Verbinding met ons

Azerbaijan

Azerbeidjan bemagtig die Onverbonde Beweging as 'n formidabele globale akteur

DEEL:

Gepubliseer

on

Op 2 Maart het Baku, die hoofstad van Azerbeidjan, die Beraadvlakvergadering van die Onbelynde Beweging-kontakgroep aangebied in reaksie op COVID-19, skryf Dr Vasif Huseynov.

Die Non-Aligned Movement (NAM) is 'n forum van 120 lande wat byna twee derdes van die Verenigde Nasies se lede verteenwoordig en 55% van die wêreldbevolking hou. Verteenwoordigers van sowat 160 lande en internasionale organisasies, insluitend staats- en regeringshoofde van sowat 60 lande, asook hoofde van internasionale organisasies het die Baku-beraad bygewoon.

Die byeenkoms het die kwessies van wêreldbelang bespreek, insluitend post-pandemiese herstelinisiatiewe, internasionale veiligheid, die institusionele ontwikkeling van die NAM, ens. Teen die agtergrond van "die ernstigste konfrontasie tussen Oos en Wes sedert die einde van die Koue Oorlog", soos beskryf deur president Ilham Aliyev, is die belangrikheid vir die NAM om "'n meer sigbare en effektiewe rol in die internasionale arena te vervul en aktief deel te neem aan die transformasie van die nuwe wêreldorde" deur alle deelnemers erken.

Met die aanvaarding van die voorsitterskap van die Onverbonde Beweging in 2019, het Azerbeidjan 'n wye reeks pogings aangewend om die instelling te laat herleef en sy gewig en invloed in kontemporêre internasionale betrekkinge te verhoog. Azerbeidjan se voorsitterskap in 2020 het saamgeval met die aanvang van die pandemie, wat Baku aangespoor het om verskeie pogings aan te wend om lidlande teen die gevolge daarvan te verenig. Deur Azerbeidjan se inisiatief het NAM sy eerste buitengewone beraad van lidlande feitlik gehou, bygewoon deur meer as vyf-en-veertig lidlande en internasionale organisasies, wat 'n geskiedkundige gebeurtenis vir die beweging gemerk het. NAM het die voortou geneem in wêreldwye pogings om COVID-19 teen te werk onmiddellik ná die pandemie-uitbreking en die "entstof-nasionalisme" van sommige ryk lande teëgewerk. NAM het twee resolusies geïnisieer om billike en universele toegang tot entstowwe vir alle lande te verseker, wat by die VN se Menseregteraad en die VN se Algemene Vergadering in 2021 aanvaar is.

In die laaste jaar in hierdie voorsitterskapsrol, gaan Azerbeidjan voort om nuwe inisiatiewe te neem en het 'n beroep op die lidlande gedoen om 'n aktiewe rol in die rigting van hierdie doelwitte te neem. Azerbeidjan is een van die voorste stemme vir die hervormings van die Verenigde Nasies se Veiligheidsraad (VNSR) wat hierdie liggaam kenmerk "herinner aan die verlede" wat "nie die moderne werklikheid weerspieël nie". Azerbeidjan vra vir die toekenning van een permanente setel aan die Onverbonde Beweging en een setel vir die Afrika-kontinent by die UNSC. "Die land wat die pos van voorsitter van die [Onverbonde] Beweging beklee, moet hierdie setel op 'n roterende basis hê", het president Aliyev beklemtoon en 'n beroep op ander lidlande gedoen "om konsultasies oor hierdie kwessie te begin en hul sienings aan die betrokke VN voor te lê. Komitee”.

Die pogings vir die post-pandemiese herstel, veral vir ontwikkelende lande, bly steeds op die agenda van die Azerbeidjanse voorsitterskap. Vanjaar maak Baku twee spesifieke inisiatiewe op hierdie pad. Die eerste is die oproep vir die instelling van 'n VN se hoëvlakpaneel oor globale herstel van COVID-19. Volgens president Aliyev kan hierdie Paneel aanbevelings oor wêreldwye maatreëls vir die post-pandemiese tydperk uitbrei. Die tweede inisiatief handel oor die verklaring van twee globale oproepe om die post-pandemiese herstel van Afrika en Klein-eiland ontwikkelende state te ondersteun. Aserbeidjan, as die eerste skenker, het 1 miljoen Amerikaanse dollars vir beide Global Calls toegeken en ander lede genooi om die inisiatief te ondersteun.

Azerbeidjan, wat een van die mees mynbesoedelde gebiede ter wêreld bevat, stel ook belang om 'n globale beweging te vorm van die lande wat 'n soortgelyke uitdaging moet hanteer. Tot 20 persent van die Azerbeidjanse gebiede wat vir ongeveer dertig jaar (1992-2020) onder die onwettige besetting van Armenië gebly het, is grootliks deur die Armeense kant met landmyne besmet. Volgens die skattings van die internasionale kenners het Azerbeidjan byna 30 jaar en 25 miljard Amerikaanse dollar nodig om die gebied van landmyne skoon te maak. Daarom het president Aliyev voorgestel "om 'n eendersdenkende groep van myn-geaffekteerde lande te vorm om ons stem wêreldwyd te laat hoor".

advertensie

Laastens, maar nie die minste nie, was die pogings vir die institusionalisering van die Onbelynde Beweging 'n primêre taak op die agenda van die Azerbeidjanse voorsitterskap oor die afgelope drie jaar. Baku het daarin geslaag om genoeg steun te kry vir die bekendstelling van die parlementêre netwerk en jeugnetwerk van die NAM. Die eerste vergadering van die parlementêre netwerk het in Junie verlede jaar in Baku plaasgevind. Die lidlande het 'n politieke wil getoon om hierdie inisiatief voort te sit. Die tweede vergadering van die netwerk sal op 13 Maart in Bahrein plaasvind. Azerbeidjanse president Ilham Aliyev het, met die ondersteuning van lidlande, ook die skepping van 'n NAM-ondersteuningskantoor in New York en die permanente sekretariaat van die NAM Jeug onderskryf. Organisasie in Baku.

Dr. Vasif Huseynov,

Hierdie stappe is die begin van die proses van institusionalisering van die Beweging, wat tot dusver geen noemenswaardige vordering in hierdie rigting gemaak het nie. Die gebrek aan vordering met die ontwikkeling van die instelling is hoofsaaklik te wyte aan meningsverskille en konflikte tussen sekere lidlande, en 'n gebrek aan gedeelde visie rakende die NAM. Dit is egter duidelik dat namate spanning toeneem in internasionale betrekkinge tussen groot moondhede en die herlewing van Koue Oorlog-houdings, lande wat vasgevang is tussen hierdie wedyweringe bymekaar moet kom en hul pogings moet kombineer om hul belange te beskerm. Daarom is dit waarskynlik dat daar voortgesette pogings sal wees om die NAM in die komende jare te institusionaliseer en te versterk.

Dr. Vasif Huseynov is hoof van die Departement Westerse Studies by die Sentrum vir Analise van Internasionale Betrekkinge (AIR-sentrum) in Baku, Azerbeidjan.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings