Verbinding met ons

Wit-Rusland

Asiel en terugkeer: Kommissie stel tydelike wetlike en praktiese maatreëls voor om die noodsituasie by die EU se buitegrens met Wit-Rusland aan te spreek

DEEL:

gepubliseer

on

Ons gebruik u aanmelding om inhoud te verskaf op 'n manier waarop u ingestem het en om ons begrip van u te verbeter. U kan te eniger tyd u inteken.

Die Kommissie stel 'n stel tydelike asiel- en terugkeermaatreëls voor om Letland, Litaue en Pole te help om die noodsituasie by die EU se buitegrens met Wit-Rusland aan te spreek. Die maatreëls sal hierdie lidlande in staat stel om vinnige en ordelike prosesse op te stel om die situasie te bestuur, met volle respek vir fundamentele regte en internasionale verpligtinge, insluitend die beginsel van nie-verwerping. Die voorstel volg op die uitnodiging deur die Europese Raad vir die Kommissie om enige nodige veranderinge aan die EU se wetlike raamwerk en konkrete maatreëls voor te stel wat deur voldoende finansiële ondersteuning ondersteun word om 'n onmiddellike en toepaslike reaksie te verseker in ooreenstemming met die EU-wetgewing en internasionale verpligtinge, insluitend die respek van fundamentele regte. Die maatreëls, gebaseer op Artikel 78(3) van die Verdrag oor die Werking van die Europese Unie, sal in werking tree na hul goedkeuring deur die Raad. Die Europese Parlement sal geraadpleeg word. Die maatreëls sal vir 'n tydperk van ses maande van krag bly.

Margaritis Schinas, adjunkpresident van ons lewenswyse, het gesê: “Ons het die afgelope weke daarin geslaag om die EU se kollektiewe gewig te dra in die gesig van die hibriede aanval wat op ons Unie gerig is. Gesamentlik het die EU duidelik gemaak dat pogings om ons Unie te ondermyn net ons solidariteit met mekaar sal versterk. Vandag gee ons 'n lewende manifestasie aan daardie solidariteit: in die vorm van 'n stel tydelike en uitsonderlike maatreëls wat Letland, Litaue en Pole sal toerus met die nodige middele om op 'n beheerde en vinnige wyse op hierdie buitengewone omstandighede te reageer en in toestande te werk. van regsekerheid.”

Ylva Johansson, kommissaris van binnelandse sake, het gesê: “Hoewel die EU se intense pogings vinnige resultate gebring het, bly die situasie delikaat. Vandag, om ons grense te beskerm, en om mense te beskerm, gee ons buigsaamheid en ondersteuning aan lidlande om hierdie noodsituasie te bestuur, sonder om menseregte in te boet. Dit behoort die betrokke lidlande in staat te stel om die reg op asiel ten volle te handhaaf en wetgewing in lyn te bring met die EU-acquis. Dit is ook tydsbeperk en gerig. Om ons reaksie op hibriede dreigemente toekomsbestand te maak, aktiveer ons die EU se formidabele diplomatieke en regsbevoegdheid, om sanksies toe te pas en derde lande te oorreed om vlugte te staak. Ons sal binnekort 'n hervorming van die Schengen-reëls voorstel. Dit is noodsaaklik om nou vordering te maak met die Pakt oor Migrasie en Asiel.”

Voorlopige maatreëls voorgestel

Die maatreëls wat in hierdie voorstel ingesluit is, is van 'n buitengewone en uitsonderlike aard. Hulle sal vir 'n tydperk van 6 maande aansoek doen, tensy dit verleng of herroep word, en sal van toepassing wees op nie-EU-burgers wat die EU onreëlmatig vanaf Wit-Rusland binnegekom het en in die omgewing van die grens is of diegene wat hulself by grensoorgangspunte aanbied. Die hoofelemente van die voorstel is:

Noodmigrasie- en asielbestuurprosedure by die buitegrense:

  • Die drie lidlande sal die moontlikheid hê om verleng die registrasietydperk vir asielaansoeke tot vier weke, in plaas van die huidige drie tot 10 dae. Die lidlande kan ook die asielprosedure by die grens om alle asieleise, insluitend die appèl, binne 'n maksimum van 16 weke te verwerk - behalwe waar voldoende ondersteuning vir aansoekers met spesifieke gesondheidskwessies nie verskaf kan word nie. Sodoende moet gegronde eise en dié van gesinne en kinders vooropgestel word.
  • Materiële ontvangs voorwaardes: Lidlande fokus ontvangstoestande op die dekking van basiese behoeftes, insluitend tydelike skuiling aangepas by die seisoenale weerstoestande, kos, water, klere, voldoende mediese sorg en bystand aan kwesbare persone, met volle respek vir menswaardigheid. Dit is belangrik dat lidlande noue samewerking met UNHCR en relevante vennootorganisasies verseker om individue in hierdie noodsituasie te ondersteun.
  • Terugvoerprosedure: Lidlande wat betrokke is, sal vereenvoudigde en vinniger nasionale prosedures kan toepas, insluitend vir die terugkeer van mense wie se aansoeke om internasionale beskerming in hierdie konteks afgekeur is.

Alle prosedures wat in ooreenstemming met hierdie voorstel uitgevoer word, moet fundamentele regte en spesifieke waarborge respekteer wat deur die EU-wetgewing voorsien word, insluitend die beste belange van die kind, noodgesondheidsorg en behoeftes van kwesbare mense, die gebruik van dwangmaatreëls en aanhoudingsvoorwaardes.

advertensie

Praktiese ondersteuning en samewerking:

  • Ondersteuning van EU-agentskappe: EU-agentskappe staan ​​gereed om die lidlande op versoek te help. Die Europese Asielondersteuningskantoor (EASO) kan help om aansoeke te registreer en te verwerk, keuring van kwesbare mense te verseker en die bestuur, ontwerp en instel van voldoende ontvangs te ondersteun. Verdere Frontex-ondersteuning is beskikbaar vir grensbeheeraktiwiteite, insluitend siftings- en terugkeeroperasies. Ondersteuning van Europol is ook beskikbaar om intelligensie te verskaf om smokkelary teen te werk.
  • Voortgesette samewerking: Die Kommissie, die lidlande en EU-agentskappe sal hul samewerking voortsit, insluitend 'n verpligting op die lidlande om voort te gaan om relevante data en statistieke aan te meld via die EU-migrasievoorbereidings- en krisisbestuurnetwerk.

Die Kommissie sal die situasie gereeld heroorweeg en kan aan die Raad voorstel om hierdie voorlopige maatreëls te verleng of te herroep.

Volgende stappe

Artikel 78(3) van die Verdrag oor die Werking van die EU bepaal dat die Raad na raadpleging van die Europese Parlement voorlopige maatreëls tot voordeel van die betrokke lidlande kan aanneem. Dit gebeur met gekwalifiseerde meerderheidstem. Sodra dit deur die Raad ooreengekom is, in die lig van die dringendheid van die situasie, moet hierdie Besluit in werking tree die dag na die publikasie daarvan in die Amptelike Tydskrif van die EU.

agtergrond  

Sedert die somer het die Loekasjenko-regime en sy ondersteuners 'n hibriede aanval op die EU, veral Litaue, Pole en Letland, geïnisieer, wat 'n verraderlike nuwe bedreiging ervaar het in die vorm van die instrumentalisering van desperate mense.

In Oktober 2021 het die Europese Raad die Kommissie genooi om enige nodige veranderinge aan die EU se wetlike raamwerk voor te stel om te reageer op die staatsgesteunde instrumentalisering van mense aan die EU se buitegrens met Wit-Rusland. Artikel 78(3) van die Verdrag oor die Werking van die Europese Unie (VWEU) maak voorsiening vir die aanneming van voorlopige maatreëls in noodmigrasiesituasies by die EU se buitegrense.

Vandag se voorstel is die jongste in 'n reeks gekoördineerde EU-aksies wat insluit: geteikende maatreëls vir vervoeroperateurs wat smokkel fasiliteer of betrokke raak; diplomatieke en eksterne optrede; die versterking van humanitêre bystand en ondersteuning vir grens- en migrasiebestuur.

Hierdie voorstel is in lyn met die omvattende benadering wat in die Nuwe Verdrag oor Migrasie en Asiel uiteengesit word. Dit vul die Schengen-grensekode aan en die komende Schengen-hervorming, waarin die Kommissie van voorneme is om 'n permanente raamwerk voor te stel vir die aanspreek van moontlike situasies van instrumentalisering wat die Unie in die toekoms nog in die gesig staar.

Finansiering van hierdie voorstel sal geakkommodeer word binne die begroting van die bestaande EU-befondsingsinstrumente onder die tydperk 2014-2020 en 2021-2027 op die gebied van migrasie, asiel en grensbestuur. Waar buitengewoon nodig, as die situasie verder vererger, kan die buigsaamheidsmeganismes binne die Meerjarige Finansiële Raamwerk 2021-2027 gebruik word.

Meer inligting

Voorstel vir 'n Raadsbesluit oor voorlopige noodmaatreëls tot voordeel van Letland, Litaue en Pole

Kommunikasie: Reageer op staatsgeborgde instrumentalisering van migrante by die EU-buitegrens

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings