Verbinding met ons

Wêreld

Die agteruitgang van die VSA sal onwaarskynlik wees: lesse uit die vergulde era

DEEL:

Gepubliseer

on


Deur Kung Chan en Zhijiang Zhao van die Beijing-denktenk ANBOUND

Met die huidige oplewing van anti-globalisering, is die wêreld getuie van aansienlike strukturele veranderinge. 'n Interessante vraag ontstaan: aangesien die algehele globale markruimte kan breek in streeks- of relatief onafhanklike markruimtes, wat aanleiding gee tot verskillende streekshegemonieë. Sal 'n terugkeer na isolasie teen daardie tyd die VSA in die rigting van agteruitgang lei? Geskiedenis kan as 'n les hierin dien, en die Gilded Age in die Amerikaanse geskiedenis kan ons iets leer. 

Die Gilded Age verwys oor die algemeen na die tydperk van die 1870's tot 1900, wat die tyd was tussen die einde van die Amerikaanse Burgeroorlog en die begin van die VSA se oorsese uitbreiding. Die term "Gilded Age" is afgelei van Mark Twain se gelyknamige roman. Twain se satire beskryf die oppervlakkige ekonomiese groei van die VSA, tesame met korrupsie en sosiale ongelykheid, wat die mite van rykdom in die VSA gedurende hierdie tydperk weerspieël.

In hierdie era gevul met spekulasie en rykdomophoping, het die Amerikaanse ekonomie geweldige rykdom gesien wat in nywerhede soos spoorweë, staal en olie gegenereer is, wat aanleiding gegee het tot baie bekende industriële magnate van die tyd, soos die spoorwegmagnaat Cornelius Vanderbilt, oliemagnaat. John D. Rockefeller, en staalmagnaat Andrew Carnegie.

Dit is betekenisvol dat die Vergulde Era die hoogtepunt van die "Weswaartse Uitbreiding" in die VSA gemerk het, aangevuur deur die opkoms van die Tweede Industriële Revolusie, het die nasie sy pogings om die westelike gebiede te bewerk, verdubbel. Veral die Groot Vlaktes het vinnige transformasie ondergaan. Dit het nie net gedien as 'n noodsaaklike bron van binnelandse mark, voedsel en grondstowwe vir Amerikaanse kapitalisme nie, maar het ook vinnige vooruitgang in vervoerinfrastruktuur aangespoor. Verder het dit aansienlike buitelandse beleggings gewerf, wat gelyktydige en robuuste groei oor sektore soos mynbou, boerdery, spoorwegkonstruksie en ander nywerhede gekataliseer het.

Gedurende die Vergulde Era het die VSA hoofsaaklik 'n isolasionistiese buitelandse beleid gevolg. Politieke leiers van daardie tydperk het binnelandse beleid bo internasionale aangeleenthede geprioritiseer. In die algemeen het die VSA gedurende hierdie tyd 'n vriendelike en nie-gebonde houding in sy buitelandse betrekkinge gehandhaaf. Soos die nasie se ekonomie en krag egter gegroei het, het dit geleidelik weggeskuif van isolasionisme in diplomasie, 'n oorgang wat dikwels gekoppel is aan die uitbreek van die Eerste Wêreldoorlog. President Woodrow Wilson se voorspraak vir liberale demokrasie in Europa was 'n afwyking van die isolasionistiese beleid van die Gilded Ouderdom, wat die VSA op die globale verhoog dryf.

In die era van globalisering het Amerikaanse vervaardiging oorsee uitgebrei, gedryf deur kapitaallogika om toegang tot nuwe markte te verkry. Terselfdertyd het die nasie sy kultuur en ideologie kragtig uitgevoer. Vandag word pleit vir isolasionisme dikwels as regressief beskou en Amerika se toekoms verontagsaam. Die onlangse herlewing van Amerikaanse isolasionisme, geïllustreer deur figure soos Donald Trump, word deur baie lande en internasionale organisasies beskou as 'n globale politieke en ekonomiese risiko, soortgelyk aan konflikte soos die Rusland-Oekraïne-konflik of die Israel-Hamas-oorlog.

advertensie

Daarom, in die huidige era van deglobalisering, word Amerika se terugkeer na isolasionisme gesien as 'n vorm van "ontkoppeling" wat nie net die globale orde ontwrig nie, maar ook bydra tot sy eie agteruitgang.

Die situasie is egter dalk nie so eenvoudig nie. Selfs al keer die VSA terug na isolasionisme en "ontkoppel" van die globale verhoog, dui sy uitgebreide globale beleggings en invloed wat oor die afgelope eeu opgebou is daarop dat onmiddellike verswakking onwaarskynlik is. Daarbenewens het die VSA ontwikkel vanaf die Vergulde Era tot die hede, en het na vore getree as 'n formidabele industriële moondheid, met 'n vervaardigingsinfrastruktuur wat vir ander moeilik bly om te herhaal.

Terwyl die VSA uitdagings in die gesig staar in terme van huishoudelike monteeraanlegte en geskoolde middel-tot-lae-end arbeid, ontken dit nie sy vervaardigingsvermoëns of robuuste industriële grondslag nie. Dit sal voortydig wees om die potensiële herlewing van die Amerikaanse vervaardigingsbedryf of sy vermoë om 'n leidende posisie in globale vervaardiging te herwin, van die hand te wys. Selfs in 'n scenario waar die VSA isolasionisme omhels, sal konserwatiewe faksies waarskynlik verskeie tradisionele produksiemetodes kragtig bevorder en konserwatisme met tegnologiese innovasie en produksieprosesse integreer, met die doel om hernieude ekonomiese sukses te behaal.

In die konteks van deglobalisering is dit toenemend aanneemlik dat produkte gemerk "Made in the USA" sal vermeerder, wat 'n herlewing van Amerikaanse vervaardigingsprominensie aandui. 

Vir Amerikaners is daar die moontlikheid van ekonomiese welvaart, selfs in hul eie selfstandige wêreld, soos wat in die Gilded Age gebeur het.

Kung Chan is die stigter van ANBOUND, 'n onafhanklike denktenk gebaseer in Beijing, wat spesialiseer in openbare beleidsnavorsing wat geopolitiek en internasionale betrekkinge, stedelike en sosiale ontwikkeling, industriële kwessies en makro-ekonomie dek.
Zhijiang Zhao is navorsingsgenoot vir die Geopolitieke Strategie-program by ANBOUND.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings