Verbinding met ons

Iran

Onderdrukking van vroue in Iran en die noodsaaklikheid van 'n interseksionele feministiese benadering

DEEL:

Gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Hierdie September het ons die herdenking van 'n tragiese gebeurtenis herdenk – die ontydige heengaan van Mahsa Amini, 'n jong vrou wie se lewe wreed deur die Iranse regime geneem is. Haar hartverskeurende dood het 'n vlaag van protes aangesteek wat oor Iran gespoel het, wat die diepliggende kwessies van geslagsongelykheid en die onderdrukkende beleid van die outokratiese regering beklemtoon het - skryf Turkan Bozkurt.

 Mahsa se lewe is kortgeknip terwyl sy in polisie-aanhouding was, 'n skerp herinnering aan die ongeregtighede wat vroue in die gesig staar, veral in sake wat met die hijab verband hou. Haar verhaal het grense oorskry, aanklank gevind by mense wêreldwyd en 'n dawerende wêreldwye oproep tot geregtigheid en 'n hernieude verbintenis tot die fundamentele beginsels van menseregte veroorsaak.

Inderdaad, die betogings en aktivisme in Iran het dalk nie gelei tot 'n algehele omverwerping van die regering nie, maar dit het onteenseglik 'n diep verlange na verandering binne die land verlig. Hierdie betogings het 'n beduidende verskil tussen die aspirasies en kulturele waardes van die Iranse volk en die beleid en politiek van die regering aan die lig gebring. Die begeerte vir verandering en die oproep vir groter sosiale en politieke vryhede is kragtige aanwysers van die ontwikkelende landskap binne Iran. Die wêreldwye solidariteit vir vroueregte vind 'n merkwaardige verpersoonliking in die onlangse prestasie van Narges Mohammadi, 'n Azerbeidjans-Iraanse aktivis, wat met die Nobelprys vir Vrede vereer is vir haar beduidende bydraes op die gebied van menseregte.

Die ingewikkelde wetlike raamwerk in Iran bevorder 'n onderdrukkende stelsel waarin daar nie net van vroue verwag word om na mans toe te sien nie, maar word dikwels volle erkenning as bekwame individue geweier. Soos breedvoerig gedek, is daar verpligte hijab-wette vir vroue wat hulle van liggaamlike outonomie verbied. Vroue ontvang die helfte van die deel van die erfenis wat mans ontvang. In gevalle van egskeiding, verleen Iranse wetgewing oor die algemeen toesig oor kinders aan vaders, selfs al is dit nie in die beste belang van die kind nie, wat ook vroue dwing om in beledigende verhoudings te bly. Vroue benodig skriftelike toestemming van hul manlike voogde (pa of man) om te reis. Hierdie norme en praktyke plaas vroue gesamentlik na 'n posisie van minderwaardigheid, wat die idee voortduur dat hulle nie in staat is om rasionele besluite oor hul eie liggame, lewens en toekoms te neem nie.

Benewens die bestaande onderdrukkende maatreëls, het ons ongelukkig ook die straf van vroulike studente in skole gesien. Menseregteverdedigers het gedokumenteer dat studente in die nasleep van die betogings in skole landwyd vergiftig is. Terwyl die motiverings agter hierdie aanvalle in onsekerheid gehul bly, spekuleer sommige dat dit 'n doelbewuste taktiek kan wees wat deur die regering aangewend word om sosiale druk en vrees te propageer. Ongeag die identiteit van die oortreders, het hierdie dade van kollektiewe straf 'n deurdringende klimaat van vrees in die Iranse samelewing ingeboesem, veral onder jong meisies. Hierdie gebeure beklemtoon 'n ernstige verval in regeringsverantwoordelikheid, selfs al is dit nie doelbewus as strafmaatreëls georkestreer nie. Inderdaad, dit is diep kommerwekkend dat meisies selfs binne hul opvoedkundige instellings nie veilig is nie. Dit is noodsaaklik dat alle studente toegang tot onderwys kan kry in 'n veilige en koesterende omgewing wat hul fisiese en emosionele welstand bevorder.

Alhoewel dit onteenseglik is dat hierdie wette kettings van onderwerping op alle vroue afdwing, is dit van kardinale belang om te erken dat hul impak aansienlik verskil op grond van die interseksionaliteit van hul identiteite. Om werklik die omvang van 'n individu se onderdrukking te begryp, moet ons die veelsydige aard van hul identiteit in ag neem en die stryd ontleed deur 'n interseksionele feministiese perspektief soos uiteengesit deur Kimberly Crenshaw. Faktore soos geslag, klas, etnisiteit, godsdiens, seksualiteit, ouderdom en ander identifiseerders speel almal 'n integrale rol in die vorming van die kwaliteit van 'n mens se lewe en ervarings.

Byvoorbeeld, tydens die betogings het die kwessie van verpligte hijab aansienlike aandag geniet. Alhoewel dit 'n groot bekommernis is wat alle vroue in Iran raak, is dit 'n besondere dringendheid vir vroue van hoër sosiale klasse. Dit illustreer hoe verskillende aspekte van identiteit sekere kwessies kruis en prioritiseer vir spesifieke groepe binne die breër stryd om vroueregte.

advertensie

Wanneer dit deur hierdie maatstaf ondersoek word, word dit duidelik dat hoewel die kwessie van verpligte hijab ongetwyfeld elke vrou in Iran raak, daar 'n spektrum van ewe belangrike, indien nie meer dringende, bekommernisse bestaan ​​wat dikwels oor die hoof gesien of ondergerapporteer is. Hierdie kwessies strek oor 'n wye verskeidenheid kritieke onderwerpe, insluitend eermoorde, kinderbruide, toegang tot onderwys en selfs omgewingskwessies soos toegang tot water en voedsel wat bestaande ongelykhede vererger.

Om hierdie punt te illustreer, het Farzaneh Mehdizadeh, die direkteur-generaal van die Kliniese Ondersoekkantoor van die Forensiese Geneeskunde-organisasie, aangekondig dat 2022 75,000 vroue en kinders in XNUMX na forensiese medisyne verwys het weens fisiese beserings wat deur huishoudelike geweld veroorsaak is. Hierdie ontstellende figuur dien as 'n herinnering dat die diskoers rondom diskriminasie teen vroue in Iran veel verder moet strek as die enkelvoudige fokus op die kwessie van hijab.

Aangesien Iran spog met 'n ryk tapisserie van etniese diversiteit, is dit noodsaaklik dat ons die etniese identiteite van vroue in ons analitiese raamwerk integreer. Die land se wette en retoriek het dikwels identiteitspolitiek ingesluit, wat 'n holistiese ondersoek genoodsaak het. Gedurende die betogings kon ons inisiatiefgroep by Etekyazi genoeg data insamel en kwartaallikse kwantitatiewe verslae publiseer oor beide die gearresteerde en vermoorde betogers, waar 'n beduidende deel van hulle vroue en baie minderjarige kinders was. Trouens, 14% van die algehele sterftes was kinders soos die 16-jarige Sarina Esmailzadeh, die 15-jarige Asra Panahi wat in haar skool vermoor is en die 13-jarige Neda Bayat wie se arrestasie gekenmerk is deur onuitspreeklike brutaliteit, wat uitloop op haar ontydige afsterwe weens die ernstige beserings wat haar toegedien is tydens haar tyd in aanhouding.

Binne Iran staar Azerbeidjanse vroue wie se eerste taal nie Farsi (Persies) is nie, dikwels ook unieke uitdagings binne die Iranse regstelsel as gevolg van taalkundige en kulturele verskille. Hierdie uitdagings sluit 'n spektrum van kwessies in, van die praktiese kompleksiteite om in Farsi te praat en effektief met owerhede en amptenare te kommunikeer tot die groot probleme om toegang tot regsdienste te verkry en regsdokumentasie te verstaan. Die amptelike gebruik van Persies in Iran se regstelsel versterk hierdie probleme, veral vir Azerbeidjanse vroue wat afkomstig is van kleiner stede of landelike gebiede waar Farsi-vaardigheid beperk is. Dit beklemtoon 'n kritieke kruising tussen onderwystoeganklikheid en 'n vrou se vermoë om haar regte en belange tydens regsprosedures te beskerm.

Buite Iran is fokus op die onderverteenwoordiging van Azerbeidjanse vroue in Westerse media 'n belangrike punt om uit te lig. Dit is noodsaaklik om die stereotipes en vooroordele wat kan lei tot die weglating van sekere etniese groepe binne breër besprekings van vroueregte en diskriminasie in Iran te erken en uit te daag. Die stigmatisering van Azerbeidjanse vroue as passiewe omstanders of die uitwissing van hul etniese identiteite nie net deur die Iranse regering nie, maar ook deur elemente binne Iranse sentralistiese opposisie is 'n kommerwekkende kwessie wat aandag verdien. Om hierdie weglating te demonstreer, terwyl dit blatant duidelik geword het dat Mahsa Amini Koerdies was en Faezeh Barahui Baluch was, is 'n ander bekende naam Hadis Najafi wat Azerbeidjans was, nie deur haar etnisiteit verwys nie. Of Elnaz Rekabi wat 'n internasionale klimmer is en haar hijab in Suid-Korea afgeneem het as 'n vorm van protes en ondersteuning vir haar susters, haar etniese agtergrond is in berigte en mediaartikels weggelaat.

Dit is belangrik om die verhale en ervarings van vroue van alle etniese agtergronde in Iran na vore te bring om 'n meer omvattende begrip te bied van die uitdagings wat hulle in die gesig staar en om stereotipes en vooroordele teë te werk wat vordering in die rigting van geslagsgelykheid en menseregte kan belemmer. Dit sluit in die erkenning van die uiteenlopende maniere waarop vroue in Iran, insluitend Azerbeidjanse vroue, betrokke raak by aktivisme en voorspraak vir hul regte en die welstand van hul gemeenskappe.

Hier kom in gedagte die voorbeeld van mobilisering van Azerbeidjanse vroue om bewustheid te kweek oor die voorkombare ekologiese ramp van die Urmia-meer, onderstreep die belangrikheid van die erkenning van die unieke uitdagings wat verskillende groepe binne die Iranse samelewing in die gesig staar. Hul pogings om die aandag op sulke kritieke kwessies te vestig, moet nie ongesiens verbygaan nie, en media-afsetpunte moet daarna streef om billike dekking te verskaf om te verseker dat hul stemme gehoor word. Die gebrek aan dekking oor die inhegtenisneming van invloedryke Azerbeidjanse vroueskrywers soos Ruqeyye Kabiri en Nigar Xiyavi na aanleiding van hul aktivisme dien as 'n herinnering aan die uitdagings wat Azerbeidjanse vroue in die gesig staar wat gediskrimineer word nie net op grond van hul geslag nie, maar ook etniese agtergrond. Dit beklemtoon verder die noodsaaklikheid van interseksionele benaderings wat nie net geslag in ag neem nie, maar ook etnisiteit, klas en ander faktore wanneer ongelykheid aangespreek word en menseregte bepleit. Die insluiting van 'n diverse reeks stemme en ervarings in mediadekking en voorspraakpogings is instrumenteel in die bevordering van 'n meer inklusiewe en akkurate voorstelling van die stryd en prestasies van vroue in Iran en verder.

Oor die skrywer:

Turkan Bozkurt is 'n prokureur, navorser en menseregte-aktivis wat fokus op minderheidsregte vanuit 'n interseksionele feministiese perspektief. Sy doen vergelykende navorsing oor koloniale onderdrukking en uitbuiting van BIPOC in Noord-Amerika met minderheidskwessies in Iran. Sy is ook 'n student in regsfilosofie.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings