Verbinding met ons

Tegnologie

Wet op Kunsmatige Intelligensie (KI): Raad gee finale groen lig aan die eerste wêreldwye reëls oor KI 

DEEL:

Gepubliseer

on

Die Europese Raad het 'n baanbrekende wet goedgekeur wat daarop gemik is om reëls oor kunsmatige intelligensie te harmoniseer, die sogenaamde kunsmatige intelligensiewet. Die vlagskip-wetgewing volg 'n 'risiko-gebaseerde' benadering, wat beteken hoe groter die risiko om skade aan die samelewing te veroorsaak, hoe strenger die reëls. Dit is die eerste van sy soort in die wêreld en kan 'n globale standaard vir KI-regulering stel. 

Die nuwe wet het ten doel om die ontwikkeling en opname van veilige en betroubare KI-stelsels regoor die EU se interne mark deur beide private en openbare rolspelers te bevorder. Terselfdertyd het dit ten doel om respek vir fundamentele regte van EU-burgers te verseker en belegging en innovasie op kunsmatige intelligensie in Europa te stimuleer. Die KI-wet is slegs van toepassing op gebiede binne die EU-wetgewing en bied vrystellings soos vir stelsels wat uitsluitlik vir militêre en verdediging sowel as vir navorsingsdoeleindes gebruik word. 

Die aanvaarding van die KI-wet is 'n belangrike mylpaal vir die Europese Unie. Hierdie landmerkwet, die eerste van sy soort in die wêreld, spreek 'n globale tegnologiese uitdaging aan wat ook geleenthede vir ons samelewings en ekonomieë skep. Met die KI-wet beklemtoon Europa die belangrikheid van vertroue, deursigtigheid en aanspreeklikheid wanneer nuwe tegnologieë hanteer word, terwyl dit terselfdertyd verseker dat hierdie vinnig veranderende tegnologie kan floreer en Europese innovasie kan bevorder. 
Mathieu Michel, Belgiese staatsekretaris vir digitalisering, administratiewe vereenvoudiging, privaatheidsbeskerming en die bouregulasie

Klassifikasie van KI-stelsels as hoërisiko- en verbode KI-praktyke

Die nuwe wet kategoriseer verskillende tipes kunsmatige intelligensie volgens risiko. KI-stelsels wat slegs beperkte risiko bied, sal onderhewig wees aan baie ligte deursigtigheidsverpligtinge, terwyl hoërisiko-KI-stelsels gemagtig sal word, maar onderhewig aan 'n stel vereistes en verpligtinge om toegang tot die EU-mark te verkry. KI-stelsels soos byvoorbeeld kognitiewe gedragsmanipulasie en sosiale telling sal uit die EU verban word omdat hul risiko as onaanvaarbaar geag word. Die wet verbied ook die gebruik van KI vir voorspellende polisiëring gebaseer op profilering en stelsels wat biometriese data gebruik om mense volgens spesifieke kategorieë soos ras, godsdiens of seksuele oriëntasie te kategoriseer. 

Algemene doel KI-modelle

Die KI-wet spreek ook die gebruik van algemene KI-modelle (GPAI) aan. GPAI-modelle wat nie sistemiese risiko's inhou nie, sal onderhewig wees aan sekere beperkte vereistes, byvoorbeeld ten opsigte van deursigtigheid, maar diegene met sistemiese risiko's sal aan strenger reëls moet voldoen.

advertensie

'n Nuwe bestuursargitektuur

Om behoorlike toepassing te verseker, word verskeie beheerliggame ingestel:

An KI-kantoor binne die Kommissie om die gemeenskaplike reëls regoor die EU af te dwing.

wetenskaplike paneel van onafhanklike kundiges om die afdwingingsaktiwiteite te ondersteun.

 An KI Raad met lidlande se verteenwoordigers om die Kommissie en lidlande te adviseer en by te staan ​​oor konsekwente en doeltreffende toepassing van die KI-wet.

An adviesforum vir belanghebbendes om tegniese kundigheid aan die KI-raad en die Kommissie te verskaf. 

Strawwe

Die boetes vir oortredings van die KI-wet word vasgestel as 'n persentasie van die oortredende maatskappy se globale jaarlikse omset in die vorige finansiële jaar of 'n voorafbepaalde bedrag, wat ook al die hoogste is. KMO's en beginnerondernemings is onderhewig aan proporsionele administratiewe boetes. 

Deursigtigheid en beskerming van fundamentele regte

Voordat 'n hoërisiko-KI-stelsel deur sommige entiteite wat openbare dienste verskaf, ontplooi word, sal die impak op fundamentele regte beoordeel moet word. Die regulasie maak ook voorsiening vir groter deursigtigheid rakende die ontwikkeling en gebruik van hoërisiko-KI-stelsels. Hoërisiko KI-stelsels, sowel as sekere gebruikers van 'n hoërisiko-KI-stelsel wat openbare entiteite is, sal in die EU-databasis vir hoërisiko-KI-stelsels geregistreer moet word, en gebruikers van 'n emosie-herkenningstelsel sal natuurlike moet inlig persone wanneer hulle aan so 'n stelsel blootgestel word.

Maatreëls ter ondersteuning van innovasie

Die KI-wet maak voorsiening vir 'n innovasievriendelike wetlike raamwerk en het ten doel om bewysgebaseerde regulatoriese leer te bevorder. Die nuwe wet voorsien dat KI-regulerende sandkaste, wat 'n beheerde omgewing vir die ontwikkeling, toetsing en validering van innoverende KI-stelsels moontlik maak, ook die toetsing van innoverende KI-stelsels in werklike wêreldtoestande moet toelaat. 

Volgende stappe

Nadat dit deur die presidente van die Europese Parlement en die Raad onderteken is, sal die wetgewende handeling in die komende dae in die EU se Amptelike Tydskrif gepubliseer word en twintig dae na hierdie publikasie in werking tree. Die nuwe regulasie sal twee jaar na die inwerkingtreding daarvan geld, met enkele uitsonderings vir spesifieke bepalings. 

agtergrond

Die KI-wet is 'n sleutelelement van die EU se beleid om die ontwikkeling en opname oor die interne mark van veilige en wettige KI wat fundamentele regte respekteer, te bevorder. Die Kommissie (Thierry Breton, kommissaris vir interne mark) het die voorstel vir die KI-wet in April 2021 ingedien. Brando Benifei (S&D / IT) en Dragoş Tudorache (Renew Europe / RO) was die Europese Parlement se rapporteurs oor hierdie lêer en 'n voorlopige ooreenkoms tussen die medewetgewers is op 8 Desember 2023 bereik.

Deel hierdie artikel:

EU Reporter publiseer artikels uit 'n verskeidenheid van buite bronne wat 'n wye verskeidenheid van standpunte uitdruk. Die standpunte wat in hierdie artikels ingeneem word, is nie noodwendig dié van EU Reporter nie.

Neigings