Verbinding met ons

Menseregte

Nuwe wetgewing wat sendingwerk beperk, het die Europese Konvensie oortree  

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

 In vandag se kamer uitspraak1 in die geval van Ossewaarde v. Rusland (aansoek nr. 27227/17) het die Europese Hof vir Menseregte eenparig beslis dat daar was:

'n skending van artikel 9 (vryheid van godsdiens) van die Europese Konvensie oor Menseregte, en

'n oortreding van artikel 14 (verbod op diskriminasie) van die Europese Konvensie geneem in samewerking met artikel 9.

Die saak handel oor 'n Amerikaanse burger wat in Rusland woon, 'n Baptiste Christen, wat beboet is omdat hy Bybelstudie-byeenkomste in sy huis gehou het sonder om die owerhede in kennis te stel.

Die sanksie is op die aansoeker opgelê na aanleiding van nuwe wetlike vereistes vir sendingwerk wat in 2016 in Rusland ingestel is as deel van 'n anti-terrorisme-pakket. Die nuwe wetgewing het dit 'n oortreding gemaak om in privaat huise te evangeliseer en het vooraf magtiging vereis vir sendingwerk van 'n godsdienstige groep of organisasie.

Die Hof het veral bevind dat die Regering nie die rasionaal agter sulke nuwe formaliteite vir sendingwerk verduidelik het wat geen ruimte gelaat het vir mense wat betrokke is by individuele evangelisasie, soos die applikant nie. Daar was geen bewyse dat die applikant enige onbehoorlike metodes van proselitisme, wat dwang of aanhitsing tot haat of onverdraagsaamheid behels het, gebruik het nie.

'n Regsopsomming van hierdie saak sal beskikbaar wees in die Hof se databasis HUDOC (skakel).

advertensie

Belangrikste feite

Die applikant, Donald Jay Ossewaarde, is 'n burger van die Verenigde State van Amerika wat in 1960 gebore is. Hy het in Oryol (Rusland) gewoon en het 'n permanente verblyfpermit gehad.

Die aansoeker en sy vrou is Baptiste Christene. Sedert hulle in 2005 na Oryol verhuis het, het hulle gereeld gebeds- en Bybelstudiebyeenkomste in hul huis gehou. Mnr Ossewaarde het mense persoonlik na die vergaderings genooi en inligting oor hulle op kennisgewingborde geplaas.

Teen die agtergrond van nuut aanvaarde wetgewing rakende sendingwerk, het drie polisiebeamptes op 14 Augustus 2016 tydens 'n Sondagvergadering by die egpaar se huis opgedaag. Na die Bybelstudie het die beamptes verklarings van die aanwesiges afgeneem en daarna vir mnr Ossewaarde na die plaaslike polisiestasie begelei.

By die polisiestasie het hy sy vingerafdrukke laat neem en is 'n klagbrief gewys oor evangeliese traktate wat op die kennisgewingbord in die ingang van 'n woonstelgebou geplaas is. Die polisie het 'n administratiewe oortredingsverslag opgestel vir die uitvoer van onwettige sendingwerk as 'n nie-Russiese burger.

Hy is toe direk hof toe geneem vir 'n kort verhoor voordat hy skuldig bevind is aan die uitvoering van sendingwerk sonder om die owerhede in kennis te stel van die stigting van 'n godsdienstige groep. Hy is beboet met 40,000 650 roebels (destyds ongeveer XNUMX euro).

Sy skuldigbevinding is op 'n summiere wyse op appèl bekragtig. Sy bykomende versoeke vir hersiening van die skuldigbevinding is almal uiteindelik afgekeur.

Klagtes, prosedure en samestelling van die hof

Mnr Ossewaarde het veral gesteun op artikel 9 (vryheid van godsdiens) en het gekla dat hy beboet is vir die prediking van die Doop kragtens die nuwe wetgewing, met die argument dat hy nie 'n lid van enige godsdienstige vereniging was nie, maar sy reg uitgeoefen het om sy persoonlike geloofsoortuigings te versprei. . Hy het ook ingevolge artikel 14 (verbod op diskriminasie) in samehang met artikel 9 gekla oor diskriminasie op grond van nasionaliteit omdat hy as 'n Amerikaanse burger 'n hoër boete as 'n Russiese burger opgelê is.

Die aansoek is op 30 Maart 2017 by die Europese Hof vir Menseregte ingedien.

Die Europese Vereniging van Jehovah se Christelike Getuies het verlof gekry om as ’n derde party in te gryp.

Die hof se prosedure vir die verwerking van aansoeke teen Rusland kan hier gevind word.

Uitspraak is gegee deur 'n kamer van sewe regters wat as volg saamgestel is:

Pere Pastoor Vilanova (Andorra), President, Georgios A. Serghides (Ciprus),

Yoko Grozev (Bulgarye),

Jolien Schukking (Nederland), Darian Pavli (Albanië),

Ioannis Ktistakis (Griekeland), Andreas Zünd B(Switserland),

en ook Olga ChernishovaAdjunk-afdelingsregistrateur.

Beslissing van die Hof

Die Hof het vasgestel dat dit jurisdiksie het om die saak te hanteer, aangesien die feite wat aanleiding gee tot die beweerde oortredings van die Konvensie plaasgevind het voor 16 September 2022, die datum waarop Rusland opgehou het om 'n Party tot die Europese Konvensie te wees.

Artikel 9 (vryheid van godsdiens)

Die Hof het herhaal dat die handeling om inligting oor 'n bepaalde stel oortuigings oor te dra aan ander wat nie daardie oortuigings het nie – bekend as sendingwerk of evangelisasie in die Christendom – beskerm is kragtens Artikel 9. Veral wanneer daar geen bewyse van dwang was nie. of onbehoorlike druk, het die Hof voorheen die reg om betrokke te raak by individuele evangelisasie en deur-tot-deur prediking bevestig.

Dit het opgemerk dat daar geen bewyse was dat mnr Ossewaarde enigiemand teen hul wil aan sy godsdienstige vergaderings laat deelneem het of dat hy probeer het om haat, diskriminasie of onverdraagsaamheid aan te wakker nie. Hy is dus nie vir enige onbehoorlike metodes van proselitisme gestraf nie, maar slegs omdat hy versuim het om te voldoen aan die nuwe wetlike vereistes van toepassing op sendingwerk wat in 2016 ingestel is.

Die Hof het bevind dat die nuwe vereistes – wat dit 'n oortreding maak om in private huise te evangeliseer en vooraf magtiging vir sendingwerk van 'n godsdienstige groep of organisasie vereis – geen ruimte gelaat het vir mense wat betrokke is by individuele evangelisasie, soos die applikant nie.

Die regering het nie die rasionaal agter sulke nuwe formaliteite vir sendingwerk verduidelik nie. Die Hof was dus nie oortuig dat die inmenging met die applikant se reg op godsdiensvryheid vanweë sy sendingaktiwiteite enige “dringende sosiale behoefte” nagestreef het nie.

Boonop was die sanksie van die applikant vir sy beweerde versuim om die owerhede in te lig oor die stigting van 'n godsdienstige groep nie "nodig in 'n demokratiese samelewing nie". Die vryheid om 'n mens se oortuigings te openbaar en om met ander daaroor te praat, kon nie onderworpe gemaak word aan enige handelinge van staatsgoedkeuring of administratiewe registrasie nie; om dit te doen, sal neerkom op die aanvaarding dat 'n staat kan dikteer wat 'n persoon moet glo.

Daar was gevolglik 'n oortreding van Artikel 9 van die Konvensie.

Artikel 14 (verbod op diskriminasie) in samewerking met artikel 9

Die Hof het opgemerk dat, ingevolge die Kode van Administratiewe Misdrywe, die minimum boete vir 'n nie-burger wat skuldig bevind word aan 'n misdryf van onwettige sendingwerk ses keer hoër was as vir 'n Russiese burger. Nie-onderdane was ook vatbaar vir uitsetting. Daar was dus 'n verskil in behandeling van persone in 'n soortgelyke situasie op grond van hul nasionaliteit.

Die Hof het geen regverdiging gevind vir so 'n verskil in behandeling nie, wat ook moeilik versoenbaar was met Rusland se Godsdienswet wat bepaal dat nie-burgers wat wettiglik in Rusland teenwoordig is, die reg op vryheid van godsdiens kan uitoefen op dieselfde manier as wat Russiese burgers dit kon doen.

Daar was gevolglik 'n oortreding van Artikel 14 van die Konvensie, saamgeneem met Artikel 9.

Net tevredenheid (Artikel 41)

Die hof het beslis dat Rusland die applikant 592 euro (EUR) ten opsigte van geldelike skade, EUR 10,000 4,000 ten opsigte van nie-geldelike skade en EUR XNUMX XNUMX ten opsigte van koste en uitgawes moes betaal.

Die uitspraak is slegs in Engels beskikbaar. 

Verdere lees oor FORB in Rusland op HRWF-webwerf

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings