Verbinding met ons

corona

Kommissie keur Italiaanse skema van € 687 miljoen goed om kommersiële spoorpassasiersoperateurs te vergoed vir die skade wat gely is weens die koronaviruspandemie

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die Europese Kommissie het, kragtens EU-staatshulpreëls, Italiaanse steun van € 687 miljoen goedgekeur om verskaffers van kommersiële langafstand-spoorpassasiersdienste te vergoed vir die skade wat gely is gedurende die tydperk tussen 1 Julie 2020 en 30 April 2021 weens die koronaviruspandemie en die beperkende maatreëls wat Italië moes instel om die verspreiding van die virus te beperk.

Uitvoerende vise-president Margrethe Vestager, in beheer van mededingingsbeleid, het gesê: “Hierdie maatreël van € 687 miljoen sal Italië in staat stel om langafstandspoorpassasiersoperateurs op kommersiële lyne te vergoed vir die skade wat gely is as gevolg van koronavirusverwante beperkings. Ons gaan voort om nou saam te werk met Italië en alle ander lidlande om te verseker dat nasionale maatreëls om alle sektore wat deur die krisis getref is te ondersteun, insluitend die spoorsektor, so vinnig as moontlik geïmplementeer kan word, in ooreenstemming met EU-reëls. ”

Die Italiaanse ondersteuningsmaatreël

Sedert die begin van die pandemie het die Italiaanse regering 'n reeks maatreëls ingestel om die verspreiding van die virus te beperk, insluitend veral 'n verpligte gespreide sitplekbesprekingstelsel wat beskikbare sitplekke met 50% verminder, ernstige beperkings op besigheidsvergaderings persoonlik en besigheid reise, en die kansellasie van geleenthede. Al hierdie beperkings het 'n direkte negatiewe uitwerking gehad op die mobiliteit van materiële passasierskategorieë soos sake- en ontspanningsreisigers, wat die sleutel tot die besigheid van langafstandtreine is. Verder het die regering gedurende die tydperk tussen laat Desember 2020 en April 2021 'n landwye verbod op interstreekreise ingestel.

As gevolg van die verpligte beperkings wat in plek is, het langafstand-spoorpassasiersvervoeroperateurs 'n daling in vervoervolumes en -inkomste ervaar. In die besonder, gedurende die tydperk tussen 1 Julie 2020 en 30 April 2021, het passasiersgetalle met tot 90% gedaal vergeleke met 2019, wat gelei het tot 'n aansienlike daling in inkomste vir verskaffers van spoorpassasiersdienste. Terselfdertyd het vervoeroperateurs steeds verskeie kostes gekonfronteer, veral bykomende uitgawes om verbeterde sanitêre en higiënemaatreëls te implementeer. Dit het gelei tot ernstige likiditeitsprobleme, wat die mededingendheid van spoorvervoeroperateurs in gevaar stel.  

Kragtens die aangemelde €687 miljoen-skema sal kwalifiserende begunstigdes geregtig wees om vergoeding te ontvang in die vorm van direkte toelaes vir die skade wat gedurende die betrokke tydperk gely is.

Hierdie maatreël volg 'n soortgelyke skema wat die Kommissie goedgekeur het 10 Maart 2021 (SA.59346) wat daarop gemik is om kommersiële spoorpassasiersoperateurs te vergoed vir die skade wat tussen 8 Maart en 30 Junie 2020 gely is.

advertensie

Die Kommissie het die maatreël kragtens artikel beoordeel 107 (2) (b) TFEU, wat die Kommissie in staat stel om staatshulpmaatreëls goed te keur wat deur lidlande toegestaan ​​is om spesifieke maatskappye of spesifieke sektore te vergoed vir die skade wat direk deur buitengewone gebeurtenisse veroorsaak word.

Die Kommissie is van mening dat die koronaviruspandemie as so 'n uitsonderlike gebeurtenis kwalifiseer, aangesien dit 'n buitengewone, onvoorsienbare gebeurtenis is wat 'n beduidende ekonomiese impak het. Gevolglik is buitengewone ingrypings deur lidlande om te vergoed vir skade wat verband hou met die uitbraak, geregverdig.

Die Kommissie het bevind dat die Italiaanse hulpskema skade sal vergoed wat direk met die koronaviruspandemie verband hou. Dit het ook bevind dat die maatreël proporsioneel is, aangesien die beoogde vergoeding nie meer is as wat nodig is om die skade te vergoed nie.

Die Kommissie het dus tot die gevolgtrekking gekom dat die skema in lyn is met die EU-reëls vir staatssteun.

agtergrond

Finansiële ondersteuning van EU- of nasionale fondse wat aan gesondheidsdienste of ander openbare dienste verleen word om die koronavirussituasie aan te pak, val buite die bestek van staatshulpbeheer. Dieselfde geld vir enige openbare finansiële ondersteuning wat direk aan burgers gegee word. Net so val openbare ondersteuningsmaatreëls wat vir alle maatskappye beskikbaar is soos byvoorbeeld loonsubsidies en opskorting van betalings van korporatiewe en toegevoegde waardebelasting of maatskaplike bydraes nie onder staatshulpbeheer nie en vereis dit nie die Kommissie se goedkeuring kragtens EU-staatssteunreëls nie. In al hierdie gevalle kan lidlande onmiddellik optree. Wanneer staatshulpreëls van toepassing is, kan lidlande ruim hulpmaatreëls ontwerp om spesifieke maatskappye of sektore te ondersteun wat ly aan die gevolge van die koronavirus-uitbraak in ooreenstemming met die bestaande EU-staatshulpraamwerk.

Op 13 Maart 2020 het die Kommissie a Kommunikasie oor 'n gekoördineerde ekonomiese reaksie op die COVID-19-uitbraak stel hierdie moontlikhede uiteen.

In hierdie opsig, byvoorbeeld:

  • Lidstate kan spesifieke ondernemings of spesifieke sektore (in die vorm van skemas) vergoed vir die skade wat gely is en direk veroorsaak is deur buitengewone voorvalle, soos dié wat deur die uitbraak van die coronavirus veroorsaak is. Dit word voorsien in artikel 107 (2) (b) VWEU.
  • Staatshulpreëls gebaseer op artikel 107 (3) (c) VWEU stel lidlande in staat om ondernemings te help om likiditeitstekorte te hanteer en dringende reddingshulp nodig te hê.
  • Dit kan aangevul word deur 'n verskeidenheid bykomende maatreëls, soos onder die de minimis Regulering en die Algemene Verordening op Groepvrystelling, wat ook onmiddellik deur lidlande ingestel kan word, sonder die betrokkenheid van die Kommissie.

In die geval van besonder ernstige ekonomiese situasies, soos die situasie wat alle lidlande tans in die gesig staar weens die uitbreking van die koronavirus, laat die EU-reëls vir staatshulp toe dat lidlande steun verleen om 'n ernstige versteuring van hul ekonomie te herstel. Dit word voorsien in artikel 107 (3) (b) VWEU van die Verdrag betreffende die werking van die Europese Unie.

Op 19 Maart 2020 het die Kommissie a Tydelike raamwerk vir staatshulp gebaseer op artikel 107 (3) (b) VWEU om die lidstaten in staat te stel om die volle buigsaamheid wat in die reëls van staatssteun voorsien word, te gebruik om die ekonomie te ondersteun in die konteks van die uitbraak van die koronavirus. Die Tydelike Raamwerk, soos gewysig op 3 April, 8 Mei, 29 Junie, 13 Oktober 2020, 28 Januarie en 18 November 2021, maak voorsiening vir die volgende tipes hulp, wat deur lidlande toegestaan ​​kan word: (i) Direkte toelaes, aandele-inspuitings, selektiewe belastingvoordele en vooruitbetalings; (ii) Staatswaarborge vir lenings wat deur maatskappye geneem word; (iii) Gesubsidieerde openbare lenings aan maatskappye, insluitend ondergeskikte lenings; (iv) Voorsorgmaatreëls vir banke wat staatshulp na die reële ekonomie kanaliseer; (v) Openbare korttermyn-uitvoerkredietversekering;(vi) Ondersteuning vir koronavirusverwante navorsing en ontwikkeling (N&O); (vii) Ondersteuning vir die konstruksie en opskaling van toetsfasiliteite; (viii) Ondersteuning vir die vervaardiging van produkte wat relevant is om die koronavirus-uitbraak aan te pak; (ix) Geteikende ondersteuning in die vorm van uitstel van belastingbetalings en/of opskortings van sosiale sekerheidsbydraes; (x) Geteikende ondersteuning in die vorm van loonsubsidies vir werknemers; (xi) Geteikende ondersteuning in die vorm van ekwiteit en/of hibriede kapitaalinstrumente; (xii) Ondersteuning vir onbedekte vaste koste vir maatskappye wat 'n afname in omset in die konteks van die koronavirus-uitbraak in die gesig staar; (xiii) Beleggingsondersteuning vir 'n volhoubare herstel, en; (xiv) Solvensie-ondersteuning.

Die Tydelike Raamwerk sal in plek wees tot 30 Junie 2022, met die uitsondering van beleggingsondersteuning vir 'n volhoubare herstel, wat tot 31 Desember 2022 in plek sal wees, en van solvensiesteun, wat tot 31 Desember 2023 in plek sal wees. Die Kommissie sal voortgaan om die ontwikkelinge van die COVID-19-pandemie en ander risiko's vir die ekonomiese herstel noukeurig te monitor.

Die nie-rekord weergawe van die besluit beskikbaar onder die saaknommer SA.62394 in die maak staatshulp saakregister oor die Kommissie se kompetisie webwerf sodra enige vertroulikheidskwessies opgelos is. Nuwe publikasies van staatshulpbesluite op die internet en in die Amptelike Blaar is gelys in die Kompetisie Weeklikse e-nuus. Meer inligting oor die tydelike raamwerk en ander stappe wat die Kommissie geneem het om die ekonomiese impak van die Coronavirus-pandemie aan te spreek, kan gevind word hier afgelaai word.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings