Verbinding met ons

Afrika

Die Europese Unie en Afrika: Op pad na 'n strategiese en vennootskap-herdefinisie

DEEL:

Gepubliseer

on

Deur Jean Clarys

"Afrika ondergaan aansienlike verandering, dit het baie ontwikkel (...) Meer as net 'n sagteware-opdatering, stel ons voor om 'n nuwe sagteware saam te installeer, aangepas by die voortdurende transformasies," sê Macky Sall, destydse president van Senegal en voorsitter van die African Unie (AU), wat vra vir 'n "nuwe begin" tydens die sesde AU-EU-beraad in Februarie 2022. Hierdie oproep om AU-EU-verhoudinge aan te pas by 'n nuwe konteks maak voorsiening vir die opening van refleksies oor nuwe analitiese perspektiewe om die sinergieë tussen die Europese Unie en die vasteland van Afrika.

Inderdaad, aan beide kante van die Middellandse See is daar 'n groeiende begeerte om verhoudings tussen die twee kontinente op te knap en te verjong. Vanuit die noordelike perspektief is hierdie hernieude belangstelling in Afrika geïnisieer deur die voormalige president van die Europese Kommissie, Jean-Claude Juncker, veral deur die Afrika-Europa Alliansie wat hy amptelik in sy 2018 staatsrede aangekondig het. Hierdie uitgestrekte hand na sy suidelike buurman is verder beklemtoon onder Ursula Von Der Leyen se presidentskap, wat net 'n week nadat sy sy amp aangeneem het, haar eerste buitelandse besoek aan die AU-hoofkwartier in Addis Abeba gebring het, waar sy bevestig het dat "die Afrika-unie (AU) ) is die Europese Unie (EU) se vernaamste politieke en institusionele vennoot op pan-Afrika-vlak." 

Net twee maande ná hierdie aanvanklike besoek het Ursula Von der Leyen teruggekeer vergesel van 20 van die 27 kommissarisse en die EU se hoë verteenwoordiger vir Buitelandse Sake, Josep Borrell. Vanuit die suidelike perspektief van die alliansie wil Afrika-leiers, benewens die versterking van hierdie vennootskap, dit ook fundamenteel heroorweeg. Dus, in sy intreerede as voorsitter van die Afrika-unie, het Macky Sall verklaar: "Afrika is meer vasbeslote as ooit om sy lot in eie hande te neem," en verseker dat hy "hernude, regverdiger en meer regverdige vennootskappe" wil ontwikkel. met internasionale vennote. 

Na afloop van die laaste AU-EU-beraad het Patricia Ahanda die moontlikheid van die ontstaan ​​van 'n "gedeelde leierskap" tussen die twee vakbonde bevraagteken, terwyl Charles Michel, president van die Europese Raad, en Macky Sall 'n gesamentlike opinie gepubliseer het in Le Journal du Dimanche op die vooraand van die beraad, waarin hulle hul begeerte aangekondig het om "gesamentlik die fondamente van 'n hernieude vennootskap te vestig." 

Twee jaar het verloop sedert die laaste AU-EU-beraad, wat daarop gemik was om 'n groot historiese verskuiwing beide moreel en materieel tussen die leiers van hierdie geografiese, institusionele en politieke gebiede te beliggaam. In 'n konteks waar Europese nuus oor geopolitieke kwessies grootliks oorheers word deur die oorlog in die Oekraïne en die Israelies-Palestynse konflik, en waar die paar nuusitems rakende die Afrika-kontinent op migrasie- en veiligheidskwessies in Afrika gefokus is, het hierdie artikel ten doel om 'n oorsig van die betrekkinge tussen die twee naburige kontinente deur die lens van amptelike toesprake en inisiatiewe van die hoofakteurs en ontleders van die vennootskap tussen die Afrika-unie en die Europese Unie.

advertensie

I. Motiverings vir die versterking van die EU/UA-vennootskap

A. Reeds sterk bande tussen die twee vastelande

Buiten die AU-EU-verhoudinge handhaaf Afrika en Europa vanweë hul gedeelde geskiedenis en geografiese nabyheid natuurlik beduidende bande. Hierdie bevoorregte skakels word eers in ekonomiese verhoudings geïllustreer. Handel tussen die twee vastelande beloop jaarliks ​​€225 miljard. Met byna € 30 miljard wat jaarliks ​​aan Afrika toegeken word, bly die EU die belangrikste skenker op die vasteland voor die Verenigde State, Japan en China. Die gesamentlike totaal van openbare ontwikkelingshulp van die Europese Unie en sy 27 lidlande beloop jaarliks ​​€65 miljard.

Buiten hierdie noue ekonomiese samewerking, is die nabyheid tussen die twee vastelande ook duidelik in Europese militêre en burgerlike samewerking in Afrika. Van die sewe militêre sendings wat tans deur die Europese Unie uitgevoer word, is ses op die Afrika-kontinent gekonsentreer. Vier van hierdie missies het hoofsaaklik ten doel om plaaslike gewapende magte op te lei: in Somalië (EUTM Somalië, sedert 2010), in Mali (EUTM Mali), in die Sentraal-Afrikaanse Republiek (EUTM CAR, sedert 2016), en in Mosambiek (EUTM Mosambiek, sedert 2021). November 2008). Die ander twee missies pak seeroof aan die Somaliese kus (EUNAVFOR Atalanta, sedert 2020) en monitor die nakoming van die VN-opgelegde wapenverbod op Libië (EUNAVFOR Irini, sedert Maart XNUMX).

Benewens hierdie militêre missies, ontplooi die Europese Unie ook vier burgerlike sendings in Afrika. Sedert 2013 het die EUBAM Libië-sending Libiese owerhede bygestaan ​​met die bestuur van grense. Die EUCAP Somalia-sending, wat in 2016 begin is, het ten doel om Somalië se maritieme vermoëns te versterk, veral om die militêre sending teen seerowery te ondersteun. Twee ander burgerlike missies werk in die Sahel-streek: EUCAP Sahel Niger (sedert 2012), wat daarop gemik is om die vermoëns van Niger se verdedigings- en veiligheidsmagte te verbeter, en EUCAP Sahel Mali (sedert 2014), wat help om die vermoëns van Maliaanse wetstoepassing te versterk.

B. Die groeiende rol van Afrika in die wêreld

Hierdie hernieude belangstelling van die Europese Unie in die Afrika-kontinent word ook verklaar deur 'n internasionale geopolitieke konteks waar Afrika 'n toenemend prominente plek inneem, terwyl Europa ly onder 'n sekere afname in sy internasionale sentraliteit, beide ekonomies en geopolities. Dus, ver van die enigste moondheid wat sy internasionale strategie na die Afrika-kontinent herfokus, staar die EU hewige mededinging van derde moondhede op Afrika-grond in die gesig. China, die Verenigde State, Turkye, Indië, Japan, Rusland, Brasilië, Suid-Korea en die Golflande verteenwoordig soveel aspirante vir versterkte samewerking met verskeie Afrikalande – aspirasies wat veel verder strek as die blote invoer van natuurlike hulpbronne.  

Alhoewel Afrika in 2024 steeds 'n geringe rol in die wêreldekonomie speel, wat 3% van globale ekonomiese uitset in 2023 verteenwoordig, spog die vasteland met van die mees dinamiese ekonomieë op aarde. Baie ontleders verwag dat die kontinent teen 2027 die streek wat die vinnigste groei sal wees. In hierdie konteks sukkel die Europese Unie soms om sy Mediterreense vennote te oortuig om hom te vertrou, in die gesig staar mededinging van verskeie derde moondhede, wat daarin slaag om homogene nasionale strategieë te ontplooi terwyl intra -Europese fragmentasie ondermyn soms die EU se geloofwaardigheid en doeltreffendheid op die vasteland.

In hierdie internasionale geskarrel om Afrika is die EU se vernaamste mededingers China, die Verenigde State en Rusland. Die "China-Afrika", "Rusland-Afrika" en "VSA-Afrika"-beraad volg mekaar in 'n vinnige tempo, wat hierdie betekenisvolle entoesiasme beliggaam. Elkeen van hierdie magte ontplooi sy eie strategie volgens 'n agenda wat deur soms baie verskillende prioriteite gedefinieer word. China is ongetwyfeld die invloedrykste buitelandse moondheid in Afrika. Sy grootskaalse beleggings in infrastruktuur, myne en ontwikkelingsprojekte het sy teenwoordigheid aansienlik versterk. China is betrokke by talle grootskaalse projekte, soos die bou van spoorweë, hawens en stedelike ontwikkelingsinisiatiewe.

Boonop het die Belt-en-pad-inisiatief die land se invloed oor die vasteland uitgebrei, wat dit 'n belangrike ekonomiese vennoot vir baie Afrikalande maak. In November 2021 het China die 8ste Forum oor China-Afrika-samewerking in Dakar gereël. Terselfdertyd het die Middelryk sy beleggings op die vasteland aansienlik verhoog en in 2.96 $2020 miljard bereik, 'n toename van 9.5% in vergelyking met 2019, vir 'n totale bedrag van $140 miljard oor 'n dekade. Alhoewel dit baie hoog is, verteenwoordig hierdie belegging slegs die helfte van wat die Europese Unie beplan om oor vyf jaar te belê.

Die Verenigde State volg intussen 'n veelsydige benadering tot sy invloed in Afrika, wat ontwikkelingshulp, diplomatieke verbintenisse en militêre samewerking kombineer. Op 5 Oktober 2021, as deel van die Blue Dot Network, het die Verenigde State projekte in Afrika ten bedrae van $650 miljoen gefinansier. In Desember 2022 het Janet Yellen, tesourie-sekretaris, na die VSA-Afrika-beraad, wat 49 Afrika-staatshoofde in Washington saamgebring het, gesê: "'n Bloeiende Afrika is in die belang van die Verenigde State. 'n Bloeiende Afrika beteken 'n groter mark vir ons goedere en dienste beteken meer beleggingsgeleenthede vir ons besighede." Hierdie gebeurtenis het gelei tot 'n belofte van $55 miljard in Amerikaanse belegging oor drie jaar. Boonop pleit Joe Biden nou vir die toekenning van 'n permanente setel aan Afrika by die G20, waarvan Suid-Afrika tans die enigste Afrika-lid is.

Alhoewel die Biden-Harris-administrasie amptelik probeer om sy Afrika-offensief van sy wedywering met China te skei, is dit duidelik dat hierdie ontwaking op die vasteland ten doel het om die vooruitgang van die Asiatiese moondheid teë te werk, wie se handel met Afrika van $10 miljard in 2002 tot $282 toegeneem het. miljard in 2022.

Wat Rusland se invloed in Afrika betref, is dit interessant om daarop te let dat dit hoofsaaklik strategies en polities is. Rusland se strategie is hoofsaaklik daarop gemik om steun te kry vir sy globale posisies, veral binne die VN se Algemene Vergadering. Rusland se betrokkenheid sluit dikwels militêre samewerking in, veral deur die Wagner-groep, wat veiligheidsdienste aan verskeie Afrika-regerings verskaf in ruil vir toegang tot natuurlike hulpbronne soos goud en diamante. Rusland se invloed is minder ekonomies in vergelyking met China s'n, maar strategies betekenisvol.

Ander magte, minder duidelik vir die algemene publiek in hul teenwoordigheid op die Afrika-kontinent, is ook besig om groeiende strategieë in Afrika te ontplooi. Dit is die geval van Suid-Korea, wat homself as 'n sleutelvennoot in Afrika se ontwikkelingstrategie posisioneer. Japan belê ook toenemend in die vasteland en vind dit 'n manier om diplomatieke steun te kry van die 54 Afrika-lande wat gesamentlik meer as 'n kwart van die VN-lede verteenwoordig. Indië, aan die ander kant, beskou sy betrekkinge met die Afrika-kontinent as 'n stapsteen in sy "soeke na supermoondheidstatus." 

Met Egipte en Ethiopië wat onlangs by die BRICS aangesluit het, hoop Brasilië om sy ekonomiese en diplomatieke betrekkinge met die twee lande te verdiep om sy plek in hierdie groep te versterk. Turkye se kommersiële en verdedigingsverhoudinge is die kern van sy strategie in Afrika. Oor die afgelope twee dekades het handel tussen Turkye en Afrika toegeneem van $5.4 miljard tot meer as $40 miljard in 2022. Boonop het Turkye 'n sleutelspeler geword in die veranderende sekuriteitslandskap op die vasteland. Ankara, wat reeds in Noord-Afrika en die Horing van Afrika teenwoordig is, het verdedigingsooreenkomste gesluit met Wes- en Oos-Afrikaanse lande, insluitend Ethiopië, Ghana, Kenia, Nigerië en Rwanda. Alhoewel die besonderhede van hierdie ooreenkomste verskil, van sekuriteitsbepalings en tegniese ondersteuning tot militêre opleiding, sluit dit dikwels wapenverkopebepalings in. 

Hierdie prentjie sal onvolledig bly sonder om die groeiende invloed van Golflande op die hele vasteland te noem. Die Verenigde Arabiese Emirate, byvoorbeeld, poog om hul betrekkinge met Oos-Afrikaanse lande uit te brei om hul mag te projekteer en Iranse invloed te bevat. Oor die algemeen word die Golflande se strategie in Afrika gemotiveer deur ekonomiese diversifikasie, die versekering van voedsel- en energievoorrade, die verhoging van hul geopolitieke en kulturele invloed en die beskerming van hul veiligheidsbelange. 

Ten slotte is dit noodsaaklik om die groeiende rol van groot Afrika-moondhede in die ontwikkeling van die res van die vasteland uit te lig. Dit is byvoorbeeld die geval van Egipte, veral in Nigerië, maar ook regoor die vasteland. Hierdie strategieë word dikwels deur groot private rolspelers ondersteun; vir Suid-Afrika (MTN Group, Shoprite Holdings, Standards Bank Group), vir Nigerië (Dangote Group, UBA), vir Marokko (Attijariwafa Bank, OCP Group), of vir Kenia (Equity Bank, Safaricom).

C. 'n Gedeelde lot wat gesamentlike uitdagings oplê

Dus, terwyl die reeds noue betrekkinge tussen hierdie twee kontinente en Afrika se sentraliteit in die wêreld faktore is in die hernieude belangstelling wat die EU en die AU vir hierdie vennootskap toon, versterk 'n bewustheid van 'n gedeelde lot wat gemeenskaplike uitdagings stel die gewilligheid van leiers op beide kante van die Middellandse See om hul samewerking te herbevestig. Dit is in hierdie gees dat Ursula von der Leyen aan die vooraand van die AU-EU-beraad verklaar het: "Afrika het Europa nodig en Europa het Afrika nodig." Afrika word nou as 'n noodsaaklike en intrinsiek gekoppelde vennoot tot Europa se toekoms beskou. In hierdie sin het Afrika- en Europese diplomate in Junie 2022 in Addis Abeba vergader om na te dink oor "Waarom Europa en Afrika mekaar nodig het in tye van krisis." 

Hierdie gedeelde uitdagings kan rofweg in die volgende temas opgesom word: "vrede en veiligheid, migrasie, klimaatsverandering, digitale oorgang en die krisis van multilateralisme," waarby die energiekwessie natuurlik byvoeg. Een van die eerste gedeelde uitdagings wat die twee kontinente in die gesig staar, lê in die bestuur van migrasiestrome. Gebaseer op die asse gedefinieer in die Valletta Gesamentlike Aksieplan, wat daarop gemik is om Afrika- en Europese vennote te ondersteun deur migrasiebestuur te versterk, is twee inisiatiewe van stapel gestuur na aanleiding van die AU-EU-beraad van Februarie 2022, naamlik die Atlantiese/Wes-Mediterreense Roete TEI en die Sentrale Middellandse See. Roete TEI. 

Hul doelwitte, gedeel tussen die twee kontinente, kan in 5 punte opgesom word:

- Voorkom onreëlmatige migrasie en bekamp mensehandel en smokkelary,

- Skep 'n omgewing wat bevorderlik is vir ontwikkeling en bevorder wettige migrasie- en mobiliteitspaaie,

- Help vennootlande om die beskerming en ekonomiese outonomie van migrante te verseker,

- Fasiliteer volhoubare terugkeer en herintegrasie van gestrande migrante,

- Gee aandag aan die grondliggende strukturele oorsake van onreëlmatige migrasie en gedwonge verplasing.

Vrede en veiligheid is ook algemene uitdagings wat die twee bure bind, vanweë hul geografiese nabyheid en die belangrikheid van menslike en ekonomiese vloei tussen die twee kontinente. Wat vrede en veiligheid betref, is die EU se doel om Afrika-inisiatiewe te ondersteun om terrorisme te bekamp en Afrika-aksies vir die vasteland se stabiliteit te bevorder, deur vredesbewaringsoperasies te ondersteun en plaaslike vermoëns te versterk. Inderdaad, onstabiliteit en onsekerheid in Afrika het onvermydelik reperkussies op Europa. Dus, in noue samewerking met die Afrika-unie, ontplooi die EU sy hulpbronne om "Afrika-oplossings vir Afrika-probleme" in Somalië, die Sahel, die Sentraal-Afrikaanse Republiek en Mosambiek te bevorder. 

Die kwessie van klimaatsverandering is ook die kern van gedeelde uitdagings tussen die twee geografiese gebiede. Op die vooraand van die AU-EU-beraad het Josep Borrell, vise-president van die Europese Kommissie, aangekondig: "In onlangse jare het die EU gemobiliseer om Afrika te help aanpas by sy gevolge (dié wat verband hou met klimaatsverandering), veral deur die Groot Groen Muur-projek teen woestynvorming, maar ons sal hierdie poging in die toekoms aansienlik moet verhoog. en saam kan ons die wêreld op 'n pad plaas na meer regverdige en volhoubare ontwikkeling."

Met betrekking tot die energiekwessie, as gevolg van die versnelling van geskiedenis gekoppel aan 'n konteks van toenemende geopolitieke spanning en mededinging, het die EU verstaan ​​dat Afrika een van die mees wettige vennote is om sy strategiese outonomiedoelwit te bereik. In ruil daarvoor beklemtoon Afrika-leiers die belangstelling vir hul lande om saam te werk met 'n Europese Unie wat in staat is om die vasteland te ondersteun in 'n industrialiseringsproses wat die transformasie van natuurlike hulpbronne op die terrein in omgeskakelde energie moontlik maak. 

Wat die digitalisering van die Afrika-kontinent betref, vra baie akteurs toegang tot satelliettegnologie en die installering van ondersese kabels. Daar is egter 'n groot struikelblok om te oorkom, wat lê in die tekort aan toegang tot elektrisiteit wat 'n groot deel van die Afrika-bevolking ondervind. Dus het skaars meer as een uit elke twee mense toegang tot elektrisiteit in Afrika in 2024. As huidige neigings voortduur, sal minder as 40% van Afrikalande teen 2050 universele toegang tot elektrisiteit bereik. Die digitalisering van Afrika, maar ook die gevolg daarvan, wat is die demokratisering van toegang tot elektrisiteit, is prioriteite vir beide vennote.

Ten slotte deel die Europese Unie, soos die Afrika-unie, die beginsels van multilateralisme. Om meer gewig in internasionale instellings te dra, het die twee geopolitieke entiteite 'n belang daarin om saam te werk om die koms van 'n gereformeerde, regverdige en verteenwoordigende multilaterale stelsel wat die behoeftes van alle akteurs weerspieël moontlik te maak. In hierdie verband wil Europa Afrika se voorstelle ondersteun om multilaterale instellings soos die Verenigde Nasies se Veiligheidsraad, die WHO en die Bretton Woods-instellings te hervorm, net soos dit die AU se toetreding tot die G20 ondersteun.

II. Op pad na 'n nuwe vennootskap?

A. Paradigmaverskuiwing van hulp na samewerking

Terwyl die belangstelling in die versterking van die vennootskap eenparige steun aan beide kante van die Middellandse See werf, vra die begeerte om "die grondslag te lê vir 'n hernieude en verdiepte vennootskap" ook vir 'n herbesoekte benadering met Afrika-leiers wat daarop gemik is om 'n era van gedeelde leierskap te open. Koen Doens, Direkteur-Generaal vir Internasionale Vennootskappe (INTPA) by die Europese Kommissie, praat van 'n "paradigmaskuif" deur te beklemtoon dat die term "ontwikkeling" nie meer aan die verwagtinge van beide AU- en EU-leiers voldoen nie. Nou, "Team Europe beweeg vorentoe met Team Africa, as vennote," jubel Koen Doens. 

Dit was by die beraad op 17-18 Februarie dat hierdie nuwe visie van die alliansie tussen die Afrika-unie en die Europese Unie geformaliseer is, wat 'n groot en geskiedkundige keerpunt in die betrekkinge tussen die twee vastelande was. Die hersiening van die AU-EU-verhouding is daarop gemik om radikaal te wees in die sin dat dit "die semantiek, woordeskat, aard van hul interaksies, maar ook infrastruktuur, ekonomie, gesondheid, innovasie, klimaat en indiensneming herbesoek." 

Hierdie manier om verhoudings tussen die leiers van die twee kontinente te heroorweeg, strook met die Franse strategie, 'n land wat een van die hoofdryfvere van hierdie dinamiek binne die EU is. Emmanuel Macron het hom daartoe verbind tydens die Nuwe Afrika-Frankryk-beraad in Montpellier op 8 Oktober 2021, deur te verduidelik dat hy "meer algemeen al die semantiek van ontwikkeling wil hersien: wat voorsiening maak vir hierdie gemeenskaplike finansies, sy instrumente, sy grammatika." Dit is ook interessant om daarop te let dat die AU-EU-beraad van 2022 op die Europese agenda geplaas is danksy die Franse Presidensie van die Europese Unie (PFUE), wat die versterking en hersiening van Afrika-Europa-verhoudinge een van sy hoofprioriteite gemaak het.

Hierdie herbalansering, wat al etlike jare lank deur Afrika-leiers verlang word, moet dus voorsiening maak vir die oorgang van 'n hiërargiese verhouding, gefokus op hulp van Europa na die Afrika-kontinent, na 'n "gelyk-tot-gelyke vennootskap." Patricia Ahanda het die dag ná die Februarie 2022-beraad beklemtoon dat vir hierdie diplomatieke herbalansering om 'n werklikheid te word, Europa 'n regverdige en billike samewerkingsproses met Afrika moet vestig. Terselfdertyd moet Afrikastate hul vermoë demonstreer om hulself as ware vennote te posisioneer deur 'n gemeenskaplike strategiese agenda daar te stel. Macky Sall se toespraak by hierdie geleentheid, waarin hy melding maak van die installering van nuwe sagteware in Euro-Afrika-verhoudinge, illustreer die vasbeslotenheid van Afrika-state om wanbalanse uit die verlede te beëindig en uiteindelik 'n wen-wen-vennootskap vir beide kontinente te bou.

B. Tematiese gebiede wat rondom konkrete projekte omskryf word

Die vennootskap tussen Europese lande en die Afrika-kontinent het aansienlik gediversifiseer. Net vyf jaar gelede het lidlande hoofsaaklik op migrasie- en veiligheidskwessies gefokus. Vandag is hierdie kwessies slegs twee aspekte van 'n baie breër prentjie, insluitend klimaatsverandering, digitalisering, konnektiwiteit, handel, menseregte en baie ander gebiede. 

Hierdie herdefinisie van die Europese strategie met die AU is gesentreer rondom vyf tematiese vennootskappe:

- Groen oorgang en toegang tot energie,

- Digitale transformasie,

- Groei en volhoubare werkskepping,

- Vrede en regering,

- Migrasie en mobiliteit.

Belegging in infrastruktuur is die gemene deler van hierdie vyf vennootskapsasse en is die kern van die vraag in Afrika. 'n Noue adviseur van die AU-presidentskap het aan Olivier Caslin, 'n joernalis by Jeune Afrique, vertrou dat die belangrikste ding "is dat Afrika die infrastruktuur kan hê wat dit nodig het." Kgosientsho Ramokgopa, hoof van belegging en infrastruktuur by die Suid-Afrikaanse presidensie, het ook beklemtoon dat "die skep van nuwe infrastruktuur op alle gebiede 'n baie belangrike rol in die vasteland se toekoms sal speel." In dieselfde trant verduidelik Akinwumi Adesina, president van die African Development Bank (AfDB), dat die kwessie van infrastruktuur sentraal staan, want sonder vaste fondamente is daar geen doeltreffende en langtermyn ekonomiese ontwikkeling moontlik nie. 

In reaksie op hierdie Afrika-aanvraag het die EU aan die einde van die AU-EU-beraad die ontplooiing van die Global Gateway aangekondig, 'n €150 miljard-projek oor sewe jaar wat op infrastruktuurbeleggings in Afrika gemik is. Die aangekondigde doel van die Europese Kommissie is om "projekte wat deur Afrikane gesoek en uitgevoer word te ondersteun," met 'n prioriteit op vervoerinfrastruktuur, digitale netwerke en energie. "Ons sal saam met Afrika belê om 'n groen waterstofmark te skep wat die twee oewers van die Middellandse See verbind," het Ursula von der Leyen in Oktober 2021 verklaar. Hierdie groen oorgang is ook die kern van die Afrika-unie se Agenda 2063, genaamd "Die Afrika". Ons wil hê."

In die algemeen stem die asse wat deur hierdie program gedefinieer word, ooreen met dié wat deur die Europese Kommissie aangekondig is rakende tematiese vennootskappe. Dit is: versnel die groen oorgang, versnel die digitale oorgang, versnel volhoubare groei en ordentlike werkskepping, versterking van gesondheidstelsels en verbetering van onderwys en opleiding. Hieronder is 'n lys voorbeelde om die verwesenliking van hierdie inisiatief teen 2030 te verstaan:

- Versnel universele toegang vir almal in Afrika tot betroubare internetnetwerke. Byvoorbeeld, die UA-EU Digital4Development-spilpunt sal die ondersese kabel in die Middellandse See ontplooi wat Noord-Afrikaanse lande met EU-lande sal verbind. 'n Uitbreiding van die bekabeling na Wes-Afrika word tans oorweeg, met die eerste landing in Dakar. Laastens sal die Afrika 1 digitale ondersese kabel Europa met die hele Oos-Afrikaanse kus verbind.

- Integreer Afrika en Europese multimodale vervoernetwerke in lyn met streeks- en kontinentale raamwerke en pas hierdie netwerke aan by die ekonomiese potensiaal van die Afrika Kontinentale Vryhandelsgebied (AfCFTA).

- Verbeter inentingsdekking en versterk die farmaseutiese stelsel in Afrika met plaaslike vervaardigingsvermoëns om aan plaaslike behoeftes en aanvraag te voldoen. Meer konkreet, in hierdie sin, is die Team Europe-vervaardiging en toegang tot entstowwe, medisyne en gesondheidstegnologie-inisiatief daarop gemik om Afrika-vennote te ondersteun in die versterking van plaaslike farmaseutiese stelsels en vervaardigingsvermoëns,

- Belê in jong besighede en die ontwikkeling van die entrepreneuriese ekosisteem in Afrika, byvoorbeeld deur IYAB-SEED, wat veral klem plaas op die ondersteuning van vroulike entrepreneurs.

C. 'n Vennootskap verder as geld

Dus, terwyl konkrete aksies gedefinieer word om die versterking en hersiening van die vennootskap tussen die twee kontinente moontlik te maak, beklemtoon sommige ontleders die belangrikheid daarvan om verder te gaan as die ekonomiese aspek van hierdie samewerking. Lidet Tadesse Shiferaw, 'n navorser wat spesialiseer in vrede en regeringskwessies op die Afrika-kontinent, het daarop gewys dat "Europa en Afrika die moed moet hê om 'n vennootskap bo geld te beoog." 

In hierdie sin verduidelik sommige ontleders, soos Nicoletta Pirozzi, hoof van institusionele betrekkinge by die Istituto Affari Internazionali, dat, byvoorbeeld, met betrekking tot migrasiekwessies, 'n verandering in diskoers nodig is om die vloei van mense aan te spreek, nie as 'n bekommernis van die openbare orde nie, maar as 'n strukturele verskynsel met potensiële ekonomiese en maatskaplike voordele vir Europa en Afrika. 

Behalwe vir geld, doen baie Afrika-leiers 'n beroep op groter oorweging en respek van die Europese Unie en sy lidlande vir Afrika-posisies. Hierdie eis strook met die herlewing van 'n nie-belyningsbeweging. Afrika-leiers versoek 'n verandering in visie van Europese leiers oor die posisies van Afrika-lande in internasionale forums en hul interaksies met soms mededingende magte van die EU. 

'n Treffende voorbeeld van hierdie meningsverskil lê in die Europese Unie se reaksie op die uitslae van die Verenigde Nasies se Algemene Vergadering se stemming oor die "Aggressie teen Oekraïne"-resolusie in Maart 2023. Tydens hierdie stemming het baie Afrikalande buite stemming gebly of nie gestem nie, wat die grootste vorm van streeksblok om op hierdie wyse op te tree. Die EU was “geskok” deur hierdie uitslag, wat deur Afrika-lande beskou is as wat hul soewereine reg om vryelik te stem bevraagteken.

Afrikalande het ook “Westerse skynheiligheid” aan die kaak gestel en Europese lande daarvan beskuldig dat hulle vrede- en veiligheidskwessies in Europa ernstig behandel terwyl hulle konflikte elders in die wêreld verwaarloos. Tydens 'n rondetafel wat deur die European Think Tanks Group (ETTG) en die Streeksburo vir Afrika van die Verenigde Nasies se Ontwikkelingsprogram (UNDP) georganiseer is, getiteld "Assessering the Implikations of COVID-19 and the Ukraine War for Africa and Europe-Africa Relations, " 'n Europese verteenwoordiger het erken dat "met terugskouing," op daardie oomblik, Europa se reaksie op Afrika-lande se posisie in die konteks van Rusland se inval in die Oekraïne "buitensporig" was en dat dit "'n eng manier was om na die verhouding te kyk" tussen die twee geopolitieke gebiede. 

Nog 'n manier om hierdie vennootskap verder as geld te benader, behels groter oorweging van die gevolge van Europese interne beleide wat soms 'n impak het op die hele Afrika-kontinent en sy bevolking. Die voorbeelde, hoewel dit dalk nie met die eerste oogopslag ooglopend lyk nie, is talle. Die EU se landbousubsidies deur die GLB maak Europese produkte meer mededingend, wat plaaslike Afrika-produksie kan ondermyn en die vasteland se voedselsekerheid kan bedreig. Nog 'n voorbeeld is die nuwe koolstofgrensbelasting wat deur die EU (CBAM) ontplooi is, wat volgens sommige ontleders as 'n struikelblok vir Afrika se industrialisering dien. ’n Studie wat deur African Climate Wire aangehaal is, dui daarop dat die CBAM Afrika se totale uitvoere na die EU met 5.72% kan verminder en die BBP van Afrika met 1.12%. 

Boonop is dit interessant om daarop te let dat die EU se streng sanitêre en omgewingstandaarde vir invoer baie Afrika-produkte van die Europese mark kan uitsluit. Ten slotte, 'n laaste voorbeeld van 'n manier om die UA-EU-vennootskap verder as ekonomiese kwessies te benader, kan lê in verhoogde Europese steun vir die invloed van Afrika-lande in internasionale forums. Die Europese Unie het hom daartoe verbind om spesiale trekkingregte aan Afrikalande te versprei. Hierdie spesiale trekkingsregte is bates wat deur die IMF geskep is en aan state toegeken word wat dit kan spandeer sonder om skuld aan te gaan. 

Daarbenewens werk die EU nou saam met die AU om Afrika-institusionele vermoëns te versterk deur tegniese kundigheid en finansiële ondersteuning te verskaf. Hierdie ondersteuning word gevind in die hulp wat deur die EU verskaf word om samewerking met die African Medicines Agency (AMA) te versterk om standaarde en regulasies op die vasteland te harmoniseer. Hierdie inisiatief fasiliteer die deelname van Afrikalande aan internasionale gesondheidsorganisasies soos die WGO. Laastens, in vennootskap met die WHO, help die EU Afrikalande om hul handelsbeleide te hervorm en internasionale standaarde te integreer, wat hul vermoë verbeter om globale handelsreëls te onderhandel en te beïnvloed. Die EU bied ook tegniese bystand om Afrikalande te help om WHO-reëls te verstaan ​​en toe te pas, en sodoende hul posisies in internasionale handelsonderhandelinge te versterk.

III. Baie uitdagings moet oorkom word

A. Uiteenlopende nasionale strategieë op beide die Europese en Afrika-kontinente

Terwyl die Europese Unie uit 27 lande bestaan ​​en die Afrika-unie uit 55 lande bestaan, is een van die hoofuitdagings wat die vennootskap tussen hierdie twee entiteite in die gesig staar om met een stem aan beide kante van die samewerking te praat. Aan die Afrika-kant illustreer die afwesigheid van verteenwoordigers van Mali, Guinee, Soedan, Niger en Burkina Faso by die 6de AU-EU-beraad, lande wat toe deur ECOWAS gesanksioneer is ná militêre staatsgrepe, die probleme om al die lande wat aan die vasteland onder dieselfde organisasie. 

Baie ontleders veroordeel dus die heterogene geopolitieke klimaat in Afrika wat die bou van simmetriese verhoudings met die Europese Unie sou verhoed. Hierdie ontleders wys op "die gebrek aan 'n gemeenskaplike strategiese visie van die Afrika-unie," die individuele en ongekoördineerde ekonomiese inisiatiewe van sommige Afrika-state, as baie strukturele struikelblokke vir 'n deugsame en voordelige vennootskap vir die hele vasteland. Om hierdie uitdaging te oorkom, blyk dit noodsaaklik te wees om intra-Afrikaanse samehorigheidsinisiatiewe soos die AfCFTA, die African Union Peace Fund of die Africa CDC te versterk. 

Hierdie uiteenlopende nasionale strategieë word ook noord van die Middellandse See aangetref, waar intra-Europese fragmentasie die geloofwaardigheid en doeltreffendheid van Europese diskoers en optrede op die vasteland ondermyn, en veral die hefboomeffek wat lidlande sou kon uitoefen, verswak as hulle meer verenig was. Hierdie moeilikheid om die strategiese belange van verskillende lidlande te versoen, spruit eerstens uit 'n heterogeniteit in die vlak van belangstelling wat Europese akteurs teenoor die Afrika-kontinent toon. So het sommige Europese lande, soos Frankryk, 'n diep aantrekkingskrag na die vasteland, gematerialiseer in 'n georganiseerde en multimodale strategie. Frankryk is ook een van die belangrikste dryfvere van Europese proaktiwiteit teenoor die vasteland van Afrika.

Hierdie belangstelling in die Afrika-kontinent is egter ver van eenparig onder Europese nasies. Slegs 11 van die 27 lidlande toon dus 'n amptelike strategie wat min of meer transversaal en omvattend teenoor die Afrika-vasteland is. Dit is die geval vir Duitsland, Spanje, Italië, Pole, die Tsjeggiese Republiek, Malta, Estland, Frankryk, België, Portugal en Nederland.

B. Spanningspunte duur voort tussen Europa en Afrika

Ten slotte bly daar baie spanningspunte tussen Europa en Afrika. Eerstens veroordeel Afrika-leiers 'n gaping tussen Europese diskoers en optrede. Die Global Gateway-inisiatief is een van die eerste slagoffers van hierdie sentiment. Dus, na die aankondiging van die ontplooiing daarvan, het 'n noue adviseur van die AU-presidentskap erken: "Daar is twyfel dat 'n deel van die bedrae wat deur Brussel belowe is, bloot voorheen toegekende EU-befondsing herwin." Die Global Gateway, wat deur die EU aangebied word as 'n massiewe en Europese reaksie op Afrika se infrastruktuurbehoeftes, het hoë verwagtinge gewek. Die feit dat 'n aansienlike deel van die aangekondigde fondse stadig gemobiliseer word, het die indruk van 'n oordrewe kommunikasie-operasie gewek.

Die EU se strategie om "deurbrake" of "vlagskip-inisiatiewe" by verskeie beraad aan te kondig, dikwels om met ander Afrika-vennote mee te ding, kan uiteindelik meer skade as goed aan hierdie vennootskap doen. Terwyl die EU hom by die 6de AU-EU-beraad verbind het om meer op die Afrika-kontinent te belê om vrede te bevorder, het die samesmelting van die Afrika-vredesfasiliteit in Maart 2021 met ander instrumente om die skepping van die Europese vredesfasiliteit te bevoordeel die gaping tussen diskoers en aksie. Dus, van die €5.62 miljard-begroting van die FPE vir 2021-2027, is €3.1 miljard reeds ontplooi of aan Oekraïne belowe, wat die vrees onder Afrika-vennote versprei dat die Europese verbintenis tot vrede en veiligheid in Afrika aansienlik kan verminder.

 Alhoewel Afrikastate hierdie nuwe prioriteit verstaan, beklemtoon hulle ook dat, ten spyte van die EU se verpligtinge, die EU se oriëntasie na die Ooste die Russiese inval voorafgegaan het. In ooreenstemming met hierdie verskil in behandeling tussen die Oostelike buurtbeleid en die behandeling daarvan van die vennootskap met die Afrika-kontinent, het Nicoletta Pirozzi opgemerk dat meer as 7.8 miljoen Oekraïense vlugtelinge die EU in 2022 binnegekom het, met 'n rekordgetal wat voordeel trek uit tydelike beskerming, terwyl by dieselfde tyd het minder as 140,000 XNUMX migrante per see oor die Middellandse See aangekom, wat 'n sterk teenkanting van baie EU-lidlande veroorsaak het rakende reddings-, ontvangs- en hervestigingsverpligtinge. Dit het die EU blootgestel aan beskuldigings van dubbele standaarde in die behandeling van migrante en vlugtelinge uit die Oekraïne, aan die een kant, en Afrika en die Midde-Ooste, aan die ander kant. 

Hierdie spanning het hul hoogtepunt bereik tydens die COVID-19-krisis rondom die kwessie van die tydelike kwytskelding van intellektuele eiendomsregte vir COVID-19-entstowwe. Die Europese Unie was inderdaad een van die vernaamste teenstanders van hierdie kwytskelding. Afrika-leiers het toe die opgaar van entstowwe beskuldig, en Namibiese president Hage G. Geingob het 'n situasie van "entstof-apartheid" veroordeel. Bewus van hierdie gesondheidsuitdaging, het Ursula von der Leyen 'n belegging van €1 miljard van die Europese Unie belowe om entstofproduksievermoë in Afrika te versterk, begin met die finansiering van entstofproduksiesentrums in Suid-Afrika, Senegal, Egipte, Marokko en Rwanda.

Gevolgtrekking

Terwyl populistiese diskoerse aan beide kante van die Middellandse See die bedreiging van die suidelike buurland in verregse retoriek in Europa aan die kaak stel, of die noordelike buurman in anti-koloniale ekstremistiese retoriek in Afrika, blyk dit dat die vennootskap tussen die Afrika-unie en die Europese Unie op 'n interessante vlak wees om 'n deugsame sinergie tussen die twee kontinente te bou. Dit is dus duidelik dat gemeenskaplike belange gedeel word deur die bevolkings wat aan die twee geografiese, institusionele en politieke entiteite behoort.

Hierdie gemeenskaplike belange, vererger in 'n gepolariseerde, mededingende en ultra-geglobaliseerde wêreld, stel die noodsaaklikheid om die vennootskap wat die AU en die EU bind, te heroorweeg en grondig te hervorm. Hierdie hervorming weerspieël 'n sterk begeerte van Afrika-bevolkings en -leiers om soewereiniteit, onafhanklikheid en oorweging te verkry. Strukturele en soms geestelike hindernisse belemmer egter steeds hierdie institusionele, ekonomiese en politieke revolusie. Deur bloot die kaart waar te neem wat die IMF se projeksie van die verspreiding van nominale BBP wêreldwyd toon, beklemtoon die diep strukturele wanbalans tussen die aandeel wat deur Afrika se nominale BBP verteenwoordig word in vergelyking met dié wat deur Europese nominale BBP verteenwoordig word. 

Europeërs, bewus van hierdie asimmetrie, het reeds vir 'n paar jaar begin om verhoudings met die Afrika-kontinent te heroorweeg. Hierdie paradigmaskuif word gesien in die kommunikasie van 9 Maart 2020, "Towards a Comprehensive Strategy with Africa," in die ontwikkeling van die nuwe EU-handelsbeleid, in die bepaling van die Strategiese Kompas, in die skepping van Team Europe, of met die skepping van die NDICI. Hierdie 6de AU-EU-beraad baan egter die weg vir 'n historiese keerpunt in die funksionering van hierdie vennootskap, wat 'n 180°-verskuiwing aandui van 'n ontwikkelingshulpdinamiek gebaseer op 'n skenker-begunstigde-verhouding na 'n gelyke- tot gelyke samewerking.

Hierdie diepgaande mutasie sal eers plaasvind deur 'n herfokus van die vennootskap van hulp na handel en belegging. In hierdie sin het verskeie groot ekonomiese akteurs in Afrika 'n opinie in Le Point gepubliseer en verduidelik dat "Kapitaal die kern van die Europese strategie vir die ontwikkeling van die vasteland moet wees." Hulle het beklemtoon dat "Europese beleggings, as dit verstandig gerig word, kragtige hefbome kan word om innovasie aan te moedig, infrastruktuur te versterk en volhoubare ekonomiese groei in Afrika te bevorder. Afrika, aan die ander kant, het baie om te bied en het uitsonderlike menslike en natuurlike hulpbronne." 

Om hierdie deugsame sinergie moontlik te maak, moet Europeërs egter hul oordrewe persepsie van risiko in Afrika laat vaar. Hierdie oorskatting van risiko het 'n impak op die aantreklikheid van Afrika-lande, wat die koste van kapitaal onbetaalbaar maak vir beleggers, met baie hoër rentekoerse as in Europa of die VSA. Graderingsagentskappe, sleutelspelers in hierdie proses, moet dus 'n meer genuanseerde en gebalanseerde benadering volg. Hierdie toename in Europese beleggings sal na verwagting meer die prioriteite van die Afrika-kontinent in ag neem, veral in terme van toegang tot energie in 'n gebied waar 43% van die bevolking steeds 'n gebrek aan elektrisiteit het.

Afrika se industrialisasie hang daarvan af. Hierdie infrastruktuurontwikkeling en die verwagte tegnologie-oordrag sal Afrika in staat stel om meer voordeel te trek uit die toegevoegde waarde van sy produksie, wat die verhouding tussen die twee kontinente herbalanseer. Laastens, buiten hierdie ekonomiese oplossing, sou die hoofoplossings vir die vestiging van 'n konstruktiewe vennootskap en die oorkoming van die foute van vorige dekades ook lê in die vermindering van die gaping tussen "verbintenisse en verwesenliking", die erkenning van verskille wanneer hulle ontstaan, en die bestuur van botsende posisies met respek. 

Meer algemeen kan die hersiening van die UA-EU-vennootskapsraamwerk deur oor te skakel van hoofsaaklik institusionele en staatsakteurs na 'n vennootskap wat meer private akteurs en burgerlike samelewings betrek ook 'n diepgaande herbesinning van die funksionering van verhoudings tussen die twee kontinente moontlik maak. Dit is in hierdie sin dat Hervé Berville, destyds 'n Franse adjunk in beheer van die bekamping van globale ongelykhede en rapporteur van die Komitee vir Buitelandse Sake, 'n beroep gedoen het om die verhouding met Afrika te ontbind deur 'n "resultate-agenda" te implementeer, gebaseer op "innovasie". en evaluering," en volkome vertroue in burgerlike samelewings.

© Jean CLARYS, 2024. Alle regte voorbehou

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings