#Turkey verwerp EU en Amerikaanse besware teen boor in Ciprus se eksklusiewe ekonomiese sone

| Mag 6, 2019

Die EU en die VSA het veroordeel Turkye se besluit om buitelandse boorbedrywighede in Ciprus se eksklusiewe ekonomiese sone te begin, skryf Catherine Feore.

Saterdag (4 Mei) het die hoë verteenwoordiger van die EU, Federica Mogherini, 'n verklaring uitgereik wat ernstige kommer uitgespreek het oor die aangekondigde voorneme van Turkye om booraktiwiteite binne die eksklusiewe ekonomiese sone van Ciprus uit te voer. Die hoë verteenwoordiger het Turkye versoek om selfbeheersing te wys en die soewereine regte van Ciprus in sy eksklusiewe ekonomiese sone (EEZ) te respekteer en te weerhou van enige onwettige aksie wat die Europese Unie toepaslik en in volle solidariteit met Ciprus sal reageer.

Toe hy gevra is oor die voortgesette boring en enige verdere optrede, het die woordvoerder van die Europese Eksterne Aksie se woordvoerder, Maja Kocijancic, gesê dat die hoë verteenwoordiger van die EU duidelik was en dat die Raad reeds in Maart 2018 die onwettige optrede van Turkye in die Oostelike Middellandse See veroordeel het. Sy het egter geweier om te spekuleer oor watter verdere stappe gedoen sou word, maar het gesê dat diplomatieke kontakte sou voortduur.

Die Amerikaanse staatsdepartement het ook 'n verklaring uitgereik waarin die situasie beskryf word as "hoogs uitdagende en bedreigde spanning in die streek": "Die Verenigde State is diep bekommerd oor die voorneme van Turkye om buitelandse boorbedrywighede te begin in 'n gebied wat deur die Republiek van Ciprus beweer word as sy eksklusiewe ekonomiese sone ... Ons versoek die Turkse owerhede om hierdie bedrywighede te stop en moedig alle partye aan om met selfbeheersing op te tree. "

Die president van die Europese Parlement, Antonio Tajani, het tereggewys en onthou dat die Europees Parlement alreeds 'n resolusie oor Turkse optrede in die EEZ van Ciprus in 2014 uitgereik het: "Die voorneme van Turkye om in die EEZ van Ciprus te boor, is 'n skending van die internasionale reg. Die Republiek van Ciprus het die volle en soewereine reg om natuurlike hulpbronne in sy EEZ te ondersoek en te ontgin.

"Namens die Europees Parlement herhaal ek ons ​​volle solidariteit met die regering en die mense van Ciprus. Ons staan ​​saam met Ciprus in die beveiliging van sy regte wat deur internasionale en Europese wetgewing ondersteun word. "

Turkse reaksie

Turkye verwerp die verklaring van die hoë verteenwoordiger van die EU, het gesê dat Turkye se koolwaterstofverwante aktiwiteite in die Oos-Middellandse-Zeegebied gebaseer is op sy wettige regte voortspruitend uit die internasionale reg. In 'n verklaring van die Turkse Ministerie van Buitelandse Sake is beweer dat hulle hul eie regte en belange binne hul kontinentale rak beskerm, sowel as dié van die Turks-Cyprioten rondom die Ciprus-eiland. Turkye het geen tekens van agteruitgang gebring en gesê: "Tot dusver het Turkye nie weerhou om die nodige stappe in hierdie konteks te doen nie en sal dit nie in die toekoms doen nie.

"In werklikheid is dit die Grieks-Cypriotische regering wat nie het onthou van onverantwoordelike inbreuk op die veiligheid en stabiliteit van die Oos-Middellandse-Zeegebied, deur die onvervreemdbare regte van die Turks-Cyprioten, wat mede-eienaars van die Ciprus-eiland is, te ignoreer ... weiering elke voorstel van samewerking en aandring op sy eensydige aktiwiteite in die streek ten spyte van al ons waarskuwings. "

Hulle het bygevoeg: "Daarbenewens het diegene wat nie jare lank enige stappe gedoen het om hierdie probleem op te los nie, nie die reg om ons te adviseer nie."

Kommentaar

Facebook kommentaar

Tags: , , ,

kategorie: 'N Voorblad, Ciprus, ekonomie, EU, EU, Noord-Ciprus, politiek, Turkye, Wêreld

Kommentaar gesluit.