Verbinding met ons

Wêreld

Van 'Klein werf, hoë heining' tot 'Groot werf, hoë heining'

DEEL:

Gepubliseer

on

Deur He Jun, Direkteur van China Macro-Economy Research Centre en Senior Navorser by Anbound, 'n onafhanklike dinkskrum wat in Beijing gebaseer is.

In die voortdurende geopolitieke mededinging tussen die Verenigde State en China, het eersgenoemde verskillende strategieë aangewend om laasgenoemde se tegnologiese vooruitgang te beperk. Een so 'n strategie is die "klein erf, hoë heining" benadering. Hierdie strategie het ten doel om China se hoëtegnologieprojekte te bekamp en China se tegnologiese vooruitgang te onderdruk.

Die konsep van die "klein erf" dui op spesifieke tegnologieë en navorsingsareas wat as krities beskou word vir Amerikaanse nasionale veiligheid, terwyl die "hoë heining" die strategiese grense aandui wat rondom hierdie domeine afgebaken word. Binne die "klein erf" word strenger inperkingsmaatreëls voorgestel om kerntegnologieë te beskerm, terwyl daar buite hierdie omtrek potensiaal vir skakeling met China kan wees. Hierdie strategie word oor die algemeen beskou as om hoofsaaklik China se hoëtegnologie-ontwikkeling te rig eerder as om te bepleit vir breë ontkoppeling en verbreking van ekonomiese bande met China.

Sedert 2018 het die VSA die "klein erf, hoë heining"-strategie streng gevolg, wat omvattende maatreëls behels, insluitend die onderdrukking van maatskappye soos Huawei, sistematiese beperkings op China se halfgeleier-industrie-ontwikkeling, en samewerkende aksies met geallieerde nasies om die uitvoer van gevorderde lande te beperk. litografie masjiene na China. Daarbenewens was daar 'n voortdurende eskalasie van beperkings en druk op Chinese firmas oor verskeie tegnologiese sektore, soos halfgeleiers, kunsmatige intelligensie (KI) en biofarmaseutiese produkte, deur noterings op die Amerikaanse Entiteitslys. Verder is wetgewende maatreëls soos die CHIPS-wet ingestel om skyfiemaatskappye te lei om in die VSA te belê, terwyl dit terselfdertyd daarop gemik is om die ontwikkeling van China se skyfiebedryf te beperk.

China is egter die wêreld se tweede grootste ekonomie, met 'n BBP van USD 17.89 triljoen in 2023. Terselfdertyd is dit ook een van die wêreld se grootste handelsnasies. In 2023 het sy totale handelsvolume USD 5.94 triljoen bereik, insluitend USD 3.38 triljoen in uitvoere, wat verantwoordelik is vir 14.2% van die wêreldmarkaandeel, wat sy posisie as die wêreld se voorste uitvoerder vir 15 agtereenvolgende jare behou het. China het aansienlike handelsbetrekkinge met verskeie lande en streke gehandhaaf, insluitend die VSA, die EU en ASEAN. Vir so 'n groot ekonomie is dit uiters uitdagend om die ontwikkeling daarvan aansienlik te beperk deur die "klein erf, hoë heining"-strategie. Uit onlangse deurbrake in China se halfgeleierbedryf is dit duidelik dat wanneer China sy nasionale stelsel mobiliseer om tegnologiese knelpunte te oorkom, die gevolglike momentum merkwaardig is.

