer is (Portugal was slegs in die middelste reeks op die 2019 EU Justice Scoreboard en die CEPEJ-verslae vir 2018)

Daar word aangevoer dat die Portugese regstelsel nie gesien is as 'n prioriteit vir onlangse regerings in terme van finansiële belegging in openbare beleid nie, en dat dit 'n gemiddelde besteding van 0.35% van die bruto binnelandse produk (BBP) gelok het.

Sake wat in die internasionale howe teen Portugal aanhangig gemaak word, toon 'n paar swakhede in die oppergesag van die reg, veral met betrekking tot vertragings in die Portugese geregtigheid en beperkings op persvryheid.

Volgens die studie moet die land se regstelsel “nog bewys” in die stryd teen korrupsie en ekonomiese misdaad in die algemeen, wat van kardinale belang sal wees om die vertroue van die publiek te herstel. Om hierdie doel te bereik, moet daar meer menslike hulpbronne (regters, staatsaanklaers en regterlike klerke, maar ook in die regspolisie en sy ondersoekdienste) belê word; verbeterde IT-hulpbronne; en vereenvoudiging en verbetering van wetgewing op belangrike terreine soos die strafreg.

Die verslag sê dat die regstelsel verskeie uitdagings moet hanteer, waaronder die doeltreffendheid en vinnige prosedures.

Portugal het ook kritiek van Transparency International gelok en dit het in die TI se verslag oor Corruption Perception Index van 33 met drie plekke tot die 61ste plek met 2020 punte gedaal.

Die indeks is 'n instrument wat korrupsie in die wêreld meet deur die vlakke van korrupsie in die openbare sektor van 180 lande te analiseer en dit te score van 0 (baie korrup) tot 100 (baie deursigtig).

Met sy laagste telling ooit, is Portugal nou 'ver onder die gemiddelde syfers vir Wes-Europa en die Europese Unie, vasgestel op 66 punte.

Susana Coroado, die president van die TI-tak in Portugal, het gesê: "Oor die afgelope tien jaar is min of niks gedoen om korrupsie in Portugal te bekamp nie, en die resultate is 'n uitdrukking van die verskuiwing".

TI het beweer dat Portugal nie 'n regstelsel het wat toegerus is met die wettige instrumente om korrupsie op alle vlakke van die openbare en private sektor te bekamp en te reguleer nie, en hoewel dit algemeen bekend is dat korrupsie bestaan, is daar geen wil om die status quo te verander nie.

Elders, in 'n verslag verlede jaar, het die Europese Kommissie teen rassisme en onverdraagsaamheid dat die Portugese owerhede, ten spyte van 'n welkome stappie, slegs gedeeltelik sy aanbeveling geïmplementeer het om te verseker dat daar geen gevalle van onwettige gedwonge uitsettings is nie en dat iemand die gevaar loop om met geweld te word wat uit hul huis gesit word, word die volledige reeks waarborge gebied.

Die aanbeveling dat alle Roma-kinders tot 18-jarige ouderdom verpligte skoolopleiding moet bywoon, is ook net gedeeltelik geïmplementeer. ECRI moedig die Portugese owerhede "sterk aan om hul pogings in hierdie rigting voort te sit.

Onlangs is Portugal ook deur twee van die hoofgroepe in die Europese parlement gekritiseer, hierdie keer oor Lissabon se benoemde kandidaat vir die Europese Staatsaanklaer (EPPO), wat verlede jaar ingestel is om die misbruik van EU-fondse hok te slaan.

The Renew Europe en European People's Party veroordeel 'n "politiek gemotiveerde" poging van Lissabon om sy kandidaat deur te druk, en oortref 'n Europese adviespaneel wat 'n ander Portugese kandidaat bevoordeel.

Die saak gooi 'n skaduwee oor die sosialistiese regering van Antonio Costa aan die begin van die ses maande periode as president van die Raad van die EU, wat einde vandeesmaand afgesluit is.

Op 'n onlangse konferensie oor 'die oppergesag van die reg in Europa', het Didier Reynders, EU-justisie-kommissaris, gesê dat die Portugese volk 'die langste diktatuur in Europa in die 20ste eeu moes verduur'.

Die Belgiese amptenaar het gesê dat die land 'weet dat die oppergesag van die reg 'n direkte invloed op die daaglikse lewe van mense het'.

Die belangrikste vraag is egter nou wat Portugal sal doen om die steeds ernstige tekortkominge in die oppergesag van die reg aan te spreek wat nog op sy eie drumpel bestaan.

Die Raad van Europa het ook oor 'n paar jaar kritiek op Portugal gehad.

In 'n onlangse verslag van Portugal van sy groep state against Corruption (GRECO) word die implementering van die 15 aanbevelings wat GRECO aan die land uitgereik het, geëvalueer in 'n verslag wat in 2015 aanvaar is.

Verskeie tekortkominge bestaan, sê die CoE. Alhoewel die gedragskode vir LP's aangeneem is en baie leemtes in die integriteitsregime vul, het dit byvoorbeeld nie die omvang van toelaatbare kontakte tussen LP's en derde partye behoorlik aangepak of sanksies vir onbehoorlike dade ingestel nie, lui die verslag. .

Net so, moet die onafhanklike owerheid vir deursigtigheid verbonde aan die konstitusionele hof, wat verantwoordelik is vir die beoordeling daarvan, nog steeds ingestel word en gereelde en inhoudelike ondersoeke binne 'n redelike tyd van die parlementslede moet plaasvind, alhoewel LP's se inkomste, bates en belange nou aanlyn toeganklik is. verklarings word deur die wet bepaal.

Voorts maak die Portugese wetgewing nie voorsiening vir voldoende sanksies vir geringe oortredings van die parlementslede se bate-verslagdoeningsverpligting nie, en dit lyk of 'n evaluering en impakbeoordeling van die doeltreffendheid van die stelsel vir voorkoming van botsende belange vir LP's nie uitgevoer is nie.

Die hersiene statuut van landdroste bevat, hoewel dit algemene beginsels bevat, 'nie 'n volwaardige duidelike en afdwingbare gedragskode vir regters nie, wat kwessies soos geskenke en belangebotsings dek.'

GRECO het versoek dat die Portugese owerhede teen 31 Maart 2022 verslag moet doen oor die implementering van die hangende aanbevelings.

'N Ander verslag van die CoE, wat verlede jaar gepubliseer is, is deur die Komitee vir die Voorkoming van Marteling, wat die Portugese owerhede "weer eens" versoek om daadwerklik op te tree om die mishandeling van die polisie te voorkom en om te verseker dat sake van beweerde mishandeling effektief ondersoek word. Dit stel ook 'n reeks maatreëls voor om die behandeling van gevangenes, veral kwesbare gevangenes, te verbeter.

corona

Gebrekkige regeringskultuur bly steeds in Portugal

gepubliseer

on

Portugal tel onder al 27 lidlande wat hul deel van die pot van goud na die pandemie van die EU ontvang, skryf Colin Stevens.

Onder die Recovery and Resilience Facility (RRF) sal Portugal € 13.9 miljard aan toelaes ontvang en € 2.7 miljard.

Dit is die goeie nuus.

advertensie

Maar presies wat gebeur as Portugal (of enige ander lidstaat) tekort skiet aan die moeilike bestedingskriteria wat deur die RRF vereis word? Hoe ver kan die Kommissie gaan om te verseker dat die geld bestee word aan werklike hervormingsprojekte in Portugal?

Hieroor word Portugal deur die Europese Kommissie genoem, maar nie uitgesonder nie.

Portugal, wat pas die EU-presidentskap aan Slowenië oorgedra het, het sy sogenaamde hervormings baie goed gespeel, maar die werklikheid van die Portugese politiek is helaas meer ingewikkeld as wat die blink "poster boy" -beeld daarop dui.

In onlangse jare was daar skandale en gebeure wat uiteenlopend was, soos korrupsie en hervorming van die regstelsel tot die bankstelsel en hoe die regering die koronavirus bestuur.

Ander sake wat nog aangespreek moet word, sluit in die beleggingsklimaat en die oppergesag van die reg in Portugal.

Oor die algemeen sal die RRF tot € 672.5 miljard voorsien om beleggings en hervormings te ondersteun (in 2018-pryse). Dit verdeel in € 312.5 miljard se toelaes en € 360 miljard aan lenings.

Die eerste voorfinansieringsbetalings aan Portugal begin vandeesmaand.

