Cristina Gherasimov
Die EU moet herhaling gee aan die huidige verpligtinge en die Europese integrasie deur middel van egte demokratiese transformasies voordat hulle 'n pad na lidmaatskap belowe.
Agmashenebeli-laan in Tbilisi word in Maart omskep in 'European Street' om visumvrye reis in die Schengen-gebied vir Georgiërs te vier. Foto: Getty Images.Agmashenebeli-laan in Tbilisi word in Maart omskep in 'European Street' om visumvrye reis in die Schengen-gebied vir Georgiërs te vier.

Soos die EU se Oos-vennootskapsberaad begin, sal Georgië, Moldawië en Oekraïne waarskynlik meer ernstige verpligtinge en 'n duidelike pad na die EU-lidmaatskap eis. Die uitdaging vir die EU sal wees om hierdie oproepe te weerstaan, terwyl pynlike, maar noodsaaklike hervormings in daardie lande behoue ​​bly.

Die toenemende veiligheidsuitdagings wat 'n herlewende Rusland aan Georgië, Moldawië en Oekraïne bied, bied regerende elites in die lande met 'n sterker politieke hefboom om meer ernstige verpligtinge van die EU te eis en verhoog hul beeld by die huis. Fokus op Rusland weier ook aandag weg van huishoudelike probleme en bied verskonings vir die implementering van hervormings wat reeds onder die EU-assosiasieooreenkomste aangeneem is.

Sekerlik, Rusland se sterk propaganda in hierdie lande, finansiële steun van korrupte elites, anneksasie van die Oekraïne se Krim-skiereiland en destabilisering van Oos-Oekraïne, bied argumente vir verhoogde EU-steun. Vir die EU beteken egter 'n duidelike pad na lidmaatskap vir hierdie state ook 'n meer gespanne verhouding met 'n Rusland wat hierdie state definieer as deel van sy invloedsfeer.

Onvolledige hervorming

Sommige regerings rol terug op vorige verpligtinge of is nie gereed om belangrike institusionele hervormings te onderneem nie. Moldawië se lang verwagte regshervorming het tot stilstand gekom. In 'n seldsame vertoning van ontevredenheid oor die tempo van hervorming het die EU geweier om die laaste tranche van € 33 miljoen beoog om die transformasie van die Moldawese regstelsel te ondersteun. Die protes van die Oekraïne in die Oekraïne weerspieël die teleurstelling van die burgers met die gebrek aan hervormings, soos die kansellasie van parlementêre immuniteit en die instelling van 'n hof teen korrupsie. Georgië, met 'n grondwetlike meerderheid in die parlement, het sy verkiesingshervorming uit 'n gemengde stelsel tot 'n volwaardige een na 2024 uitgestel; Dit gee tyd vir bekleërs om die huidige kiesstelsel ten minste een keer in hul guns te gebruik. Sulke hervormings bedreig gevestigde belange wat daarop ingestel is om 'n onvolledige staat van verandering te bewaar, wat toelaat dat ou gewoontes en praktyke oorheers.

'N Dieper transformasieproses is van kritieke belang vir hierdie lande om stelsellike korrupsie aan te pak, 'n opening te skep vir werklike politieke elitevernuwing. Gevolglik moet die EU se kernwaardes van goeie bestuur, regsreëls en respek vir menseregte toegepas word. Europese state behoort regerings aktief te betrek, maar nie korrupte elite en gevestigde belange wat die Europese agenda in hierdie lande kap, verwyt nie. Verbeterde toesig en sterk kondisies moet 'n selfversekerde EU-diskoers vervang vir nie-voldoenende regerings.

Deur die belowende lidmaatskap sou die EU net die impuls vir 'n werklike transformasieproses ondermyn deur korrupte politici te onderskryf. Dit sal slegs die EU se ernstige beeldprobleme in die streek verhoog en die burgers se vertroue in Europese waardes ondermyn. In plaas daarvan moet dit duidelik wees dat geen pad na lidmaatskap - die magtigste, maar ook die laaste oorblywende wortel van die EU - aangebied word, totdat binnelandse hervormings nie net aangeneem word nie, maar ook ten volle geïmplementeer word.