Teen hierdie agtergrond begin die VSA sy strategie om China in bedwang te hou, aanpas. Die strategie is besig om te verskuif van die vorige "klein erf, hoë heining"-benadering, wat daarop gefokus het om China se ontwikkeling in hoëtegnologie-velde te beperk, na 'n breër "groot erf, hoë heining"-benadering, wat beperkings in 'n wyer reeks gebiede instel. In teenstelling met die "klein erf, hoë heining"-strategie, vertoon die "groot tuin, hoë heining"-strategie die volgende kenmerke:

advertensie

Eerstens het die omvang van sanksies verbreed. Terwyl die "klein werf, hoë heining"-strategie uitgesoekte kern- en deurslaggewende tegnologiese gebiede gerig het, brei die "groot werf, hoë heining"-strategie sy verbod- en beperkingsomvang oor 'n wyer spektrum uit. Hierdie uitbreiding sluit nie net hoëtegnologie-domeine in nie, maar ook nie-tegnologiese ekonomiese en handelsektore. Die bepaling van watter gebiede binne die bestek van verbod en beperking val, is afhanklik van die spesifieke vereistes en doelwitte van die Amerikaanse regering.

Tweedens, terwyl die "klein erf, hoë heining"-strategie sy teikens beperk het, het dit ook internasionale handelsreëls tot 'n mate in ag geneem en probeer om beperkings op China te balanseer terwyl Amerikaanse ekonomiese belange beskerm word. In wese was sy doelwit om China se tegnologiese ontwikkeling te bestuur terwyl ekonomiese geleenthede in die Chinese mark benut word. Die fokus van die "groot erf, hoë heining"-strategie het egter ontwikkel. Dit streef nie meer na ewewig nie, maar beklemtoon eerder die breë inperking van China.

Derdens behels die implementering van die "klein erf, hoë heining"-strategie hoofsaaklik dat die VSA sanksies oplê, dikwels met die betrokkenheid van sy bondgenote, wat spesifieke kerngebiede wat met China verband hou, teiken. Gegewe die nouer omvang van sanksies, is die bondgenote meer geneig om te onderskryf en deel te neem, wat die vorming van 'n samehangende koalisie vir sanksies vergemaklik. Omgekeerd brei die "groot erf, hoë heining"-strategie sy reikwydte uit, wat 'n breër impak op kommersiële belange tot gevolg het. Terwyl die VSA meer geallieerde deelname soek vir die doeltreffendheid van sy sanksies, kan hierdie lande pouse weens hul eie kommersiële belange en nakoming van internasionale reëls, wat moontlik lei tot onenigheid met Amerikaanse inisiatiewe.

Laastens poog die "klein erf, hoë heining"-strategie om die impak tot die tegnologieveld te beperk, soortgelyk aan beheerde kernfusie. Dit het nie ten doel om die impak na die breër ekonomiese en handelsgebiede te versprei nie, en ook nie om 'n wydverspreide "ontkoppeling" tussen die VSA en China te veroorsaak nie. Die "groot erf, hoë heining"-strategie is egter anders. Sodra hierdie strategie geïmplementeer is, kan die daaropvolgende uitwerking daarvan onbeheerbaar word, wat dit wat oorspronklik bedoel was om China se tegnologiese ontwikkeling te bevat, verander in 'n wydverspreide "ontkoppeling" tussen die twee lande. Dit is soortgelyk aan onbeheerde kernfusie, wat uiteindelik in 'n ekonomiese en handelssektor kernontploffing kan ontwikkel.

Laastens, die "klein tuin, hoë heining"-strategie beperk die impak daarvan tot die tegnologie en vermy die verspreiding van effekte na breër ekonomiese en handelsgebiede of veroorsaak wydverspreide "ontkoppeling" tussen die VSA en China. Omgekeerd hou die "groot erf, hoë heining"-strategie die risiko van onbeheerbare gevolge in. Dit kan per ongeluk eskaleer tot 'n breë "ontkoppeling" tussen die twee lande.

He Jun is Direkteur van die China Macro-Economy Research Centre en Senior Navorser by Anbound, 'n onafhanklike denktenk gebaseer in Beijing, wat spesialiseer in openbare beleidsnavorsing wat geopolitiek en internasionale betrekkinge, stedelike en sosiale ontwikkeling, industriële kwessies en makro-ekonomie dek.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings