Verbinding met ons

Moldawië

EU en Moldawië herbevestig sterk bande

DEEL:

Gepubliseer

on

 

Die Europese Unie en Moldawië het in Brussel die agtste jaarvergadering van die Assosiasieraad ingevolge die EU-Moldowa Assosiasie-ooreenkoms gehou. Die Raad was onder voorsitterskap van die Hoë Verteenwoordiger van die Europese Unie vir Buitelandse Sake en Veiligheidsbeleid, Josep Borrell. Die eerste minister van die Republiek van Moldawië, Dorin Recean, het die Moldawiese afvaardiging gelei. Die Kommissaris vir Buurt- en Uitbreidingsonderhandelinge, Olivér Várhelyi het ook aan die vergadering deelgeneem.

Die EU het herhaal dat die toekoms van Moldawië en sy mense binne die Europese Unie lê en het sy verbintenis bevestig om Moldawië by te staan ​​in sy hervormingspad na lidmaatskap. Die EU het veral die Moldawiese regering se volgehoue ​​verbintenis tot hervormings op die gebied van die oppergesag van die reg, anti-korrupsie, demokratiese instellings, openbare administrasie en die ekonomie geprys, ten spyte van uitdagings wat voortspruit uit Rusland se oorlog van aggressie teen die Oekraïne en hibriede optrede teen Moldawië self. Die Assosiasieraad het die historiese besluit van die Europese Raad van 23 Junie 2022 om kandidaatstatus aan die Republiek van Moldawië toe te ken en van 14 Desember 2023 om toetredingsonderhandelinge te open, verwelkom.

Deelnemers het uitgesien na die vinnige aanvaarding deur die Raad van die onderhandelingsraamwerk sodra Moldawië die relevante stappe geneem het wat in die aanbevelings van die Kommissie van 8 November 2023 uiteengesit is, met die doel om die eerste interregeringskonferensie sonder versuim te organiseer.

Die Assosiasieraad het kennis geneem van die stand van sake met die implementering van die Assosiasie-ooreenkoms, insluitend sy Diep en Omvattende Vryhandelsgebied (DCFTA). Die Assosiasieraad het die aanvaarding en die vinnige operasionalisering van die Nasionale Plan vir die Aanneming van die Acquis (NPAA) verwelkom.

Die EU het Moldawië se volgehoue ​​pogings om 'n omvattende regshervorming na te streef, geprys, wat die belangrikheid van 'n onafhanklike, onpartydige, verantwoordbare en professionele regstelsel in ooreenstemming met Europese standaarde en die aanbevelings van die Venesiese Kommissie as 'n onontbeerlike voorwaarde van die EU-integrasieproses onderstreep.

Met die oog op die komende presidensiële verkiesings en referendum oor Moldawië se EU-pad, het die EU die belangrikheid van deursigtige, inklusiewe en mededingende verkiesingsproses onthou, en het Moldawië 'n beroep op Moldawië gedoen om voort te gaan met die dialoog met die Venesiese Kommissie en ODIHR om te verseker dat maatreëls om kwaadwilligheid teen te werk inmenging bly in ooreenstemming met internasionale standaarde.

Jy sal 'n referendum reël oor Moldawië se Europese pad saam met die presidensiële verkiesings in Oktober. 

advertensie

Dit sal 'n wonderlike dag wees, met beide presidensiële verkiesings en 'n referendum oor die Europese pad. Dit sal die grootste geleentheid wees vir die Moldawiese burgers om hulself uit te druk oor hul EU-aspirasies. 

En terselfdertyd verwag ons dat buitelandse inmenging, inligtingsmanipulasie en disinformasie net sal verskerp in die aanloop tot hierdie stemme. Ons weet dit, ons ly [onder] dit hier in die Europese Unie. Elke keer as daar 'n verkiesingsproses is, verskyn buitelandse inmenging, inligtingsmanipulasie en disinformasie, en ons moet veg teen hierdie bedreiging vir die demokrasie. 

Dit bring my by die tweede punt, dat die Europese Unie voortgaan om in volle solidariteit met Moldawië te staan. 

Ons doen dit om baie redes. Omdat jy aan die Europese familie behoort, maar ook omdat ons sien hoe Rusland aktief probeer om jou land te destabiliseer. Dit is 'n feit. 

-Hoë verteenwoordiger Josep Borrell.

In die vooruitsig het deelnemers die belangrikheid beklemtoon om verdere sektorale samewerking met Moldawië en die integrasie daarvan in die EU-interne mark te verdiep. Strukturele hervormings, soos in die energiesektor of in die modernisering van telekommunikasie-, betalings- en bankstelsels, sal tasbare voordele van Europese integrasie vir Moldawië en sy burgers meebring. Moldawië het die indiening van sy aansoek om aan te sluit by die Single Euro Payments Area (SEPA) in Februarie 2024 herroep en sy verbintenis uitgespreek om al die nodige stappe vir volle lidmaatskap te onderneem.   

Die Assosiasieraad het die ondertekening van 'n gesamentlike verklaring deur telekommunikasie-operateurs gebaseer in die EU en in Moldawië verwelkom om vrywillig data- en stemswerwingkoste te verlaag, en Moldawiese pogings om verder aan te pas by die EU-swerwing-acquis in 'n poging om roamingkoste te verlaag en Moldawië te bring. in die EU-swerfgebied.

Die Assosiasieraad het Moldawië se voorlegging in Januarie 2024 van sy eerste ekonomiese hervormingsprogram verwelkom en sy deelname aan die ekonomiese en finansiële dialoog, die hoogste vlak van betrokkenheid wat die EU met derde lande oor ekonomiese aangeleenthede het.

Die Assosiasieraad het die EU se besluit verwelkom om die outonome handelsmaatreëls en die ooreenkoms oor die vervoer van vrag per pad vir nog 'n jaar uit te brei en sodoende Moldawië tydelike volle handelsliberalisering en padvragvervoerliberalisering toe te staan. Die Assosiasieraad het die bekendstelling van die EU-Moldowa hoëvlakdialoog oor vervoer verwelkom. 

Die EU het Moldawië se ferm en beginselvaste houding in die veroordeling van Rusland se oorlog van aggressie teen die Oekraïne en die aansienlike toename in sy belyning met die EU se gemeenskaplike buitelandse en veiligheidsbeleid (GBVB) posisies en beperkende maatreëls verwelkom. Die EU het waardering uitgespreek vir Moldawië se pogings om mense te verwelkom en te huisves wat uit Rusland se oorlog van aggressie teen die Oekraïne vlug. Die EU het ook Moldawië se belangrike bydrae tot die EU-Oekraïne Solidariteitsbane uitgelig deur die uitvoer en invoer van noodsaaklike goedere te fasiliteer. Die EU het Moldawië genooi om voort te gaan met die goeie samewerking om die omseiling van EU-sanksies teen Rusland en Wit-Rusland te voorkom. 

Beide die EU en Moldawië het hul noue samewerking oor veiligheid en verdediging bevestig en die ondertekening van die EU-Moldowa Veiligheids- en Verdedigingsvennootskap in die marge van die Assosiasieraad verwelkom, wat hierdie samewerking tot 'n nuwe strategiese vlak verhef. Die EU het die herhaalde skendings van Moldawië se lugruim deur Russiese missiele en hommeltuie wat gebruik is vir aanvalle op burgerlike infrastruktuur in die Oekraïne ten sterkste veroordeel en het Moldawië se beslissende stappe in reaksie op hibriede optrede gelei deur Rusland en sy gevolmagtigdes verwelkom. Die EU het daartoe verbind om sy omvattende ondersteuning aan Moldawië se veerkragtigheid voort te sit, insluitend deur die Europese Vredesfasiliteit en die EU-vennootskapsending in Moldawië, wat bewys het dat dit besonder waardevol is om baster- en kuberbedreigings teen te werk. 

Die EU het sy verbintenis herhaal om 'n omvattende, vreedsame en volhoubare oplossing van die Transnistrië-konflik te fasiliteer, gebaseer op die soewereiniteit en territoriale integriteit van Moldawië binne sy internasionaal erkende grense.

Deelnemers het die assosiasie van Moldawië tot EU-programme van die Connecting Europe Facility (CEF), Single Market Program, Digital Europe en Union Civil Protection Mechanism verwelkom sedert die laaste vergadering van die Assosiasieraad. Vandag, in die kantlyn van die Assosiasieraad, het die EU en Moldawië ook die assosiasieooreenkoms met die Employment and Social Innovation (EaSI) onderteken.  

Moldawië het sy belangstelling in die versterking van samewerking op plaaslike en streeksvlak uitgespreek en voorgestel dat 'n Gesamentlike Raadplegende Komitee tussen die Europese Komitee van die Streke en die plaaslike en streeksowerhede van Moldawië as 'n platform vir dialoog, samewerking en deel kan dien. van beste praktyke 

Deelnemers het die omvattende EU-steun aan Moldawië bespreek. Sedert 2021 het die EU sy ondersteuning en solidariteit met Moldawië ten sterkste bevestig deur tot €2.2 miljard se lenings en toelaes beskikbaar te stel. Hierdie beduidende befondsing word gekanaliseer deur verskeie finansiële instrumente soos direkte begrotingsondersteuning, makro-finansiële bystand, EU-programme en projekte met internasionale finansiële instellings wat deur die EU gewaarborg word.

'n Sleutelprioriteit was die implementering van die EU se ekonomiese en beleggingsplan vir die Oostelike Vennootskap in Moldawië. Dit het gehelp om beleidsprioriteite te omskep in tasbare beleggingsprojekte met 'n groot impak op die ekonomie, gemeenskappe en Moldawië se burgers. Die sleutelsektore waarin die Ekonomiese en Beleggingsplan beleggings gemobiliseer het, is energie, vervoer en toegang tot finansiering vir besighede. 

Die Assosiasieraad het die voortgesette werk in Moldawië verwelkom, met die ondersteuning van die Europese Kommissie, aan 'n ekonomiese groeiplan om te help om belangrike ekonomiese hervormings en beleggings oor die komende jare te lewer.

Beide Moldawië en die EU is daartoe verbind om voort te gaan om saam te werk om Moldawië se EU-toetreding te bevorder.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings