Verbinding met ons

Azerbaijan

Turkse wêreld verwelkom COP29 met Karabakh-verklaring

DEEL:

Gepubliseer

on

Deur Mazahir Afandiyev, Lid van die Milli Majlis van die Republiek van Azerbeidjan


Na die ontbinding van die USSR in 1991, het naburige Armenië 'n gewapende offensief teen die nuwe onafhanklike Azerbeidjan geloods. Gevolglik het meer as 'n vyfde van die land se grondgebied—insluitend die stad Shusha—vir dertig jaar onder besetting gebly. Die besetting het gelei tot die wydverspreide etniese suiwering van byna een miljoen Azerbeidjans uit hierdie lande, saam met ander groot misdade.

Sedert 1993 het ons nasie sy volhoubare ontwikkeling geprioritiseer deur universele ideale, waaraan die hele wêreld gebonde is, in ag te neem. Veral in die afgelope 20 jaar, onder president Ilham Aliyev se leiding, het hierdie waardes – wat verdraagsaamheid en kosmopolitiese waardes vooropstel – die hele Azerbeidjanse gemeenskap gevorm.

Vandag gaan Azerbeidjan voort met sy verbintenis tot vennootskap op alle internasionale platforms en toon aan die wêreldgemeenskap die manier om volhoubare ontwikkeling te bereik. Binne die raamwerk van hierdie samewerking het ons land in onlangse jare 'n integrale deel van die Turkse wêreld geword, wat in sy multi-vektor buitelandse beleid die prioriteit gestel het om betrekkinge te versterk, veral met die Turkse state.

Tans volhard Azerbeidjan in sy toewyding aan samewerking op globale verhoë en is 'n voorbeeld vir die globale gemeenskap van die pad na volhoubare ontwikkeling. In die konteks van hierdie samewerking het ons nasie in onlangse jare ontwikkel tot 'n belangrike komponent van die Turkse wêreld, wat die ontwikkeling van bande, veral met die Turkse state, in sy veelsydige buitelandse beleid prioritiseer.

Niemand is onbewus daarvan dat een van die internasionale forums wat verskil in betekenis vir Azerbeidjan, die Organisasie van Turkse State is nie. Van nou af het Azerbaijan uitgebreide ondersteuning vir die stigting en bedrywighede van die organisasie verskaf.

In ons vernuwende wêreld, die kombinasie van die historiese prestasies van die Turkse state wat verbind is tot die idees van vrede, veiligheid, stabiliteit, ontwikkeling en vooruitgang met moderne uitdagings, om beter naasbestaan ​​van volke te verseker, sowel as die versterking van die meer stabiele eenheid van die Turkse state in die huidige geopolitieke situasie weerspieël die nasionale belange van Azerbeidjan.

advertensie

Turkse state werk tans aan beduidende dokumente wat volhoubare ontwikkeling op feitlik alle gebiede sal definieer. Spesifiek, die 2040 aanvaarding van die "Oorsig van die Turkse Wêreld-2021" dien as die primêre padkaart vir aanpassing by die veranderinge wat plaasvind in ons meer onderling verbind wêreld. Die waarborg van die Turkse state se eenheid en die versekering van die duursaamheid van hul invloed op die streeks- en globale ekonomieë is van die topprioriteite hier.

Volgens hierdie perspektief het die Republiek van Azerbeidjan se inisiatief om 'n informele beraad van die staatshoofde van die Organisasie van Turkse State in Shusha op 6 Julie vanjaar aan te bied en die ondertekening van 'n verklaring oor die uitkomste van die vergadering bewys dat Karabakh is die kloppende hart van die Turkse wêreld. Nog 'n prestasie van die Azerbeidjanse volk was president Ilham Aliyev se toespraak tydens die beraad, wat weereens ons aspirasies en toekomsvisie weerspieël het.

Die beraad se ligging in Shusha, wat beskou word as die juweel in Karabakh en een van die belangrikste spilpunte van die sosiopolitieke en kulturele lewe van beide Azerbeidjan en die streek, was natuurlik beplan. Gevolglik is Shusha, wat 'n verdraagsame en kosmopolitiese Azerbeidjan verteenwoordig het, in 2021 as die "Kulturele hoofstad van Azerbaijan" aangewys. 

In 2022 het Azerbeidjan daardie jaar as die "Jaar van Shusha" verklaar ter ere van die 270ste herdenking van Shusha se stigting. Shusha is deur ICESCO aangewys as die "Kulturele Hoofstad van die Islamitiese Wêreld" vir 2024 en deur TURKSOY die "Kulturele Hoofstad van die Turkse Wêreld" vir 2023. Terselfdertyd, in 2021, in die stad Shusha, 'n voorstelling van ons onwrikbare gees, die Shusha-verklaring, onderteken is. Hierdie dokument is nie net belangrik vir Azerbeidjan nie, maar ook vir die hele Turkse wêreld.

President Ilham Aliyev se uitgebreide en diepgaande toespraak het weereens die belangrikheid van die Turkse state beklemtoon om streekveiligheid en stabiliteit te vestig. Dit het beklemtoon dat die Turkse volke 'n familie vorm wat gegrond is op gedeelde etniese wortels, geskiedenis, taal, kultuur, tradisies en waardes.

Die president se visioenêre en gefokusde woorde, "Die XXI eeu behoort die eeu van ontwikkeling van die Turkse wêreld te word," het dit duidelik gemaak dat die sleutel tot die vereniging en organisering van Turkssprekende state en die bereiking van al hul doelwitte samewerking is gebaseer op respek vir een 'n ander.

President Ilham Aliyev het in sy toespraak genoem dat positiewe dinamika vriendelike en broederlike verhoudings ontwikkel, asook samewerking tussen Azerbeidjan en die Turkse state. Hy het ook die groeiende volume handelsomset genoem en gesê dat die werk wat gedoen word in die beste belang van alle nasies is.

Vanjaar sal Azerbeidjan die 29ste sessie van die Konferensie van die Partye by die VN se Raamwerkkonvensie oor Klimaatsverandering, of COP29, aanbied, wat 'n verdere triomf vir die land en die Turkse streek aandui. “Met die ervaring wat ons opgedoen het tydens die vier jaar lange voorsitterskap van die Onbelynde Beweging, sal Azerbeidjan geen moeite ontsien om solidariteit te versterk en konsensus tussen ontwikkelde en ontwikkelende lande te bereik nie.,” het president Ilham Aliyev beklemtoon.

Natuurlik is een van die primêre verantwoordelikhede in hierdie verband om internasionale solidariteit wêreldwyd sowel as binne die konteks van die Turkse wêreld te versterk. In hierdie sin sal die 31-punt "Karabach-verklaring van die informele beraad van die Organisasie van Turkse State," wat deur vyf staatshoofde onderteken is, die Turkse state in staat stel om die Turkse standpunt te identifiseer in besprekings van globale uitdagings, asook om die solidariteit van die Turkse wêreld verder te versterk en op 'n hoë vlak deel te neem aan die werk van COP29.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings