Verbinding met ons

Geslagsgelykheid

'Gesinsgeweld is die skadu-pandemie' Jacinda Ardern

gepubliseer

on

Ter viering van hierdie jaar se Internasionale Vrouedag (8 Maart), onderstreep die Europese Parlement die belangrike rol van vroue tydens die COVID-19-krisis. Nieu-Seeland is een van die suksesvolste in die bestryding van die verspreiding van die virus - premier Jacinda Ardern het 'n eliminasie toegepas eerder as die onderdrukkingstrategie wat wyd in Europa aanvaar is.

'Gaan hard en gaan vroeg'

In Nieu-Seeland het die lewe amper weer normaal geword vir sy vyf miljoen burgers. Kroeë, restaurante, sport- en konsertlokale is oop en die premier hoop om die hele bevolking in te ent voordat die grensbeheer verslap word. 

advertensie

Die ekonomie het beter gevaar as elders, en het getoon dat effektiewe hantering van die virus, eerder as 'n noukeurige kompromie tussen ekonomiese en gesondheidsmaatreëls, 'n vereiste vir 'n vooruitstrewende ekonomie was. Ardern se leierskap word alom geprys vir haar leierskap en haar 'Go hard and go early'-boodskap wat baie lae infeksievlakke en minder as 30 sterftes beteken het.

In die Europese parlement het Ardern gesê: 'In Nieu-Seeland was ons benadering in die stryd teen COVID-19 'n inklusiewe idee dat almal hul bes moet doen om mekaar te beskerm, veral ons kwesbaarste. Ek praat gereeld dat ons bevolking 'n span van 5 miljoen het. As ons na 'n fase van inenting beweeg, is ons nie 'n span van 5 miljoen nie, maar wel 'n span van 7.8 miljard. Die sukses van individuele lande of streke beteken min, tensy ons almal suksesvol is. ”

Ardern het ook daarop gewys hoe vroue die grootste las van hierdie krisis gedra het: 'Vroue is aan die voorpunt om die COVID-krisis te beveg. Hulle is een van die dokters, verpleegsters, wetenskaplikes, kommunikeerders, versorgers en frontlinie-werkers wat daagliks die verwoesting en uitdagings van hierdie virus in die gesig staar. Behalwe dat dit direk deur die virus self geraak word en die onmiddellike uitwerking daarvan op ons lewensonderhoud. Ons is ook die onderdane van verskerpte gesinsgeweld. Daar word berig dat dit die skadu-pandemie in alle uithoeke van die wêreld is. '

advertensie

Die parlement voer aan dat vroue aan die voorpunt was van die stryd teen die koronavirus-pandemie, deels vanweë hul oorheersende rol in die gesondheidsorgsektor. Baie is ook swaar getref omdat hulle in onsekere of bedenklike werke verkeer wat met die krisis verdwyn of verander het. Daarbenewens het die voortslepende uitsluitings gelei tot 'n toename in gesinsgeweld. Die parlement het gevra dat hierdie ongelykhede aangespreek moet word.

Vroue op die frontlyn van COVID-19

Van die 49 miljoen sorgwerkers in die EU, wat die meeste aan die virus blootgestel is, is ongeveer 76% vroue.

Vroue is oorverteenwoordig in noodsaaklike dienste wat wissel van verkope tot kindersorgplekke, wat gedurende die pandemie oopgebly het. In die EU is 82% van alle kassiere verantwoordelik vir vroue en verteenwoordig 95% van die werkers in huishoudelike skoonmaak- en huishulpvelde.

Laer vlakke van werksekerheid vir vroue

Ongeveer 84% van die werkende vroue van 15-64 jaar is in diens, ook in die hoofsektore wat deur Covid getref word en wat werksverliese ondervind. Kwarantyn het ook sektore van die ekonomie geraak waar tradisioneel meer vroue in diens geneem is, insluitend kwekery-, sekretariële en huishoudelike werk.

Meer as 30% van die vroue in die EU werk deeltyds en neem 'n groot deel van die poste in die informele ekonomie in beslag, wat minder arbeidsregte het, asook minder gesondheidsbeskerming en ander fundamentele voordele. Dit is ook baie waarskynlik dat hulle tyd neem om kinders en familielede te versorg, en tydens toesperring moes hulle telewerk en kindersorg gereeld kombineer.

Eskalering van geweld teen vroue

Ongeveer 50 vroue verloor elke week in die EU weens gesinsgeweld en dit het toegeneem tydens die toesluit. Die beperkings het dit ook moeiliker gemaak vir slagoffers om hulp te kry.

Europees Parlement

Begrip van die geslagsloongaping: definisie en oorsake

gepubliseer

on

Werkende vroue in die EU verdien gemiddeld 14% minder per uur as mans. Vind uit hoe hierdie geslagsloongaping bereken word en die redes daarvoor. Alhoewel die gelyke betaling vir gelyke werkbeginsel reeds in 1957 in die Verdrag van Rome ingestel is, hou die sogenaamde geslagsloongaping hardnekkig voort met slegs marginale verbeterings wat die afgelope jare behaal is. Samelewing 

Wat is die geslagsloongaping en hoe word dit bereken?

Die geslagsloongaping is die verskil in die gemiddelde bruto uurlikse verdienste tussen vroue en mans. Dit is gebaseer op salarisse wat direk aan werknemers betaal word voordat inkomstebelasting en sosiale bydraes afgetrek word. Slegs ondernemings van tien of meer werknemers word in berekening gebring. Die gemiddelde EU-gemiddelde loonkloof tussen geslagte was 14.1% in 2019.

advertensie

Sommige van die redes vir die geslagsloongaping is struktureel en hou verband met verskille in indiensneming, opvoedingspeil en werkservaring. As ons hierdie deel verwyder, staan ​​die oorblywende geslagsloongaping bekend.

Die geslagsloongaping in die EU

Regoor die EU is die betaalgaping verskil baie, die hoogste in die volgende lande in 2019: Estland (21.7%), Letland (21.2%), Duitsland (19.2%), Tsjeggië (18.9%), Slowakye (18.4%) en Hongarye (18.2%). Die laagste getalle in 2019 is in Pole (8.5%), Slowenië (7.9%), België (5.8%), Italië (4.7%), Roemenië (3.3%) en Luxemburg (1.3%).

advertensie

Die interpretasie van die getalle is nie so eenvoudig soos dit lyk nie, want 'n kleiner geslagsloongaping in 'n spesifieke land beteken nie noodwendig meer geslagsgelykheid nie. In sommige EU-lande is laer loongapings meestal die gevolg van vroue wat minder betaalde werk het. Hoë leemtes hou gewoonlik verband met 'n groot deel vroue wat deeltyds werk of in 'n beperkte aantal beroepe gekonsentreer is. Sommige strukturele oorsake van die geslagsloongaping kan nogtans geïdentifiseer word.

Oorsake van die geslagsloongaping

Gemiddeld, vroue doen meer ure se onbetaalde werk, soos kindersorg of huiswerk. So 'n geslagsgaping in onbetaalde werksure kan gevind word in alle EU-lande, hoewel dit in die Nordiese lande van ses tot agt uur per week wissel tot meer as 15 uur in Italië, Kroasië, Slowenië, Oostenryk, Malta, Griekeland en Ciprus, volgens 2015-syfers.

Dit laat minder tyd vir betaalde werk oor: volgens 2018-syfers, byna een derde van die vroue (30%) werk deeltyds, terwyl slegs 8% van die mans deeltyds werk. As onbetaalde en betaalde werk oorweeg word, werk vroue meer ure per week as mans.


Vroue is ook baie meer geneig om die loopbane te onderbreek en sommige van hul loopbaankeuses word beïnvloed deur versorging en gesinsverantwoordelikhede.


Oor ons 30% van die totale geslagsloongaping kan verklaar word deur 'n oorverteenwoordiging van vroue in relatief lae-betalende sektore soos versorging, verkope of opleiding. Daar is steeds sektore soos die wetenskap-, tegnologie- en ingenieursektor waar die aandeel mans baie hoog is (met meer as 80%).


Vroue beklee ook minder uitvoerende poste: minder as 10% van die top-ondernemings se uitvoerende hoofde is vroue. As ons na die gaping in verskillende beroepe kyk, vroulike bestuurders is die grootste nadeel: hulle verdien 23% minder per uur as manlike bestuurders.


Maar vroue staar ook steeds in die gesig diskriminasie in die werkplek, soos om minder betaal te word as manlike kollegas wat dieselfde kwalifikasies het en binne dieselfde voorwaardes en beroepskategorieë werk, of om afgebreek te word na die terugkeer van die kraamverlof.

Dus, vroue verdien nie net minder per uur nie, maar hulle verrig ook meer onbetaalde werk sowel as minder betaalde ure en is meer geneig om werkloos te wees as mans. Al hierdie faktore tesame bring die verskil in algehele verdienste tussen mans en vroue mee byna 37% in die EU (in 2018).

Die gaping te verminder: die bestryding van armoede en die versterking van die ekonomie

Die vermindering van die geslagsloongaping skep groter geslagsgelykheid, terwyl dit armoede verminder en die ekonomie stimuleer.

Die geslagsloongaping neem toe met ouderdom - gedurende die loopbaan en saam met die toenemende gesinsvereistes, terwyl dit nogal laag is as vroue die arbeidsmark betree. Met minder geld om te spaar en te belê, neem hierdie gapings op en vroue loop gevolglik 'n hoër risiko van armoede en sosiale uitsluiting op ouer ouderdomme. Die geslagspensioengaping was in 29 ongeveer 2019% in die EU.

Gelyke betaling is nie net 'n saak van geregtigheid nie, maar sal ook die ekonomie 'n hupstoot gee, want vroue sal meer kry om meer te spandeer. Dit sal die belastingbasis verhoog en die las op welsynstelsels verlig. Assesserings toon dat die vermindering van die geslagsloongaping met een persentasiepunt die bruto binnelandse produk met 0.1% sou verhoog.

Die optrede van die parlement teen die geslagsgaping

Op 21 Januarie 2021 het EP-lede a resolusie oor die EU-strategie vir geslagsgelykheid'n beroep op die Kommissie om 'n ambisieuse nuwe aksieplan vir geslagsgaping op te stel, wat duidelike teikens moet opstel vir EU-lande om die geslagsgeld tussen die volgende vyf jaar te verminder.

Daarbenewens wil die parlement dit vir vroue en meisies makliker maak om in te studeer en te werk mansoorheersende sektore, om buigsame reëlingstydreëlings te tref en ook om lone, salarisse en werksomstandighede in sterk sektore wat deur vroue oorheers word.

Vind meer uit oor wat die parlement doen om die geslagsloongaping aan te pak en om geslagsgelykheid in die algemeen te bevorder.

Vind meer uit 

Lees verder

Gelyke geleenthede

Betaaldeursigtigheid: die Kommissie stel maatreëls voor om gelyke betaling vir gelyke werk te verseker

gepubliseer

on

Die Europese Kommissie het 'n voorstel oor deursigtigheid oor die loon om te verseker dat vroue en mans in die EU gelyke betaling vir gelyke werk kry. A politieke prioriteit van president von der Leyen, stel die voorstel die deursigtigheidsmaatreëls vir die loon uiteen, soos betaalinligting vir werksoekers, die reg om die loonvlakke vir werkers wat dieselfde werk doen te ken, sowel as die verpligtinge vir die verslagdoening oor geslagsgeld vir groot ondernemings. Die voorstel versterk ook die instrumente vir werkers om hul regte op te eis en vergemaklik toegang tot die reg. Werkgewers sal nie toegelaat word om werksoekers na hul betaalgeskiedenis te vra nie, en hulle sal betaalverwante anonieme gegewens moet verskaf op versoek van die werknemer. Werknemers het ook die reg op vergoeding vir diskriminasie in die betaling.  

Nuwe maatreëls wat die impak van COVID-19-pandemie op beide werkgewers, maar ook op vroue, wat veral swaar getref is, in ag neem, sal die bewustheid oor die betaalvoorwaardes binne die onderneming verhoog en werkgewers en werkers meer hulpmiddels gee om aan te spreek die loondiskriminasie by die werk. Dit sal aandag gee aan 'n aantal belangrike faktore wat bydra tot die bestaande betaalgaping en is veral relevant tydens COVID-19-pandemie, wat die ongelykheid tussen geslagte versterk en vroue 'n groter risiko vir blootstelling aan armoede plaas.

Ursula von der Leyen, president van die Europese Kommissie, het gesê: “Gelyke werk verdien gelyke betaling. En vir gelyke betaling het u deursigtigheid nodig. Vroue moet weet of hul werkgewers hulle regverdig behandel. En as dit nie die geval is nie, moet hulle die mag hê om terug te veg en te kry wat hulle verdien. ”

advertensie

Vera Jourová, vise-president van Waardes en deursigtigheid, het gesê: “Dit is hoog tyd dat beide vroue en mans die reg het om hul reg op te eis. Ons wil werksoekers en werkers bemagtig met instrumente om billike salarisse te eis en hul regte te ken en op te eis. Dit is ook die rede waarom werkgewers deursigtig moet raak oor hul betaalbeleid. Geen dubbele standaarde nie, geen verskonings meer nie. ”

Helena Dalli, kommissaris vir gelykheid, het gesê: “Die voorstel vir loondeursigtigheid is 'n belangrike stap in die rigting van die handhawing van die beginsel van gelyke loon vir gelyke werk of werk van gelyke waarde tussen vroue en mans. Dit sal werkers bemagtig om hul reg op gelyke lone af te dwing en 'n einde te maak aan geslagsvooroordeel in die loon. Dit maak ook voorsiening vir die opsporing, erkenning en aanspreek van 'n saak wat ons wou uitroei sedert die aanvaarding van die Verdrag van Rome in 1957. Vroue verdien die nodige erkenning, gelyke behandeling en waarde vir hul werk, en die Kommissie is daartoe verbind om te verseker dat werkplekke voldoen aan hierdie doel. ”

Betaal deursigtigheid en beter toepassing van gelyke betaling

advertensie

Die wetgewende voorstel fokus op twee kernelemente van gelyke loon: maatreëls om deursigtigheid van werknemers vir werkers en werkgewers te verseker, sowel as beter toegang tot regspleging vir slagoffers van loondiskriminasie.

Betaal deursigtigheidsmaatreëls

  • Betaal deursigtigheid vir werksoekers - Werkgewers sal inligting moet verskaf oor die aanvanklike salarisvlak of die omvang daarvan in die kennisgewing oor die posvakature of voor die werksonderhoud. Werkgewers mag nie voornemende werkers uitvra oor hul betaalgeskiedenis nie.
  • Reg op inligting vir werknemers - Werkers het die reg om inligting van hul werkgewer aan te vra oor hul individuele loonvlak en oor die gemiddelde loonvlakke, uitgesplit op geslag, vir kategorieë werkers wat dieselfde werk of werk van dieselfde waarde doen.
  • Verslagdoening oor geslagsloongaping - Werkgewers met ten minste 250 werknemers moet inligting publiseer oor die loongaping tussen vroulike en manlike werkers in hul organisasie. Vir interne doeleindes moet hulle ook inligting verskaf oor die loonsverskil tussen vroulike en manlike werknemers volgens kategorieë werkers wat dieselfde werk of gelyke waarde doen.
  • Gesamentlike loonbepaling - Waar loonverslaggewing 'n geslagsloongaping van minstens 5% toon, en wanneer die werkgewer die gaping op objektiewe geslagsneutrale faktore nie kan regverdig nie, sal werkgewers in samewerking met werknemersverteenwoordigers 'n salarisbeoordeling moet doen.

Beter toegang tot regspleging vir slagoffers van loondiskriminasie

  • Vergoeding vir werkers - werkers wat geslagsloondiskriminasie gehad het, kan vergoeding kry, insluitend die volle terugbetaling van terugbetaling en verwante bonusse of betalings in natura.
  • Bewyslas op werkgewer - dit sal by verstek wees dat die werkgewer, nie die werker nie, bewys dat daar geen diskriminasie met betrekking tot betaling was nie.
  • Sanksies om boetes in te sluit - Lidlande moet spesifieke boetes instel vir oortredings van die reël vir gelyke betaling, insluitend 'n minimum boetevlak.
  • Gelykheidsliggame en verteenwoordigers van werkers mag namens werkers sowel as regsgedinge optree op kollektiewe eise op gelyke betaling.

Die voorstel hou rekening met die huidige moeilike situasie van werkgewers, veral in die private sektor, en handhaaf die proporsionaliteit van maatreëls, terwyl dit buigsaamheid bied vir klein en medium ondernemings (KMO's) en die lidstaten aanmoedig om beskikbare hulpbronne te gebruik vir die rapportering van data. Die jaarlikse koste vir die verslagdoening vir die werkgewers word geraam van € 379 tot € 890, of maatskappye met meer as 250 werknemers.

Volgende stappe

Die voorstel van vandag sal nou goedgekeur word aan die Europese Parlement en die Raad. Nadat die lidstaten aangeneem is, het hulle twee jaar om die richtlijn in nasionale wetgewing om te sit en die relevante tekste aan die Kommissie oor te dra. Die Kommissie sal na agt jaar 'n evaluering van die voorgestelde richtlijn doen.

agtergrond

Die reg op gelyke betaling tussen vroue en mans vir gelyke werk of werk van gelyke waarde is 'n grondbeginsel van die Europese Unie sedert die Verdrag van Rome in 1957. Die vereiste om gelyke betaling te verseker, word in artikel 157 VWEU en in Richtlijn oor die beginsel van gelyke geleenthede en gelyke behandeling van mans en vroue in sake en beroepe.

Die Europese Kommissie het a Aanbeveling oor die versterking van die beginsel van gelyke betaling tussen mans en vroue deur middel van deursigtigheid in Maart 2014. Ten spyte hiervan bly die effektiewe implementering en toepassing van hierdie beginsel in die praktyk 'n groot uitdaging in die Europese Unie. Die Europese Parlement en die Raad het herhaaldelik gevra vir aksie op hierdie gebied. In Junie 2019 het die Raad 'n beroep op die Kommissie gedoen om te ontwikkel Konkrete maatreëls om deursigtigheid in die loon te verhoog.

President von der Leyen het bindende betalingsdeursigtigheidsmaatreëls aangekondig as een van haar politieke prioriteite vir hierdie Kommissie. Hierdie verbintenis is bevestig in die Geslagsgelykheidstrategie 2020-2025 en vandag lê die Kommissie 'n voorstel daarvoor voor.

Meer inligting

Vrae en antwoorde - Betaaldeursigtigheid: die Kommissie stel maatreëls voor om gelyke betaling vir gelyke werk te verseker

Voorstel vir 'n richtlijn oor deursigtigheid oor die loon om die beginsel van gelyke betaling te versterk

Impact Assessment

Samevatting - Impakstudie

Feiteblad - Betaaldeursigtigheid: gelyke betaling vir vroue en mans vir gelyke werk

EU-aksie vir gelyke betaling

Lees verder

EU

Geslagsgelykheid: Kommissie verseker uitnemendheid en verbeter geslagsbalans in arbitrasie in handel en beleggings

gepubliseer

on

Die Europese Kommissie het 'n nuwe stelsel ingestel vir die aanstelling van arbiters, ook bekend as beoordelaars, om geskille onder die handels- en beleggingsooreenkomste van die EU te hanteer. Met hierdie nuwe stelsel poog ons om die handhawing van ons handelsooreenkomste te verskerp en om die gebrek aan geslagsbalans in die bestaande poel van arbiters in die EU aan te spreek, en te verseker dat alle arbiters aan die hoogste professionele en etiese standaarde voldoen.

Benewens hierdie pogings, het die Kommissie by die Gelyke verteenwoordiging in arbitrasiebelofte, wat daarop gemik is om die verteenwoordiging van vroue in internasionale geskilbeslegting te vergroot. 'Ons is op soek na uitstaande en hoogs gekwalifiseerde kandidate om handelsgeskille te besleg. As deel van die oproep van vandag het ons ook belowe om geslagsbalans in die arbitrasiegemeenskap te verbeter. Hierdie belofte is deel van die Europese Kommissie se jarelange verbintenis tot geslagsbalans op alle terreine van werk en lewe - een van ons mees waardevolle waardes. Ons sal ook noukeurig let op geografiese balans, ”het Valdis Dombrovskis, uitvoerende vise-president en kommissaris vir handel, gesê. "Die beskerming van uitstekende arbiters vir geskille is deel van ons algehele proses om ons handelshandhawingsinstrumente en -meganismes op te gradeer." 'N Persverklaring is beskikbaar aanlyn.

Lees verder
advertensie
advertensie
advertensie

Neigings