Maar uiters belangrik is dat betalings onder die RRF gekoppel is aan prestasies, en dit is waar alle oë (onder andere) op Portugal sal wees.

Die Kommissie sal uitbetalings magtig op grond van die bevredigende vervulling van 'n groep "mylpale en teikens" wat die vordering met hervormings en beleggings van die Portugese plan weerspieël. Aangesien uitbetalings maksimaal twee keer per jaar kan plaasvind, kan daar nie meer as twee groepe mylpale en teikens per jaar wees nie.

Die Kommissie sal binne twee maande 'n beoordeling voorberei en sy Ekonomiese en Finansiële Komitee vra vir sy mening oor die bevredigende vervulling van die betrokke Portugese mylpale en teikens.

'N Woordvoerder van die Kommissie het aan hierdie webwerf gesê:' Waar een of meer lidlande van mening is dat daar ernstige afwykings is van die bevredigende vervulling van die relevante mylpale en teikens van 'n ander lidstaat, kan hulle versoek dat die president van die Europese Raad die saak na die volgende Europese Raad. ”

Maar wat gebeur as daar nie aan die mylpale en teikens verbonde aan 'n betalingsversoek voldoen word nie?

Wel, as die Kommissie beoordeel dat nie al die mylpale en teikens verbonde aan 'n paaiement bevredigend is nie, kan dit slegs 'n gedeeltelike betaling maak. Die res van die paaiement (lening of toelaag) word opgeskort.

Die betrokke lidstaat kan voortgaan met die implementering van die res van die plan.

Na afloop van die opmerkings het die betrokke lidstaat dan ses maande om die nodige maatreëls te tref om die mylpale en teikens bevredigend te bereik. As dit nie binne ses maande gedoen is nie, kan die Kommissie die totale bedrag van die finansiële bydrae verminder.

Vir die betaling van die Kommissie kan geen van die mylpale of teikens wat voorheen bereik is, omgekeer word nie.

As mylpale en teikens nie meer vir objektiewe omstandighede bereik kan word nie, het die lidstaat die moontlikheid om 'n gewysigde plan by die Kommissie in te dien.

Die Europese Parlement het ook 'n rol in dit alles en word gevra om 'n oorsig te gee van die voorlopige bevindings van die Kommissie oor die nakoming van mylpale en teikens wat verband hou met betalingsversoeke en uitbetalingsbesluite.

Die sleutelvraag vir sommige mense is dat die geld goed bestee word.

So, in die geval van Portugal, hoe sal die finansiële belange van die EU beskerm word?

Wel, dit moet die nakoming van die wette van die Unie en die nasionale wetgewing waarborg, insluitend die effektiewe voorkoming, opsporing en regstelling van botsing van belange, korrupsie en bedrog en die vermyding van dubbele finansiering.

Gegewe Portugal se relatief swak rekord in die uitbetaling van EU-fondse in die verlede, betwyfel sommige die vermoë om nou so 'n groot pot geld te hanteer.

Maar die Kommissie het gewaarsku dat dit ter plaatse gaan, wat alle lande insluit, insluitend Portugal.

Die woordvoerder van die Kommissie het gesê: 'Al is mylpale en teikens bereik, waar die Kommissie ernstige onreëlmatighede vind (naamlik bedrog, botsing van belange, korrupsie), dubbele finansiering of 'n ernstige verbreking van die verpligtinge as gevolg van die finansieringsooreenkomste en die lidlande doen nie betyds en toepaslike maatreëls tref om sulke ongerymdhede reg te stel en die verwante fondse te verhaal nie, sal die Kommissie 'n proporsionele bedrag verhaal en / of, in die mate van toepassing, 'n vroeë terugbetaling van die hele of 'n gedeelte van die leningsondersteuning aanvra. '

OLAF, die hof van ouditeure, die Europese Staatsaanklaer en die Kommissie self kan toegang tot relevante data verkry en die gebruik van fondse ondersoek indien nodig.

Portugal se plan was die eerste wat deur die kommissie goedgekeur is, en dit is die moeite werd om te onthou hoe die Kommissie die Portugal se herstel- en veerkragtigheidsplan eintlik beoordeel het.

Portugal moes aan nie minder nie as 11 kriteria voldoen of:

  • Die RRF-maatreëls het 'n blywende impak;
  • die maatreëls hanteer die uitdagings wat in die land geïdentifiseer is;
  • die mylpale en teikens waarmee die vordering met die hervormings en beleggings gemonitor kan word, is duidelik en realisties;
  • die planne voldoen aan die 37% teiken vir klimaatbesteding en die 20% digitale bestedingsdoelwit;
  • die Portugese planne respekteer die doen-geen-beduidende skade-beginsel, en;
  • sy planne bied 'n voldoende beheer- en ouditmeganisme en stel die aanneemlikheid van die kostelike inligting uiteen.

Portugal, wat in sy geval belangrik is, moes ook aantoon dat die plan hervormings insluit wat langdurige knelpunte in die sakeomgewing aanspreek (lisensiëring en gereguleerde beroepe) en wat daarop gemik is om die doeltreffendheid van die regstelsel te moderniseer en te verhoog.

Natuurlik het die EU sy massiewe herstelplan gedeeltelik befonds deur op die finansiële markte te leen.

Daarom moet dit (die EU) ook aan internasionale institusionele beleggers bewys dat hy regverdig en billik met hulle sal handel.

'N Bankskandaal in Portugal - die ineenstorting van Banco Espirito Santo (BES), die tweede grootste bank in Portugal in 2015 - dui daarop dat Lissabon sal sukkel om aan hierdie spesifieke vraag te voldoen.

Die ondergang van BES het aanleiding gegee tot Recover Portugal, 'n groep wat 'n groep Europese finansiële instellings verteenwoordig wat Novo Banco-effekte besit. Hulle het belê in die hervorming en herstel van die Portugese ekonomie en tree op teen die onwettige oordrag van Novo Banco-note in 2015.

Hierdie nog onopgeloste saak lewer aanleiding tot kommer vir sommige internasionale institusionele beleggers oor die risiko's om die EU 750 miljard te leen om sy RRF te finansier.

Portugal is ook getref deur skandale van die reg en is gekritiseer vir die uiters omstrede benoeming deur Lissabon vir die posisie van die Europese Staatsaanklaer (EPPO).

Die Kommissie het ook die stadige pas van administratiewe en fiskale geregtigheid in Portugal beklemtoon en geëis dat hervormings wat die Portugese regering moet volg.

Die harde waarheid is duidelik dat 'n reeks gebeure die afgelope jare daarop dui dat daar 'n besonder gebrekkige regeringskultuur agter die hervormingsopskrifte in Portugal bly.

Lees verder

corona

Portugal sal binne twee weke 1.7 miljoen inent as COVID-infeksies toeneem

gepubliseer

on

By

'N Mediese werker ontvang die entstof Pfizer-BioNTech coronavirus (COVID-19) in die Santa Maria-hospitaal in Lissabon, Portugal, 28 Desember 2020. REUTERS / Pedro Nunes / File Photo
'N Persoon wat 'n beskermende masker dra, loop in die middestad van Lissabon te midde van die pandemie van die coronavirus (COVID-19), in Lissabon, Portugal, 24 Junie 2021. REUTERS / Pedro Nunes / File Photo

Portugal het Saterdag (3 Julie) gesê hy hoop om gedurende die volgende twee weke nog 1.7 miljoen mense teen COVID-19 in te ent, aangesien die owerhede probeer om 'n toename in infeksies te veroorsaak wat veroorsaak word deur die meer aansteeklike Delta-variant. skryf Catarina Demony, Reuters.

Gevalle in Portugal, 'n land van net meer as 10 miljoen, het Saterdag met 2,605 13 gespring, die grootste toename sedert 887,047 Februarie. Die totale aantal gevalle sedert die pandemie begin het, is XNUMX XNUMX.

Nuwe gevalle word meestal onder jonger mense wat nie ingeënt is nie, gerapporteer. Die sterftes in die koronavirus, tans in enkelsyfers, bly in Februarie baie laer as die land ná die tweede vlaag van Januarie.

advertensie

Portugal het ongeveer 35% van sy bevolking volledig ingeënt, en diegene tussen 18 en 29 jaar kan Sondag begin om inentings te bespreek.

In 'n verklaring het die inentingstaakspan gesê dat hy die geïnstalleerde kapasiteit sal gebruik om 850,000 14 mense per week in te ent gedurende die volgende XNUMX dae om die bevolking so vinnig moontlik te beskerm weens die "vinnige verspreiding" van die Delta-variant.

Ongeveer 70% van die gevalle in Portugal is van die Delta-variant, wat die eerste keer in Indië geïdentifiseer is, maar wêreldwyd tot 'n vlaag nuwe infeksies gelei het. Die variant is oor die hele land heen, met die streek Lissabon en toerismemagneet Algarve wat die meeste geraak word.

Die taakspan het gesê dat die bespoediging van die inenting tot langer toue buite inentingsentrums kan lei.

Die nasionale gesondheidsinstituut, Ricardo Jorge, het in 'n verslag gesê die variant plaas toenemende druk op die gesondheidstelsel. Meer as 500 COVID-19 pasiënte is in die hospitaal.

'N Nagklok het Vrydagaand van krag geword in 45 munisipaliteite, waaronder Lissabon, Porto en Albufeira, en restaurante en nie-voedselwinkels moet vroeër die naweek in sommige gebiede sluit. Lees meer.

Lees verder

corona

Portugal wat toerisme afhanklik is van oningevoerde Britte in kwarantyn

gepubliseer

on

By

Mense kom by Marinha-strand aan tydens die COVID-19-pandemie in Albufeira, Portugal, 4 Junie 2021. REUTERS / Pedro Nunes / File Photo

Britse besoekers aan Portugal moet vanaf Maandag (14 Junie) 28 dae in kwarantyn sit as hulle nie volledig ingeënt is teen COVID-19 nie, het die Portugese regering gesê., skryf Catarina Demony.

Die nuwe reël, wat tot minstens 11 Julie van krag is, volg op 'n toename in gevalle in Portugal tot vlakke wat laas in Februarie gesien is toe dit streng onder toesig was. Positiewe gevalle het ook in Brittanje toegeneem, maar die inenting daarvan is vinniger.

Britte wat per vliegtuig, land of per see aankom, moet bewys lewer dat hulle 14 dae lank by die huis of op 'n plek wat deur gesondheidsowerhede aangedui is, volledig ingeënt is of hulself isoleer, het die regering laat Sondag in 'n verklaring gesê.

advertensie

'N Persoon word beskou as volledig ingeënt 14 dae na hul tweede entstofdosis of die enkel-skoot Johnson & Johnson-entstof. Passasiers uit Brittanje wat van COVID-19 herstel het en een dosis ontvang het, sal ook toegelaat word.

Brittanje is een van die grootste bronne van buitelandse toeriste in Portugal, maar het Portugal vroeër vandeesmaand van sy eie lys sonder kwarantyn verwyder.

Dit beteken dat Britse vakansiegangers tien dae lank moet isoleer wanneer hulle terugkeer huis toe en ook duur COVID-10-toetse moet doen.

Die stap van Lissabon het gekom nadat Duitsland verlede week Portugal tot 'n "virusvariantgebied" verklaar het en die Duitse bondskanselier, Angela Merkel, 'n beroep op mede-leiers van die EU gedoen het om 'n stewiger lyn te neem op reis vanaf lande buite die blok, soos Brittanje. Lees meer.

Brittanje is nie op die EU se 'veilige' lys van nie-EU-lande waarvandaan dit nie-noodsaaklike reis sal toelaat nie, hoewel besoekers wat volledig ingeënt is, moontlik kan kom. Op 'n vergadering Maandag het Brittanje nie op die lys van moontlike toevoegings verskyn nie. Brunei kan later vandeesweek bygevoeg word.

Die Portugese gesondheidsowerhede het die toename in sake blameer vir die meer aansteeklike Delta-variant, wat die eerste keer in Indië geïdentifiseer is.

Dit is verantwoordelik vir meer as 70% van die gevalle in die Lissabon-gebied en versprei dit na ander dele van die land, wat die EU se tweede hoogste sewe-daagse gemiddelde aantal gevalle per capita het, volgens die aanlyn publikasie Our World in Data. Lees meer.

Portugal het middel Mei sy grense vir Britse toeriste geopen en duisende Engelse sokkerondersteuners vir die eindstryd van die Champions League ingelaat. Lees meer.

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings